A

ÖLÇÜ ALETİ KULLANIMI

Başlatan aboken, 11 Mart 2013, 02:08:59

aboken

ARKADAŞLAR HERKESE MERHABA ... BEN ÖLÇÜ ALETİNİ VE DEVRE ELEMANLARİNİN GENELİNİ  BILMIYORUM VE TANIMIYORUM BU KONUDA KENDİMİ DAHA İYİ NASIL GELİŞTİREBİLİRİM NASIL BİR YOL İZLEYEBİLİRİM BANA BUKONUDA YARDIMCI OLURSANİZ ÇOK MENUN OLURUM ARKADAŞLAR... 



ete

Bu mesaja ne yanıt vereceğimi şaşırdım. Ölçü aletini bile srduğuna göre bilgi seviyen sıfır. Kendini geliştirmek için eğeyce yolun var demek. Bir an önce çalışmaya başlaman gerekiyor. 
Ölçü aletinden başlayalım sonra gerisi için öneride bulunayım.
Ölçü aleti bir takım değerleri ölçmeni sağlayan bir alet. Bunların başında voltaj geliyor. Alet hem dc yani doğrultulmuş voltaj hemde alternatif yani doğrultulmamış voltajı ölçebilir. Üzerindeki komutatör yardımı ile konum seçersin. V~ işareti alternatif voltaj anlamına geliyor yani şebek voltajını bu kademede ölçebilirsin. Ancak sınırlara dikkatnetmen gerekiyor. Muhtemelen aletin 2v -20v -200v - ve max yada 700 -1000v arasında bir kademe gurubu olması gerekir. Şebeke voltajı 220 v ac dir ve bunu tutupta 2 v kademesinde ölçemezsin. Ölçersen aletin bozulma ihtimali çok yüksektir.
Mutlaka seçtiğin kademe ölçeceğin voltajdan büyük olmalıdır. Örneğin şebeke 220 ise sen onu 700 v kademesinde ölçmen gerekir.

Doğru akım kademesinde v= şeklinde bir işaret olması gerekir hatta çizginin bir tanesi nokta nokta olmalıdır. Pil - akü voltajları dc yani doğru akımdır. A akımları diyot ve kondansatör ile doğrultup dc voltaja çevirebilirsin işte o Aman voltaj seviyelerini bunkadwmelerdw ölçmen gerekir.
Sınırlara yine dikkat etmen gerekiyor.

Bu alet direnç ölçebilir. Muhtemeln buna ait kademe omega işareti yani ohm simgesi ile gösterilmiştir değerini bilmediğin direnci büyk ohm kademesinde ölçmeye başlarsın değer küçük çıkıyorsa kademeyi küçültürsün. Bazı ölçü aletlerinde kondansatör ölçme kademeside bulunuyor. Genelde nF yada uF gibi kademelerde ölçüm yapılır.
Ölçü aleti aynımzamanda akım da ölçer. Bu akım ölçümü hem ac hemde dc de ayrı kademelerde yapılır seçerken dikkat etmek gerekir. Akım ölçümünde genelde kırmızı prob(kablo) farklı bir yere takılır ve alet üzerinde yerleri işaretlenmiştir. Akım sınırlarınada dikkat etmek gerekir.  Ölçü aletini bozan en önemli ölçüm şekli akımdır. Büyük akımları küçük kademelerde ölçersen aletin ya sigortası atar yada anında bir yerleri yanar.
Bu kadar ölçü aleti bilgisi sana yeter. Zaman içinde kendini geliştirirsin artık.

Diğer konu için piyasada kitap araştır. Genel elektronik ve devre elemanlarımüzerine kitaplar olsun. Onları al ve oku. Yoksa buradan sayfalarndolusumaçıklama yazmak gerekirki kimsenin buna vakti yok maalesef.
Arada sorularını yine sorarsın ama bu sefer çok genel olmaz umarım.

Ete

aboken

ilginize tşkkr ederım bahs ettıgınız kadar bılgım war... bi kıtap buldum ama bakarmısınız acaba faydası olurmu ?  http://www.forumacil.com/elektronik-genel-bilgi/27264-temel-elektronik-kitabi.html


ete

Birinci linkler ölü sanırım. Ama ikinci linke baktım oradaki kaynak sana yarayacak tipte bir kaynak.
Genel devre elemanlarını tanıtmış. Şimdilik işini görür. Kaynak ne olursa olsun bulduğunu yükle ve sakla bence.
Ete

aboken

araştıyorum video anlatımlarıda buldum ben genelde cep telefonlarıyla ılgılenıyorum aslında sadece cep delefonalrındakı dirençleri bobinleri çözsem şimidilik yeterli olur.daha iyi öğrenmek için bana nasıl bır yol ızlemem hakkında fikir önerebılırmısınız?

ete

O zaman SMD devre elemanları diye araştır. Telefonlardaki malzemelerin tamamı SMD malzemedir.
Elektronik öğrenecek isen ilk söylediklerim hala geçerli. Yok telefon malzemelerini tanıyacağım diyorsan SMD konusunu ve işaretleme sistemini öğrenmen gerekir.

Ete

aboken

smd elemanlarına bıraz çaliştim şimdi şöle anlatayim bazı cep telefonlarına kısa devre oluo bu bazen dirençlerden kondanstörlern oluyo arızalı oldugunu ölçe aletıyle nasıl anlıcam ?birdebndeki ölçü aletinin resmını eklıyorum size zahmet gsterırmısınız?

aboken

yani şöle buzzer ne işe yarıyo omajda ıle ne elde adeblılırm kısaca anlatrsanız çk iyi olurdu? yada vaktıınız warsa bı 10 dkkanızı ayırıp verdıgım resım uzeıne anlatqark gsterırsenız çk ıyı olur.

Mucit23

Telefon tamiri öyle kolay iş değildir. Smd komponetlerin lehimlenmesi ve sökülmesi konusunda epeyce tecrubeye sahip olman gerekir. Bu ise girişmeden önce ilk önce temel elektronik konularını iyice öğren yoksa sağlam telefonu çöp edersin..

Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

aboken

anlyorum seni enktegrelerı sokme de takma da ptogramlarda boxşları kullanmada bı problemım yok sadece ölçü aletınde zayıfım mesela kısa devre grmıs cıhazda eger powerdan flan deılse yanı dırenc gıbı malzemelerdense onu nasıl bulabılırım onu çözmeye çlşyrum eger bılgın warsa yarıdımcı ollursan iyi olur

POWER

Alıntı yapılan: aboken - 14 Mart 2013, 18:24:43
anlyorum seni enktegrelerı sokme de takma da ptogramlarda boxşları kullanmada bı problemım yok sadece ölçü aletınde zayıfım mesela kısa devre grmıs cıhazda eger powerdan flan deılse yanı dırenc gıbı malzemelerdense onu nasıl bulabılırım onu çözmeye çlşyrum eger bılgın warsa yarıdımcı ollursan iyi olur
aslında ölçü aleti kullanmanın bir ucunda elektronik malzemelerin özelliklerini bilmek var.birde anlatımda yani cümlelerde problem var gibi.

aboken

nasıl yani anlasılmıcak yer neresi? dyorum kı ölçü aletinde biraz zayifim cep telefonlarindaki parçalarda nasıl kullanırım?

POWER

Alıntı yapılan: aboken - 15 Mart 2013, 22:53:52
nasıl yani anlasılmıcak yer neresi? dyorum kı
burda bir anormallik yokmu sence? cümlelerin hep düşük malesef. onu kastedmiştim.mesajı yazdıktan sonra bir daha okusan yazdığını eksikliği göreceksin aslında.

aboken

deidklerinden hç bişey anlamadım... sen ölçü aleti kullanmasını bılıyo musun? eğer blıyosan bana kendınden bişeyler katabılır mısın?

Powered by EzPortal