avatar_mierdogan

Pic ile Modbus sistem kontrolü?

Başlatan mierdogan, 06 Kasım 2012, 23:13:16

mierdogan

Sırf merakımdan sormak istiyorum...

Piyasadaki invertör, touch screen modüller veya endüstriyel kontrol cihazları genellikle modbus kullanıyorlar (ethernet veya benzeri giriş) bu tür sistemleri pic ile nasıl kontrol edebiliriz modbus pic ile kullanımı nasıl oluyor? Çok mu ileri seviyede programlama gerekiyor? Modbus nedir? gibi bir sürü soru var aklımda bu konuda bilgisi olan varmıdır? Varsa neyin nasıl olması gerektiğini anlatabilir mi? Mesela araştırdıkça karşıma çıkan bir diğer terim ise SCADA? SCADA nedir?

Saygılar 
"Doğal bir esin arzulu bir isteğe dönüştüğünde, insan hedefine dev adımlarla ulaşır..."

Mucit23

Alıntı YapRs-232 Nedir? Rs-485 Ne demektir? Rs232 nasıl çalışır? Rs485 nerede kullanılır?

RS232, RS422, RS423 VE RS485 bilgisayarlar ve diğer elektronik cihazlarda kullanılan seri haberleşme metodlarıdır. Kuşkusuzki RS232 bu seri haberleşme metodları arasında en iyi bilinenidir, hemen hemen tüm bilgisayarlarda bir RS232 çıkışı bulunmaktadır.

RS232 maksimum 20 kbps veri iletim hızında sadece bir DTE ( data terminal cihazı ) nin sadece bir DCE ( data haberleşme cihazı ) ye bağlanabildiği bir haberleşme arayüzüdür ve bu iki cihaz arasındaki maksimum kablo uzunluğu 15 metre olabilir. Bu mesafe ilk zamanlardaa yeterli gelmekteydi ancak daha sonra teknoloji ve buna bağlı olarak ihtiyaçlar değişti :
- Daha uzun mesafede haberleşme
- Birden fazla DTE bağlama
- Daha hızlı haberleşme

RS485 EIA tarafından tanımlanmış çok yönlü bir seri haberleşme standartıdır. Yukarıda belirtilen ihtiyaçların hepsini sağlar. Bu yüzden birden fazla cihazın birbirleriyle haberleşmesi gereken veri işleme, ve kontrol uygulamalarında yoğun bir şekilde kullanılır.

RS232 nin en temel problemi sinyal hattı üzerindeki gürültüden kolay etkilenir olmasıdır. RS232 protokolü alıcı ve verici arasındaki data ve handshake line voltajlarını ortak bir toprak hattı kullanarak karşılaştırır. Toprak hattındaki herhangi bir voltaj artımı felaket sonuçlar doğuracaktır. Bu yüzden RS232 tetikleme seviyesi +/- 3volta ayarlanmıştır. Bu nedenle mesafe arttığında gürültü hızla artar. RS485 standartında ise sinyal referansı için ortak sıfır kullanılmaz. Bu sebeple RS485 alıcı ve verici ünite arasındaki voltaj seviye farkı bir problem oluşturmaz. RS485 sinyalleri değişkendir ve herbir sinyal Sig+ ve Sig- hatları üzerinde iletilir. RS485 alıcısı sinyal hattı üzerindeki kesin voltaj seviyesi yerine iki hat arasındaki voltaj farkını karşılaştırır. Bu sayede bir çok haberleşme sorunun temeli olan toprak döngüsü önlenmiş olur.

RS485 in network yapısı data işleme ve kontrol uygulamalarında yoğun bir şekilde kullanılmasının ana nedenidir. 12 kohm giriş direnci ile networke 32 cihaza kadar bağlantı yapılabilir. Daha yüksek giriş direnciyle bu sayı 256 ya kadar çıkarılabilir. RS485 tekrarlayıcıları ile bağlanabilecek cihaz sayısı birkaç bine, haberleşme mesafeside birkaç kilometreye çıkabilir. RS485 bunun için ayrıca bir donanım istemez yazılım kısmıda RS232 den zor değildir.


Yukarıdaki resim RS485 network yapısını göstermektedir. N kadar düğüm çok noktalı RS485 networküne bağlanmıştır. Hattın iki ucundaki R dirençleri 100 ohm seçilerek yansıma önlenmiş olur böylece daha yüksek hız ve daha uzun mesafeye erişilmiş olur.

RS485 in belli başlı teknik özellikleri
Maksimum sürücü sayısı : 32
Maksimum alıcı sayısı : 32
Çalışma şekli : Half Duplex
Network Yapısı : Çok noktalı bağlantı
Maksimum Çalışma Mesafesi : 1200 metre
12 m kablo uzunluğunda maksimum hız : 35 Mbps
1200 m kablo uzunluğunda maksimum hız : 100 kbps
Alıcı giriş direnci : 12 kohm
Alıcı giriş duyarlılığı :+/- 200 mvolt
Alıcı giriş aralığı : -7...12 volt
Maksimum sürücü çıkış voltajı : -7...12 volt
Minimum sürücü çıkış voltajı ( yük bağlı durumda ) : +/- 1.5 volt

Aşağıda listelenen benzer konular ilginizi çekebilir

Speed Dome Kamera için RS232 / RS485 Dönüştürücü
Tc-K202 Speed Dome Kamera Kontrol Klavyesi
Usb port nedir? Nasıl Çalışır? Usb bağlantı özellikleri, Bilgisayar usb girişleri
Telefon Hattı Üzerinden Network Kurulumu
Software dvr sistemlerinde pan tilt zoom ptz ayarları

Endütriyel alanda çok kullanılmasının en önemli sebebi, Uzun mesafelerde çalışabilmesi(max1200mt) ve elektriksel gürültülerden daha az etkilenmesidir.

Scada ise PLC nin daha ileri bir modelidir.

Burayı incele http://tr.wikipedia.org/wiki/SCADA

Scadaya en temel örneklerden Banka ATM leri gösterilir.
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

Erata

SCADA Nedir?



SCADA terimi "Supervisory Control And Data Acquisition kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuştur. Türkçe'ye " Danışmalı Kontrol ve Veri Toplama Sistemi "  veya "Uzaktan Kontrol ve Gözleme Sistemi "olarak çevrilebilir. Kısaca bilgisayarlardan, haberleşme aletlerinden, algılayıcılardan veya diğer aygıtlardan oluşturulmuş denetlenebilen ve kontrol edilen bir sistemin genel adıdır. En genel olarak enerji scadası (Elektrik-Su-Doğalgaz) ve proses scadası (fabrika-tesis otomasyonu) olarak ikiye ayrılır.



Bilgisayar ve iletişim teknolojilerindeki son gelişmeler ve bunlarla ilgili cihazlardaki maliyet düşüşleri, elektrik dağıtım sistemlerinin otomasyonunu teknik ve ekonomik olarak yapılabilir hale gelmiştir. Örneğin dağıtım ve su otomasyonu ile şebekenin uzaktan izlenmesi ve hızlı ve etkin bir şekilde kontrolünü sağlanır ve sonuçta daha güvenilir, sürekli ve kaliteli elektrik enerjisi ve su beslemesi olası duruma gelir. Sistem bilgileri arşivlenebilir ve istatistiki raporlar ile en etkin ve ekonomik işletme yönetimi sağlanır.



Süreçler için gözetleyici denetim ve veri toplama işlemlerini yapan sistemler için kullanılan SCADA sistemleri, fabrikadaki süreçlerin (hammadde, üretim ve mamul madde takibi vb.) denetiminde kullanılan çeşitli araçlarla (RTU, PLC vb.) birlikte fabrikanın üretim kontrolü ve takibine yönelik bir alt yapı oluştururlar. Bu alt yapının imkan verdiği ölçüde üretim kaynakları planlaması (MRPII) ve işletme kaynakları planlama (ERP) sistemleriyle gerekli bağlaşımlar kurularak ideal bir yapıya erişilebilir. Amaç en düşük maliyetle, daha kaliteli ve daha çok üretmek için gerekli yapıyı kurmaktır. İşletmedeki tesislerden en yüksek verimlilikle yararlanmak, yöneticilerin işletmeye ve üretim bilgilerine tam olarak hakim olmasıyla sağlanabilir. SCADA yazılım paketleri endüstriyel tesislerde alt yapı yazılım görevini üstlenmeli ve fabrika içi ile dışındaki ağlara bağlanarak şirketin bütün katmanlarının uyum içerisinde çalışmasına imkan verir. SCADA işletme genelinde herkese, her zaman erişebilecekleri, gerçek zamanlı ve ayrıntılı bilgiyi sağlar..



SCADA sistemi, hidroelektrik, nükleer güç üretimi, doğalgaz üretim ve işleme tesislerinde, gaz, yağ, kimyasal madde ve su boru hatlarında pompaların, valflerin ve akış ölçüm ekipmanlarının işletilmesinde, kilometrelerce uzunluktaki elektrik aktarım hatlarındaki açma kapama düğmelerinin kontrolü ve hatlardaki ani yük değişimlerinin dengelenmesi gibi çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir.



Günümüzde tüm tesis ve işletmeler SCADA sistemini kurmaya başlamışlardır; giderek de daha fazla ivme kazanacaktır...

Powered by EzPortal