avatar_ete

NiCd-NiMH Şarj Sistemi

Başlatan ete, 28 Ağustos 2011, 13:42:52

milat

Alışveriş yaptığım sitede 2,2 Ohm 5W buldum.
5K çok turlu trimpot elimde vardı bunu kullanabilirim.
Bulabildiğim LCD 2x16 16 pinli iş görür herhalde.

Hızlı yanıtınız için sonsuz teşekkürler.
Sağlıkla kalınız.

M_B

@Ete Hocam;
Elimde altaki gibi aku var. Üzerinde turu belirtilmemiş. Sizin devreyi bu akuyu şarj etmede kullanabilirmiyim.

Teşekkürler


ete

Teorik olarak kullanabilirsin. Ancak akü üzerinde şarj voltajı 14,7 v diye yazıyor. Benim devre şarj voltajını akü iç direncine göre kendi otomatik ayarlar. Onun amacı belirlemen akımdan fazlasını vermemektir. Bu nedenle çok fazla tavsiye edemeyeceğim zira devre aslen NiCd ve NiMH piller için tasarlanmıştır.

Ete

M_B

Tesekkur ederim hocam.
Elimdeki akunun cinsini bilmiyorum. İstediği voltaj ve akimda mi şarj devresi yapsam. Netede bakacam ama akunun cinsi belli değil. Yoksa 14.5v sabit yaklasik olarak ta 350mA lik akim sağlayacak şekilde LM317 ile devreyi kurup denesem. sürekli ayni voltaj ve akimi vermek bataryaya zarar verirmi. 13.5V ulastimi sarji keserim. Acaba bu batarya boylemi şarj oluyor

ete

Akünün cinsi belli aslında Kursun asit ve muhtemelen Jel çözeltili akülerden.
14,7V ve 350 ma akım ile şarj edebilirsin.

Ete

milat

Alıntı yapılan: inventor - 30 Eylül 2011, 13:05:58
ADC girişlerinde 5V üzeri bir gerilim oluşma riski varsa ADC girişi  ile şase arasına 0.5W 5.1 V gibi bir zeneri ters bağlayarak emniyete alıyorum. Bu işlemi burada uygulayabiliriz sanırım. Ne dersiniz Erol hocam?

Zeneri ters bağlamakla kastınız Anod şase'ye, Katod 2 nolu bacağa mı yoksa tam tersi mi?
Koruma direnci gerekir mi?
Zeneri bağlarsak mevcut çok turlu trimpotu iptal mi etmek gerek?

Sağlıkla kalınız.

Bahri Bilir

#66
@milat Zaner diyotlar ters bağlandıklarında voltaj sınırlayıcı olarak kullanılabilirler.Örneğin 5.1 V değerine sahip bir Zaner 5.1 volta kadarki voltajları direk geçirirken 5.1 volttan yüksek voltajları (max v seviyesi aşılmadığı sürece) filtreleyerek yine 5.1 volt olarak geçirir.

Yani siz zenere ters olarak (ters ten kastımız normalde diyotlara anotlarından + uygulanarak iletime geçmesi sağlanırken bunların bir voltaj sınırlayıcı olarak çalışabilmesi için katotlarından + girişi yapılmalı ) 10 volt da girseniz zener anod tarafında yine 5.1 çıkış olacaktır.Bu sayede entekrenizi yüksek voltajlardan korumuş olursunuz.

Voltaj değeri ve çekilen akım değerleri sabit ise direnç kullanmak mantıklıdır.Ama eğer giriş (sinyal) voltajınız değişkense veya devrenin sinyal hattandan çektiği akım değişkense direnç bu verilerle orantılı direnç gösterdiği için geçirdiği voltaj değeri değişken olacaktır.Ama çoğu şartta en güvenli ve stabil yöntem zaner kullanmaktır.

İyi çalışmalar.

Anlamadığın kısımları aşağıdaki linkten inceleyebilirsin.

http://www.elektrikport.com/haber-roportaj/zener-diyot-nedir-elektrikport-akademi/11658#ad-image-0


"Hedeflerin bittiği tek yer, YENİ hedeflerin başlangıcıdır"

milat

Erol hocam,
Çok turlu trimpotu 3K3 olacak şekilde ayarladım, İşlemciyi yerine takmadan voltaj ölçümü yapayım dedim, giriş voltajım (kondansatör uçlarında) 18.4 Volt DC.
İşlemcinin 2 nolu bacağında 18.1 Volt ölçüyorum.
Bu yüzden henüz işlemciyi yerine takmaya çekindim.Size sorayım dedim.
Bu normal mi sizce?

ete

Ortada br terslik olduğu belli. Normalda pil bağlanan klemense bir şey bağlamadın ise Pic 2 nolu pininde hiç voltaj görmemen gerekiyor. Oraya 18,4V bağladın ise oda çok fazla. Hiç bir zaman orada 18,4V olmayacak.

Öncelikle devrede bağlı 7805 in out bacağında kaç volt var ona bir bak. 5V okuman gerekiyor. Yoksa zaten ilk yapman gereken şey out bacağında 5V olmasını sağlamak olmalı. Sonra;  Pil klemensine yaklaşık 8-10V gibi bir voltaj ver. (başka bir güç kaynağından verebilirsin).
Sonra 3K3 trimpot ile ayar yaparak 2 nolu pic bacağında 3-4V aralığında bir voltaj olmasını sağla.
Sonra pic'i yerine tak ve pil uçlarına mümkünse 3 yada 4 adet seri bağlı pil bağla. Kaç pil bağladın ise menüden pil sayısını seç ve ekrana pil voltajının gelmesini sağla. Pil uçlarına ayrıca bir voltmetre bağla ve LCD ekran ile Voltmetre değeri aynı oluncaya kadar çok yavaş turlar ile çok turlu trimpotu ayarla. Ayar tutunca çok turlu trimpotu mühürle işin bitti demektir.

Pil voltajı kelemensten gelerek öne 6k8 dirençten geçip 4K7 çok turlunun ayarlanan kısmı ile GND ye bağlı durmaktadır. Bu bir gerilim bölme işlemidir ve hiç bir zaman orada klemenste gördüğün voltajı görmemen gerekir. Voltaj düşük olmalıdır. Devreyi yeni baştan kontrol et varsa hata düzelt.

Ete

milat

Üstadım, sabırlı yardımlarınızla devreyi sorunsuz çalıştırdım.
Yardımlarınıza müteşekkirim.Çok başınızı ağrıttım.Sağolun, var olun.
LM317 yerine LM350 kullandım.
Dün akşam 3 adet 2700 mAh NiMH pili devreye bağladım.
Tahminen 2-2.5 saat sonra şarj tamamlandı.
Görünen tek sıkıntı, büyükçe bir soğutucuya bağlı olmasına rağmen LM350'nin aşırı ısınması.
Soğutucu aluminyum blok bir ütü kadar sıcaktı.
Bu sizce normal mi? Normal bir ısıda kalması için yapabileceğim birşey var mı.?

Sağlıkla kalın.

ete

Maalesef bu devrenin tek sıkıntısı lm350 nin aşırı ısınmasıdır. Isınma giriş voltajı ile şarj voltajı arasındaki farkın ısı olarak soğutucuya yansıtılmasından kaynaklanıyor.
Giriş voltajın 18v ve sen yalnızca 2 pil şarj ediyor isen 18-3=15 volt farkın ısı olarak soğutucudan çıktığını düşünebilirsin. Sıcaklığı biraz olsun azaltmak için giriş voltajını yani besleme voltajını şarj edeceğin maksimum pil adedine göre sınırlayanilirsin. En fazla 4 pil birden şarj edecek isen sana en fazla 7-8v luk bir giriş voltajı yeterli olacaktır. Böylece aşırı ısınmanın önüne geçebilirsin.

Ete

abayram

erol hocam,

bu devreyi yapmak istiyorum. malzeme tedarik konusunda ufak tefek sıkıntılarım var. şöyle ki;

- devrede bulunan LM317 yerine LM317T kullanabiliyorum sanırım ?
- devrede 7805 olarak belirtilmiş. bulabildiğim ise "L 7805CV" ve "L 7805CV ST" bunların hangisini kullanmalıyım ?
- devrede kullanılan PIC için arama yaptığım zaman bulabildiklerim ;
    -    PIC 16 F 876 - 04 SP
    -    PIC 16 F 876 - 20 SP
    -  PIC 16 F 876 A - I/SP
- ekran için hangi ürünü tercih etmeliyim ?

şimdiden teşekkür ederim.
   

ete

LM317 TO220 kılıfında olmalı. Bener şekilde 7805 de aynı kılıfta olmalı.
Pic16F876 ların hepsi bu iş için uygunur. Sonuda A olanı tercih et diyeceğim ama Program A ya göre düenlenmiş ise şimddi hatırlamıyorum kim için düzenlendi. A serisinde fazladan komparatör vardır ve programa CMCON=7 ilave etmek gerekir.
A olmayanda ise komparatör olmadığı için bu komutu çıkarmak gerekir.
Sigorta ayarları da işşemciye uygun olmalı.
Ete


abayram

ete hocam,

devreyi yaptım ve şarj işlemine kadar da bir sorun gözükmüyor. şöyle bir sıkıntım var;

devreyi belirttiğiniz tüm devre elemanları ile oluşturduk. yalnızca 1r8 yerine 2r2 direnç kullandık.16f876a pic ile de programı yükleyerek devreyi çalıştırdım. devrede bulunan çok turlu trimpotu da dediğiniz şekilde 3k3 olacak şekilde ayarladık. pil / pilleri devreye bağlıyorum. %20 'lik şarj işlemi başlıyor. akabinde tam şarja geçiyor ve 1 dk kadar şarj ediyor ve pil doldu diye işlemi durduruyor.

3k3 çok turlu trimpot ile oynuyorum. pilleri ölçü aleti ile ölçerek buna göre de düzenliyorum trimpotu yine de değişen bir durum yok. aynı şekilde tam şarj işleminde 1 dk sonra işlemi durduruyoru. farklı farklı pillerle deneme yaptım. yeni duracell pil alarak da denedim ancak durum değişmedi. sorun neden kaynaklanabilir ?

bu işlemleri yaparken de fark ettiğim şu;

%20 şarj işlemin pil voltu 2.4 görünüyor. ölçü aletinde de aynı durum gözüküyor. tam şarja geçtiği sırada 4.1 volt görünüyor lcd de ancak ölçü aleti 2.6-3.0 gibi gösteriyor. ben trimpot ayarını % 20 şarj işlemi sırasında ayarlıyorum. tam şarj işlemini mi baz almalıyım ?

farklı direnç kullandığımdan dolayı böyle bir sorun olabilir mi ?

yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

ete

Trimpot ile verdiğin ayar yanlış gözüküyor. Burada temel fikir trimpotun bir gerilim bölücü fonksiyonu görmesi ve yüksek gelen voltajı pilin bozulmadan okuyabileceği voltaja indirmesi şeklinde açıklanabilir. Yapılacak işlem basit. Pil şarj olurken pil üzerindeki gerilimi ölçüp ekrandaki yazılan değerle aynı oluncaya kadar trimpot ile ayar vermek. Ancak fazla voltaj pic ADC girişini bozabilir. Bu nedenle  bu işlemi yaparken şarjı tamam yada en azından yarım şarj olmuş 2 adet pili, pil yerine bağlayın. Aynı yere bir voltmetre bağlayın. Şimdi ekranda gösterilen pil voltajı ile voltmetre de gösterilen pil voltajını eşitleyebilirsiniz. Bu işlemi daha fazla pil ile yapmayın. Zira pic yüksek voltajdan bozulabilir ama 2 pil pic pinini kesinlikle bozmaz.

Sonra ekrandaki İşlem devam ederken 4K7 lik trimpot ayarı ile oynayarak ölçü aleti ile ekrandaki değerin aynı olmasını sağlayın.
Sonra voltmetreyi ayırıp yeniden şarj işlemini başlatın.

Ete

Powered by EzPortal