Foruma merhaba.
Elimdeki Rf alıcı modüllerinde sadece analog çıkış var. Acaba bu analog çıkışı dijital çıkışa nasıl çevirebilirim?
Epey zamandır internet ortamlarından araştırmama rağmen tam bir çözüme ulaşamadım.
Amacım herhangi bir arduıno ve benzeri gibi bir işlemciden geçirmeden doğrudan rf alıcı modülden röle tetikleyebilmek.
Piyasada doğrudan dijital çıkış veren ve röle tetikleyebilen rf alıcı modülleri olduğunu biliyorum. Ancak bu modüllerin menzilleri en fazla150-200 metre civarında.
Ben birkaç yıl evvel en az 1000 metre civarında menzili olan analog çıkış veren 433.92Mhz RXB8 VE RXB6 modüllerden 10 adet çin'den almıştım.
Bu alıcı modülleri kırsal alanda alarm vb. amaçlı kullanmak istiyorum. Ancak bu modüllerin analog çıkışları ile röle tetiklenmiyor.
Arduıno marifeti ile analog çıkış ile röle tetikleneceğini biliyorum, ancak arduıno nano boşta iken bile saatte 90mA akım harcıyor. Benim amacım 18650 lityum pil bataryasının uzun zaman dayanabileceği şekilde bekleme durumunda 10mA civarı akım harcayan rxb8-rxb6 modüllerimi kullanabilmek.
Bunun için de anladığım kadarı ile analog dijital çevirici (ADC) devre kullanmak gerekiyormuş.
40-50 tl civarında olan kısa menzilli rf alıcı modüllerinde bile olan bu özelliği benim uzun menzilli analog çıkışlı modüllerime nasıl kazandırabilirim?
Çok az akım harcayacak şekilde en az maliyetli çözümler nedir. Forumdaki arkadaşlara danışmak istedim.
RXB6 Özellikler:
RXB6 433MHz süperheterodin kablosuz alıcı modülü
Güç etkinleştirme modu güç tüketimi en düşük 50nA yapılabilir
Analog RSSI sinyal snlevel seviyesi çıkışı var
Düşük güç tüketimi, 3.3V @ 433.92MHz, 6.0mA
İyi seçicilik ve sahte radyasyon bastırma ve CE / Fcc uluslararası sertifikasyonu ile kolay;
İyi yerel osilatör radyasyon bastırma, birlikte çalışmak için çoklu alıcı modülleri (yani, tek gelirden daha fazla) ve birbirine müdahale etmeyecek, birlikte kullanılan alıcı mesafesini etkilemez
RXB8 Özellikler:
(1) alıcı hassasiyeti-114dbm'ye ulaşır;
(2) çalışma frekansı: 433.92 MHz;
(3) güç kaynağı voltaj giriş aralığı: 4.5V-5.5V;
(4) düşük güç tüketimi, 5.0V/9.6mA; Sürekli veri hızı 2.4kbps (Manchester kodlaması)
(5) İyi seçicilik ve sahte radyasyon bastırma;
(6) sıcaklık aralığı: -30-85 °.
analog çıkış derken şunumu kastediyorsunuz tuşa bastığınızda alıcı Data bacağından seri şekilde bir veri gönderilir eğer kastettiğiniz o ise o bir analog çıkış olmaz analog çıkış dediğiniz örneğin besleme voltajına göre 0-5 volt arasında bir gerilimi bastığınız tuşa göre farklı oranlarda çıkartır sanırım böyle değil modülünüz.gerçi manchester kodu yazılmış zaten.bunun için modülün gönderdiği sinyali gene dekode etmeniz gerekir ki ne gönderdiğini anlayasınız yani ilk tuşa bastığınızda 16 bit uzunluğunda bir sayı gönderir örneğin 1234 .ikincisine bastığınızda 5678 .bu veriyi okumanın en kolay yolu bir işlemci kullanmaktır yada alırsınız data logeri ne sinyal gönderiyor bakarsınız ona göre tüm tuşların gelen verisini bir latch entegresinde tutup sonrasında sağlam ve karışık bir kapı devresi ile gelen verileri birbirinden ayırabilirsiniz.kısacası mikro işlemci kullanın uyku moduna sokun az enerji harcasın eğer çok gerekli ise bi tane de küçük güneş enerjisi pili takın şarjlı pile.
Sayın alisumer,
Cevabınız için teşekkür ederim. Bu konularda zayıfım. Son cümlelerinizi anlamlandıracak alt yapı yok bende. Cahilliğime verin.
Ben bu modüllere dc5v verip data pinini röleye bağladığımda uzaktan kumanda tuşuna basılmamış halde bile röle saniyede defalarca çekilip bırakılıyor. Tuşa basıldığında ise röle zırıltılı şekilde ses çıkarıyor. Her iki halde de röle yükü çalışmıyor.
Yine data pinini ölçtüğümde butona basılmamışken 0.5 volt civarı dalgalı bir gerilim, basılı halde iken 1.5-2volt seviyesine kadar dalgalı bir gerilim okuyorum.
Kırmızı bir ledi dirençsiz taktığımda her iki halde de yine kararsız bir led yanması görülüyor.
Benim tetiklenmesini istediğim rölenin yükü, arduıno ile çalışan aynı çeşit rf alıcının takılı olduğu asıl düzenek olacak.
Birinci rf modül az akım harcayarak sadece röleyi tetiklemek için tam zaman 10mA akım harcasın. Röle de kendine bağlı arduınolu alarm düzenini çalıştırsın. Böylece belki 24 saatte bir iki kere çalışması muhtemel düzenek boşu boşuna tam zaman akım harcamamış olur diye düşündüm.
Dedim ya bu konularda zayıfım. Bana bu amacıma yönelik hazır devreli modüller önerebilir misiniz.
Benim aklıma ilk gelenler aşağıdaki şekilde
Piyasada röle çalıştıran ucuz kısa menzilli 433mhz alıcı modüllerinin lazım gelen yerlerine benim modülün data çıkışını entegre ederek modifiye etmek, veya;
Hem analog, hem de dijital çıkış veren, dijital çıkışından röle sürülebilen üzerinde eşik ayar trimpotu bulunan ldr ve toprak nemi ölçen bazı hazır modüller var.
Hani bunların bazı yerlerini bypas vb. İşlem yaparak benim çıkışları modüllerin röle çekebilecek dijital çıkışlarına entegre ederek amacıma ulaşabilir miyim diye düşündüm. Belki de bu düşünceler abesle iştigaldir, bilemiyorum.
rica ederim .data çıkışına röle bağlarsanız beklenen en iyi ihtimalle seri şekilde gelen 1 ve 0 lardan dolayı rölenin tıkır tıkır yapması olur o kadar en kötü ihtimalle modülün çıkışını yakarsınız rölenin çektiği akımı karşılayacak kadar bir güç mikro işlemcilerde de yok o yüzden röleleri bir transistör yardımı ile kontrol etmemiz gerekiyor . tuşa bastığında bir röleyi çeken hazır modüller var fakat hiç kullanmadım tavsiye veremeyeceğim malesef .son cümlemden kastın sanırım mikro işlemci kullan uyku moduna al iletişim olduğunda uyandır demem Arduinoda birşeyler yaptığını anlıyorum yazından .ben Pic işlemcilerini kullanıyorum örneği ordan verebilirim örneğin bir PIC i gelen data sinyalinde uykudan uyandırabilirsiniz uyku moduna soktuğunuz mikro işlemci nA seviyesinde güç harcar (bu Atmel işlemcilerinde de aynıdır )yani çok az. uyandığında işlemi yapar tekrar uyku moduna alırsanız uzun süre pil dayanır.bu bileşenlerde en çok akım çeken donanım röledir onun yerine mosfet kullanarak pil ömrünü daha da fazla uzatabilirsiniz.yada dediğiniz gibi hazır dekoderli bir alıcı kullanırsınız bunlar daha çok verici ile takım halinde olurlar biri olmadan diğeri çalışmaz sonradan yapmak gereksiz ve uğraştırıcı olur.eğer işinizi görecek bir tane bulamıyorsanız en mantıklısı mikro işlemci kullanmak
Sayın alisumer,
Pic işlemcilerinin nasıl kullanıldığını, bağlantı şekilleri ve mantığını, kısaca donanımsal ve yazılım yönünden nasıl faydalanabileceğim konusunda hiçbir fikrim yok. Haliyle önerilerinizi uygulayabilme şansım sıfıra yakın.
Konu içeriğini tam öğrenmek istesem uzun günler hatta haftalarımı aylarımı alır. Yine de eksik kalırım herhalde. Asgari bir alt yapı olmayınca böyle. Ben, transistör, mosfet direnç, diyot, kondansatör vb. gibi bazı komponentlerin ne amaçla nasıl kullanılabileceği konusunda yüzeysel seviyede bilgi ve deneyim seviyesindeyim. Hepsi bu kadar.
Arduınoda kullandığım kodlar ise, hazır kodlamaları amacıma uygun hale getirmem dışında bir şey yapabildiğim de söylenemez.
Yukarıda "tuşa bastığında bir röleyi çeken hazır modüller var fakat hiç kullanmadım tavsiye veremeyeceğim maalesef." demişsiniz. Belirttiğim menzile uygun olabilecek bu çeşit modüllere ait linkler verebilir misiniz. Biraz onlara kafa yorayım. Belki deneye yanıla bir sonuca ulaşırım.
Bulunduğum alan şehirden uzak. Şehirde yaşasam en azından alanında yetkin bir elektronikçiye veya endüstri meslek lisesi elektronik bölümüne danışma şansım olurdu ama maalesef bu şansım yok. Ben de böyle forumlardan faydalanmaya çalışıyorum.
Verdiğiniz cevaplar için tekrar teşekkür ederim, sağ olun.
ALisümer anlatmaya çalışmış ama bilgi seviyeniz düşük olduğu için anlamakta zorlanıyorsunuz gibi geliyor bana.
Piyasadaki RF alıcı verici sistemlerin hiç birisi (bildiğim kadarı ile) analog bilgi işlemek amacı ile üretilmemişlerdir.
Bazı alıcıların digital çıkışı olmasına rağmen analog çıkışın biraz filitre edilmiş halini size verir. Yoksa çıkışın analog tarafı analog bilgi digital tarafıda digital bilgi için yapılmamıştır.
Bu nedenle pek çok alıcıda ayrıca digittal çıkış yoktur. O analog diye isimlendirdiğiniz çıkışda aslında bir digital çıkıştır.
Bu RF sistemlerinden istediğiniz randımanı alabilmeniz için verici tarafından bir digital bilgi yollamanız veya hazır elcikler kullanarak (üzerinde PT2260-2262 gibi entegreler barındıran) şifrelenmiş ve belirli bir formata sokulmıuş bilgiyi yollayarak alıcıdan da bu bilgiyi alarak yollanan bilgiyi çözerek geri elde etmeniz ve gelen bilgiye göre rölenize çek veya çekme diyebilmeniz gerekir. Düşündüğünüz mantık ile hiç bir röle doğru çalışmayacaktır. Yani alıcı modul analog yada digital çıkışlardan hangisi olursa olsun bu çıkış direk bir röleye bağlanmaz. Çünki oradan çözülmemiş bilgi (analog yada digital) çıkacaktır. Sizin o bilgiyi çözmeniz gerekir.
Bu amaçla şimdilik vericide PT2262 ve alıcıda da PT2272 bulunduran sistemleri incelemenizi öneririm. Heriki entegrenişn data sheetlerini inceleyin. Data sheetlerde verilen örnek şemalarıda inceleyin. Lisan bilmesenizde bir fikir sahibi olursunuz.
Piyasada üzerinde PT2262 bulunduran elcik (verici) satılmaktadır. Bundan alın ve bir alıcı modül ile PT2272 ye dayanan bir kod çözücü devresi kurun ve sonuçta kod çözücünün out bacağından çıkan bilgiye göre rölenizi çalıştırın.
Ete
Kullandığınız Uzun mesafeli alıcı vericinin bir bilgi kitapçığı veya bir link var mı? Buraya koyarsanız birde biz inceleriz nasıl bir cihazmış.
Sayın ete,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Piyasada satılan PT2262'li elcik ve 2272 alıcılı sistemlerin hepsi açık engelsiz ortamda 100-150 metre menzilli. Bana en az 1000 metre menzil lazım. Elimdeki alıcı modüller ve uygun kumandalarım bana arduıno ile bu menzili fazlasıyla sağlıyor. Rekorum earth uydu ölçümü ile 1950 metre (Kumandalarım ev1527- SC2262 işlemcileri olan uzun menzilli cinsten.)
Piyasada Uzun menzilli profesyonel çözümlü sistemler var ama fiyatları onbinlerce tl gibi fiyatlarda.
Pil tasarrufu amacı ile konu başında belirttiğim sebeple edindiğim HIB03-pt-433 isimli alıcı modülün (https://www.robotus.net/hib03-smart-hibrit-rf-alici-receiver-433-mhz) data pinini direk röleye bağladım ve 500 metre gibi bir menzilde röle doğru olarak çalıştı. Menzil hariç pil tasarrufu amacıma ulaştım. Sanırım bu modül kod çözücüsünü de içinde barındırıyor. Bu alıcı modül röleyi çalıştırdı, Röle de arduınolu asıl alarm düzeneğimi çalıştırdı. Böylece pil dayanımını üç katına yakın arttırmış oldum. Ama menzili kısa geldiği için uzun menzilli başka modüller veya elimdeki uzun menzilli modüllerin modifiyesi vb gibi bir çözümün peşine düştüm. Durum bu.
Alıntı yapılan: elektro77 - 21 Ocak 2024, 22:21:37Kullandığınız Uzun mesafeli alıcı vericinin bir bilgi kitapçığı veya bir link var mı? Buraya koyarsanız birde biz inceleriz nasıl bir cihazmış.
Sayın elektro77,
İlgili linkler aşağıda
http://www.datasheet.hk/view_download.php?id=2005517&file=0504%5Crxb8_7660996.pdf
https://aitendo3.sakura.ne.jp/aitendo_data/product_img/wireless/315MHz-2012/ASK-RXB6/RXB6_aitendo.pdf
(benimkiler 433mhz)
uzaktan kumanda Ürün tanıtımı:
1 çalışma voltajı: DC 12V
2 güç kaynağı: bir 23A/12V pil
3 çalışma akımı: ≤ 10mA
4 radyasyon gücü: ≤ 10mW
5 zamanlama direnci: 4.7M
6 modülasyon modu: sormak için (genlik modülasyonu)
7 çalışma frekansı: 433mHz
8 iletim mesafesi: 1000m (açık alandaki teori mesafesidir)
9 enkoder tipi: öğrenme kodu 1527
10 boyut: 90 × 40 × 16mm
11 Net ağırlık: 30g
EV1527 yada yalnızca 1527 zaten PT22** serisine çok benzer bir kod işleyicidir. Tek farkı bir kereliğine programlanır. diğer SC2262 ise PT2262 nin kopyasıdır.
Zaten aşağı yukarı doğru yolu bulmuşsun.
Uzun mesafeler için hem vericinin güçlü olması hemde alıcının güçlü olması gerekir. Bu işin başka yolu yok. Aslında yalnızca verici güçlü olsa bile mesafen normal şartlarda uzar.
Ete
Alıntı yapılan: alisumer - 21 Ocak 2024, 17:32:06eğer işinizi görecek bir tane bulamıyorsanız en mantıklısı mikro işlemci kullanmak
Sayın alisumer,
Sanırım mikro işlemci kullanmaktan başka çaresi yok.
Benim amacıma uygun mikro işlemci ve beraberinde kullanılabilecek diğer komponentler listesi konusunda yardımcı olur musunuz?
Bir de yukarıda tarif ettiğiniz üzere bu işlemi veya benzer işlemleri benim anlayabileceğim seviyede anlatan birkaç video linki önerebilir misiniz? Şimdiden teşekkür ederim.
Ete hocamızın pic basic dersleri var bu sitenin anasayfa bölümünde en kolay ve hızlı basic dili ve ETE hocanın anlatımı ile ve bol bol prova ve azimle öğrenirsiniz.korkacak birşey yok emin olun en geç 1 haftaya basit programlar yazmaya işi anlamaya başlarsınız.uygun yerlerde yardım alarak 2 haftaya işinize yarayacak kodu çıkarmanız pek mümkün.Ete hocam ve burdaki herkes yardım etmek için can atan güzel insanlar. proteus gibi simulasyon programları ile devrenizi kurmadan da bilgisayar ortamında çalıştırabilme imkanınız var işi kolaylaştırır.parça olarak ise senin işlemin için sadece seri haberleşme gerekiyor ve bir adet röle için çıkış dolayısı ile her istediğin pic serisini kullanabilirsin 10f 12 f serileri bu iş için yeterli ve uygundur.en ucuz hangisi ise onu al yani :)röle yerine kontrol edeceğin yüke ve gerilime göre mosfet yada solidstate röle tarzı birşey kullanırsan enerjiden tasarruf edersin.
sonrasında bu yaptığın kesmez seni ve dalar gidersin bu aleme. Ete hocanın zehri verdiği herkes gibi :))
Alıntı yapılan: alisumer - 22 Ocak 2024, 16:43:12Ete hocamızın pic basic dersleri var bu sitenin anasayfa bölümünde en kolay ve hızlı basic dili ve ETE hocanın anlatımı ile ve bol bol prova ve azimle öğrenirsiniz.korkacak birşey yok emin olun en geç 1 haftaya basit programlar yazmaya işi anlamaya başlarsınız.uygun yerlerde yardım alarak 2 haftaya işinize yarayacak kodu çıkarmanız pek mümkün.Ete hocam ve burdaki herkes yardım etmek için can atan güzel insanlar. proteus gibi simulasyon programları ile devrenizi kurmadan da bilgisayar ortamında çalıştırabilme imkanınız var işi kolaylaştırır.parça olarak ise senin işlemin için sadece seri haberleşme gerekiyor ve bir adet röle için çıkış dolayısı ile her istediğin pic serisini kullanabilirsin 10f 12 f serileri bu iş için yeterli ve uygundur.en ucuz hangisi ise onu al yani :)röle yerine kontrol edeceğin yüke ve gerilime göre mosfet yada solidstate röle tarzı birşey kullanırsan enerjiden tasarruf edersin.
Teşekkür ederim.
Alıntı yapılan: alisumer - 22 Ocak 2024, 16:47:23sonrasında bu yaptığın kesmez seni ve dalar gidersin bu aleme. Ete hocanın zehri verdiği herkes gibi :))
İngilizce sıfır, yaş 7x10'a çok az kalmışken ve de alt yapı yok iken olmuyor.
Bazen bir cümle içinde geçen bir kavramı anlayabilmek için google çevirilerde en az 10-15 dk zaman harcadığımı gördüm. Tamam anladım diyorum, kaldığım yerden devam ettiğimde yine anlamadığım bir deyim, yine çeviri veya google taramasına başvur ve bu döngü devam ediyor. Asıl meşguliyetime ayırmam gereken zaman buna izin vermiyor.
Pes ettim.
Genç olsam daha çok vakit ayırmaya ve uğraşmaya değer bir okyanus elektronik ve yazılım...
Yardımcı olmaya çalışan tüm forumdaşlara teşekkür ederim.
hocam alıcı vericilerde ask ve fsk modüller var, muhtemelen fsk modüller işinizi görebilir
...
Alıntı yapılan: ahmet_zxc - 24 Ocak 2024, 13:06:07hocam alıcı vericilerde ask ve fsk modüller var, muhtemelen fsk modüller işinizi görebilir
sayın ahmet_zxc,
konuyu baştan özetleyeyim.
Benim kurup kırsal alanda çalıştırdığım ASK tipi en az 1000 metre menzilli 9 kumandalı tek alıcılı arduınolu bir alarm sistemim var zaten. (Sulama zamanı- yabani hayvan engelleme vb.)
Yeni bir alıcı verici sistemi kurmak derdinde değilim. Asıl derdim kırsal kesimde bataryamın daha uzun dayanması için bir yol arıyorum.
Alıcı ünitesinin rf alıcısı RXB8 ve arduıno uno, bu 9 kumandadan hangisinden sinyal gelirse haberdar ediyor. Bu alıcım bekleme halinde bile saatte en az 90mA akım harcıyor.
Alıcının yeri değişken ve 220 ac kaynağından uzak. Sık sık şarj yenileme gereği sıkıntılı oluyor benim için. Alıcı yeri değişken olmasa, al uygun bir akü tepe tepe harcasın, ama değişken olunca, teknolojiden faydalanmadan daha çok sıkıntı veriyorsa o teknolojiden vaz geçesi geliyor insanın.
Konumuza dönecek olursak alarm düzeneğimde asıl sensörümüz rxb8 alıcı modül saatte 10mA. gibi bir akım harcıyorsa geriye kalan arduıno vs 80mA akım harcıyor demektir. O halde proje kutumun içine, hazır arduınolu alarm düzeneğinin önüne ikinci bir RXB8 vb alıcı ve ona bağlı bir röle yerleştirsem, kumandaların birinden sinyal geldiğinde yeni takılan alıcı modül röleyi tetiklese, röle de asıl düzeneğimin beslemesini açıp akım verse batarya tasarrufu olur diye düşündüm.
Ve sanırım kod çözücülü bir rf alıcı olan HIB03-pt-433 ile bu amacıma ulaştım. Yeni modül röleyi tetikledi röle de asıl arduınolu alarm düzeneğinin beslemesini açtı, Pil ömrü 3 katından fazla artmış oldu. Ancak menzil 500 metreler civarında kaldığı için işime yaramadı.
Şimdi ben uzun menzilli olduğunu ispatlamış olan rxb8 in data çıkışına öyle bir basit devre ekleyeyim ki hangi kumandadan sinyal gelirse gelsin röleyi tetiklesin. Hatta yabancı bir 433.xx frekanslı başka bir verici bile olsa röleyi tetiklesin. Nasıl olsa asıl alarm düzeneği bu yabancı vericiyi tanımayacak ve çalışmayacak. Kaldı ki kırsal alanda benim arazimde başka rahatsız edici 433 mhz sinyal olması pek mümkün değil. İşte benim derdim rxb8 veya benzeri alıcı modülün önüne kurulacak devre ile röle tetikleyebilmek. Tek derdim bu. Karşılıklı eşleşme derdi falan yok yani.
Bunu yapıp bir deneyin bakalım. Ben anlayacağınız şekilde yapıp resme koydum.
Bu devreyi 40Khz sinüs dalga veren bir vericinin çıkışından aldığım bu sinüs ile röle açıp kapatıyorum.
Kare dalgada da köşeleri kırparsa belki işe yarayabilir. Ben deneyemedim. Verici alıcı düzeneğim yok.
Ama vaktim olursa belki bir düzenek hazırlar denemeler yapabilirim.
(https://i.hizliresim.com/83bzabp.jpg) (https://hizliresim.com/83bzabp)
transistör npn denilen bc237 veya 337 veya 547 olacak. Resimde gördüğünüz gibi bağlayacaksınız.
Alıntı yapılan: elektro77 - 24 Ocak 2024, 14:39:13Bunu yapıp bir deneyin bakalım. Ben anlayacağınız şekilde yapıp resme koydum.
Bu devreyi 40Khz sinüs dalga veren bir vericinin çıkışından aldığım bu sinüs ile röle açıp kapatıyorum.
Kare dalgada da köşeleri kırparsa belki işe yarayabilir. Ben deneyemedim. Verici alıcı düzeneğim yok.
Ama vaktim olursa belki bir düzenek hazırlar denemeler yapabilirim.
sayın elekto77.
Alıcı datasına bağlı kondansatör 220nf gibi duruyor ama, 220nf mi, yoksa 220uf mu? emin olmak için soruyorum.
Bir de bu kondansatörün yerine konulabilecek alt üst sınırları bilirsem envanterimde bulunan malzemeleri zorlarım. Yoksa sipariş bekleyeceğim demektir. (12 yıl evvel sigarayı bıraktığımdan beridir içmediğim her sigara paketi parasını ev aletleri-elektronik araç gereç ve komponent alımına ayırıyorum. Çok zengin bir envanterim var sayılır.)
Eğer 220nf varsa devrenin yakın testini bu gece, menzil testini yarın arkadaşımla test ederim herhalde.
Çok teşekkür ederim.
10uF ile 100nF arasındaki tüm değerler ile denemeler yapabilirsiniz. Ama şemadaki 220nF
sayın elekto77,
Devreyi aynen denedim. Röle yüküne sadece boş nano bağladım. 5v besleme ve JY23F 5v röle bağladım.
ortak besleme ve beslemeler ayrı olacak şekilde de denedim bir şey farketmedi.
gözlemlerim butona devamlı basılı tutularak yapılmıştır.
220nf- 680nf ile röle hiç tetiklenmedi.
1uf- 4.7uf-10uf kondansatörler ile denedim.
Küçük değerliden 10uf'a doğru gözlemlediğime göre
1uf röle çekilmesi zil gibi zırıltı şeklinde çek bırak olayı gözlemledim
4.8uf yine zırıltı şeklinde ama sanki çek bırak sayısı azalmış şekilde
10uf ile yine zırıltılı çek bırak sayısı biraz daha azalmış olduğunu gördüm.
butona basmadan bekleme halinde bile (sanırım harici gürültüden kaynaklı) arasıra saniye de 3-5 kere çek bırak olduğunu gözlemledim.
Butona basılı iken röleye gelen gerilimi ölçtüğümde 0.5v ile 3.3v arasında dalgalı bir değer gördüm. Basılı değilken 0.5v ile 2v arası bir dalgalı gerilim gördüm. (yine sanırım harici gürültüden kaynaklı)
Not: önemli midir bilmiyorum ama 1uf-4.7uf-10uf elektrolitik kondansatörler idi. Eksi kutbunu rf modül data çıkışına gelecek şekilde seri bağlayarak denedim. bilginize...
alıcının digital çıkışına 10Uf lik kapasitörün + kutpu gelmeliydi.
Şimdi bazı hesaplar yapmalıyım. Size döneceğim.
Ama bana kumada tusu basılı iken transistörün orta ucunda kaç volt oluşuyor, basılı değilken kaç volt oluşuyor yazmalısınız. Gürültü eşiğini aşmalıyız. Bu eşikten sonra röle çekmeli. Bunun için bazı analog hesaplar yapmalı ve buna göre belki devreye birkaç eleman daha eklemeliyiz.
Bu işin bir oluru varsa mutlaka onu bulurum.
Aşağıdakini tekrar deneyin. Ama bu sefer alıcı modülün digital çıkışı ile 10uf kapasitör arasına bir bobin ekleyin. Bobin kare dalgaya zorluk göstereceğinden alıcı modulun çıkışındaki kare dalganın köşelerini kırparak biraz sinüse benzetmeye çalışacaktır. İlk amacımız kare dalgayı sinüse benzetmeye çalışmak ve transistörün base yani orta ucunu gürültülerden temizlemek..
Birde rölenin iki ucuna 1000 uf bir kapasitör ekleyin. Çektiğinde hemen bırakmaması için.
(https://i.ibb.co/sFD3XcW/rf-2.jpg) (https://ibb.co/sFD3XcW)
Aşağıdaki videoda 1. buton sinüs dalgayı
2.buton kare dalgayı ve 3. buton ise boboin ile kırpılmış kare dalgayı sisteme veriyor.
izlediğinizde sinüs dalganın röle açtırabildiğini, kare dalganın röleyi açtıramadığını ve bobinden geçirilmiş kare dalganın ise röleyi açtırabildiğini göreceksiniz.
Çok kritik bir sistem ama olurluğu var gibi.
Gerçekte de bu çalışma şeklini sağlamalısınız.
ama henüz gürültüye bir çözüm getirmedim.
Çünkü rf alıcı modüller kumandaya basılmış olmasada bildiğiniz gibi çıkışından bir veri akışı sağlalar, bu da sistemimizin sürekli röle çekmesine neden olabilir. Bunun için bir çözüm bulacağız.
https://www.veed.io/view/5f1d14d1-c6c5-45ba-b9f6-d30ea4d1b2c3?sharingWidget=true&panel=
Sayın elekto77.
Dediklerinizi aynen uyguladım. Sadece röle bobini beslemesine evvelden lehimlediğim ters bir diyot var. Bilmenizi isterim.
1uh bobin ve 1000uf kondansatör eklenince iş değişti
Galiba başarılı oldu. Kumandaya basılınca röle tetiklenip alarmlı yükü çalıştırdı.
Kumandaya basılmadığı zamanlarda röle kapanıyor ama ara sıra kısa aralıklarla tetik çalışıyor.
Sanırım 1 km menzil içinde 433mhz frekanslı oyun konsolumudur, uzaktan kumandalı çocuk arabası mıdır, başka bir şey midir bilemiyorum.
Arduıno seri port ekranını açtığımda bu vericinin kod numarası çıkıyor çünkü.
Onu gürültü olarak düşünmemek lazım gelir diye düşünüyorum. Aksi halde kendi kumandalarımın vericisinin menzilini de kısıtlamış oluruz herhalde.
Devre şimdi çalışıyor. Bundan sonra uygun görürseniz ancak ince ayarlar yapabiliriz herhalde.
Sorduğunuz değerlere gelince bekleme halinde 4.8 – 5.1 v civarı gerilim okunuyor. (bahsettiğim yabancı tetikleme dahil)
Benim kumandaya basılı tutulduğu sürece gerilim 4.6v - 4.80 v arası gerilim gördüm.
Kullandığım bobin: (Https://www.motorobit.com/406-1uh-kondansator-tipi-bobin)
not: ikinci paylaştığınız video linkini yeni gördüm.. bakacağım şimdi.
https://www.veed.io/view/5f1d14d1-c6c5-45ba-b9f6-d30ea4d1b2c3?sharingWidget=true&panel=
[/quote]
video linki açılmıyor.
Alıntı yapılan: HALİT - 25 Ocak 2024, 21:42:41https://www.veed.io/view/5f1d14d1-c6c5-45ba-b9f6-d30ea4d1b2c3?sharingWidget=true&panel=
video linki açılmıyor.
Linki boşverin. Linkte devremizin proteus çalışmasının video kaydını yapıp yüklemiştim ama site yayın süreli galiba. Anlamadım. Önemi yok.
Şimdi okuduğunuz voltaj değerleri bana bir garip geldi. Bonları transistörün base yani orta ucundan mı okudunuz? Eğer evet ise. Her iki durumdada transistörün iletime geçip röleyi açmasını beklerdim.
Demekki kare dalganın genliği ile ilgili enterasan bir durum var ortada. Bu da sorun değil. Çalıştı ise önemi yok. Ama üzerinde düşünmeye değer enterasan bir durum.
Röleye bağladığınız diyot kalsın. O önemli.
İnce ayar olarak ise bobin değerini ve giriş kapasitörü değerini ve de 1k olan base direnci değerini oynayabilirsiniz. 1K yı kademeli şekilde 820ohm-680ohm-560-ohm-470ohm gibi değerlerle 100 ohm a kadar indirip sırası ile bir deneyin.
Birde giriş kapasitörünü de aşağıya doğru 100nF ye kadar bir deneyin.
Gürültü algılamayan en iyi performansı bulmaya çalışın.
Alıntı yapılan: elektro77 - 25 Ocak 2024, 21:50:30İnce ayar olarak ise bobin değerini ve giriş kapasitörü değerini ve de 1k olan base direnci değerini oynayabilirsiniz. 1K yı kademeli şekilde 820ohm-680ohm-560-ohm-470ohm gibi değerlerle 100 ohm a kadar indirip sırası ile bir deneyin.
Birde giriş kapasitörünü de aşağıya doğru 100nF ye kadar bir deneyin.
Gürültü algılamayan en iyi performansı bulmaya çalışın.
Bu gece aynen deneyeceğim.
Yarın arazide menzil testini de yaparım arkadaşımla.
1000 metreyi yakaladık mı bu haliyle bile sorun olmaz benim için.
Yarın öğleden sonra bilgilendireceğim sizi sayın elektro77.
Çok teşekkür ederim, sağ olun.
Alıntı yapılan: elektro77 - 25 Ocak 2024, 21:50:30Şimdi okuduğunuz voltaj değerleri bana bir garip geldi. Bonları transistörün base yani orta ucundan mı okudunuz? Eğer evet ise. Her iki durumdada transistörün iletime geçip röleyi açmasını beklerdim.
Demekki kare dalganın genliği ile ilgili enterasan bir durum var ortada. Bu da sorun değil. Çalıştı ise önemi yok. Ama üzerinde düşünmeye değer enterasan bir durum.
transistör base ucundan ölçmüştüm.
Röleye bağlı yükün beslemesi ayrı güçlü dc5v kaynağı, röle ve rf modülün besleme kaynağı ise nispeten akımı azalmış bir dc5v batarya idi.
Hani röle çekince çekilen akım voltajı aşağıya çekiyor gibi olabilir mi acaba?
Şimdi beslemeyi ortak yaptım.
Hiç yabancı tetikleme vs olmadan beklemede 4.55v - 4.7v arasında gezinen değerler okunuyor.
Yabancı ardı ardına kısa tetiklemeler gelince birden 5.1volta kadar yükseliş olup, sonra 5v ile 4.8 değerleri görülüp 4.55 volt seviyesine geri dönüyor.
Benim kumandalardan birine basılıp, basılı olduğu sürece 4.6v civarlarında bir gerilim görülüyor. basılma sonlandırılınca 4.55 volta geri dönülüyor. Harici tetiklemenin voltaj oynaklığı daha fazla oluyor yani.
Benim gözlemim böyle.
NOT: Benim alarm düzenim sürekli sinyal almaya yönelik. Alarm çalışınca, sensör manuel olarak durdurulmadıkça sinyal göndermeye devam eden bir sistem. Yani ben testi sürekli butona basılı tutarak yapıyorum. Yabancı tetikleme ise kısa aralıklarla geliyor ve duruyor. Sonra yineleniyor. Mesela şimdi harici tetikleme 15 dakikadır hiç yok. Voltaj 4.55 v.
Valla bilemiyorum ama tasarladığım bu devrenin bir rf alıcının digital çıkışına direkt bağlanıp kumandaya basınca rölenin çekmesi ve kumandaya basmayı bırakınca rölenin bırakmasına ben bile şaşırdım bu gerilim değerleriyle ne yalan söyleyeyim.
Hayırlı olsun o zaman.
Alıntı yapılan: elektro77 - 25 Ocak 2024, 23:00:25Valla bilemiyorum ama tasarladığım bu devrenin bir rf alıcının digital çıkışına direkt bağlanıp kumandaya basınca rölenin çekmesi ve kumandaya basmayı bırakınca rölenin bırakmasına ben bile şaşırdım bu gerilim değerleriyle ne yalan söyleyeyim.
Hayırlı olsun o zaman.
Ben ise çok sevindim, elektro77,
Yarın menzili de yakaladım mı tamam demektir. Çok merak ediyorum sahada nasıl olacak?
bir de asıl amacım olan bataryam acaba evvelkine göre kaç kat fazla dayanacak? eminim en az 5 kat fazla dayanır.
Çok teşekkür ederim, zahmet verdim size, sağ olun.
Sayın elektro77,
Arazide denedik. Kumandaya basıkken yaklaşık 1000 metreden röle çekiyor arduıno ledleri yanıyor. Basmayı bırakınca röle de bırakıyor.
Ancak 50 metreden sonra röle çekilmesine arduınoya akım gitmesine rağmen arduıno alarm yazılımı benim kumandaları tanımamaya başlıyor. Gürültü muamelesi yapıyor. Geri gelince tanıyıp gereğini yapıyor, sesli uyarıyı yapıyor. Ama ileri gidince sadece röle çekiliyor arduıno hoparlörü sadece gürültü cızırtısı üretiyor. Durum bu.
@HALİTİstediğiniz yapmanın tek yolu aslında işlemci kullanmaktan geçiyor.
Ama gerek elektronik bilginiz gerekse malzeme tedarik sorununuz buna engel oluyor.
Bu nedenle çok temel bir anlatım ve elektronik kullandık.
Bu yaptığımız çalışsa da aslında kurallara aykırı bir durum.
Yani artık yapabilecek başka pek bir şey yok.
Ücreti mukabilinde, işlemci kullanılarak bu devreyi yaptırabileceğiniz bir çok arkadaşımız var. İsterseniz bu yoldan gidebilirsiniz.
Elinizdeki kumanda ve alıcısını gönderip yaptırabilirsiniz...
Elektro77,
Hedefe ulaşamadık ama, en azından mevcut şartları denedik.
Hani, her deneyen bir şeyler keşfedemeyebilir, ama keşfedenler deneyenler içinden çıkmıştır.
Benimki de o hesap, denedik ama olmadı.
Belki işlemcili bir proje denk gelirse sipariş hazırlığı yapıp deneyebilirim ileride.
Bu denediğimiz devre tek kumandalı, buzzer uyarılı başka bir projede kullanılabilir diye düşünüyorum.
1km menzil de garanti. İleride kullanma ihtimaline karşı aklımda bulunsun.
Size ve konu başından beri yardımcı olan, olmaya çalışan forumdaşlara çok teşekkür ediyorum.
Ben sanırım dış piyasadan uygun modül arayışına devam edeceğim sanırım.
Yukarılarda bahsettiğim HIB03-pt-433 isimli modülün uzun menzillisini denk getirebilirsem ne ala.
Hoşca kalınız.
@HALİT abi senin tek problemin şarjın uzun gitmesi değilmi taksan bir güneş paneli ile bataryana uygun bir şarj devresi(panel dediysemde küçükleri var uyguna)şarj etsen pilleri.
bana kalırsa yanlış yerde tırmalıyorsunuz. doğru modüller doğru yazılım ile iş çözülebilir.
arduinonun hazır yazılım ve donanımları işinizi zorlaştırabilir, sadece 7805 gibi bir regülatör bile pille çalışan cihazda dert tir..
biz lora modüller ve cr123 pil ile 1 yıl boyunca saniyede bir sinyal göndererek işlem yapıyoruz.
el kadar bir güneş panelimiz ve bir süper kapasitör ile güneş varsa sistemi destekliyoruz ve bu durum bize yaklaşık 1 yıl daha kazandırıyor.
Alıntı yapılan: ahmet_zxc - 27 Ocak 2024, 18:31:02bana kalırsa yanlış yerde tırmalıyorsunuz. doğru modüller doğru yazılım ile iş çözülebilir.
arduinonun hazır yazılım ve donanımları işinizi zorlaştırabilir, sadece 7805 gibi bir regülatör bile pille çalışan cihazda dert tir..
biz lora modüller ve cr123 pil ile 1 yıl boyunca saniyede bir sinyal göndererek işlem yapıyoruz.
el kadar bir güneş panelimiz ve bir süper kapasitör ile güneş varsa sistemi destekliyoruz ve bu durum bize yaklaşık 1 yıl daha kazandırıyor.
Dakikada bir olmasın. Nasıl oluyor bu iş?
Alıntı yapılan: elektro77 - 13 Şubat 2024, 00:06:16Dakikada bir olmasın. Nasıl oluyor bu iş?
saniyede bir.
işlemcileri uyutabiliyorsunuz, uyuyunca nanowatt seviyesinde akım çekiyorlar.
uyutmadan önce bir fet yada tr ile tüm devrenin enerjisini de kesiyorsunuz.
saniyenin yüzde birinde sistem çalışıyor.
ama burada çok iyi elektronikçi olmanız lazım. tüm devreyi kendiniz tasarlamış ve seçtiğiniz tüm komponentler ona göre olması lazım.
mesela 10ms uyanık olan sistemde, ds18b20(500-750 ms) ile sıcaklık ölçemezsiniz...
enerjiyi verdiğin anda modüllerin hemen(3-5 ms) kalkıyor olması lazım. ııııııhhh makina soğuk derse sıkıntı..
ayrıca bi taraf bu şekilde enerjiyi koklarken diğer tarafın her an açık pür dikkat dinleme yapması lazım kii data kaçırmasın yani bir taraf pilli iken diğer taraf enerjili olacak. yoksa senkron tutturamazsın.
Alıntı yapılan: ahmet_zxc - 13 Şubat 2024, 10:21:47saniyede bir.
işlemcileri uyutabiliyorsunuz, uyuyunca nanowatt seviyesinde akım çekiyorlar.
uyutmadan önce bir fet yada tr ile tüm devrenin enerjisini de kesiyorsunuz.
saniyenin yüzde birinde sistem çalışıyor.
ama burada çok iyi elektronikçi olmanız lazım. tüm devreyi kendiniz tasarlamış ve seçtiğiniz tüm komponentler ona göre olması lazım.
mesela 10ms uyanık olan sistemde, ds18b20(500-750 ms) ile sıcaklık ölçemezsiniz...
enerjiyi verdiğin anda modüllerin hemen(3-5 ms) kalkıyor olması lazım. ııııııhhh makina soğuk derse sıkıntı..
ayrıca bi taraf bu şekilde enerjiyi koklarken diğer tarafın her an açık pür dikkat dinleme yapması lazım kii data kaçırmasın yani bir taraf pilli iken diğer taraf enerjili olacak. yoksa senkron tutturamazsın.
Bu sistemi bir blok şema ile gösterebilir misiniz?
Böyle bir sistemde kaç metre mesafeye veri gönderebiliyorsunuz ki?
Alıntı yapılan: elektro77 - 13 Şubat 2024, 10:57:32Bu sistemi bir blok şema ile gösterebilir misiniz?
Böyle bir sistemde kaç metre mesafeye veri gönderebiliyorsunuz ki?
yani blok şema diye birşey yok, açık şema var o da ticari.
anlattıklarımın neredeyse tamamı yazılım ın nasıl tasarlanacağı ve donanım seçim kriterleri okadar.
istanbul içi 4km ile 10km arası. lora modülasyonu.
şimdi lora ile ticari uydu haberleşmesi de başlamak üzere.. ülkemizde 2 3 firma var. saat başı üstümüzden geçecek şekilde uydu atacaklar. yer testleri başarılı.
bence mesafeye takılmayın, mantığa odaklanın.