PIC lerde Parazit ve Çözümleri

Başlatan İlyas KAYA, 09 Ocak 2013, 15:51:13

memomemo

İlyas bey merhaba,
Cevaplarınız için tekrar tekrar teşekkür ediyorum.

Devreyi adım adım tasarlıyorum ve paylaşılacak halde derlediğimde -bu ilginize ve sitedeki ortamın samimiyetine istinaden- paylaşacağım. Muhtemelen belli başlı eksikler, hatalar olacak, (hatta yazılım kısmına da henüz hiçbir şekilde geçmiş değilim) bunları da paylaşacak ve yardım isteyeceğim.
Bu vesile ile, birçok arkadaşa da yardım edilmesi konusunda benim de çorbada tuzum olacak. Çünkü ben çok sıkıntı çektim, zaman ve para kaybettim. Devre ile ilgili sıkıntım halen devam ediyor. Bunun da hikayesini şemayla birlikte paylaşacağım.

Okay57

Merhaba arkadaşlar.Pıc adc için referans gerilimim sürekli değişkenlik gösterdiğinden dolayı hatalı bir ölçüm yapmaktayım.Bu konuda söylenmiş herşeyi denedim ama 5 voltluk gerilim stabil hale gelmedi.4.96-5-5.04(Vrsm) olarak sürekli değişmekte.Acaba nerede hata yapıyorum.

memomemo

memomemo

Değerli forum kullanıcıları,
Öncelikle bu ortamın kurulması ve devamlılığında katkısı olanlara tekrar teşekkür ediyorum.
Anladığım kadarıyla, amatörce ve ticari amacı olmayan proje ve uygulamalarla, ticari amacı olan uygulamalarda kullanılan detayların paylaşılması (ki son derece mantıklı) ön planda tutuluyor.
Detayların birleşmesi ile de bütüne ulaşmak, düşünebilen insanlar için biraz meşakkatli olsa da (armut piş, ağzıma düş sistemine göre :) ) olması gereken şekildir.

Uzun lafın kısası, 20 yıllık bir makina mühendisi olarak, son 7 yıldır -buradaki ortamı tenzih ederek söylüyorum- sözüm ona " elektronik ustaları" 'nın beni yanlış yönlendirmeleri sebebiyle ürettiğim ve içeriğinde elektronik sistem içeren üretimlerimizde birçok sıkıntılar, hatalı ürünler, arızalar yaşadık. Bunu takiben, yerlerine bedelsiz ürünler gönderdik. Tamiratlar yaptık. Çokça emek ve para harcamak zorunda kaldık. Elektronik, vakıf olmadığımız bir konu olduğu için de, bu sıkıntılar birbirini takip etti.

Bazen işin ucuzuna kaçtık, bedelini ödedik, bazen kaça mâl olursa olsun dedik, kazıklandık. Kimi zaman İşini çok iyi yaptığını düşündüğümüz veya bizde böyle bir fikir oluşturan kişi/kurumların istedikleri ücretler, opsiyonel olan ürünümüzün 7 yıl boyunca proje bedelinini ödemesi için çalışması anlamına geldiğinden askıya aldık. Öyle veya böyle bugüne geldik.

Ticari anlamda "Ahi" ahlakıyla hareket etmek için azami gayret gösterdiğimi düşününce ve bu süreci analiz edince, neticeye ulaşamamamdaki minör sebeplerin bizde, majör sebeplerinse muhataplarımızda olduğunu söyleyebilirim. Fakat bu analiz, neticemizi maalesef ve benim çözüme ulaşmam gerektiği gerçeğini değiştirmiyor. Yani bu işi çözmem lazım :)

7 yılın sonunda, konu benim için bir itibar mevzuu haline geldi. Bundan 2 yıl kadar önce bir otomotiv rölesine "dünya dışı bir icat" gözüyle bakarken, bugün devre şeması çizme yolunda azimle ilerliyorum :)

Şemam aşağıdaki gibidir;

[IMG]http://i578.photobucket.com/albums/ss229/amehmeto/Untitled-1.jpg[/img]

Kamyonlarda kullanılan bir klapeyi ACB (NO) anahtarından sinyal geldiğinde açacak, KPB (NO) anahtarından sinyal geldiğinde kapatacağız. ACB ile açıp belli bir süre (20 sn) KPB ile kapatmazsak veya KONTAK LOW olursa, klape kendiliğinden kapanacak.
Açılma, motorun belli bir süre ile bir yöne dönmesiyle olacak. Kapanma ise, KPS adlı limit switchle kontrol ediliyor. Limit switch devre dışında bir eleman olduğu ve optokuplör kullandığım için, opto'nun katodunu kontrol etme amaçlı GND'yi anahtarlıyorum (+24V'nin anahtarlanmasını daha riskli gördüğüm için)

Klapenin açık olduğu durumda, bir ikaz ledimiz yanmakta.
Tüm giriş ve çıkışlar optokuplör ile izole edilmiş.
RA4 ve MCLR pini pull-up, diğer kullanılmayan tüm pinler pull-down durumda.
Dahili OSC kullandığım için ilgili pinler boşta.
Voltaj reg. olarak LM2575-5 kullanmaya karar verdim.
Rölelerimi mpsa42 ile sürüyorum. Bobin uçlarımda Ters diyot ve cond. bağlantılarım mevcut.
Bir emniyet tedbiri olarak, motor ve röle bobini + uçlarım, kontak beslemesi üzerinden. Araç kontağı kapalı olduğunda besleme gelmiyor.

Azimli miyim? Evet :)
Desteğinize ihtiyacım var mı? Kesinlikle evet :)

Bu sebeple, kıymetli yorumlarınızı bekliyorum. Eğer bu olmuş, pişmiş derseniz, programlamayı öğrenme aşamasına geçeceğim.
Sevgiler.

Maxim

sayın @memomemo
neden bu yazınız için yeni başlık açmayıp PIC lerde Parazit ve Çözümleri altına yazıyorsunuz?
devrenizde parazit sonucu bir sorunmu var?
herkes devresi için buraya yazı yazarsa konu dağılmazmı sizce?

memomemo

Merhaba Maxim bey,
Sorularınız net, sondan başlayarak cevaplayayım;
Herkes devresi için buraya yazı yazarsa konu dağılmaktan daha kötü olur. Parazit ve çözümleri, ayrıca da üzerinde çokça durulmuş besleme regülasyonu bilgileri ulaşılamaz hale bile gelebilir.

Devremde parazit sorunu yok Maxim bey, çünkü henüz bir devrem yok.
İlk sorunuzun cevabı da yukarıdaki sorunuzun cevabından çıkıyor. Şema, PIC'li bir devre donanımının parazitleri önlemesi için yeterli donanımda mı ve besleme regülasyonu uygun şekilde mi? gibi yorumlara, şu şöyle olabilir, bu böyle daha iyi oluyor" gibi paylaşımlara daha uygun göründüğü için bu başlık altına koydum.
Herkesin kendi devresindeki sorunları veya parazit çözümleriyle ilgili açtığı birçok diğer başlık yerine -Siz belki hiç aramadınız ama-, Google'da "pic parazit çözümleri" diye aradığınızda ilk sırada etepic.com, ve bu başlık çıkıyor,

https://www.google.com.tr/#q=pic+parazit+%C3%B6nleme

Bu da benzer konuları/sorunları bir başlık altında toplamanın, içeriğine uygun başlıkla konu açmanın ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.
Yine de, nezaketiniz, ikazınız ve yardımlarınız için teşekkür ederim.
Bu başlık altındaki kadar, Türkçe, derli toplu parazit çözümü bilgisi, başka bir internet kaynağında yok.

İlyas bey, çok ettim ama, bu meyanda birkez daha teşekkür ediyorum size bu başlık için.
Erol bey (ETE), bu platform için de size çok teşekkür ederim. Takdir edilecek bir vizyon ve büyük hizmet.

Kısa yazacak kadar vaktim yok uzun yazıyorum bu aralar, kusuruma bakmayın.

erdtur

Arkadaşlar,
24VDC giriş , 5VDC çıkış için 7508 kullanıyorum 60mA akım çekiyorum, 5 dk içerisinde 7805 elle tutulmayacak kadar ısınıyor normalmidir? Pic ile ADC işlemi yapacağım 2576 kullansam sorun olurmu? (2576 switcher regülatör olduğu için)   

Mastercodex

Bende projelerimde 5V DC için 7805 kullanıyordum ve aşırı ısınma oluşuyordu. Sonra LM317T kullanmaya başladım bu sorunum ortadan kalktı ama forumda bazı arkadaşlarım bana LM2596 entegresini önermişlerdi. Gerçektende LM2596 süper bir entegre. Hemde 3 amperlik akım çekebileceğin bir entegre. Önceleri bu devresini kendim kuruyordum ama Çinden çokça hazır kitini getirdim lazım olan yerde istediğim gibi kullanıyorum.

http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm2596.pdf

Kolay gelsin
Mastercodex® 3D Teknoloji
----------------------------------
http://www.mastercodex.com
info@mastercodex.com

erdtur

Mastercodex ,
Cevap için teşekkür ederim.
Bu tür bir regülatörden (2576,2596,vb.) beslenen pic ile ADC işlemi yaptınızmı?
Switching oldukları için ADC işleminde sonuç nasıl etkiler acaba?

Kolay Gelsin
erdtur     

Maxim

Alıntı yapılan: erdtur - 09 Haziran 2014, 16:12:25
Arkadaşlar,
24VDC giriş , 5VDC çıkış için 7508 kullanıyorum 60mA akım çekiyorum, 5 dk içerisinde 7805 elle tutulmayacak kadar ısınıyor normalmidir? Pic ile ADC işlemi yapacağım 2576 kullansam sorun olurmu? (2576 switcher regülatör olduğu için)   
7805 girişine 120ohm luk 3watt bir direnç bağlayıp deneyin

Mastercodex

erdtur arkadaşım,

Benim pic ile işlemlerim özellikle çok hassas kesmeler üzerine. Bu yüzden parazit olmaması gerekiyor. Bu yüzden LM2596 step down devrelerinden çok memnunum. Birde daha önce ETE hocamında dediği gibi işlemci entegresinin voltaj giriş uçlarının bulunduğu pic'e en yakın yere 100nF kondansatör koymak çok yaralı oluyor.
Mastercodex® 3D Teknoloji
----------------------------------
http://www.mastercodex.com
info@mastercodex.com

erdtur

Bilgileriniz için çok teşekkürler.

mehmetOzdemir

Alıntı yapılan: erdtur - 10 Haziran 2014, 11:10:54
Bu tür bir regülatörden (2576,2596,vb.) beslenen pic ile ADC işlemi yaptınızmı?
Switching oldukları için ADC işleminde sonuç nasıl etkiler acaba?

Hassas ADC devrelerinizde 2576 - 75 gibi switcherlardan uzak durun arkadaşlar, datasheetlerine baktığınızda veya çıkışlarını osiloskopla incelediğinizde gerilimdeki 5 - 10mV sürekli değişimi görürsünüz. Bu da istenmeyen bir durumdur, okuduğunuz değer durmadan artar eksilir.

Ha bu kesinlikle kullanılmayacak anlamına gelmez. Referans geriliminizi VCC değil, harici bir gerilimle sağlayın işiniz olsun bitsin.

memomemo

Herkese merhaba,

16f628A 'da RA5=MCLR pin'imi 4k7 direnç ile Vdd'ye bağlamış bulunuyorum. RA4=Open Collector pinimi de kullanmadığım için, pull-up yapacağım. Bu iki pin yan yana olduğundan, iki pin'in yollarını birleştirdikten sonra, tek bir 4k7 direnç üzerinden Vdd'ye bağlamamda bir sakınca olur mu acaba?

mehmetOzdemir

Alıntı yapılan: memomemo - 18 Haziran 2014, 14:22:15
Herkese merhaba,

16f628A 'da RA5=MCLR pin'imi 4k7 direnç ile Vdd'ye bağlamış bulunuyorum. RA4=Open Collector pinimi de kullanmadığım için, pull-up yapacağım. Bu iki pin yan yana olduğundan, iki pin'in yollarını birleştirdikten sonra, tek bir 4k7 direnç üzerinden Vdd'ye bağlamamda bir sakınca olur mu acaba?

RA4'ü kullanmıyorsanız, neden direnç atma gereği duyacaksınız ki?