K

Baskı devre

Başlatan kamil, 15 Eylül 2011, 12:30:32

3mZ

ZOPTRİK

Bu laminasyon makinasının faks makinasıyla hiçbir alakası yoktur laminasyon makinası genelde çarşılarda küçük tabla tezgahlarında kimlik kaplayanlar olur onların kullandığı bir makinedir google yaz hemen çıkar.

Çalışma sistemi herhangi ön bir ısıtma yoktur 2 adet birbirine doğru dönen merdane görürsünüz birisi alttadır birisi üstte ve iki adette düz levha şeklinde rezistans bunlarında gene biri en altta olur sabittir biri en üstte olur buda sabittir.

Makineye ilk start verdiğinizde yaklaşık 10-12 dakika ısınma süresi vardır ısındıktan sonra lamba söner makine hazır demektir siz lazer yazıcıdan etiket kağıdına aldığınız devrenizi boş plakete dönük bir vaziyette ortaladıktan sonra laminasyona veriyoruz ve işlem burada başlıyor.

195 dereceyi bulan merdanelerimiz plaketi kendine doğru çekmeye başladı ve kağıdı plakete bir nevi presledi bu işlemi 3defa uyguluyorum ve son baskıyıda aldıktan sonra sanki etiket ayırır gibi çıkarıyorum.

Kendi makinemi kendim yapayım demişsin şevkini kırmak istemem ama sandığın kadar gözüken basit bir cihaz değil birincisi merdaneler var merdanelerin dışında kırmızı yada beyaz renk lastik gibi bir şey görürsün bunlar derlin bir malzeme olup özel üretimdir ısı görünce yanmaz.
İkincisi merdaneleri birbirine doğru çeviren dişli çark sistemi. Elde yapılan dişli çark sistemi diş adımları büyük olmadığı sürece hiçbir zaman olumlu sonuç vermez sen plaketi verdiğinde ufak bir sıkışmada dişli sıyıracaktır.

O yüzden hazır parçalar kullanmaya bak. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

SAYGILAR
3mZ

KAZIMUGUR

Alıntı yapılan: 3mZ - 25 Eylül 2011, 18:17:07
... derlin bir malzeme olup özel üretimdir ısı görünce yanmaz...

Delrin , 150 derecede eriyen ortalama 180 derecede çok rahat enjeksiyonla kalıplanan bir termoplastik malzemedir.
Anlattığınız tip merdaneler silikonlu kauçuk diye anılan özel malzemelerdir ve matbaa yan sanayi olarak çalışan yerlerden temin edilebilir yeniden kaplattırılabilir taşlattırılabilir , bilginize.

zoptrik

çok teşekkür ederim. bu baskı devre meselesinden ben de muzdaripim görünce heveslendim doğrusu. geçen asitten solunum yollarımı yakıyordum az daha. asitle perhidrolü daha karıştırmaya başlayınca köpürmeye başladı anlamadım. kimyacıdan yüzde50lik perhidrol almıştım sanırım fazla kuvvetli geldi. 3 gün asit kokusu gitmedi evden. çıkan baskı devre de bi ton eksik yer vardı. vs vs. sanırım bir iki kere daha deneyip öğrenmem lazım bu ütü işini.
tekrar teşekkürler
iyi forumlar...
DEHA; İMKANSIZDA MÜMKÜNÜ GÖREBİLMEK DEMEKTİR.GEMİLERİN KARADA DA YÜZEBİLECEĞİNİ SEZMEK, MEHMETLERDEN BIRINI "FATİH" YAPAR...!

KAZIMUGUR

#18
@zoptrik , internetten amfizem nedir bul incele ve bir daha asla havalandırması çok iyi olmayan bir yerde o işi yapma !!!
Formüllerdeki değerleri aşma.

zoptrik

Abi tıp fakültesi 5. sınıf öğrencisiyim :D
DEHA; İMKANSIZDA MÜMKÜNÜ GÖREBİLMEK DEMEKTİR.GEMİLERİN KARADA DA YÜZEBİLECEĞİNİ SEZMEK, MEHMETLERDEN BIRINI "FATİH" YAPAR...!

KAZIMUGUR

Cezan 3 e katlandı.  ;)

zoptrik

Aynen abi dediğin gibi tehlikenin boyutunun farkındayım. fakat öyle olacağını bilmiyordum. artık daha temkinli davranacağım uyarı için teşekkürler...
iyi forumlar...
DEHA; İMKANSIZDA MÜMKÜNÜ GÖREBİLMEK DEMEKTİR.GEMİLERİN KARADA DA YÜZEBİLECEĞİNİ SEZMEK, MEHMETLERDEN BIRINI "FATİH" YAPAR...!

3mZ

KAZIM UĞUR

Çok teşekkür ederim arkadaşları yanıltmamış olduk benim işyerinde kullandığım akromelle doygunluk verdiğim derlin var granüle verdiğimiz zaman 328 derecede zar zor çekiyorum amper 35 e kadar vuruyo elime alıp söküp incelemediğim için dıştan yorum yaparak hataya düştüm tekrar teşekkürler

SAYGILAR
3mZ

KAZIMUGUR

#23
İlk kullandığım zaman 1983 fillandı , kaset üretimi yaparken , köşelerdeki küçük makaralar ya delrin ya da abs den basılırdı.
Delrin temelde sorunlu malzemedir.
Çok gazlıdır.
Mutlaka fırınlayarak kullanırdık.
Çalışmaya başlayınca ara vermeden devam edilir.
Bitimde nylon6 gibi ucuz malzeme doldurulup ocak boşaltılır.
Ama özellikleri dolayısıyla vazgeçilmezdir.
Üreten yerlere göre özellikleri çok değişkendir.
O zamanlar en iyi ürün petkimin idi.
Romanya malı ucuzdu ama dediğiniz gibi sorunlu idi.
Şimdi ne o petkim kaldı ne de Romanya .

http://ozmermetal.com.tr/tr/delrin-d5-t48.html

---
Bizim elektronikcilerin işi zor.
Mesleğimizi elimizden alıyorlarrrr.   ::) :D

3mZ

Zaten artık petkim bizim için hayal şuanda 4800m2 kapalı alanda plastik leğen üretimim var dışardaki insanlar sanayiciyi parayı kırıyo paraya para demiyor düşüncesiyle gidince çok zoruma gidiyor konuştuklarına göre plastik enjeksiyon ve granülün nasıl bir teşkilat gerektirdiğini biliyorsun 48 senedir işleyen firmayım baba mesleğim ama artık yeminederim tadı tuzu kalmadı sanayicileri öyle bir konuma soktularki ne girebiliyorsun işe nede girdinmi çıkabiliyorsun

Bugün benim ürettiğim hurda hammaddeden leğende 2,5tlden 50 kuruş kazanıyorum bir leğen 1100g ve hammadde alırken peşin satarken 8 ay vade hadi gel orjinal kullan yürek varsa

Oyüzden aslında kaliteli derlin yok değil var hemde kralı var meslek ele ayağa düştüğü zaman herkez aynı işi yapmaya çalıştığı zaman sana derlin yerine G03-5 DE giydirirler merak etme...

KAZIMUĞUR güzel arkadaşım ben gene fazla konuştum galiba :D forumda kirlilik yapmayayım

SAYGILAR
3mZ

inventor

Arkadaşlar pzitif 20 konusunda birşeyler yazayım dedim. Baskılarım genelini pozitif 20 ile yaptığım için  anlatacaklarımın birileri için faydalı olabileceğini düşünüyorum

Öncelikle kart temizliği yapılacak. Burasını herkes biliyor. Sonrasında kartımızın arkasına destek koyarak dik pozisyona getiriyoruz ( 60-80 derece gibi ) . Kartımız kare ise sorun yok ancak dikdörtgen ise uzun kenar yere gelecek şekilde koyuyoruz. Yere gelen bölgeye 4-5 kat peçeteyi  kartla masa arasına yerleştiriyoruz. Kartımız artık pozitif 20 kaplamasına hazırlanmış oldu. Kartı dik koyma nedenimiz ; püskürtülen pozitif 20 nin bir an önce zemine kadar akması içindir. En kısa yol en az zaman demek oluyor. Peçetenin amacı ise alta doğru akan poz 20 nin orada birikinti yapmak yerine peçete tarafından emilmesi içindir.

Şimdi bize karanlık oda gerekiyor.

Pozitif 20 yi iyice çalkaladıktan sonra 10-15 cm gibi bir mesafeden karta püskürtmeye başlıyoruz. Buradaki en önemli konu oto boyacılarının iyi bildiği bir konudur. PĞüskürtme işlemi doğrudan karta yapılmaz. Öncelikle kartın sağında ya da solunda ki boş alana püskürtülür ve kartın üzerinden geçilerek diğer kenarda karttan kurtuluncaya kadar devam eder. Kartın üzerinden tamamen çıkınca püskürtme işi bitirlir. Bu şekilde kart yukarıdan aşağıya doğru taranarak tüm yüzey bir kat olarak tamamlanır. Zaman kaybetmeden tekrar ilk başlanan yerden devam edilerek ikinci kat kaplanır. İkinci kat atılırken pozitif 20 nin aşağıya doğru akıntı yaptığını görürsünüz. Amacımızda bu zaten. Tüm yüzeydeki akıntı aşağıya ulaştığında kartı peçetenin üzerinde ileri geri oynatarak altta biriken kısmı iyice emdiriyoruz.Artık yığılma olmuyorsa ki 2-3 dak. sürer, kartımızı yere paralel şekilde sırtüstü yatırıyoruz. Bu andan itibaren poz 20 kart üzerine homojene yakın biçimde yayılacaktır. 4-5 dak beklemek yeterli olur. Sıra kurutma işlemine geldi.

Ufo ısıtıcı,quartz soba, fırın gibi ısıtıcıların hepsi işinizi görür. Kartı parmaklarınızın arasına alıp ısıtıcıya doğru tutmanız gerekiyor. Eğer eliniz ısıya dayanmıyorsa biraz geri çekin, sonuçta elinizin dayanamadığı nokta poz. 20 yide muhtemelen bozacak kadar sıcaktır. Kurutma sırasında ilk 2-3 dak. önemli. Kartın sürekli hareket halinde olması gerekiyor. Aksi halde henüz tam kurumamış olan poz 20 bir yerlere toplanabilir.  Bu şekilde 6-7 dak süre kuruma için yetiyor. Doğru zamanlamayı  kartın kenarında biriken poz 20 nin üzerine parmak basarak anlayabilirsiniz. Parmak izi o bölgede kalmıyorsa diğer bölgelerde de kalmaz. Kartın soğuması için 4-5 dak. beklemeniz yeterlidir.

Sıra geldi baskıya. Kullanılacak asit v.b konular yukarıda anlatılmış yeterince. Ben aydınger konusuna değineceğim. Pozlama için asetat ya da aydınger kullanabilirsiniz ancak ben asetatta hep sorun yaşıyorum. Gerek yazıcı sorunu gerekse toner kalitesi hep başımı ağrıtıyor. Tek faydası pozlama zamanının kısalması. Bu nedenle aydınger kağıt benim için vazgeçilmez oluyor. Çıktımızı aydingere aldıktan sonra aydinger yüzeyindeki toneri koyulaştırmak gerekiyor. Yapmak zorundamısınız? hayır.  Ancak yapınca çok daha kaliteli baskı alınıyor. Bunu nasıl yapıyoruz?  İlk olarak elimize bir cam alıp aydingerin tonersiz kısmı cama gelecek şekilde bantla yapıştırıyoruz. Yayvanca bir kaba selülozik tiner koyup ( 3-5 mm kadlınlıkta ) Tonerli kısım tinere bakacak şekilde capı kabın üstüne kapatıyoruz. Tiner ile toner arasındaki mesafe 6-7 cm olsa yeterli olur. Daha kısa olursa toner bozuluyor. camın üstünden toneri izlemeye başlayabilirsiniz 2-5 dak sonra tonerin koyulaştığını farkedersiniz. Eğer kılcal kırılar varsa tonerde onlarında kapandığını görürsünüz. Bu işlemden sonra sıra pozlamaya geliyor.

Pozlama işlemini asetat ile yaparsanız her türlü değişim anlık olarak işlerinizi altüst eder.Ancak aydınger bu konuda size esneklik sağlar. Pozlama süresi tamamen poz 20 kalınlığına,ışık şiddetine , tonere bağlı olarak değişir. Ben 15-20 dak tutuyorum. 3 adet 18 watt ekonomik ampulden oluşan masam var. Az tutarsanız sorun olur ama 15 dak yerine 20 tutsanız o kadar sorun çıkmaz. Tabi aydinger için. Asetat da büyük sorun demektir bu. Pozlama sonrası zaten banyo geliyor. Oralarda genel kurallar geçerli.

Poz 20 ile muazzam sonuçlar alabilirsiniz. Benim için vazgeçilmezdir.
İlmin en büyük düşmanı, sabırsızlıktır. (Şems-i Tırmizi)

3mZ

Gerçekten çoğu kişinin dediği kadar pozitive20 çok güzel sonuçlar veriyor ama nedense bugüne kadar kanımız hiç uyuşmadı çünkü bende her zaman şöyle bir istek doğmuştur simule tamam programda tamam baskı devre aresde tamam bir an önce çıktı al bas sabrım gelmez bir türlü ama bir gün işten başımı kaldırabilirsem deniyeceğim tamamıyla tecrübe olduğunu düşünüyorum

SAYGILAR
3mZ

aytekin

benim laminasyon makinem a6 için olduğundan çok küçük ve plastik bu sebeple rezistans uyduramadım.

büyük fotokopi makinalarının içindeki alüminyum silindirin içinden rezistans geçirerek bir laminasyon makinası yapmayı düşünüyorum

tayfun

Ütüleme yöntemi ile çok iyi sonuçlar alabilirsin. 105mgr lık kuşe kağıt bulabilirsen.Baskısı çok rahat ve çok kolay oluyor.Hemen plakaya yapışıp kayma sorununu ortadan kaldırıyor.


Tayfun
İnancın büyük olsun; ama inancınla büyüklük taslama!

ali

ben asetat kağıdıyla baskı devre yapıyordum.sonuc fena olmuyordu.yalnız sonradan düzeltme yapmam gerekiyordu. :)birde asetat kagıda baskı almak çok zor oluyor...
geçen gün bende kuşe kağıtla baskı devre basmayı denedim.ve sonuç mükemmel.hiç asetat kalemi ile düzeltme yapmaya gerek kalmadı.baskı devre transferi çok güzel oldu.tayfun arkadaşımızın dediği gibi çok iyi ve ekonomik bir işlem gerçekleliyor.

Powered by EzPortal