mini pcb cnc

Başlatan kotan04, 25 Şubat 2013, 23:43:44

sinancnc

İyleştiğinize sevindim ilyas bey. Sizden sonra fuarda tanıyan firmaların yanında bende istirahat ederek kendimi toparladıktan sonra fuarı iyice bir yoğurdum içeride radyasyonmu. Desem ne tür bir yorucu hava var ise insanlar tümü ile yorgundu. Şimdi fuarda gördüklerimizi üretme zamanıdır.. :P
Paylaşmayı seven insan toprak olup gitmez. Bir şeyler bırakır...!

İlyas KAYA

Teşekkür ederim sinan bey.Halen daha tam düzelemedim aslında.
Gerçekten çok üzüldüm.Beraber bir fotoğraf bile çekinemedik.

Benim ki yorgunluk değil tamamen hastalık. Tüm eklem yerlerim ağrıyordu. Dün telefonu zor tutuyordum.
Taksiye atlayıp eve kendimi zor attım.Dünden beri doğru düzgün birşey yiyemedim...

Fuarda 3d printer'a denk geldiniz mi ?
Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

sinancnc

Yok 3d teknoloji fuarında olacak otomasyona lüks geldi galiba 3d için sizinle görüşeceğim valla bu kendinize olan özgüveniniiz beni şaşırıp mulu ediyor. Saygılar..

özcan erguvan

merhaba aranızda yeni olmama ragmen yazılanları bir solukta okudum.
çok güzel çalışmalar yapılmış ellerinize sağlık.
bende 1 yıl önce kopya makinası yapayım derken 4 aydır cnc routera dönüş yaptım .
sorunlar bitmek bilmedi. nacizane eğer rakı yerine kafa yapıcı bir ugraş arıyorsanız ayranı boşverin cnc router yapmaya çalışın.
eger benim gibi konu hakkında hic bir bilgisi olmadan sokaktaki simitçi mantıgıyla bu iş olmuyormuş (Simitci arkadaşlarımdan cok cok özür dilerim). Gidin yapan rakdaşlardan 500 fazla verin hazırını alın hayrını görün. Ne ymiş bu arkadaşlar mekanikten anlamanız lazı kesin...yetmez montaj mantığını bilmeniz gerek .... bir vidanın bile delerken sıkarken önemi büyük ... biraz fazla sıktınımızmı sistem kasma yapar motor torku yetmez gibi gibi...
aşağıya kendi yaptıgım tezgahı koymaya çalışayım bakalım becerebiliçemmi.
'''''''ufakta bir soru = 4 axis 4 adet motor bunlardan sadece bir tanesi istediğim gibi çalışıyor ançak diğer 3 ü ya çalışmıyor yada tek yön çalışıyor ''''''''''''''''''
foto yüklemeyi başaramadım neyse.........

özcan erguvan

merhaba.
arkadaşlar eski yazılarınızdan faydalandın çok teşekkür ederim. hakkınızı helal edin. makina çalıştı.
en güzel günler sizlerin olsun.

fantom1951

Sayın İlyas bey,yazılarınızı okudum.Çok seyde kaptım sanırım. Bende bir masaüstü cnc yaptım.Ancak z ekseni sıfırlamasında bazen problem yaşıyorum. Birde Herhangibir resim fotograf vs için gcodu nasıl çıkarılır bilemedim.Önerilerinizi bekliyorum. Mekanikte sinanbey sinancnc tecrübeli bir arkadas bende Mak.muh ve Ankardayım kendisiyle tanışmak isterim.
Bu arad Elektronikle ilgili de bir yardıma ihtiyacım var sorunu yazıyorum ve yardımlarınızı bekliyorum.İstanbula geldiğimde iletişim numaranızı verirseniz sizinlede tanışmak isterim.
Sevgi ve saygılarımla
Nevzat ADABAĞ
İnternette araştırdım belki de ben bulamadım.Eğer mümkünse bana yardımcı olurmusunuz.?
İhtiyacım olan devre Tek tuşla kumanda edilecek , mümkünse 40xx sserisi entegre ile olmasını terch ederim.Ama daha kolay olabilirse PIC veya atmelde  olabilir.
Devrenin çalışamsı ve yapacagı iş:
1- 1 adet veya 2 adet seri 3.7 li-ion pil  den yaklaşık 3 ohm yük üzerinden Max1.25Amper civarında akım çekeceğim.
Devre tuşa ilk basılışında 2.4 volt la devreyi besleyecek(%65),2. basılışta 3.00 voltta devreyi besleyecek(%80).3.basısta 3.7 voltta(%100) besleyecek ancak bu durumda pil ömrü açısından  5 veya 6 dakıka çalıştıktan sonra otomatik olarak 3 vollta besleme durumuna geri dönecek ve bu durumlar ledler ile görselleşecek.
Mevcut ta bu veya buna yakın bir devre şeması gerekiyor.Bana nasıl yardımcı olabilirsiniz veya nasıl oluşturabileceğim hakkında beni yönlendirebilirmisiniz.?
Eğer pik ile olması gerekirse programı pike yükleyebilrim.
Elimde bu işi yapan bir devre var yurt dısından gelmiş 12F628 kullanmışlar ancak ben mümkün olursa aynı işi 555 ve 40xx entegrelerle yapmak istiyorum mümkün olmazsa PIC le. Şimdiden yardım ve ilginiz için  teşekkür eder hayırlı bayramlar dilerim.

sinancnc

Masaüstü cnc resimleri yüklemenizi rica ederim tanışmak isterseniz her zaman beklerim

fantom1951

Resimleri  bilgisayara yükleyince göndereceğim. Adres ve telefon veririseniz ziyaret etmeye çalışırım. Tel. 0541878970.Nevzat ADABAĞ
Hoşçakalın

sinancnc

özelden mesaj attım ..

toprak

Alıntı yapılan: İlyas KAYA - 05 Mart 2013, 11:14:10
Sayın Toprak Merhaba;

Mach3 i'ü ilk kurup denediğimde LPT portundan çıkış alamadım. Ancak PC açılıp kapanırken porttan çıkış verdiğini görebiliyordum.

Başka bir PC ile denedim onda da aynı sorun vardı. Mach3 ile ilgili pek anlaşılır Türkçe kaynak yok bu
nedenle deneye deneye ve yabancı forumlardan araştırarak sorunu çözdüm.

Mach3'ü kurduysanız ilk yapacağınız işlemleri aşağıda sıralıyorum.

MACH3 AYARLARI

1- PC açılırken "DEL" tuşu ile "SETUP" 'a girilir. (Anakarta göre farklılık gösterebilir) Onboard Device dan LPT "Enable" yapılır ve ECP veya EPP olan ayar "Normal" 'e alınır. Adres olarak H378 olarak belirtilir.

2- Bilgisayarıma sağ tıklayın > Özellikler > Aygıt Yöneticisi> Bağlantı Noktaları com LPT > Altından LPT porta çift tıklanır > Kaynaklar sekmesinden G/Ç aralığı öğrenilir. BIOS ile aynı olmalıdır yani 378

3- Mach3 Mill programı açılır.

- Config Menüsünden "Select Native Unit" tıklanır ve MM olarak seçilir.

- Config  menüsünden  Ports and Pins >'e girilir.

- Port#1 "Enable" yapılır. Port#2 "işaret kaldırılır"
- Port#1 de Port Adress "0X378"  (Yada Aygıt yöneticisinde görünen G/Ç  adresi girilir)
- Kernel Speed = 25000 Hz
- Sherline 1/2 puls mode  = İşaretli olmalıdır aksi takdirde bende çıkış vermedi.

* Motor Outputs Sekmesinde;

- X ,Y ve Z için paralel portta hangi pinlerin kullanıldığını belirleyeceksiniz.
Enable onay tiki yeşil olmalıdır. Eğer "X" ise "X" ya bir kere tıklayın.

Data pinleri 2 nci numaradan başlar. Numaralar kablonun üzerindeki soketlerin dibinde yazılıdır.

Örneğin ; Devrenizde X ekseninin STEP yani adım pini LPT de 2 numaraya bağlı ise ve DIR yani direksiyon pini de 3 numaraya bağlı ise ;

X Step= 2
X DIR = 3

olarak ayarlanmalı ve diğer eksenlerde aynı şekilde devreye göre ayarlanmalıdır.

- Eğer bu pinler GND ile tetiklenince aktif oluyorsa "STEP ve DIR LOW ACTIVE " ', her eksen için ayrı aynı onaylayabilirsiniz. Artı ile tetikleniyorsa "X" olarak kalmalıdır.

- STEP PORT ve STEP DIR ayarları "1"  olmalıdır. (Buraya dikkat ediniz)

- INPUT SIGNALS'den E-stop'u bulun ve iptal ("x") edin. Port ve pin numaralarını "0" yapın.

Tamam deyin ve ayarlardan çıkın.

Config > Menüsünden "Save Settings" Tıklayın.

Ekrandaki "RESET" tuşuna bastığınızda artık motorlarınız hareket edebilir durumda olmalıdır.

Klavyeden "TAB" tuşuna basın. Sağa manuel jog (yol verme,sıçrama) penceresi açılacak.
Buradan motorlarınızın yönünün doğru olup olmadığını kontrol edin.

CNC nin iş mili(matkap) size bakıyorsa yönler ters işler. CNC ye arkadan bakıyormuşcasına düşünüp yönleri bu şekilde kontrol ediniz.

Eğer yönlerde bir sıkıntı yok ve motorlar çalışıyor ise kalibrasyon ayarlarına geçebilirsiniz.

İlk anda motorlardan garip sesler gelmesi normaldir bu normaldir.

Saygılar.
Merhaba
Uzun zaman once mini cnc ile ilgili sorunumdan bahsetmiştim.
Bu konuda yardıma ihtiyacım var.
Mach3 programını kurdum.
söylediğiniz ayarları yaptım. Fakat motorları çalıştıramadım.
Mini cnc yi kullanarak devre kartlarımı delmek istiyorum. Fakat bunu nasıl yapacagımı bilmiyorum.
Elimde ayrıca artcam programı da var. Bu iş için faydası olur mu bilmiyorum.
Öncelikle mach3 ile motorları nasıl çalıştıracagım
Yardımlarınızı bekliyorum
Saygılar.
Kişi kesinliklerle başlarsa gideceği yer kuşkulardır, ama kuşkularla başlayacak kadar doygun ise kesinliklere ulaşır.

toprak

Alıntı yapılan: sinancnc - 05 Mart 2013, 10:53:36
İlyas bey çalıştırdım teşekkürler..

Toprak bey siz cnc çalıştırdığınızda size detaylı yardımcı olacağım sıkıntınız olmasın.

CNC mini controlleri çalıştıramadım. Mach3 u kurdum .
Yukarıdaki ayarları yaptım ama reset butonu halen yanıp sonuyor.
Ve makine çalışmıyor. yani tepki vermiyor.

Yardımlarınızı bekliyorum.
Saygılar.
Kişi kesinliklerle başlarsa gideceği yer kuşkulardır, ama kuşkularla başlayacak kadar doygun ise kesinliklere ulaşır.

İlyas KAYA

Reset butonu yanıp sönüyor ise aşağıda hatayı bildiriyordur.
Input ayarlarından Emergency 'yi iptal ettiniz mi ?

toprak

Evet Estop u iptal ediyorum.
O sekilde kaydediyorum.
Fakat tekrar baktigimda iptal edilmemis gorunuyor. Yani tekrar yesil oluyor.
saygilar

İlyas KAYA

e-stop'un port ve pin numarasını 0 (sıfır) yapıp denermisin.

toprak

Alıntı yapılan: İlyas KAYA - 15 Aralık 2013, 02:55:05
e-stop'un port ve pin numarasını 0 (sıfır) yapıp denermisin.
Yardımınız için teşekkürler.
Mach3'ün C'deki dosyasında drivertest'i çalıştırdım. Test yaptı.
Ondan sonra deneyerek motor outputta x-y-z'nin step ve dır numaralarını degıstırdım.
Şu anda motorlar çalışıyor.
Jog ile istediğim yöne hareket ettiriyorum.

Şimdi sorunum şu.
Ben aresde çizdiğim devre şemasının delik yerlerini cnc ye deldirmek istiyorum.
Fakat bunu nasıl yapacağımı bilmiyorum.
Elimde artcam programı da var. Bilgisayara kurmuşum. Ama hiç kullanmamışım.
Kısacası Aresde çizdiğim şemanın delik yerlerini cnc ye nasıl deldireceğim.

Saygılar.