avatar_kotan04

Float tipi değişken

Başlatan kotan04, 19 Aralık 2012, 23:11:04

kotan04

merhaba arkadaşlar proton ile yazılmış bir programda float tipi değişken kullanılmış  yerine pic basic ile nasıl bir yöntem kulanarak özelliğini yitirmeden düzenleyebilirim meslela 2 ayrı word tipi değişken oluşturum yarısını birine diğer yarısını diğer word tipi değişkene yerleştirebilirim ??

zaman var float                                        'proton

zaman lowbyte var word                          'picbasic
zaman higbyte var word
tabi burada örnek veriyorum biraz fazla salladım galiba hani bu tip bir yöntem olabilirmi :)

developer

Merhaba,
Ufak bi araştırma sonucunda linkteki bilgilere ulaştım. İlgili dosyayı projene ekleyip ilgili rutini çağırmak gerekiyor. Ancak bunu LCD'de nasıl yazarım dersen onun için daha detaylı incelemek lazım.

Ancak aklıma gelen bir fikir: veriyi string olarak alıp, virgülden önce ve sonrasını ayrı ayrı değişkenlere dönüştürerek aktarmak olabilir. İşlemler bittiğinde yine bir stringe aktararak istenilen sonuca ulaşılabilir.

http://www.warburtech.com/products/compilers/picbasic.pro.compiler/floating.point/

ete

Float konusu PBP da zaman zaman uyguladığım bir konu. Genelde sıcaklık gösterimlerinde ve benzer işlerde float gösterim ile karşılaşıyoruz. Float bir sayının ondalıklı gösterimi anlamına geldiğine göre virgülden sonra kaç hane gösterileceği önem kazanmaktadır. Şayet virgülden sonra bir hane ondalık gösterecekseniz hesaplamalar sonucunda elde edeceğini sayıyı daima 10 ile çarpılmış halini elde ediniz. Örnek vermek gerekir ise bir sıcaklık değeri 25,6 ise ve ben bunu hesaplamak zorunda isem hesabımı 256 olarak hesaplamalıyım. Bu sonucu elde ettikten sonra gerisi sayının gösterilmesine kalıyorki buda,
Sayının Tamsayı kısmını SAYI/10 ile gösteriyoruz.
Sayının ondalık kısmı için alternatiflerimiz var bunlar Onda=SAYI//10 veya Onda=SAYI Dig 0  her ikiside sondaki 6 rakamını gösterecektir.
LCDOUT $FE,$80,"SAYI=",dec SAYI/10,",",dec1 SAYI DIG 0
Dikkat edilirse arada ,",", şeklinde bir ifade varki buda iki sayı arasına bir virgül yerleştirmeyi sağlıyor.

Ondalık kısmı 2 hane ise hemen pratik çözüm sayının 100 ile çarpılmış halini hesaplayın yada elde edin derim.
Bu arada sınırlamalarınız var elbette. Word tipindeki sayılar 65535 'e kadar olan sayılardır.  Bundan büyük sayılar için elbette sayının iki ayrı değişkende tutulması pratik bir çözüm olabilir. Bu konuda genel bir açıklama vermek yersiz. Hesaplama mantığı üzerinden hangi sayılar gösterileek ise ona yönelik açıklama yapmak daha uygun olur.

Ete


kotan04

teşekürler arkadaşlar iyi çalışmalar

Powered by EzPortal