Türkçeleştirme yardım isteği

Başlatan ei, 17 Mart 2025, 14:35:53

ei

Merhaba
Amatör telsizciler için hazırlanmış bir APRS yazılımını Türkçeleştirmeye çalışıyorum. Ancak bâzı kelimeleri nasıl Türkçeleştirmek gerektiği konusunda emin değilim. Maksadım bu kelimelere birebir Türkçe karşılık bulmak değil. Onun için çeviri yerine Türkçeleştirmek dedim.
Bu kelimlere şunlar:
Filter:
Beacon:
Buoy:
Item:
Icon:
Query:
Parameter:
Preamble:
Symbol:
TX time slot:
Bu kelimelere karşılık önerebileceğiniz Türkçe kelimeler konusunda yardım bekliyorum.

ahmet_zxc

hocam genel olarak arkadaşlara da bilgi verelim..
biz kullanıyoruz ama hep ingilizce, ne çeviriyoruz nede Türkçeleştiriyoruz hocam. güzel olur bu proje.

APRS sistemi Automatic Position Reporting System cümlesinin  kısaltılmışı olup,   Otomatik Mevki Bildirim Sistemi diye  tercüme edilebilir.

Temel olarak Amatör telsiz vasıtasıyla bulunulan yerin bildirilmesidir.
Genellikle VHF frekansı kullanılır, ancak HF bandından da APRS sinyalleri  yayımlanmaktadır.
APRS Sisteminde yaygın olarak VHF bandında Avrupa(Türkiye de dahil): 144.800 MHz frekansı kullanılır.

APRS Bob bruninga wb4apr* tarafından geliştirilip amatörlerin kullanımına sunulmuş konum/mesaj alıp verme sistemidir.

Çağrı işaretinizin (benimki TA2ONI ) programlanmış olduğu çok basit bir devre ile bir gps alıcısını 144.800 mhz frekansına ayarlanmış bir telsize bağlayarak haritada izlenmeye başlayabileceğiniz amatör telsizciler için oluşturulmuş sistemdir..
(gemiler tarafından kullanılanına ais deniyor ve farklı frekanslarda farklı modülasyon teknikleriyle çalışıyor.)

uygun yazılımlar vasıtasıyla; sabit ya da hareketli bir noktayı veritabanına aktarabiliyorsunuz.
ayrıca aynı sistem üzerinden anlık hava durumu ve deprem bilgileri, uygun cihazlar vasıtasıyla alınabiliyor.

sadece izlemek ve izlenmek olarak düşünmeyin yazılı mesaj bırakılıp alınabildiği için aynı zamanda bir haberleşme sistemidir.

ei

Bu güzel açıklamalara birkaç ilâve yapayım:
Aslında çok genel olarak yer bildirme için kullanılsa da, sadece bulunulan yeri değil, APRS vericisi hareketli bir ortamda (mesela bir arabada) kullanılıyorsa, hareket eden nesnenin hızını ve istikametini de bildiriyor. ("Bildiriyor" kelimesi bu bilgileri telsiz üzerinden gönderiyor olarak anlaşılmalıdır.)
Aslında yer ve hız bildirme APRS'nin çok küçük bir kısmı. https://www.aprs.org/APRS-docs/APRS.TXT adresinde APRS için şu genel açıklama yapılıyor: "APRS, büyük bir (yerel) alanı kapsayan çok sayıda istasyon arasında bilgi alışverişi için gerçek zamanlı taktik sayısal iletişim protokolüdür. Çok kullanıcılı bir veri ağı olarak, geleneksel paket radyosundan oldukça farklıdır."
Bu sistem ile pek çok uzakölçüm (telemetri) bilgileri, kısa mesajlar ve hatta kısa e-posta iletileri de iletilebilmektedir.
APRS sistemi, AX.25 protokolü ile VHF'de 1200 baud,  Bell202 standardı ile ve AFSK modülasyonu ile çalışır.
HF'te ise (3 - 30 MHZ) 300 baud hızında çalışır.
APRS'yi ilk kullanmaya başladığımız zamanlarda (40 yıl öncesinden bahsediyoruz) Bell 202 standardında işaret üreten modem tümdevreleri vardı. Şimdi herşey yazılımla hallediliyor.
aprs.fi internet sayfasında dünya üzerindeki APRS hareketlerini görebilirsiniz.