A

Sıramatik Devresi

Başlatan adill, 14 Kasım 2012, 15:43:20

ete

Devrende önemli bir sorun var demektir bu. İşlemcilerin besleme bacaklarında kaç volt olduğunu (her birini ayrı ayrı) söylermisin?

Ete

adill

HOCAM 7805 DEN SONRA DEVREYE GİDEN VOLTAJ 4,94 v

ete

İşlemci besleme bacaklarını da kontrol et.
Ete

adill


ete

İşin zor o zaman. Simulasyonda bakmak lazım programlar çalışıyormu. Çalışıyorsa devrende hata aramak gerekiyor.

Ete

adill

Hocam Sürem Daralıyor ocağa kadar yetiştirmem lazım neden boyle ödevleri fizikcilere verirlerki okulmu bitireceğiz. Yoksa elektronik mühendisimi olacağız anlamadım :S

Hocam bana önerebileceğiniz bir sıramatik devresi varmı :S

Nette bir adet daha buldum eğer çalışırsa bunu yapayım :S

bir inceleme şansınız varsa eğer

ete

#36
Önerebileceğim devre yok maalesef. Sırmatiklerle uğraqşmadım.
Tanıdığım bir çok fizik mühendisi arkadaşım var ve hemen hepsi yoğun biçimde elektronikle işleri icabı uğraşıyorlar. Zaten o yüzden tanışmıştım onlarla. Kimi tasarım yapıyor kimi cihaz onarıyor.
Benim asıl anlamadığım elektronikten hoşlanmayanların neden Fizik bölümünü seçmiş olmaları ve hadi seçtin diyelim neden elektroniğin "E" sinden hala anlamıyor olmaları.
BU konuda söylenecek o kadar çok şey varki onları sıralasam başın şişer. Ben Kimya mÜhendisiyim. Ama teorik hesaplamaları bir kenara koyarsak bir elektronik mühendisi kadar bilgiye sahibim diyebilirim. Neden? tabiiki tamamen ilgi alanı ile alakalı bir durum. İlgi duyarsan öğrenirsin. Külfet olarak görürsen öğrenmezsin. Eskiden okullarda matematiğin bile ilerideki hayatımızda ne işimiz yarayacağını tartışıyordu öğrenciler. Okullarda öğretilenlerin illaki gerçek hayatta kullanılması diye bir kural yok. Bunların bir kısmı hayatta işinizi kolaylaştırır bir kısmı ise ufkunuzu açar. Hemde siz farkında olmadan açar. Öğrendiğin bilgilere dayalı bir çok iş yaparsın ama o işleri obilgilere dayalı olarak yaptığının farkında bile olmazsın. Bu nedenle eğitimi eleştireceğine zamanında bu konuların peşinden gitmen gerekirdi. Ben şuna inanıyorum. Öğretilmeyen bilgi öğrenciden istenmez. Ben tahsil hayatımda buna şahit oldum. Bir çok kişi bundan şikayet ediyor. Yok bize göstermediler yok bize öğretmediler diye. Ufak tefek istisnalar olabilir ama asıl önemli olan öğrencinin o konu gösterilirken yeterince ilgi göstermemesidir. Bunu herkes bilsin.

Bir devre yaptın ama o devrenin çalışıp çalışmadığı konusunda bilgi sahibi değilsin.  Hiç oturup simulasyonda olsa çalıştırmayı denedinmi?
Çalışıyorsa insan yapmaya koyulur çalışmıyorsa bir sürü emek ve zaman boşa gitmiş demektir. Yazık. Ama tek suçlu sensin elbette kimse değil.
Bana kalırsa otur mevcut yaptığın devreyi simulasyonda dene ve çalışıp çalışmadığını gör. Çalışmıyorsa başka devre arayışına gir.
Yaptığın PCB standartlara uygun bir devre değil. O nedenle şemayı birebir uygulayıp uygulamadığın konusunda tereddütlerim var. Üstelik henüz besleme devreleri konusunda da bilgin yok. beslemede kullandığın güç kaynağı kaç amperlik devren kaç amper güç tüketir bunları incelediğini sanmıyorum. Bu işin yapılabilirliği okadar fazla kritere sahip ki sen sürekli kestirmeden gidiyorsun.
Dost acı söyler diye bir laf vardır. Bende o dostlardan birisiyim. Seni eleştiriyorum çünki gelecek hayatında da benzer durumlarad üşmeni istemiyorum. Düşmemek için bu zorlukları yenerek işin içinde alnının akı ile çıkman lazım. Eleştiri olmaz ise hatalarını göremezsin. Eleştirenlerede kızma ve kırılma. Onlar senin iyiliğini isteyen kişiler. Sana yol göstermeye çalışıyorlar. Umqarım anlamışsındır.
Ete


Not: Devreyi simulasyonda denedim çalışıyor. Ancak devre gerçek anlamda çalışacak şekilde düzenlenmemiş.
Yalnızca simulasyonda çalışır. Zira devre kurallara uygun değil. Düzeltilmesi gerekenler şunlar;
1. Display 7 segment bağlantısı için port pinleri ile display arasında 220 ohm seri direnç kullanılması gerekir.
2. Display ortak uçları  direk port pinlerine bağlanmış Arada transistör olması gerekir. Bu transistörleri kullanınca devrede ortak katod display kullanılması gerekir.
Son yaptığın baskılı devrede  sanırım önceden de yaptığım ikazlara paralel olarak bunları yapmış gözüküyorsun.
Tabiiki montaj şeklini göremiyorum. Transistörler doğru monte edildimi bilemiyorum.
Programada baktım. Aslında basit bir program senin için ideal. Ancak displayleri transistör ile sürünce ufak bir değişiklik gerekiyor programda. Bunları yapıp koyacağım buraya . O yolladığım programları alıp yeniden pic lere yükleyeceksin. Yinede devren çalışmaz ise mutlaka yanına bir arkadaş alıp devreni teker teker incelemen gerekiyor. Çünki sistem çalışıyor ve sende de çalışması gerekir.

Ete

Not: Programları değiştirdim. Simulasyonda Vezne-1 sisteminin display sürme şeklini yeni açıklamaya uygun şekilde yaptım. Diğerleri çok uzun vakit alacağı için yapmadım. Diğerleride benzer şekilde olacak. Ama senin baskılı devren doğru. Yalnızca programları piclere yükle ve dene bakalım.


adill

Teşekkur ederim. Hocam Allah razı olsun. İnceliyorum hemen

adill

Devre tamamlanmiştır.Emekleriniz için hepinize teşekkur ederim.

ete

Çok şükür. Tebrik ederim.
Ete

Powered by EzPortal