16F616 16HV616

Başlatan fatihbaysu, 09 Ocak 2013, 21:17:39

fatihbaysu

Arkadaşlar,

Araç beyinleri ve LPG beyinleri tamiri ile uğraşmaktayım. Zaman zaman logic devreler tasarlamam gerekmekte araçlar  12-15 volt arası olduğundan speklerinde okuduğum kadarıyla bu 16HV616  2-15 volt arası çalışmakta çeşitli comparatör ADC tasarımlarımda ve logic kapılar olarak 5 volt reg gerekmeden kullanılabilirmiyim. Birde bir çok çeşitle değilde bir çok uygulamalarımda kullanabilrceğim comparatör A/D hatta PWM gibi her projemde kullanabileceğim TR de rahat ve uygun fiyata bulunabilecek PIC tavsiye edebilirmisiniz Selamlar,
Fatih Bayşu

F®T

• Voltage range:
- PIC16F610/616: 2.0V to 5.5V
- PIC16HV610/616: 2.0V to user defined
maximum (see note)
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

fatihbaysu

Kısa ve öz cevabınız için teşekkürler.
http://www.microchip.com/ParamChartSearch/chart.aspx?branchID=1002&mid=10&lang=en&pageId=74
burada 2-15 volt seçeneğinde 16f616 mcu ile karşılaşınca bir an aca 15 volt olabilirmi dedim birde buradan bakın sizce ?
Fatih Bayşu

F®T

Evet ama operatıon voltaj kısmında herşey net.2-5,5 volt aralıgında.voltaj artmasından ziyade teknoloji düşme yanında.hız arttıkça işlemci voltajları düşürülüyor.
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

ete

Her ne kadar besleme girişinde Shunt regülatörü var deniyor isede tek görevi giriş voltajını 5V seviyesine düşürmek. Bu nedenle işlemci 15V ile çalışıyor anlamına gelmiyor.
Data sheet bir yandan 2,0 - 5,5 V gibi bir çalışma aralığı vermiş bir yandan da SHunt regülatöründeki voltaj 5V tu geçemez diye kayıt koymuş. Data sheetler her zaman bir amatörün anlayacağı dilden hazırlanmıyor maalesef. Vardır bir anlamı belki ama ben anlamadım doğrusu. Madem bir regülatör var maksimum giriş voltajıda belirtilmeli idi. Üstelik işlemcinin VDD hattına bağlanan her türlü eleman bu voltajdan faydalanır diyor. Seri bir direnç üzerinden beslendiğine göre akım sınırlı demektir. Kısaca senin düşündüğün anlamda bir özellik değil bu.

Ete

fatihbaysu

Sayın ETE hocam,

Benim ihtiyacım araçtan (-) negatif ve (+) pozitif girdileri 12-15 volt arası direk mcu girişlerinde 0,1 olarak sürmek, bunun için optocuplor mu, maliyet önemli gerilim bölücü direnç ( direnç değerleri ve uygulama şekli ) mi. Birde 16F616 14 bacaklı üzerinde AD, Comparator ve PWM mevcut yurtdışı fiyatlarıda çok uygun TR de bulabilirmiyim henüz bilmiyorum, başka önereceğiniz küçük, ucuz, bulunabilir ve her uygulamam da rahatlıkla kullanabileceğim PIC önerileriniz varmıdır. Selam ve saygılarımla.

Fatih Bayşu

ete

Araçtan (-) girdi için bir şeye ihtiyacın yok. Ama aynı uç bir başka durumda +12V olacak ise o zaman tedbir alman gerekir.
Tedbirin başında Opto kullanmak geliyor tabiiki. En emniyetlisi ve sorunsuz olanı bu.
Diğer bir yöntem gerilim bölücü kullanmak  (Araç voltajını 13,8V kabul etmek gerekir. Bu voltajı 3K3 dirence gir. Diğer ucunu 1K8 ile GND ye bağla iki direncin birleşme noktasını Lojik olarak test edebilirsin. Hiç bir zaman 5V tu aşmaz.)
Pic olarak istediğin özelliklere sahip olan 16F88 var piyasada bolca. Yeni nesil bir şey istersen 16F1827 almanı öneririm. Biraz zor bulunuyor ama bulunuyor. Bunlar 18 Bacaklı. 14 bacaklı  işlemci ile hiç çalışmadım. Bu nedenle ne vardır ne yoktur bilemiyorum.

Ete

fatihbaysu

Hocam,

Cevabınız için çok teşekkürler, araçta bazı yerler (+) sabit (-) ile kontrol olmakta her iki poarite de optoc. kullanmak daha mantıklı olacak bir miktar adetli üretimde ne gibi maliyet oluşturur bilemiyorum. Bazen tekli bazen 4lü opto kullanmam gerekecek bu arada 16F88 i incelme fırsatım olmuştu fakat 16F1827 çok uygun bir alternatif olabilir bulunması dışında fiyatı da makulse. Gerilim bölücü kullanıldığında uzun süre birkaç yıl sistem kullanılmasında risk olabilirim sizce? Selamlar,saygılar

Fatih Bayşu

ete

Ne gibi bir risk olabilirki. Bence olmaz. Tasarım zaten kötü ise anında sorun ortaya çıkar. Yoksa uzun vadede programdaki sorunlar hariç pek sorun olacağını sanmıyorum.

Ete

fatihbaysu

Hocam,

Haklısınız bende sizinle aynı fikirdeyim. Cevaplarınız için teşekkürler.
Birde size yada side deki uzman arkadaşlara bir sorum daha olacaktı. Aşağıdaki programı ISIS kullanmayı henüz öğrenemediğimden direk pic e yazarak denedim SW1 ve SW2 yi 1 yaptığımda LED yanmakta fakat iki anahtarı da 0 yapsam da led sönmemekte birde lojik devre ve yazılım örneklerine nerelerden ulaşabilirim, ben biraz internette bakındım pek kaynak ve örnek bulamadım. Selamlar

TRISA=1
TRISB=0

PORTA=0
PORTB=0

SW1 VAR PORTA.0
SW2 VAR PORTA.1
LED VAR PORTB.0

BASLA:
  IF (SW1=1) AND (SW2=1)THEN
  HIGH LED
  ENDIF
  GOTO BASLA
END

ete

Hata 1: 2 adet buton kullanmışsın ama 1 adedini giriş pinine bağlamışsın diğeri çıkış gözüküyor.
TRISA=%00000011  şeklinde vermen gerekiyor.

Hata-2: Ledlerin söndürülmesi için bir komut varmı programında?  HIGH led dedinmi led yanarda nasıl sönecek onu düşünmemişsin.
Komut vermezsen led de sönmeyecektir elbette.
BASLA:
  IF (SW1=1) AND (SW2=1)THEN
     HIGH LED
  ELSE
     LOW LED 
ENDIF
  GOTO BASLA

şeklinde yazarsan tuşlara basılmadığı zaman led sönecektir.
Ete

Powered by EzPortal