avatar_ete

60 adet saniye Led i ile donatılmış dijital saat

Başlatan ete, 04 Eylül 2011, 10:50:34

ete

Sonunda arkadaşım benim saat'in PCB sini bitirdi ve malzemeyide döşeyerek bana yolladı.
Biraz evvel başına oturdum ve ilk işim animasyonları organize etmek oldu. 1 ve 2 nolu animasyonda (tek tek yanma ve yanık kalarak devam etme) sorun gözükmüyor. Ama 3 nolu animasyonda sorun vardı. Biraz uğraşınca sorunu giderdim.
Buna en çok Xoom sevinecek her halde dört gözle bekliyor idi.
Kimse bana çalışmıyor yada şöyle yamuk çalışıyor gibi laflar etmesin elimde çalışanı var artık.

Animasyon her 1 dakikada bir değişmektedir. 3 animasyonda aktiftir. Dosya ilişiktedir.

Kolay gelsin
Ete

xoom

Ete hocam emek ve yorumunuz için tşk ederim.. Ben saatteki animasyon işini başka türlü halletmiştim.. ama bunuda bilgisayarımda bir kenara not ediyorum..Şimdi Başka uğraşılar içindeyim.. Fırsat bulup programlama ve pic ve mikrodenetliyicileri daha fazla tanımaya çalışırak yol kat etmeyi amaçlıyorum.. herkese emekleri için tşkler..

ete

Gerçek saat elime geçtikten sonra hem animasyondaki eksikleri yada düzeltilecekleri görme imkanım oldu hemde saatin ileri gitme sorununu çözdüm.
Saati büroda karşıma yerleştirdim ve bir kaç gün izledim. Sonunda şunlara karar verdim.
1. Tek tek yürüyen led animasyonu gereksiz ve hiç bir görsel özelliği yok. Onu kaldırayım dedim.
2. Yalnızca iki animasyon yeterli bence. Birisi yanarak ilerleyen ancak yanık kalan ledler diğeride ledelrin tam tur yanıp sönmesi. Ancak tam tur yanıp sönen led animasyonunda bir eksiklik dikkatimi çekti. Saniyenin nerede olduğu belli olmuyor idi. Bunu düzeltmek amacı ile 60 led yanıp söndükten sonra kaçıncı saniyede ise ona denk gelen ledi yanık bıraktım. Böylece iptal ettiği animasyon ile son animasyonu birleştirmiş oldum bir şekilde. Bu şekilde mükemmel oldu.
3. Saat başı ledleri ilave etmeye karar vermiştim ama sonra çevreden gelen istekler doğrultusunda yalnızca 12-3-6-9 saatlerine kırmızı led yerleştirmeye karar verdim ve buda gayet güzel bir şekil oluşturdu. Sizlerede tavsiye ederim. Bu dört led sürekli yanmaktadır.
4. Sıcaklık okumada zamandan çalmasın diye sensör okumasını 9 bite düşürmüştüm. Buda ondalık hesabında hassasiyeti ortadan kaldırmaktadır. Ondalık kısım ya sıfır yada beş değerini alıyor idi. Bunuda değiştirdim. Yeniden 12 bit okumaya döndürdüm ancak Sensör okuma kısmını akıllıca yönetmeye başladım. Önce SN=0 iken oku emrini verip oradan geri döndüm. Sonra ledleri yakıp söndürdükten sonrada gidip sıcaklığı okudum. Böylece sistem takılmadan 12 bit okumaya başladı ve sıcaklık hassasiyetide düzelmiş oldu. Bu tatktiği diğer sıcaklık okumalarında da kullanmak gerekir.

Yaptığım saat günde yaklaşık 15 sn ileri gidiyor idi. ELimde pos makinalarından söktüğüm bir kristal vardı üzerinde değeride yazıyor idi. Onu taktım günde 5-6 sn ileri gitmeye başladı. Çeşitli denemeler sonucunda DS1302 nin 2 nolu kristal bacağı ile GND arasına 33pf seramik kondansatör bağladım. Şu anda atom saati ile birebir gidiyor ne ileri gidiyor nede geri kalıyor. Yaklaşık 5 gündür böyle sonra belki biraz fark çıkabilir ama artık o kadarıda normal derim. Belkide çıkmaz zaman gösterecek.
DS1302 nin 2 nolu pini ile GND arasına büyükçe bir (100nf) kondansatör bağlarsanız yada elinizle tutarsanız osilatörün epeyce yavaşladığını görebilirsiniz. Saatiniz günlük bazda ileri gidiyor ise dediğim yere her sn için yaklaşık 1 pf lık bir kondansatör hesaplayıp bağlayın. Takip edin gerekirse ufak ayarlamalarla saati tam doğru gidecek şekilde ayarlayabilirsiniz.
Bu dediklerim ileri giden saatler için. Geri kalanlar için bir çözüm şimdilik yok. Tek çözüm kristali değiştirip ileri gitmesini sağlamak olur.

Ete

ete

Yaptığım saatin resimlerini ekleyeyim istedim.

Belki bazılarınıza ilham verir.

Ete



k0puq

Hocam göremiyoruz resimleri.Ben farklı bi şekilde yaptım saati sizinkini merak ediyorum.

ete

Dosya icinde jpg olarak var. Yukleyip bakin
Ete

zeynal

Merhaba Ete bey.Bu saate tarih eklemekte yardımcı olumusunuz?Teşekkürler

ete

Maalesef olamam.
Benim programı kim bu hale soktu ise o yapsın bence.

Ete

zeynal

Merhaba Ete bey.Çok özür dilerim.Böyle bir tepki vereyeciyinizi düşünmemiştim.Yene kusura bakmayın.Bu programı sizin forumdan aldım.04,09,2011 tarihinde fhroz adlı uye tarafından size gönderilmiştir.Mesaj No:42.

ete

Olabilir. Aynı arkadaş bu programı alıp başka bir sitede de yayınladı iznim olmadan.
Bu kurallara aykırı. Program bana ait ve kimse burada yayınlanan projeleri başka bir sitede yayınlamamalı.
Yalnıcza bir iki istisna var. Bunlar;
-Picproje
- 320Volt
- Elektrotekno

bunların haricinde yayınlanmasını istemiyorum.

Tepkim aslında sana ve programa değil. İşin zorluğuna. zira bugün başka bir konuda yeniden dile getirdim. Aradan zaman geçtikten sonra programlarda tadilat yapmam çok kolay olmuyor. Bütün mantığı yeniden kafamda oluşturmam gerekiyorki buda bütün günümü alıyor. Eski bir programa o kadar konsantre olmak da çok zor olduğu için tadilat işlerine sıcak bakamıyorum.

Ete

zeynal


extension

Selamun Aleyküm;

Ete hocam eğer müsait olursanır bir kaç sorumun cevabını almak istiyorum..

1: Bu devrenin en son hali hangisi.
2:Hazır plaket varmı. Varsa ücreti nedir.

ete

Devre olarak hiç değişmedi. Başından beri aynı devreyi kullanıyoruz. Yalnızca ilk başta işlemci 628 idi sonran 16F88'e döndük.
Program epeyce değişti. Sonuncusu ;
Saat_Anim_90.RAR dosyasındadır.

Baskılı devresini ben yapmadım. Yapanlar var. Birisini kullanabilirsin.
Gördüğüm kadarı ile Zeynal isimli arkadaşın verdiği RAR dosyası içinde bir tane mevcut.

Ete

extension

#208
öneml değil devrenin baskı devresi olursa şirkette bastırırım.

birde proteus'un hangi sürümü açıyor bu dosyaları.

ete

#209
7.9 la ben açıp bakmıştım.
Yalnız iyice incelemek lazım PCB yi. Fazlalıklar var gibi geldi bana.
Benim yaptığım devrenin PCB si biraz zor o yüzden pek vermek istemiyorum.
Ana yuvarlak plakadan display kısmı CNC de oyulup çıkartılıyor yerine alttan ayrı bir display plakası oturtuluyor.
Bu sayede led seviyesi ile display üst seviyesi aynı hizaya gelmiş oluyor. Görüntü olarak daha hoş duruyor. Aynı plakaya hepsini yaparsanız displayler kalınlıkları kadar çıkıntı yapması gerekecek. Bu durumda ledler arka planda kalmış oluyor.
Led parlaklıkları seri dirençle ayarlanıyor. Mavi led kullandım ve 4K7 smd direnç ile sürdüm ledleri. Mavi ledler her nedense pek ohm kanununa uymuyor. Normalde çok parlak yandıkları için ancak 4K7 ile biraz bastırabiliyorsun.
Displayleri 4 adet 74HC595 sürüyor. Bunların beslemesini ayarlı yaptım. 7 segmentleri 5V ile beslersem biraz sönük kaldılar. Ayarlı besleme ile 595 lerin besleme voltajını yaklaşık 5,65 V gibi bir voltajla besledim. Displayler çevre ledlerle uyumlu bir parlaklığa kavuşmuş oldu. Devre şemasında gözükmeyen 4 adet fazladan ledim var bunlarıda sabit yanacak şekilde saatin 12-3-6 ve 9 konumlarına yerleştirdim. Buda hoş bir görüntü sağlamış oldu.  Başkada özel bir şey yok sistemde.

Yinede görmek isteyenler PCB ye ait jpg dosyalarını aşağıdaki linkten yükleyebilirler.
Devre Sprintlayout da hazırlanmıştır.

https://1drv.ms/u/s!AvTLMS2z03FN8HmmdO7yFOoOYdas

Ete

Powered by EzPortal