avatar_POWER

lion pil şarj ile ilgili sorun

Başlatan POWER, 29 Ekim 2012, 13:08:17

ete

KDY7 ile ilgili mesajını gördüm ama benim araştırmamdan da bir sonuç çıkmadı maalesef.
Her neyse sonuç fena gözükmüyor.

Ete

POWER

bu aralar sürekli lion pillerle vakit geçiriyorum.değişik batarya gruplarını inceliyorum.özellikle telsiz bataryalarından çok sayıda söktüm.içerisinde düşük voltajda çıkışı kesmek için devreler mevcut.bunlarla yaptığım denemelerde gördümki pil 3v altına düştüğü zaman çıkışı kapatmıor.yaklaşık 2,75v kadar kullanıma izin veriyor.bu denemeyi birbirinden farklı iki bataryada denedim.gerçekten böylemi olması gerekiyor diye aklıma geldiği için soruyorum.bu bataryanın sağlığı için çok önemli malum.

nurim

Alıntı yapılan: POWER - 02 Kasım 2012, 14:38:12
mcp73831 elime geçti. iki gündür test ettim.şarj akımını,devreye bağlayacağınız direnç ile istediğiniz  ampere (max 0.5a)ayarlayabiliyorsunuz.şarjın bitmesine yakın 0.035a şarj akımına geldiği zaman otomatik şarj akımını kesiyor ve gösterge ledi sönüyor.
ete hocam gelen malzemenin üzerinde KDY7 yazıyor.datasheed böyle bir kod bulamadım.devreye enerji verdim bataryaya bağlamadan çıkış voltajını ölçtüm 4.33v.bataryaya bağlayıp şarj işlemine başladım.batarya voltajı 4.16v ve şarj akımı 0.0035a düştüğünde şarj işlemini bitirdi.ilk sonuçlar bu kadar şimdilik.

Bu veriler oldukça iyi görülüyor. Ayrıca ısınmada bir aşırılık varmı? Yoksa normal mi?
Ayrıca, ilk mesajdaki.....

Alıntı yapılan: POWER - 02 Kasım 2012, 14:38:12...şarj bittikten sonra adaptörü prizden çıkardığım zaman,yani devrenin voltajını kestiğim zaman pilden şarj devresine 13ma akım akıyor.uzun süre olarak düşünürsek pil gereğinden önce bitecek demektir...
Bu sorunla ilgili olarak durum nedir? Eğer buda çözülmüşse fiyatıylada çok iyi bir çözüm olacaktır.
Kolay Gelsin
nurim

POWER

#18
ısıyla ilgili hiç bir problem yok....devrenin voltajını kestiğim zaman pilden şarj devresine hiç akım akmıyor.burdada bir problem yok.evet fiyatıda uygun.en önemlisi çevre elemanı az olduğu için pcb ebatı çok küçük olabilecek.

POWER

ete hocam,
şarj durumunu gözlemlemek için STAT pini var.şarj devam ederken bu pine bağlı led yanıyor.şarj bittiği zaman bu led sönüyor.bi şekilde beslemede problem olsa dahi şarj bitti gibi anlaşılabilir.datasheeden anladığım kadarıyla bu pinin şarj durumu hakkın 3 farklı bilgi verdiği.(tabiki yanlış anlamış olma ihtimalimde yüksek,bu bilgiler 12.sayfada mevcut)şayet doğruysa nasıl bağlantı yapılmalı?

etemd

siz gelmiyorsunuz ben geleyim dedim...
datasheet'i incelerseniz, çipin içini gösteren şemalara bakarsanız orada belli hangi modelde 3 farklı bilgi verdiği. sizin elinizdeki 3 çıkışlı olanı değil. onu almanızı tavsiye ediyorum fiyat farkı yok ve 3 bilgi daha iyi.
google'a dw01 yazın ve çıkan pdf'i inceleyin. içerisinde bir chip var ve pilin içine konulan ince devrede kullanılıyor genelde. hazır aldığınız pilin içinde bulunan devre. amacı pili korumak. dediğiniz 3volt altına düşme durumunda bu chip koruyor pili. mantığını anlamak için iyi bir dökümandır.

ete

#21
Lityum piller konusunda çok fazla döküman okudum. Bu dökümanlara bakarsan;
- pil voltajını 3 voltun altına hiç düşürmeyin
- pilleri 4,2 volt (enfazla 4,25) dan fazla voltaj ile şarj etmeyin
Şeklinde sürekli ikaz ediyorlar.  3 volt olayı kullanım esnasında kontrol edilecek bir husus olduğu için pillerin üzerine ayrıca devre bağlıyorlar. Bu hem boşalma seviyesini hem sıcaklığı hemde şarj voltajını kontrol ediyor sanıyorum.  Ama bunlar manuel olarakda kontrol edilebilirler.
Stat pinine gelince 2 tl lik bir elemandan çok fazla şey beklememek gerekir. Bence bicolor led kullan şarj ederkn kırmızı şarj bitince yeşil yansın. Basit bir bağlantı ile halledilbilir.
Bu arada STAT pini 2 çıkış lısı daha uygun. Üçüncü çıkış Yüksek empedans konumuki ancak zorlayarak bir işe yaratılabilir. Halbuki iki konumlu olanında şarj esnasında LOW verdiği için bir led yakılabilir. Şarj sona erince HIGH verdiği için diğer bir led yakılabilir.

Ete

POWER

@etemd
söylediğiniz 3 çıkış hangi modellerde var?ben datasheed den anlayamadım.google dan dw01 inceledim çok yararlı bilgiler var.benim söktüğüm çiplerde başka isimler vardı ama görevleri aynı galiba.birde benim denediğim devrelerde 3v altına düşünce çıkışı kapatmıyordu taki 2,75v kadar kullanıma izin veriyordu.son olarak siz gelmiyorsunuz ben geleyim dedim... espirisini anlayamadım,kaçırdığım birşey var galiba.
Alıntı yapılan: ete - 03 Kasım 2012, 07:54:16
Stat pinine gelince 2 tl lik bir elemandan çok fazla şey beklememek gerekir. Bence bicolor led kullan şarj ederkn kırmızı şarj bitince yeşil yansın. Basit bir bağlantı ile halledilbilir.
Ete
hocam şekilde görülen bağlantıyı yaptım.söylediğiniz gibi çalışıyor.daha basit bağlantı yapılabilirmiydi acaba?

ete

Tabiiki yapılabilir. Normalde Stat ucu direk led sürebiliyor. Bicolor led lerin ortak ucu bir anot birde katod birleşmesi şeklinde ise işin kolay. Yalnızca bir ad. 470 ohm direnci Stat çıkışına bağla. Bunu getir bicolor (çiftrenk) ledin ortak ucuna gir.
Diğer uçların birine +5V diğerine GND bağla. Olsun bitsin.
Stat ucu içeriden zaten transistör takviyeli yani ledi direk sürebilir. Bunun için ayrıca devre kullanmaya gerek yok.

Ete


nurim

#24
MCP serisinin Lİ-ON şarj entegrelerinin değişik uygulamalarına örnekler.
MCP73831 Şarjın bitiğinin ledle gösterimi, MCP73833 nin 3 led ile şarda, şarj bitti, test, stanby konumunda..vb. gibi durumları gösteren entegresi.(Datashette detaylı açıklamalar var). MCP73837 AC yada USB giriş gibi değişik uygulamaları var......
Kolay Gelsin
nurim

POWER

#25
hocam söylediğiniz gibi bağlantı doğruda sıkıntı iki renkli ledlerin hepsinin ortak(birleştirilmiş) ucu katot.en azından benim elimdekiler öyle.malzemeciye sordum bilmiyor bizdekiler bunlar diyor.nurim hocanın birinci şemasıda zaten söylediğiniz gibi bağlanmış.yada iki ayrı led kullanacagız.bilmiyorum piyasada söylediğiniz gibi led varmı.

nurim

#26
Bir transistör ilave edilerek iki renkli ledler kullanılabilir...Buradaki örnek (Ortak anot)
Edit:Ortak katot içinde devre yaptım...(acele ancak bu kadar oldu )
Kolay Gelsin
nurim

etemd

3 çıkışlı olan özellik ayrı bir kodla satılıyordu ve pahalıydı, sonra fiyatlar eşitlenmişti, şimdi ise dökümandan kaldırılmış bendeki dökümanlarda ayrı görünüyor. yani sizdeki de 3 çıkışlı zaten.
espri konusu da şöyle; siz başka bi foruma da aynı konu ile ilgili mesaj yazmıştınız orada cevap verdim. sonra konu buradan devam etti ondan dedim. @mustafaelektro.

POWER

@etemd
o zaman ben bu 3 çıkışı nasıl kullanacağım?

POWER

@nurim
verdiğin ikinci şema problemsiz çalışıyor.peki tek hücre birbirine seri bağlanarak 8.4v elde edilmiş.kendi kullandığım telsiz bataryası için pcb hazırlayacağım.fakat mcp73831 den 1 adet kullanacağım.mecburen 4.2v pil hücrelerine ayrı ayrı bağlantı yapacağım ama nasıl?piller birbirine seri olduğu için problem çıkıyor.

Powered by EzPortal