avatar_ete

NiCd-NiMH Şarj Sistemi

Başlatan ete, 28 Ağustos 2011, 13:42:52

ete

Pil adedi artıramaman devrede sorun olduğunu gösteriyor muhtemelen buton çalışmıyordur.
Uzun süre kullanılmayan piller maalesef bozuluyorlar. Arada bir şarj edilmeleri gerekidi.
Bozuk pil de kendini hemen şarj olmuş gibi göstermesinden anlaşılıyor. Çünki iç dirençleri düşüyor birden şarj voltajını uçlarında gösteriyor. Daha basit anlatımla, sağlam pile 20 volta da versen iç direnci büyük olduğundan gerçek voltajı uçlarda şarj oluncaya kadar göremezsin. Ama bozuk pile şarj voltajını ver hemen uçlarda olması gereken voltajı görüverirsin.
Bu yüzdendirki NiCd pillerden nefret ediyorum. Hiç bir yola gelmiyor gözün gibi bakıyorsun yine bozuluyor bakmıyorsun yine bozuluyor. Arada bir kaliteli olanı denk geliyor ama oda sonuçta bir iki yılda göçüyor. Lityum pilden vazgeçmeyin ölüsü bile çalışıyor.

Ete

rayman

#91
Ete hocam bendeymiş sorun. Butonlar basılı tutunca açılan , bırakınca kısa devre olan türden almışım... Müthiş çalışıyor... Sanırım akımı kontrol edemiyoruz.. Onuda kontrol etsek harika olacak

M.A.A

Merhaba Hocam,

Konu eski ama yeni konu açmak istemedim. NiCd pil şarj mantığını araştırırken sizin projeyi gördüm (https://antrak.org.tr/genel/pic-ile-%C5%9Farj/)    iki farklı versiyon var. Bu daha güncel. Eski olduğu için tam büyütemedim. Anlamadığım birkaç konu var. BC547 şarjı akımını açıp kapatıyor gibi anladım. Lakin açıklamada ;

-Bu süreden sonra yaklaşık 4 dakika süre ile pile %20 şarj akımı uygulanır.
-pilerin dolmasını müteakip pillere TRIKLE şarj adı verilen %4 oranında standby şarjı tatbik edilir.

Bu %4 ve %20 yi pic hangi portundan nasıl ayarlıyor ?
1K 1/2 W lık direnç ne işe yarıyor ?

şimdiden teşekkür ederim

ete

İşin mantığı süreli şarj vermede. Bir pile 1 amper akımla şarjı sürekli verirseniz 1 saatte 1 amper akım verilmiş olur. Ama aynı akımı bir saat süre ile 1 sn verip bir sonraki sn de keserseniz o pile 1 saatte 500 ma akım %50 şarj uygulamış olursunuz. Farklı yüzdeler için genelde 1sn yani 1000 ms lik süreyi dilimleyerek akım uygulanır. Örneğin %5 şarj için 5 ms şarj 995 ms bekleme uygulanır.
Benim sistemde akım takipçisi sistemi kullanılıyor ve bunu devreye alıp çıkarmak için bc547 transistör kullanıldı. Kısaca akım vermek için bc547 aktif ediliyor , kesmek için pasif ediliyor. Hepsi bu.
Ete

meceng

#94
Hocam Merhabalar,
Beni hatırlayabilirmisiniz bilmiyorum. Şarj ünitesini Bosch Matkabımın ( NiCd )  pilleri için yapmak istemiştim  .  Pic Kristalinin kondansatörsüz çalışmadığını bilmediğim için takmamıştım,   siz resonatör takıp programıda modifiye edip bana geri göndermiştiniz.  Pic'leri size  göndermiştim. Birisini 1,5V diğerini de 1,55 V  şarjı kesecek şekilde programlayıp bana göndermiştiniz.
Hocam bu günlerde şarjlı pillerin performansına merak saldım. Bir test ünitesi yaptım. Kısaca Arduino yüke bağlı pilleri 10 dakikada bir ölçüyor ve seri porttan PC'ye atıyor. Elimden çıkartmaya kıyamadığım üç şarj cıhazı vardı. AT-508 ,  AT1414 ve sizinki .
Testte kullandığım piller GP 2700, GP Industrial (2000mA), Recyko+(2600mA) ve Recyko+Pro (2000mA).
Hem Şarj süresi olarak hem deşarj süresi olarak sizin dizaynınız  açık ara fark attı. Az kalsın Sky MC3000 alacaktım. Sizinkinden 3 tane daha yapmam gerekecek galiba.
Bu sonuçları bilmeniz gerekir diye düşünüyorum.
Sevgi ve Saygılarımla

ete

Bunları duymak güzel. Teşekkür ederim geri bildirim için.

Ete

meceng

Alıntı yapılan: ete - 10 Ocak 2020, 08:28:28İşin mantığı süreli şarj vermede. Bir pile 1 amper akımla şarjı sürekli verirseniz 1 saatte 1 amper akım verilmiş olur. Ama aynı akımı bir saat süre ile 1 sn verip bir sonraki sn de keserseniz o pile 1 saatte 500 ma akım %50 şarj uygulamış olursunuz. Farklı yüzdeler için genelde 1sn yani 1000 ms lik süreyi dilimleyerek akım uygulanır. Örneğin %5 şarj için 5 ms şarj 995 ms bekleme uygulanır.
Benim sistemde akım takipçisi sistemi kullanılıyor ve bunu devreye alıp çıkarmak için bc547 transistör kullanıldı. Kısaca akım vermek için bc547 aktif ediliyor , kesmek için pasif ediliyor. Hepsi bu.
Ete

Hocam Merhabalar,

Hocam aklıma takıldı , 1A ayarlanmış direnç ile 1 saatte dilimleyerek 500mA / saat vermek ile direnci ayarlayarak dilimlemeden 500mA/saat vererek yapılan şarj arasında pil açısından ne tür bir fark oluşur.?
Yine bu saate kadar cevabını bulamadığım iki adet BC547 ile 2 adet LM sürsek ve iki farklı direnç kullanarak 3 farklı şarj akımı elde edebilirmiyiz.? Örneğin 1.LM ve direnci 200 mA,  2. LM ve direnci 400mA  set edilse ve birlikte çalıştırılsa 600 mA olur mu? Maksadım röle kullanmamak . Bu saate kadar araştırdım bulamadım. Uygun bir zamanınızda cevap verebilirseniz çok sevinirim.

Saygılarımla

ete

Soruların cevabı basit aslında. Pil sabit bir akım ister. Akım kaynağının akımı sabit ise ha bunu seri akım sınırlayıcı direnç ile sağlamışsın ha akım kaynağının kendi imkanları ile sağlamışsın pil açısından fark etmez. Elinde sabit 500 ma akım verebilen bir akım kaynağın var ise voltajınıda ayarlayabiliyor isen pil açısından fark etmez. Seri direncin zaten görevi fazla olan akımı sınırlandırmak. Akım zaten sınırlı ise seri dirence gerek kalmaz.

Şarj için kullandığımız sistem akım takipçisi sistemi. Çekilen akıma göre LM317 kendi voltajını ayarlamaktadır. Burada çıkışa bağlı direnç büyük önem arzeder. Daha doğrusu direncin empedansı önemlidir. İki farklı akım takip.isi kullanarak iki farklı akımlı şarj sistemi kullanılabilir. Ancak birleştirilemezler. Birleştirdiğin anda empedans değişir ve akım takipçileri görevlerini yapamaz hale gelir. Bunu denemedim ancak mantığıma göre düşünerek cevaplıyorum. Bu sistemi simulasyonda bile deneyebilirsin.

Ete

Powered by EzPortal