avatar_ete

Havya Sıcaklık Kontrolü

Başlatan ete, 04 Eylül 2011, 19:46:31

ete

Kullandığım havya nın sürekli uçlarının yanması nedeni ile bir havya kontrol sistemi yapmaya karar verdim.
Sonunda güzel bir proje ortaya çıktı. Devrede yer alan Pot ile havya sıcaklık seviyesi ayarlanmaktadır.
Bu sistem sıcaklık sensörü olmayan normal piyasa havyaları için geliştirilmiştir. Sistemde sıcaklık göstergesi yoktur. Ancak bu sistemin güzl özellikleri vardır. Şöyleki;
- İlk havyayı açtığınızda pot değerine bağlı olarak havya ya tam güç uygulanarak mümkün olduğunca kısa sürede ısınması sağlanmakta ve pot ile verilmiş olan süreye ulaşılınca sistem ısı ayar moduna geçmektedir. Isı ayar modu devrede yanan led yada neon lambanın yanıp sönme aralığı ile görsel olarak da takip edilebilmektedir.
Sistem normalde 60 dakika çalıştıktan sonra kendisini otomatik kapatmakta ve sizde o sırada hala çalışıyor iseniz devre üzerindeki butona basarak çalışmayı devam ettirebiliyorsunuz. Şayet butona basmaz iseniz buzzer aralıklı olarak öterek size ikaz yollamakta ve ya devreyi kapatın yada butona basarak çalışmayı sürdürün şeklinde ikaz vermektedir.

Gerçekten faydalı bir sistemdir. Pek çok kişi tarafıundan yapıldı. Kendimde kullanıyorum ve pek memnunum doğrusu.

Ete

Hattuşa

s.a.
ete hocam elimde istasyon havya vardı rahmetli oldu, onun rahatlığına alıştığımdan 30w proksit havyayı kullanamıyorum bende bu havyaya sizin bu projeyi uygulamak istiyorum. anlamadığım konular var şöyle ki?
ısı kontrolü nasıl yapılıyor? devrede ısı sensörü yok, havyanın ısı ayarı led veya neonun  yanıp sönme aralığına göre mi takip edecez? yani hızlı yanıp söndüğünde ısı yüksek, yanıp sönme hızı yavaşladığında ısı düşük bu şekilde mi algılayacağız?

ete

Bu sistem Havya nın 1 Hz lik PWM sinyali ile sürülmesi şeklinde çalışıyor. Led yada neon PWM sinyalinin ON olduğu konumu gösteriyor ve ne kadar uzun yanarsa havya o kadar sıcak anlamına geliyor. Zaten tam sürdüğünüzde (pot maksimum değerde iken) led yada neon sürekli yanar hale geliyor. Düşük kademeye aldıkça led in yanma süreside azalmakta ve sonunda tam sönük konuma gelmektedir.
Isı ayarına gelince, tamamen havyanızın gücüne ve verdiğiniz PWM ayarına bağlı olarak havyanız sıcaklık alıyor. İki yerde birden kullanıyorum. Birinde 30W diğerinde 40W havya bağlı. Birisi bana potun orta konumunda uygun havya sıcaklığı veriyor. Diğeri orta konumu biraz geçerek bu rahatlığı sağlıyor.  BU sistem sıcaklık sensörü olmayan havyalara uygulanıyor. Yani piyasa da satılan normal ve ucuz havyalara. Açıkçası ben 10TL lik havyalardan kullanıyorum. Sonuçtan memnunum.  Dikkat edilmesi gereken bir husus var. Bu ucuz havyaların çoğunda rezistansa seri bir diyot bağlı. Bu diyot nedeni ile havya yı sisteme bağladığınızda diyot uygun bacağa denk gelmez ise havya ısınmayacaktır. Bu durumda  havya fişini (kablosunu) ters çevirmeniz havyanın ısınmasını sağlayacaktır. Ben genelde diyotları söküyorum ama son kullandığımdan sökmedim.

Ete

rhoca68

ETE Hocam verdiğin devre için çok teşekkür ederim.bende bu havya kullanımından bayağı şikayetçiydim.bu devreyi yapıp inşaallah rahatlayacağım vede sana her zaman dua edeceğim.selamlar. Daha güzel projelerinizi bekliyorum.

Hattuşa

s.a.
verdiğiniz bilgiler için tşk ederim ETE hocam. elimdeki eski istasyonun ana ünitesini söktüm. içinde 220/12 lik trafo var ve sağlammış, BT151 yok elimde BT139 ve BT136 var sanırım BT139 fazlasıyla işimi görecek sadece elimdeki trafo biraz büyük ve bunu harici monte etmem gerekiyor
yani sanırım işim görülecek

ete

BT151 bir tristördür. Ama BT136 ve BT139 bir triac dır. Devreyi ben tristör için tasarlamıştım. Ancak geçenlerde bir başkasıda devrenin triac ilede çalıştığını söyledi Aslında çalışması da gerekir ama ben denemedim doğrusu. Devre şemasına bakarsanız tristör şebeke voltajı köprü diyot ile DC voltaja çevrilerek tristöre verilmektedir. Hiç denemediğim şey ise bu DC voltajın Triac a verilmesi durumunda triac nasıl davranır. Ama açlıştığını söylediler bana.  Sende denersen sonucu buraya yazıver lütfen.

Ete

F®T

#6
ETE hocam triacla çalışır.neticede triac içinde sırt sırta bağlı 2 tristör mevcut.

"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

Hattuşa

s.a.
ETE hocam bugün devreyi yaptım, BT139 kullandım, başlangıçta küçük bir fırça sorunu yaşadım, zira daha öncede cond. patlatmıştım ama bu sefer ki biraz daha gürültülü gibi geldi, aslında bariz bir hata yapmadım, yaptığım hata 470uF cond. ben 16v luk takmıştım. elimde trafo olarak 220 to 12v vardı meğer 12v çıkış yönü 24v civarı imiş o yüzden cond. patladı. devreye enerji verir vermez patlamadı ama biraz bekleyince patladı, sonuç olarak vermiş olduğunuz bu proje için teşekkür ederim. devre bende sorunsuz çalışıyor ben devrede buzzer, neon lamba ve buton kullanmadım yerleri boş kaldı, ama şu kesin devre çok güzel çalışıyor. led ile havya ısısını takip etmek yetiyor, birde 1K pot yerine 100K pot kullandım zira kutuda ki 100K pot idi üşendim 1K ile değiştirmeye oda sorun yaratmadı, herneyse tekrar hocam proje için teşekkür ederim.

uugguurr

Hocam kullanacağımız transformatörün minimum kaç watt olması gerek ?

ete

E20 standardında bir trafo kullanmıştım sanırım. En az 2 veya 3 watt lık olması yeterli.

Ete

uugguurr

teşekkürler hocam en kısa sürede deneyeceğim

djtur

Ete hocam ben acemi olduğum için malzemelerden tam olarak bişey anlayamıyorum.Malzemeleri tam olarak yazabilir misiniz?Hemen yapmak istiyorum lütfen yardımcı olursanız sevinirim.

ete

Malzeme listesi aşağıdadır.

1 adet Pic 12F675
1 adet 8 pin (2*4) entegre soketi.
1 adet Trafo : E2006004 Piyasada E20 diye satılıyor yaklaşık 2-3 watt lık bir trafo 220VAC/0-9V
1 adet BT151 Tristör
2 adet Köprü diyot 1 Amper/400V  (yuvarlak tip)
1 adet Buzzer kendinden sesli değil.
1 adet 78L05 küçük seri voltaj regülatörü
1 adet Lineer Potansiyometre 1K lık.
1 adet kırmızı led 3 mm.
1 adet 470 Mf/25V elektrolitik kondansatör
1 adet 47Mf/16V elektrolitik kondansatör
1 adet 47 Ohm 1/4 watt direnç
1 adet 220 ohm , 1/4 watt direnç
1 adet 330 ohm , 1/4 watt direnç
1 adet 100nf seramik kondansatör
2 adet 2 li klemens (veya 1 adet 4 lü klemens)
3 adet 2li klemens
1 adet 3 lü klemens.
1 adet havya takmak için şase tipi 220AC için priz.
1 adet Kutu

Ete

djtur

Çok teşekkür ederim ilginizden dolayı.Allah razı olsun.

djtur

#14
Ete hocam devreyi yaptım sayılır.Sadece birkaç yerde takıldım.Şemada görülen RESET ne işe yarıyor ve oraya ne takıcaz?Neon lamba yerini boş bırakıyorum bişey olur mu?Fotolarını ekte yayınlıyorum hatalı bişey veya yer varsa yardımcı olursanız sevinirim.

Powered by EzPortal