K

Baskı devre

Başlatan kamil, 15 Eylül 2011, 12:30:32

sencer76

Sevgili arkadaşlar, bir hafta kadar boş vaktim var.Yapmak isteyipte yapamadığınız zaman yokluğundan çizemediğiniz devrelerin pcb lerini çizebilirim.Proteus Ares kullanıyorum.Asus anakart istemediğiniz taktirde yapabilirim :) Çoğunluğun işine yarayabilecek israf edilmeyecek projeler seçmeniz iyi olur.Ete hocam özellikle siz yönlendirirseniz sitemize bi sürü pcb ekleyebiliriz.Net okunaklı şema yollayın yeterli.Delimi bu herif demeyin içimden geldi :)

kamil

#31
Arkadaşlar sonunda pozitif 20 ile pcb mi çıkardım .İnventor hocamızın anlattıklarını uyguladım yalnız pilakete sprey yaparken bir defada spreylemek lazım aşırı kalın olmasına gerek yok. zaten  pozitif 20 yi  ışık tan korumak gerktiğini biliyoruz.bu arada işi öğrenene kadar bir kutuyu telef ettim.internet sitelerinde 40 tl ye satılan  pozitif 20 yi karaköy selanik pasajın da 25 tl ye aldım.herkese saygılar

Resime Bak

sencer76

A4 büyüklüğünde PNP kağıt 6 lira iken ve en fazla iki denemede ütüleme ayarını öğrenebiliyorken, ve neredeyse ekran kartı kalitesinde baskı yapılabilirken, bir kamyon teşkilat kullanıp pozitif20 ile baskı yapmaya çalışmanın artısını anlatabilecek arkadaş varsa rica ediyorum.Ayrıca PNP kağıt ile print aşaması ile kartın asitten çıkma arası max 40dk.

inventor

#33
Ben anlatayım.
İpek yöntemi dahil her yöntemi kullanan birisiyim. Daha önce anlatmıştım. Öncelikle pnp kağıt pahalı. İşi bilen bir kişi bir tüp poz20 ile en az 10-15 a4 kağıdı basabilir. Fiyatı 20-25 tl. Aralarında 2-3 kat fiyat farkı var.
İkincisi, 0,14-0,20 gibi yolları poz 20 ile sorunsuz basabilirsin. Çizgi kenarları keskin olur ama pnp de bu sıkıntı yaratır. Ütüleme ya da pnp kullanılarak yapılan baskılarda hiç bir zaman ince yollarda kopukluk var mı emin olmazsın. Eline büyüteç alıp tek tek gezmen gerekir. POZ20 de bu sorun yoktur.
PNP kağıtla yatığın baskıyı güçlü bir asite attığında bütün işler altüst olur,kenarlar pürüzlenir  ve biraz daha uzun beklersen ince yolların gider. POZ20 ise çok uzun süre asitte kalabilir ( Kaplama kalınlığına bağlı olarak ).
Çift yönlü baskı yapacağın zaman pnp ya da ütüleme tam bir eziyettir. Bir tarafı ütülerken pcb oynadığı anda diğer taraftaki baskı bozulur. Genelde pcb yüzeyleri tek tek basılıp asite atılır.POZ20 de ise bu sorun yoktur. İki tarafıda basar ve asite atarsın.
Baskı süresine gelince; benim ayarlarıma göre konuşalım. 5 dk tiner koklatma,12 dak pozlama,2 dak kostik banyosu,4 dak. bakır aşındırma. Toplam : 23 dak gibi bir şey biz buna 30 dak diyelim.Çift yönlü baskıda ise bu süre 45 dak pek geçmez.Baskı kalitesini de unutmamak lazım

Bence pnp ile poz20 yi mukayese etmek yanlış. Kuşe kağıt ütüleme olabilir. Ucuz,olmadı bir daha denersin. Kalite düşük ama kaç kişi 0,1 lerle pcb çiziyor ki!
İlmin en büyük düşmanı, sabırsızlıktır. (Şems-i Tırmizi)

kamil

Poz 20 ile en azından 20*30 cm lik 7 yada 8 plaket yapabilirsin.pnp kağıdı tanesi  6tl 7adet yapsan 50 tl. poz 20 ile 50tl ye en azın dan 20 adet 20*30 cm lik  plaketi kullanabilirsin.bu işin maliyet kısmı.esas önemli olanda kalite ütülemede mutlaka düzeltme yapmak gerekiyor ayrıca asite attın
zamanında çıkarmassan kartın bakırsız kalır.poz 20 de böyle bir sorun yok ben gece saat 3 te plaketi asite attım (1 litre tuzruhu 50 ml perhidrol) uykusuzdum bozulursa bozulsun dedim  uyudum sabahleyin asitten çıkardım herşey normaldi.anladımki  poz 20 nin boyadığı alanlar asitte çokta kalsa bozulmuyor buda bir artı.saygılar

sencer76

İnventor arkadaşım bu işi 10 kişiden sadece 2 kişi hakkı ile yapabilir ve siz bu şanslı kısımdasınız.Çok güzel anlatmışınız öncelikle teşekkür ederim ama okurken ben yoruldum :) Benim gibi ares çıktısı elinde tezcanlı sabırsız biri bu kadar işlemi bekleyemez.Maliyet konusunda haklısınız fakat süre konusundada bir yanlışlık var.Ben pnp kağıt ile 40dk sürüyor dediğimde asitte kalma süresini 25dk hesaplamıştım.Siz 4 dk yazmışınız asit çeşidi ve karışım yüzdesini paylaşırsanız bizde fazladan beklemeyelim.Zaten beklemeyi sevmiyorum diye 6tl pnp parasına razıyım :) Ben hazır 1 litrelik demir3 kullanıyorum.Perhidrol+tuzruhu karışımıda çok kullandım ama 4dk müthiş bir süre.Bazen 1litre asit ile 5-6 tane kart basmak zorunda kalıyorum.İlk kart 20-25dk  son kart 60dk sürebiliyor..Teşekkürler selamlar.

inventor

Asit olarak saf tuzruhu ve oksijen peroksit kullanıyorum. Asiti %50 oranında safsu ile inceltiyorum. Perhidrol ( oksijen peroksit ) ilave ederek çıkarıyorum. Belli bir oran yok. Asit oldukça güçlü. Aynı asitin içine kuşe kağıt fotokopi yöntemini attıığmda 30 sn sonra toner plaketten ayrılıyor.Eczanelerde satılan perhidrol sanırım %20 civarında,benim kullandığım ise %97. Piyasadaki tuzruhu %10 oranlıdır. En iyisi %25. Benim kullandığım ise %99,2. Bu nedenle asit çok güçlü oluyor ama poz20 için bu sorun oluşturmuyor.
Bu tür asitleri laboratuvar malzemeleri satan yerlerden alabilirsiniz ama biraz tehlikeli oluyor. Benim karışımıda kart basarken mutlaka maske gerekiyor. Çıkan buharı bir defa ciğerinize çekerseniz 3-5 saat mideniz bulanıyor. Ama Ben pcb nin başını beklemediğim için sorun olmuyor.Kartı asite atıyorum. 3-5 dak. sonra derin bir nefes alıp kartı cımbızla alıp su kabının içine atıyorum. Sonra asiti döküyorum. İşlem çok hızlı yapılabiliyor.

Bu tü asitleri LABORTEK isimli İzmir 'de bir firma var. Oradan alabilirsiniz ama her şehirde bulunabilir diye düşünüyorum.
İlmin en büyük düşmanı, sabırsızlıktır. (Şems-i Tırmizi)

pwm.c

baskı yapmak için hangi yöntemi kullanayım diye kararsız kalmaya gerek yok... imkanlarınız doğrultusunda hepsini kullanın.
aslında bu seçim baskı ihtiyacına ve devre türüne göre yapılır.  baskınızda çok ince yollar ve smd malzemeler varsa ve az sayıda üretilecekse pozitif20 zahmetine girebilirsiniz. dier yandan çok sayıda devre üretiyorsan ve devrende kalın hatlar çoğunluktaysa kuşe kağıt ile ütü yöntemi en iyi ve hızlı sonucu verir. kuşe kağıt haricindeki kağıtlar biraz riskli. her yazıcıya uymuyor ve toner aktarması kötü diyebilirim. kuşe yönteminde en zor iş ütülemedir. bazıları bunu modifiye pvc makinaları ile yapmış ama bu makinayı bulup modifiye etmek herkes için uygun değil.
anlaşılıyorki her iki yöntemlede baskı yapmamız lazım. bunlar haricindede güzel yöntemler var ama sadece bazı kişiler yapabilir. örneğin CNC ile baskı yöntemi. çok temiz bir baskı veriyor ama bu cihazı almaya bir araba parası vermeniz lazım. en çok ilgi gören serigrafi baskıdır. bunun için de bir atölye kurmanız gerekiyor.
bencede imkanlarınız neye yetiyorsa onu kullanın yada hazır pcb bastırmanızda daha iyi olur.  neden derseniz, elektronikcilerin çoğunluğa hala baskı üzerindeki yeşil boyayı bulup yapmak istiyor. bende istiyorum ama kolay değil işte. bunun yerine lehim ile kalaylama yapıyorum.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

KAZIMUGUR

Alıntı yapılan: pwm.c - 16 Ekim 2011, 19:03:07
...CNC ile ... araba parası ...

1000-3000 TL ye ( işçilik hariç ) aşağıdaki resim gibi yapabilirsiniz.
Smd opamp pinleri arasında 3 yol yeter mi ?


[IMG]http://img713.imageshack.us/img713/76/pincnc.jpg[/img]
By kazimugur at 2011-10-16

inventor

Sn. KAZIMUĞUR

Elinizde ticari olmayan pcb hazırlayabilecek bir router projesi varsa burada adım adım yapılışı konusunu anlatabilir misiniz? İlerleyen zamanlar da 500 mm X 400 mm bir projemi dağıtıp tekrar resimleyip burada yayınlamayı düşünüyordum ancak siz bu konuda benden bayağı öndesiniz sanırım. Elinizde hazır resimler falan vardır diyedüşündüm. Çok kişinin işine yarayacaktır. Eğer yoksa sorun değil  ileri bir tarihte ben elimden eldiğince anlatmaya çalışırım.
Selam
İlmin en büyük düşmanı, sabırsızlıktır. (Şems-i Tırmizi)

KAZIMUGUR

#40
Özel olarak çizip hazırladığım bir şey yok.
Tamamen serbest çalışmalar.
Önce boy tesbiti sonra ne kadar kuvvetli olacağı yani ne tür bir kesme işlemi yapılacağı.
Sonra bütçenin duygusallığı.

Malzeme bol , yöntem çok.
Bu durumda canın nasıl isterse öyle.
Pcb kazımak için mdf bile olur.
İşin püf noktası kızaklar .
Kalınca mil üzerinde tatlı sıkı gezebilen plastik takozlarda olabilir destekli hazır silindirik raylarda yarıklı rulman ya da boru rulmanıda olabilir.
Ama sorunsuz rahat uzun süre kullanılabilen kolay monte edilebilen bir şey isterseniz ray ve araba en iyisi.
Tek kötü yanı maliyeti.
A4 gibi ölçülerde ve nisbeten hafif spindle motorlar için eksen başına 2 , daha kuvvetlice tipler için eksen başına 4 adet kullanılması gerekiyor.
Köprü tipi en uygunudur.
Kolay yapım ve hataları ört bas eden bir yapıdır.
Kolon tipide olabilir.
Ama dediğiniz ölçülerde illa köprü.

Spindle motorlar yüksek devirli motorlar.
Temelde asenkron motorlar ve invertor ile yüksek frekansla sürülüyorlar.
Sıfırdan 20-24.000 devirlere kadar .
Amatörler delik taşlama denilen el aletinide kullanıyorlar.
Sadece pcb içinse harika bldc motorlar var.
En ufağı bile rulman yataklı olduğu için gayet hassaslar.
Lakin 1kW spindle 250 TL civarı ve kafa yapısı çeşitli penslere uygun.
Kuvvetlice bldc 50-100TL.
Tercih için hafif oluşu önemli.
Sürücü 300TL gibi.
Bldc için 50-100TL.
Ama yapı çok hafiflediği için ray arabalarından tasarruf olabilir.

Motorlar çok önemli.
Küçük motorlarla da bir şeyler yapılabilir ama insanın gözü doymaz illa hızlı olsun derken motor güçleri, yetmeyiverir.
Genel tecrübeler minimum 4.5Nm step dir.
Sürücüleri ise çok ucuzladı.
Hatta kendiniz yaparsanız dahada ucuz olur.
TB6560AHQ harikadır.
Bunlar için smps besleme 100TL civarı.

Şase olarak mdf de olabilir Al hazır profillerde olabilir.
Al olursa hazır bağlantı parçaları sayesinde kolayca kısa sürede montaj yapılabilir.
Benim şahsi tercihim çelik yapıdır.
Yani pyasada kutu profil denilen demir şase.
Düzgünce kaynatıldığında çok sağlam bir yapı olur.
Sonra üstüne kolayca el matkabı+kılavuzla ray montajı yapılabilir.

Tüm bunlar yapılırken bir atölye oluşu çoook önemlidir.
Kabaca anlarılan ana hatlardan başka masraflıca ufak tefek şeylerde var.
Motoru bağlamak için kaplin.
Hazırı 50TL Al den işleyebiliyorsanız 5TL.
Sonlandırma rulmanları ve yatağı hazırı 50TL kendiniz yapabiliyorsanız ki basittir 5TL.

Hareket sistemi için amatörlerin gözdesi bilyalı somun ve mili dir.
Basitce özel bir kaplinle motora bağlanır ve çok hassastırlar.
Mekaniği yeteri, kadar hassas yapabiliyorsanız ve becerileriniz varsa kramayer+pinyon en ucuz ve kolay yoldur.
Tüm bunlar için bir tornanızın olması gerektiği ya da ortalıkda dolaşmanıza hoşgörü ile bakan bir atölye sahibi tanıdık olması gerektiği açıktır.

Tabla olarak mdf ve ya Al özel tabla kullanabilirsiniz.
Farkı 10TL - 200TL dir.
Al de olsa üstüne yine de mdf .

Vakum yada yapıştırma ya da kıstırma ile pcb tam düz olarak bağlanabilmeli.
Çok büyük kuvvetler olmadığı için çok sağlam bağlama gerekmez.

Mekanikde yüzer ayak  denilebilecek dikiş makinası ayağına benzer yapı eğri büğrü yüzeyde çalışmaya imkan verir ama yapımı zordur.
Vakum tablası kolayca yapılabilir.

Tabii birde pc lazım.
Mach3 programı harikadır.
Genelde paralel port kolay olur ama laptop eski değilse lpt yoktur ve usb to lpt çözüm değildir !
Ancak özel arabirimler ile olur , 200TL gibi.

İşte böyle , bazı öğrenci arkadaşlar basit gijon denilen vida ve somunla + çıkma motorlarla + kendi yapımları sürücülerle + basit delici motorlarla + plastik yataklarla ya da çekmece rayları ile 500TL ye işi bitirip pcb kazıyabiliyorlar.

Olmuşken sağlamca olsun plexi delerim ledcilik oynarım derseniz , hadi birde Al kazısın hatta demir kalıp yapayım derseniz en az 8000TL işçilik hariç gözden çıkarmalısınız.
Rakamlar boyutlara bağlı değpildir daha doğrusu çok az bağlıdır.
50cm profil ile 300cm profil arasında pek fazla fark olmaz.
Ama temel giderler sabittri.
Büyüdükçe sadece motor ve sürücü gücü artacağı için fark az olur gibi gibi...

Okul sonrası yılarca İstanbulda çalıştıktan sonra 83 de Antalya ya döndüm.
O sıralar çoklu kayıt cihazları yapıyordum.
Ufakcık ama hassas işler.
Sanayi bela , okeyin başından kalkıp iş yapmaz , yaparsa yamuk yapar 3 sefer parça bozulur.
Üstüne bir aylık kirsını senden ister bir yer.
Gittim bir torna freze aldım.
Evin bir balkonu müsait.
Oh dünya vamış.
Tam ikimizde emekli olalım derken cnc hastalığına tutulduk.  :)

Ticari durumlar söz konusu değil , isteyen arkadaşlara elimden geldiğince yardımcı oluyorum.

Arşivden bir kaç resim.(pek resim hevesim kalmadığı için fazla yok)

http://www.4shared.com/file/yPAeuSP4/Arivden.html


Hayalimde böyle bir şey yapmak var.
Bakalım hayırlısı , inşaAllah.
Yazılım biraz düşündürüyor.

http://www.youtube.com/watch?v=quN37YskoaM

sencer76

Üstad verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.Çok farklı bir pencere açtınız bende.En alttaki videoyu izledikten sonra biraz moralim bozuldu ama olsun :) Piyasanın bu durgunluğunda bolca zaman varken   harika bir uğraş olur.

mierdogan

Merhaba hocam laminasyon görevi başarıyla tamamlandı asite atma faaliyetimiz var yarın :D

Bu arada son mesajınızda bir paragram var dikiş makinas ayakları gibi kaydırmalı ayrlı bir sistemden bahsetmişsiniz tam olarak nedir bilgi verebilirmisiniz?

CNC ile baskı devre işlemi değil ama baskı devreyi delme işlemi daha bi efektif sanki...



"Doğal bir esin arzulu bir isteğe dönüştüğünde, insan hedefine dev adımlarla ulaşır..."

KAZIMUGUR

Dikiş makinasında iğnenin etrfını saran bir ayak iner yaylıdır ve alttaki ilerletme tırtılları ile teması sağlar.
Kumaş kalında olsa incede olsa yay baskısı teması kesin sağlar.

LPKF gibi oyuncaklarda bazı frezelerde , spindle pensi kayar frezeli bir yatakdadır ve hem döner hemde yukarı aşağı kayabilir.
Bu ne sağlar ? , pcb yi eksenlere paralel bağlama ve kalınlık yüzdeli eşit olmayacağı için ya fazla dalar ya da tam kazımaz ,
Fazla dalsa aradaki elyaf aşırı aşındırıcı kaleme zarar,hemde daldıkça kanal genişler kalemler konik,
Bu düzenek dalma derinliğini süreklli sabit tutar başka yolu yok ,
Yaylı ayak pcb ye basar ve üzerinde kayarak gezer
kalem , ayak altında belirli kazıma mesafesi kadar , çıkıntılıdır,
Pcb yükseldikce-alçaldıkca ayakda dolayısıyla kalemde yükselir yani otomatik yüzey izleme ...
Otomobil vites dişli kutularında dişliler hem döner hemde sağa sola kayar gibi....

Daha öncede yazdım diye hatırlıyorum , cnc ile lpkf de olsa pcb kazımak ne kadar salakca ise , cnc ile delmekde bir o kadar akıllıcadır.

Delme işleminde yukarıda anlatılan ayak sistemi gerekmez.
Pcb altında yumuşak bir yapı yeterli yonga levha-mdf falan...

Sen şimdi delme kodlarını ... falan diyede sormaya başlayacaksın.
İyisimi ben baştan yazayım.
Mesela Ares den drill gerber kodlarını alıp etc programı ile Mach3 diline çevirebilirsin.
Yok ben Eagle kullanıyorum dersen Mach3 için ulp var.
O ulp de gerek kazıma gerek delme için şartlarını belirleyip doğrudan kodları alabiliyorsun.

Düzgünce yerleştirip uygun kalınlıkda matkap ucunu takıp kodları girip delme işlemini seyrederken keyifden ....
Çayım demli olsun , sigarayı bırakalı çok oldu , çay yetiyor , teşekkür ederim.

mierdogan

Merhaba Kazım Abi

Yüzey tarmalı sistem pcb için şart ama neysei laminasyonu keşfettik :D

fakat ben bu gün az daha boğazımı baskı devre üzerinde bırakacaktım ayrıca nefes almamda yeni yeni düzeliyor hastaneye gidip kendime oksijen balattım üretimdeki arkadaşlar oksijen tüplerini vermek istemediler :D

Bakırı eritme işlemi için kullanacağım perhidrol ve hidroklorik asit karışımında perhidrolü abartınca kelimenin tam anlamıyla geçici anfizemi yaşadım cigerlerim hala oksijen diye bağırıyorlar :)

Neyse biraz dah iyiyim ama ok karışımdan kartı öldürmeden de kurtardım yollar hariç erimesi 1 dakika sürmüş yada sürmemiştir :D

10 LT turşu kavanozu gördüm biryerde onu gözüme kestirdim seninde söylediğin gibi sayın abim bir aspire sistemler kvanozun içinde olayı halledeceğim :)

Saygılar
"Doğal bir esin arzulu bir isteğe dönüştüğünde, insan hedefine dev adımlarla ulaşır..."

Powered by EzPortal