avatar_ete

60 adet saniye Led i ile donatılmış dijital saat

Başlatan ete, 04 Eylül 2011, 10:50:34

kadircik

dönüş için teşekkürler varsa diye sormuştum..

xoom

Hocam bir konuda aklıma takılan kısmı sormak istiyorum.. 74hc595'lerin MR bacağını neden 5V'a değilde Picin B7 pinine bağlama gereği duyuluyor?

ete


xoom

#243
O kısımı değilde.. Animasyonlara baktığımda resetleme ihtiyacı neden duyuluyor onu anlamadım..Sürekli bir öteleme işlemi var sağa veya sola..Reset neden ?
Edit: Şimdi bir deneme yaptım.. Aynı Hex'i MR Bacağını 5V bağlayarak çalıştırdım yine çalıştı..

ete

Şimdi detayı hatırlamıyorum ama saniye ledlerini yaktığın zaman tam 59. led yandıktan sonra shift registerleri sıfırlamaz ise ledler baştan başlamıyor idi. Hatırladığım bu. Bu nedenle orada bir reset uyguluyor idim.
Ara durumda çalışabilir ama bütün ledler yandığı zaman bir bak istersen ne olacak bakalım.

Ete

kursadkurtbey

Herkese iyi calismalar Ete hocam öncelikle sitenize yeni kayıt oldum ve mukemmel çalışmalarınız var pic programlamaya yeni basladim sayilir daha once 16f84 ile bir calismam oldu led animasyonu olarak. Simdi sizin 60 ledli saati yapmaya karar verdim.ancak birkac sorum olacak eğer zaman ayirip yanitlarsaniz cok sevinirim.

Ben display yerine dörtlü seri led yapmak istiyorum acaba olur mu?
Kullanılan besleme kaynağı kac A. Lik?
   Hocam şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar.
Eğer arkadaşlardan da bana yardımcı olacaklar olursa bilgilerinden yararlanmak isterim. Şimdiden teşekkür ederim.

ete

#246
"Display yerine 4 lü seri led " cümlesi neyi anlatıyor tam olarak algılayamadım. Çünki display yerine diye ayrıca bir ifade kullanmışsın. Display yerine 4 lü seri led nasıl geçecek onu bir açıkla istersen. İçimden bir ses led displayi kendim yapacağım ve her bir segmentde 4 adet seri led kullanacağım demek istediğini söylüyor. Hal böyle ise bunu açıklamak için o ifadeleri kullanmaman gerekirdi. Yalnızca segment başına 4 seri led kullanıp kendim display imal edeceğim desen daha kolay anlaşılırdı.

Şayet anladığım doğru ise, segment başına 4 seri led (2*4=8 V) gerektirir. Bu durumda segmentleri 595 ile süremezsin.
Onun yerine ya TPIC6B595 kullanacaksın yada 595 leri kullanıp çıkışlarına ayrıca ULN2803 kullanacaksın. Aslında TPIC6B595 normal 595+ULN2803 birleşiminden oluşmaktadır.  TPIC6B595 entegresi 595 ile aynı özelliklere sahip olup çıkışların her biri 500 ma sürebilir. Ancak ne yazıkki çıkışlar 595 de olduğu gibi pozitif lojik değil negatif lojiktir. Bu durumda displayleri ortak anot olarak imal etmen gerekecek.
Programda bir değişiklik gerekmeden segmentleri TPIC6B595 ile süreceksin ortak uçları ise LM2576 ile ayarlı bir güç kaynağı yapıp oradan 8-85V civarında bir voltajla besleyeceksin. Segmentleri beslediğin uçlara seri bir akım sınırlama direnci bağlamayı ihmal etme. Direnç hesabını şöyle yap;
4 x led forward voltajı= toplam Led voltajını verir. Ortak Anot Besleme voltajın bu voltajın 1-2 V üzerinde olsun. Böylece formül
R=(Besleme Voltajı - Toplam Led voltajı)/0,015ma  (burada 0,015 bir segmentin çektiği akım olaup 15ma olarak alınmıştır)
Örnek hesap yapacak olursak. Led forward voltajın led başına 1,8V olsun. 
R=(9 - 7,2)/0,015= 120 Ohm olarak bulunur.

Bu sistemi yaparsan istediğin olur.

Ete

kursadkurtbey

Ete hocam vermiş olduğunuz bilgiler için cok teşekkür ederim. Aynen sizin bahsettiğiniz gibi yapmayı düşündüm kusura bakmayın pek anlatamadim. Benim için biraz daha zor olur bu devrenin yapımında yeterli bilgim olmadığını düşünüyorum. Elimde fazla artan kirmizi led vardi onlari degerlendirmek istedim ama En iyisi display ile yapmak olacak bu sekilde besleme kaynağını kac A. almam gerekir hocam

ete

Çekilecek akımı displayler belirler. Beher display ne çekiyor ise display adedi ile çarp üzerine 150-200 ma ilave et hepsi bu.
Normal dipslay kullanacak isen, segmen başına 20ma düşünsek display başına 140 ma eder. bunu 125 kabul et 4 ile çarp 500 ma akım ederi 200 ekle toplamda 700 ma lik bir güç kaynağı yeterli olacaktır.

Ete

kursadkurtbey

Cok teşekkür ederim hocam sağolun en kisa zamanda yapmaya çalışacağım. Iyi çalışmalar hoşçakalın

kuylus

kursadkurtbey  bence ledler uğraşmadan  direk hazır display kullanın  zira  az olan bilginizle birde led  display yapmakla uğraşırsanız  hem çok zaman harcarsınız hemde  devre oldukça karışır  ve yapacağınız hatalarıda göz önünde  tutunca bir sürü malzeme de boşa gidebilir, bir çok kişi  uzmanlaşmış olsada  hazır display kullanmayı tercih ediyor

kolay gelsin

kursadkurtbey

Teşekkürler hocam dediginiz gibi yapacağım.simdi biraz hazırlamis olduğunuz pic pasic derslerini inceliyorum ogrenecegim ins. Hocam tam bilemedigim icin soruyorum sizin kullandiginiz display 38 mm lik mi? Birde elimde 1 A lik adaptör var onu kullanmayı düşünüyorum. Hocam pic program karti henüz almadim leptopta Win 7 home kullaniyorum bluemavi sitesinden almayi düşünüyorum tavsiyeleriniz nedir? (Site ismi reklam gibi olmamıştır umarım)

kuylus

Display boyutu olarak  istediğini seçebilirsin tabi  boyut büyüdükçe  çekilen akım artacak  elindeki 1a lik adaptör sanırım 38 mm için yeterli olur

programlayıcı olarak klon olan pic kit2 alın kendinden zift soketli olandan   deniz elektronik sitesinden alabilirsiniz

kursadkurtbey

Cok teşekkürler hocam takıldığım yerler olduğunda sizi rahatsız edeceğim ama zamaniniz oldugu surece yardimlarinizi beklerim. Şimdiden cok teşekkür ederim hocam iyi çalışmalar. ..

kursadkurtbey

#254
Herkese iyi çalışmalar Ete hocam benim bir sorunum var 60 ledli saat devresini yapmaya çalışıyorum ancak f88_90 klasörünü yukledigimde şu uyarıyı veriyor, (verification of configuration failed) internette araştırdım bulamadım yardımcı olabilir misiniz? aynı entegreye farklı program yukledim çalıştı.

Powered by EzPortal