Piyasada Kullanılan IDE ve Compiler Hakkında

Başlatan ElectroMan, 22 Mart 2025, 13:26:18

ElectroMan

Merhaba Arkadaşlar,

Piyasada bir çok farklı mikrodenetleyiciler için bir çok IDE ve Compiler'lar var.
Ben bireysel geliştirici olarak Arduino IDE ve Mikro C kullanıyorum. Hızlı prototipleme için hazır kütüphaneler benim işimi cok rahatlatıyor.

Fakat merak ettiğim, mikro c, ccs c, arduino, pic basic gibi ide ve compiler'ları şirketler kullaniyor mu?
Yoksa benim gibi bireysel geliştiriciler mi kullanıyor sadece.

Yani bu ide'ler sektörün neresinde, hangi seviyelerde, geçerliliği var mı?
Bu ide'leri kullanan bildiginiz firmalar var mı?
Hangi firma hangi ide ve compler'ları kullaniyor?
Ben bu teknolojiler ile iş bulabilir miyim?

Yoksa herkes kendi driverlarını mi geliştiriyor. MPLAB, Atmel Studio,CubeMX,Keil mı kullanıyorsunuz?
Eğer öyleyse yukarıda saydığım ide'ler size güven vermiyor mu, yoksa yazilim geliştirmesi mi zor?

ahmet_zxc

pic için MPLAB
arm için Keil
kullanıyoruz.
bazı driver ları kendin yazabilirsin ama mesela ethernet driver i yazman sene alır.
mecbur bazı kütüphaneleri kullanacaksın kaçış yok.

ama satır satır üstünden geçmen lazım burda ne yazıyor neden yazıyor anlaman lazım.
anlarken kendine göre optimize etmen lazım. fazlalık yada bi pislik varsa silmen lazım vs vs...

iş sende bitiyor yani..

ElectroMan

Alıntı yapılan: ahmet_zxc - 24 Mart 2025, 20:26:11pic için MPLAB
arm için Keil
kullanıyoruz.
bazı driver ları kendin yazabilirsin ama mesela ethernet driver i yazman sene alır.
mecbur bazı kütüphaneleri kullanacaksın kaçış yok.

ama satır satır üstünden geçmen lazım burda ne yazıyor neden yazıyor anlaman lazım.
anlarken kendine göre optimize etmen lazım. fazlalık yada bi pislik varsa silmen lazım vs vs...

iş sende bitiyor yani..

Peki Hocam, internetten bulduğunuz driver'ın düzgün çalıştığına ve sağlamlığına emin olmak için ne tür bir yaklaşımınız var, nelere dikkat ediyorsunuz, ne tür testler yapıyorsunuz?

Bir de hazır driver bulabileceğimiz bir kaynak tavsiyeniz var mı?

ahmet_zxc

Alıntı yapılan: ElectroMan - 24 Mart 2025, 20:46:47Peki Hocam, internetten bulduğunuz driver'ın düzgün çalıştığına ve sağlamlığına emin olmak için ne tür bir yaklaşımınız var, nelere dikkat ediyorsunuz, ne tür testler yapıyorsunuz?

Bir de hazır driver bulabileceğimiz bir kaynak tavsiyeniz var mı?
işe derleyiciye göre kaynak ta değişir. eskiden gugul du, şimdi çat gpt kullanıyoruz.
çook daha hızlı oluyor birçok şey..

kodu derleyip bakacaksın derleniyorsa hardware üzerinde deneyeceksin, çalışmıyorsa çıkan hatalara bakıp hangi satırdda ne hatası vermiş onun üzerinden kodu çalıştırıp sonra hardware  üzerinde deneme...

ahmet_zxc

geçenlerde hesapları tuttuğumuz excel dosyalarını bir klasörden başka bir diskteki klasöre tarih saat etiketiyle kopyalayalım(otomatik yedekleyelim) dedik, en kolay ve mantıklı nasıl yaparız diye çat gpt ye sorduk.
sonra bat dosyasını da çat gpt ye yazdırdık. sadece bizim klasörlerin adlarını değiştirdik...

eskiden pic mi ii atmel mi.. yada ardular kötüdür diye muhabbetler dönerdi..

şimdi de ben daa akıllıyım o yapaaay mı yapamaaay mı diye muhabbetler var.

yapay mapay kullanın arkadaşlar. (ama dikkat edin çok yalancı!)

istinaf duvarı

Arduino IDE, geliştirme yapmak için uygun olsa da ticari ürünlerde kullanmak için çok uygun değil. Oluşturduğu programlar çok fazla gereksiz kod barındırıyor. Atmega48 ile çalıştırabileceğin bir kodu Arduino ile yazmaya kalksan en aşağı Atmega88 kullanman lazım. Arduino dilinden C diline oradan da makine diline yapılan çevrim kodları oldukça hantallaştırıyor.

Ticari iş yapacaksanız MC Studio, Keil gibi profesyonel IDE'lere yönelin. Arduino'yu sadece bu işleri öğrenmek için kullanın.

Yüzbinlerce adet üreteceğin üründe Atmega48 yerine Atmega88 veya Atmega88 yerine Atmega168 kullanmanın getireceği maliyeti düşününce hak verirsiniz.