3

Resetleme Hatası

Başlatan 3mZ, 06 Eylül 2011, 23:05:49

3mZ

Hocam max6675 le yapmış olduğum termostatta birisi set tuşla ayarlamalı diğeri potansla iki devre yaptım bir kaç sorun var yardımlarınızı bekliyorum.
1-) devre boşta çalıştığında gayet stabil!!! fakat çıkışa rezistansın kontaktörünü bağladığımda röle devreye girerken sorun yok ama devreden çıktığında ve kontaktör bıraktığında ekrandaki yazılar karışıyor röle titriyor ve devre reset çekiyor mclr pinini 4k7 ile besledim röleme paralel diyotu koydum 4-5 tane röle değiştim diyot değiştim her yere 100 nf koydum filtre ettim iki devredede aynı sorun olmuyor olmuyor.
2-) 1k pot kullanıp adc ye girdim 0-400 arası set değeri için fakat formülümüde kullandım fakat hocam ben kadranını yapamadım mesela örnek vermek gerekirse pot en soldayken -0-
pot 45 derecedeyken 100 pot 90 derecedeyken yani tam yarımken 200 sonra 300 en sağdaykende 400 derece istiyorum fakat yapamadım pot yarıdayken 100leri gösteriyo çok az kıvırınca 350 lere fırlıyo yani istedğin dereceyi ayarlıyamıyorum
                                       
                                                            SAYGILAR

rexo

Olası nedenleri yazıyorum Kontrol edin,

Kartınızdaki Yollarınızı çok ince çizdiyseniz sorun yaşarsınız,
Kartınızı Ground Plane ile Gndye çekin
Besleme Gerilim Reglüatatörünü 7805 ile yaptıysanız eger öyle ise mutlaka LM2575 ile yapınız
Besleme Gerilimini Kontrol ediniz Roleler çekince Kaç Volt okuyorsunuz?
Kontaktör Çektiginde Sorun Olmaz ancak Kontaktör  Kontaklardaki Akım  bırakma anında İşte Sorun burada Başlar Pik akımı oluşur buda Sizin Devrenizin çalışmasını bozar ve ekranda donmalar abuk subuk anlamsız şeyler okursunuz,
Kontaktör Bobinine Diod atınız  ayrıca Konantaktörün Kontaklarına 100nf atın 220v ise 100nf_400 uygun olur,
Kolaygelsin

ete

#2
3mZ,
Resetleme sorunu ile ilgili olarak yapılması gerekenleri rexo açıklamış. İlave edecek fazla bir şey yok.
Belki sigorta ayarlarına birde BOR_ON (veya BOREN_ON) komutunu eklemek gerekir.

ADC okuma konusunda ise 0-400 arası set değer elde etmek için aşağıdakileri yapman gerekir.
Potun maksimum değeri 10 bit okumada 1023 dür. Sıfır dahil 1024 kademe eder. O halde 400/1024=0,390625 bulunur.
Bunu 256 ile çarparsak (sonuç 256 ya bölünmüş hali olarak elde edileceği için) 100 değerini elde ederiz.
O halde formülümüz;
SET=(HAM_ADC+1)*/100 şeklinde olacaktır.  Şayet ondalık değerde kullanacak isen çarpım 100 yerine 1000 olmalıdır.
Şimdi bir örnek yapalım. Pot orta noktada iken okunan değer 511 olacaktır. Bunu hesaplayalım bakalım kaç derece çıkacak;
SET=(511+1)*100/256 = 200 derece olarak bulunur.
Pot 45 derece durduğunda okunacak değer yaklaşık olarak 255 dir. O halde formüle koyalım;
SET=256*100/256=100 derece olarak bulunacaktır.

Ondalıklı işlem için;
SET=(511+1)*1000/256= 2000 değerini elde edersin.
Onda=SET//10
SET=SET/10 şeklinde de gerçek değerleri hesaplamış olursun.

Umarım anlaşılmıştır.

Ete

3mZ

ete hocam sizin dediğinizi çok iyi anladım ve uygulayacağım bir sorun çıkarsa buraya yazarım.

Rexo arkadaşım yazdıkların için teşekkür ederim. Ground plane nedir bilmiyorum. Bu uğraştığım tamami ile ticari bir projedir. Ben üretmiş olduğum termostatı kutusunda verirken yanında alın size kontaktöre bağlamaya 100nf/400v kontaktörün bacaklarına takarsınız diyemem. Lm2575 ile ilgili bir yöntem söylemişsiniz tam anlamıyla nasıl bir şey yapabilirim? Beslemem trafo değil 1 amperlik hazır güç kaynağı kullandım kısa devre korumalı acaba diyorumki kontaktör bıraktığında oluşan arktan dolayı güç kaynağı kısa devre korumaya alıyor ve güç kaynağının kondansatarü henüz boşalmadığından ekran birbirine giriyo ve röle saçmalıyo sadece düşünce.

Elimde farklı bir marka termostat var niyetim kopyalamak değil yapılmış bir şeyi yeniden yapıp piyasaya sürmekte değil bU termostatta ST marka progranabilir entegre OP07 ikilisiyle çalışıyor verilen 3 digit displayde sıcaklık görüntüleniyor. sistemde (2w-2*12V) trafo kullanılmış 7805 le regüle edilmiş üzerinde tek kontak bir röle var röleye paralel bağlı bir diyot var 12V direk verilmiş röleye  ve rölenin eksi bacağınıda 2k2 ile tetiklenmiş npn bir transistör bulunmaktadır. Ben kendi kartımda fazlasıyla hatta abartılı bir şekilde gereken filtreyi uyguladım şimdi son çarem 220/12V trafo takıcam omron marka tek kontak röle alıp röle bölümünü elimdeki termostataki denemek.

Yaptığım termostat akıllı termostat olup 0-400 arası birebir hassasiyet olarak üretime giricek nasipse!!! Şimdi herkez bu hassasiyetin yakalanması imkansız diyecektir. Bu benim 3,5 senedir vermiş olduğum emektir. Aslında hassas olmayan termostat yoktur. Piyasadaki termostatların kutusunda hassasiyet diye yazan +/-5 dereceden kasıttır hassasiyet. Ama o +/- 5 derece nedense termostatın her makinada hassasiyetini değiştirdiğini görürsünüz thermocouplenin bağlı oluğu yerin kalınlığına hacmine boğaza olan uzaklığına +/-30 dereceler gibi saptığını görürsünüz  eğer kısmetse sizlere verdiğim 3,5 senelik emekte bunların üstesinden gelmiş olup sizlere çeşitli akıllı termostatlarımı sunacağım.


SAYGILAR



kamil

3mZ bey devre şemasını eklersen yardımcı olabiliriz

rexo

#5
3mZ

Ground Plane demek Kartındaki boş alanları bakırı yüzey ile dolu bırakıp bunuda Gnd  ye  baglamak demektir,

LM 2576 ise verdigim devreyi aynen yapın,

1Amperlik hazır güç kaynagının kablosu uzun ise Problem yaşarsınız Kartın içinde bu beslemeyi yapın mesafeyi Kablo ile taşımayın güç kayıbı olur,


www.national.com/ds/LM/LM1575.pdf


kolaygelsin

3mZ

#6
rexo

Yardımların için çok teşekkür ederim meğer baskı devremde en çok yapmak istediğim şeyin adı ground plane imiş. Peki rexo arkadaşım aresde ground plane nerden bulup yapabilirim.
         
SAYGILAR

rexo

Dosyanı aç
soldan zone modu seç
Pcb üzerinde nereyi kaplayacaksan o bölgeyi seç (mousu tıkla, bırakmadan bölgeni işaretle sonra bırak)
Ayrı bir pencere açılacak
NET kısmını GND=POWER seç
Hangi katman olduğunu seç top-bottom
diğer seçenekleri öyle bırak sonra detaylara inersin
Tamadır de işlemi bitir,
kolaygelsin

inventor

Alıntı yapılan: 3mZ - 06 Eylül 2011, 23:05:49

1-) devre boşta çalıştığında gayet stabil!!! fakat çıkışa rezistansın kontaktörünü bağladığımda röle devreye girerken sorun yok ama devreden çıktığında ve kontaktör bıraktığında ekrandaki yazılar karışıyor röle titriyor ve devre reset çekiyor mclr pinini 4k7 ile besledim röleme paralel diyotu koydum 4-5 tane röle değiştim diyot değiştim her yere 100 nf koydum filtre ettim iki devredede aynı sorun olmuyor olmuyor.
                                       
                                                         

Rexo ve ETE hocam bilgi vermişler ama bu tür sounlarla çok uğraştığım için derleyip toparlayıp cevap yazayım dedim.

Sorununuzun parazit olduğu aşikar. Üç tip parazit kaynağı ile uğraşıyoruz endüstride. Rezistif-indüktif ve kapasitif parazit kaynakları.

Rezistif kaynaklar : Lamba,ısıtıcı,direnç-diyot beslemeli elektronik cihazlar. Bu tür parazit kaynakları çalışma anında bir soruna neden olmamaktadırlar. İlk enerji verilmesi yada enerjinin kesilmesi sırasında parazite neden olurlar.

İndüktif kaynaklar : Motor,röle-kontaktör,balast,indüksiyon bobinleri vb. Bizleri en çok uğraştıran parazit kaynaklarıdır. Enerji verilirken,çalışırken,enerji kesildiğinde sürekli soruna neden olurlar. Parazitin en yüksek olduğu an ;enerjinin kesildiği andır. Çevreden yayılan radyo sinyali v.b kaynaklarda bu sınıfta ele alınır.

Kapasitif kaynaklar : Statik elektriğin neden olduğu sorunlardır diyebiliriz. Sistemdeki DC motor kablolarının motor durduktan sonra üzerlerinde tutukları enerjinin deşarjı ile oluşurlar. Ya da paratonerlerin yüklenmesi sonucu vb.

Şimdi bu bilgiler ışığında sizin sorununuza bakalım. Röle bıraktığı anda sorun yaşıyormuşsunuz. Muhtemelen indüktif kaynak ile ilgili sorun demektir.
Ürettiğiniz karttan başlayalım yapılabileceklere. Deneyerek yapabilir ya da hepsini bir seferde yapıp test edebilirsiniz.
1. PIC beslemesine 100 nf bağlanır. Sanırım söylemeye gerek yok. Tabii bacaklara en yakın noktaya bağlanır
2. Röle beslemesine ters diyot bağlanır.
3. Diyota paralel direnç bağlanır. ( Röle voltajına göre uygun değerde )
4. Röle kontaklarına RC filtre bağlanır. ( En önemli filtreleme ) Anahtarlama voltajına göre değerler seçilir.
5. PCB tasarımında plane kullanımına dikkat edilir.
6. Çevresel indüktif parazitlere karşı gerekiyorsa PCB metal kutu içerisine alınır.

Kontaktör üzerinde yapılabilecekler:
1. Cihaz ile kontaktör arasındaki kablo boyu 1 m den daha uzunsa Kontaktör beslemesine de RC filtresi eklenir.
2. Kontaktör kontaklarına mutlaka RC ilavesi yapılır. Şöyle demişsiniz; "Müşteriye al bu filtreleri kontaktöre bağla diyemem". Bence yanlış düşünüyorsunuz. Alman fizikçi dr.bertholt un kendi ismini taşıyan muazzam cihazları vardır. Bu cihazların yanında bu filtrelerden gelir. Bu cihazlar ile radyoaktif yöntemler kullanılarak partikül akışları kontrol ediliyor. Bu firma cihazların yanında filtre elemanı göndererek olası sorunları önceden  çözmüş oluyor. Büyük küçük bir çok cihazları var. Eğer PIC ile bu işi yapacaksanız bu tür filtreleri kullanacaksınız. Herkes soruyor ;neden piyasadaki bir çok cihazda PIC değil ATMEGA kullanılıyor diye. Benim tespitlerimden birisi bu parazit konusudur. ATMEGA işlemciler PIC e göre daha az hassaslar bu konuda. ETE hocam bu konuda bir değerlendirme yaparsa hepimiz öğrenmiş oluruz.

Son olarak da şunu ekleyeyim; Eğer cihazınız metal bir kutuda ise cihazınızın dış gövdesini mevcut topraklamadan ayırabilirsiniz. Toprak hatları üzerinde de oldukça fazla parazit olabiliyor. Genelde elektronik terazilerde karşılaşılıyor bu sorunla. Biraz oradan biraz buradan derken parazit sınırı doluyor ve manyetolu çakmaktan bile etkilenir hale geliyor cihazlar. Ben genelde topyekün filtreleme yanlısıyım. Yukarıdakilerin hepsini yapın manasında anlamayın lütfen.

Pratik bir bilgi vereyim. RC filtre olarak 220 volt anahtarlanıyorsa 220 ohm direnç ile 47 nf 400v kondansatörü seri bağlayın. Yukarıda RC bağlayın dediğim noktalara paralel olarak girin.

Selametle
Yüksel

İlmin en büyük düşmanı, sabırsızlıktır. (Şems-i Tırmizi)

3mZ

    YÜKSEL
         Arkadaşım konuyla yakından bukadar ilgilendiğin için sana minnettarım çok teşekkür ederim şimdi bütün yapılanı ben sana baştan sona anlatayım.

Şimdi önce piyasadaki bir termostatı ele alalım markasını söylemek yanlış olur -A- marka diyelim.
   
     Şimdi bu termostat ST marka bir microchip kullanılmış 3 adet 7segment display multiplex çalışma şartında chipe bağlanmış ve 3 tane katot ucuda yine 3 tane npn transistör ile tetiklenmiş ve set-sıcaklık görüntülenmiş. Devrede bir tane 1K pot kullanılıp ADC yapılmış ve bir adet buton kullanılıp butona bastığımızda displayda set değeri çıkıyor ve burdaki set bilgisinide pottan almış 0-400 termokupl ile sıcaklık görüntülenmiş geride kalan bilindiği üzere termostat işte sıcaklık düşükse röle lojik-1 yap sıcaklık set değerinden yüksekse lojik-0 yap vb.
   
    Şimdi bu termostatın  gelelim röle bölümüne bir adet OMRON marka 12V tek kontak röle 1 adet diyot birde ana trafo (2*12v) trafodan 2*12 den 12 olan uçları köprü diyota girmiş köprü diyotun artı ucunu rölenin artısına girmiş chipin portundan 2k2 dirençle npn transistörün beyzini tetiklemiş kollektörüne trafonon -0- nolu ucunu girmiş ve çıkan emiterdense rölenin eksisine girmiş olayı bitirmiş RC olayı kesinlikle yoktur.

   Şimdi gelelim benimkine sadece röle bölümünü anlatıcam kafan karışmasın 1K dirençle BC546 transistörümü tetikledim normal ana hattaki eksiden kollektöre girdim emiterden tetiklenince çıkan eksi ucumu röleye girdim rölenin artı ucunuda 7805 in girişindeki 12V aldım heralde hatam 7805'e 12v girdim çıkışınıda ekran ve pici besledim deli gibi ısınıyor

   Şimdi malatyadan bir trafo siparişim oldu röle bölümünü elimdeki termostatınki gibi deniycem en iyisi ben senin kafanı şimdi karıştırmayım bu dediğimi deniyeyim sonucu buraya yazarım ilgilendiğin için tekrar teşekkür ederim.

SAYGILAR
   

inventor

#10
Alıntı yapılan: 3mZ - 09 Eylül 2011, 17:53:10
       
    Şimdi bu termostatın  gelelim röle bölümüne bir adet OMRON marka 12V tek kontak röle 1 adet diyot birde ana trafo (2*12v) trafodan 2*12 den 12 olan uçları köprü diyota girmiş köprü diyotun artı ucunu rölenin artısına girmiş chipin portundan 2k2 dirençle npn transistörün beyzini tetiklemiş kollektörüne trafonon -0- nolu ucunu girmiş ve çıkan emiterdense rölenin eksisine girmiş olayı bitirmiş RC olayı kesinlikle yoktur.

   Şimdi gelelim benimkine sadece röle bölümünü anlatıcam kafan karışmasın 1K dirençle BC546 transistörümü tetikledim normal ana hattaki eksiden kollektöre girdim emiterden tetiklenince çıkan eksi ucumu röleye girdim rölenin artı ucunuda 7805 in girişindeki 12V aldım heralde hatam 7805'e 12v girdim çıkışınıda ekran ve pici besledim deli gibi ısınıyor

SAYGILAR
   

İyi akşamlar
Yukarıda bahsettiğin her iki cihazda da transistör bağlantıları hatalı anlatılmış. İlk cihaz orjinal olduğuna göre muhtemelen sizin hatalı anlatımınızdan kaynaklanıyordur. Ancak kendi yaptığınız cihazda BC546 NPN transistörün kollektörüne eksi,emiterine artı veriyorsanız 7805 in ısınması normaldir. Önce o bölümü düzeltin derim. Hatta şöyle yapalım. Sakıncası yoksa şema gönderin ben düzelteyim :)

Selam
Yüksel
İlmin en büyük düşmanı, sabırsızlıktır. (Şems-i Tırmizi)

3mZ

YÜKSEL
Allah senden razı olsun emitere artı felan vermedim ama transistörü ters takmışım nasıl yanılabilirim anlamadım çok sağol ya

SAYGILAR

inventor

Cümlemizden. Sorunu hallettiğine sevindim.
İlmin en büyük düşmanı, sabırsızlıktır. (Şems-i Tırmizi)

3mZ

Merhaba arkadaşlar iyi çalışmalar sizleri yoruyorum özür dilerim.

Sorunu halledemedim artık canımı sıkmaya başladı ve beni baya oyaladı devrede programdan yana hiçbir sıkıntım yok herşey yerli yerinde ama bu röle beni nefret ettirdi artık. Bugün farklı bir şey denedim normalde plastik granül makineme bağlı termokupl'un dış yalıtımı metal ve dış yalıtımla termokuplın 2 ucuda kısa devre yani termokuplın dış yalıtımıyla topraklama kısa devre bugün yeni bir termokupl aldım dış izolesi fiberden yani kısa devre yok hiçbir sorun çıkarmadı ama benim hangi termokupl takarsam takayım bu sorunu yaşamamam lazım ETE hocam sizden yardımlarınızı bekliyorum yüzdüm kıyısına geldim lütfen yardım edin max 6675e girdiğim termokupl 1mF la filtre ettim kondansatörün eksi ucunuda şaseye çektim çok özür diliyorum konu uzadı

saygılar 

inventor

#14
Sorunu tam olarak anlayamıyorum.Bir dönem ADC sorunu varmış sanırım sonrasında da parazit tabanlı bir sorun çıkmıştı. Şu anki problem tam olarak nedir? Yazılım tarafında sıkıntı yok diyorsunuz,devre şemasını gönderseniz bir baksak. Birde kullanmak istediğiniz TC tiplerini varsa datasheetlerini

Selam
Yüksel
İlmin en büyük düşmanı, sabırsızlıktır. (Şems-i Tırmizi)

Powered by EzPortal