Etepic

Ana Tema => Algoritma ve Program Çözümleri => Konuyu başlatan: ete - 23 Eylül 2024, 14:36:28

Başlık: LORA modülleri
Gönderen: ete - 23 Eylül 2024, 14:36:28
Arkadaşlar,

Lora RF modülleri ile çalışanınız oldumu diye sormak istiyorum.
Bu modüllerin Adres, Kanal ve diğer bazı bilgilerinin isteğinize göre değiştirilmesi mümkün ancak hemen herkesin ayrıca satılan bir USB Stick ile bu işi yaptığını görüyorum.

Ben ise data sheetleri inceleyip bir kaç yayınlanmış makale okuduktan sonra bu işi Config ayarlama şeklinde program içine eklenecek bir kod ile yapmayı düşündüm ancak bir sürü şey denememe rağmen başarılı olamadım. Boşuna çabalamayım diye sizlerede bir sorayım istedim.

Öncelikle bu modülleri önceden duymuş ancak hiç alıp da çalışmamış idim. Şimdi amacım basit iki modülü haberleştirme işi. Kullandığım modul E22-400T22D . Data sheet'i mevcut ancak kısır bilgi verecek şekilde düzenlenmiş. İşin detayına girmeden bu konuda bana bilgi verebilecek birisi varmıdır sormak istiyorum.
Maalesef internette Basic kullanarak bu işi başarmış birini göremedim. İnşallah ilk ben olurum.
Belkide ben bulamadım. EN son Proton sitesi kalmıştı orayada bakmadım henüz. Çalıştığı söylenen örnekler var ama maalesef Arduino ile çalışan örnekler var ve hazır kütüphaneler kullanıldığı için işin detayını onlardan öğrenmek pek mümkün değil. Bu nedenle C dili örnekleri işime yaramıyor.


Ete
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: Pepe - 23 Eylül 2024, 15:57:42
https://protoncompiler.com/index.php/topic,934.20.html
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: Serk@n77 - 23 Eylül 2024, 17:23:24
Hocam fixaj.com'da gerekli bilgileri bulabilirsiniz.
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: Serk@n77 - 23 Eylül 2024, 17:30:51
Serial iletişim kodları ile bu yapılabiliyor. Sitede yerini bulamazsanız ben tekrar bakayım. Zamanında bu siteden istifade etmiştim.
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: ete - 23 Eylül 2024, 18:20:30
Fixaj dan çok yararlanamadım. Ama aşağıdaki linkte
https://mikrodunya.wordpress.com/2021/04/04/8-0km-mesafeli-lora-modulu-ebyte-e32/

daha anlaşılır anlatılmış örnekleri de vermişler.
Burada Sleep modunu kullanmışlar config ayarı için. Önce modülü bu moda sokup 250 ms beklemiş ve ardından aşağıdaki kodları yollamışlar. Aşağıdaki sıralı rakamları bir dizi değişkenine yerleştirip sırası ile döngü kullanarak aktarmışlar. Aktarma kısmı kütüphanede neyi nasıl yapmış belli değil.MUhtemelen SPI gibi bit bit aktarmışlardır.

 
"0xc2, 0x00, 0x01, 0x1a, 0x17, 0xc4" verileri arka arkaya gönderildiğinde parametre ayarları aşağıdaki gibi olacaktır.

Ete

0xc2 : Kayıt Ayarı. Güç kesildiğinde ayar verilerini kaydetme.
0x00,0x01 : Adres Ayarı. Adres 0001 olarak ayarlanıyor.
0x1a : UART Ayarı. 0x1a= 0b00011010 –> 00: 8N1, 011: 9600bps, 010: Air baud 2400 bps.
0x17 : Kanal Ayarı. 0x17= 23, 410MHz+23MHz=433MHz.
0xc4 : Çeşitli Ayarlar. 0xc4= 0b11000100 –> 1: Sabit iletişim, 1: Push-pull TX,RX, 000: wakeup time(bu uygulamada sleep olmadığı için kullanılmıyor)., 1: FEC açık., 00: Güç 30dBm
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: ete - 23 Eylül 2024, 18:21:48
@Pepe, thank you for the link but it is far away from me they work over the SX1278 chip. The messages are not so helpfull. Continue to look for something better.

Bazı sorunlarımı açıklasam sanırım daha yararlı olacak ne istediğime dair.

Söz konusu modul bilgi formunda 4 adet çalışma modundan bahsediliyor. Mod-0, Mod-1, Mod-2 ve Mod-3
Bunlardan Mod-2 için Konfigurasyon modu denilmiş. Mod seçimi Modülün M0 pini ile M1 pini kullanılıyor. Mod-2 için M0=0 ve M1=1 yapılması yeterli oluyor. Bu aşamadan sonra, yine bilgi formunda verilen Komut formatlarına bakıyorum.
1 nolu komut SET_REGISTER komutu ki bana bu lazım. Bu komut ile değiştirilen register değerleri kayıt altına alınıyor güç kesilince değişmiyor. Bende öyle istiyorum. Komut formatına bakacak olursak;
C0 + Starting Address + Byte_Adedi + Parametreler
Burada $C0 set register işini yaptıran komut , Starting Adres ise registerin başlangıç adresi oluyor sonra Kay Byte lık bilgi vereceksin onu belirtiyorsun ve sonunda parametreyi yani değişmiş bilgiyi veriyorsun. Örnek vermiş , Kanal Numarasını 9 yapalım demiş. Bunun için,
$C0  $05  $01  $09 bilgilerinin verilmesi gerekiyor. Şimdi ben soruyorum. Modüle TX ve RX pinleri ile UART sistemi ile bağlı iken bu bilgileri modüle nasıl ileteceğim.
Ben Hserout [$C0,$05,$01,$09] şeklinde veriyorum bir şey değişmiyor.

BU modülün Mod-3 seçeneği Sleep mode oluyor ve bütün bu işi yapmış sitelerde Konfigurasyon işlemini bu modda yapıyorlar. Bunu kullandıkları modülün farklılığına veriyorum. Ancak kullandıkları modulun bilgi formuna bakınca aynı bilgileri görüyorum.

Diğer bir meselede Adres kullanımı hakkında. İlk adres registeri ADDH sıfır nolu hafızada yer alıyor.Bir sonraki ise ADDL oda 1 nolu hafızada. Ama kullanıcılar bu adreslere değer verirken sıralamada önce LOWByte sonra HIGHByte veriyorlar. Bu adres hafıza sıralamasına ters buda kafa karışıklığı yaratıyor.

Cevaplayamadığım diğer bir konu ise Fixed Transmission veya Broadcasting haberleşme modu için bilgi formlarına bir şekil yerleştirmişler.
Bir Verici yada bilgisayar her neyse 00 03 04 AA BB CC bilgisini yolluyor. Yollayanın adres ve kanal bilgisi 00 01 02 şeklinde. Karşısında 3 adet alıcı var. Birincisi 00 03 04 adres-kanal bilgisine sahip ve o bilgiyi AA BB CC olarak alıyor.
Diğer alıcı 00 05 04 adres-kanal bilgisine sahip herhangi bir şey alamıyor. Üçüncüsüde benzer şekilde farklı adres ve kanal bilgisine sahip olduğu için bir şey alamıyor.
Şimdi burada benim sorum şu, Birinci alıcı gelen bilgiyi ADRES.LowByte , ADRES.HighByte , Kanal_No, AA, BB, CC olarakmı alıyor yoksa adres ve kanal bilgilerini Modül alıp karşılaştırıyor ve aynı ise yalnızca AA BB CC olarak 3 adet bilgiyimi alıyor. Bunu neden soruyorum. Be bilgi alım kısmında kaç değişken kullanalıyım ki gelen bilgileri alabileyim. Benim sistemim yalnızca 1 byte yolluyor. Bu durumda tek değişkenmi yoksa Adres için2 ve kanal için 1 ve bilgi için 1 olmak üzere 4 değişken mi kullanmalıyım. Data sheet de buna dair bilgi yok maalesef.

Toparlarsak konfigurasyon işlemi için hangi modu kullanmalıyım. Mod-2 mi yoksa Mod-3 mü.
Hadi modu belirledik konfig işini nasıl yapmalıyım.

Ete

Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: enes - 23 Eylül 2024, 19:49:34
Uzun zaman once bi calısmam olmustu bu modullerle.
ekte en basıt halıyle tx rx calısma dosyaları mevcut.
bi inceleyın ıstersenız hocam belkı ısınıze yarar.

aslında dorjı modullerden daha kolay bu modullerın kullanımı.
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: Serk@n77 - 23 Eylül 2024, 19:58:15
Hocam konfigürasyon işlemi öncesi

M0, LOW
M1, HIGH

İşlem tamamlandığında ise her iki pinin LOW yapılması gerekiyor.
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: ete - 23 Eylül 2024, 21:29:09
Bu zaten birinci şart. Modülü Mod-2 ye sokuyor. Bizim modülde konfigürasyon modu oluyor.
Daha sonra her iki pinin LOW yapılması ile modül normal çalışma moduna sokulmuş oluyor.
Bunları elbette yapıyorum.

Ete
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: Serk@n77 - 23 Eylül 2024, 23:22:56
Hocam RF settings programı kurularak ve onun USB üzerinden Lora modülüne gönderdiği veriler incelenerek bir sonuca ulaşılabilir miyiz? Bu veriler size fayda sağlarsa (fakat iki hafta sonra) size gönderebilirim.

Parametreleri değiştirerek gönderdiği verileri inceleyebiliriz.

Bende USB stickin işlevini gören bir Arduino uyumlu kart var.
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: ete - 24 Eylül 2024, 08:54:54
Elindeki kart acaba Arkis firmasının geliştirme kartımıdır.
https://arkis.com.tr/?page_id=467

Arduino ile hiç çalışmadığım için ne ona program atacak bir ekipmanım nede bilgim var.
Ancak Geliştirme kartı üzerindeki arduino ya kısa bir program atılıp ki bu program anladığım kadarı ile haberleşme pinlerini tanımlamak amacı ile atılıyor Arayüz programı ile bunu kartı kullanmak mümkün olabiliyor.

Yada daha farklı bir yöntem gerekiyor ise sana sorayım. Bu yollayacağın kart ile ben USB arayüz programına (PC de) bağlanıp parametreleri hem görebilir hemde değiştirebilirmiyim?
Bunu sağlamak için kart üzerindeki Arduinoya o kısa programın atılması gerekeceke bunu sen yapabilirsen gerisinide ben yaparım diye düşünüyorum.

15 gün uzun bir süre aslında ama çare yok ise beklerim. Yeterki sonuç alabilelim.

Ete
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: aRci - 24 Eylül 2024, 08:55:21
Merhaba;
Lora22 ile deneme yaptım ama detaylı çalışmam olmadı daha çok lora32 ile bir çalışmam oldu. ikisi arasında güç tüketimi veri şifreleme ,uzaktan ayar değişimi ve otomatik tekrarlayıcı gibi farklılıklar var. Tavsiye olarak hiç bir ayar yapmadan iki cihazı haberleşme denemesi yaptıktan sonra teste başlayın.

Lora32 için ornek parametreleri alttaki şekilde yükleniyor.
hserout [$C0, add.highbyte, add.lowbyte, sped, chan , optn]

temel de aynı parametre kullanımına sahipler diye hatırlıyorum size lora32 uzerinden hatırladığım kadarını açıklmak isterim.

Genelde Lora32 örnekleri var belkide bundan dolayı ayar modu için mod3 görülmekte ama Lora22 de mod2 yapmışlar.

cihazı mod2 aldıktan sonrası Lora32 den farklı olarak adresleme varki bu kısımı bende yeni gördüm. Veri haberleşmesi hseroutla belirttiğiniz gibi yapmamız gerekiyor. Ama mod2 de yapmanız lazım. cevap alamamanın sebebi baud ayarı olmalı bende ilk denemelerimde pc de deneyerek baudu 9600 yapmış daha sonra test etmiştim bu şakilde sağlıklı başlangıc yapabilmiştim.

cihazda bilindiği gibi 2 adet haberleşme sistemi var biri ttl biri ise hava iletim hızı şeklinde ikisi de birbirinden farklı dır.

Cihazın kanal olarak belirttiği parametresi rf frekans ayarı için buradan çalışma frekansının değiştirisiniz. haberleşeceğiniz cihazda bu değer aynı olmalı.

Adres parametresi cihaza verilen bir numara 2 byte dsan oluşur burada internet örneklerini bilmiyorum ama datasheet e göre once highbyte gönderilmeli aslında burada veriyi nasıl yüklerseniz yükleyin alıcı da aynı şekilde yükledikten sonra farketmez.

Lora32 de Cihazın transparan ve fixed adında iki rf haberleşme modundan transparan genel yayın olarak düşünelim. ilgili kanal üzerindeki tüm transparan moddaki ( Hatırladığım kadarı ile ) cihazlar tarafından alınıyor ken Fixed modda ise kanal haricinde adres verisi eşleşirse gelen veriyi almakta bu modda veri gönderirken verini başına alıcı olan cihazın adres verisini göndermeliyiz
ornek olarak alıcı cihaz adres "$12","$34" veri ise "Deneme" olsun
Hserout [$12,$34,"Deneme"] şeklinde veri gönderilir alıcıda ise çıkış olarak sadece "Deneme" verisini göreceksiniz.

Lora22 de ise birde networkId var bunun uygulamasını bilmiyorum ama sadece Fixed modda adres verisnden sonra yazılması gerekiyor gibi.
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: Serk@n77 - 24 Eylül 2024, 09:37:16
Ete hocam evet gönderdiğiniz linkteki karta benzer bir kart. Ama bende bulunan kartta Arduino yerine ESP32 var. Neticede aynı mantıkla çalışıyor. Yani "RF Settings" diye bir program var. Bu program Arduino'ya USB üzerinden konfigürasyon bilgilerini gönderiyor.

Arduino'nun buradaki işlevi sadece şu: M0,M1 pinlerini hazırlıyor, (M1, high) USB üzerinden gelen kodları USB-TTL ile alıyor, aldığı tüm kodları birebir Lora modülüne gönderiyor, işlem bitince M1 pinini toprağa çekiyor.

Siz, arada "USB Stick" ve "RF Settings" olmadan Lora modülüne veri aktarmak istiyorsunuz.

Arduino'nun programına baktım. USB'den veriyi al, birebir gönder diyor. Ben de verileri hem gönder hem de ekranda göster komutu verip bu verileri sizinle paylaşmak istemiştim.

Sürenin 15 gün olması da maalesef elimin şu an biraz sıkışık olması. Lora modülü almak için.

Normalde kartı göndermeden, verileri burada paylaşayım istemiştim. Mesela sizin istediğiniz konfigürasyon ayarlarına göre olan data satırını tespit edelim. Bunu direkt olarak pic'ten Lora modülüne yazdırabilmeniz için.

Veya konfigürasyon ayarlarını sürekli değiştirip tekrar tekrar veriler alıp data satırındaki veri sırası mantığını çözebilmemiz için.

Ama kart göndermemi isterseniz de gönderebilirim tabiki. Yalnız Arduino programına Lora modülü takılıyken değişiklik yaparsam daha iyi olur. Belki teoride tahmin ettiğim şeyden farklı bir durum oluşur.
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: elektro77 - 24 Eylül 2024, 12:12:19
Belki aşağıdaki kodlar bir işe yarar Hocam.

' UART configuration for communication
DEFINE HSER_RCSTA 90h   ' Enable UART receive
DEFINE HSER_TXSTA 24h   ' Enable UART transmit, BRGH = 1
DEFINE HSER_SPBRG 25    ' Baud rate of 9600 (check if your module uses a different rate)
DEFINE HSER_CLROERR 1   ' Automatically clear overflow errors

' Pin definitions for M0 and M1 to control the mode
M0_PIN VAR PORTB.0   ' Define M0 pin (connect to MCU GPIO)
M1_PIN VAR PORTB.1   ' Define M1 pin (connect to MCU GPIO)

' Set module to Mode-2 (M0 = 0, M1 = 1)
LOW M0_PIN    ' M0 = 0
HIGH M1_PIN   ' M1 = 1
PAUSE 100     ' Small delay to ensure mode change

' Command to set the channel register (example: set channel to 9)
Command VAR BYTE[4]     ' Array to hold the command
Command[0] = $C0        ' SET_REGISTER command
Command[1] = $05        ' Starting address for channel register
Command[2] = $01        ' Number of bytes to write (1 byte)
Command[3] = $09        ' Channel number (9)

' Send the command via UART
HSEROUT [STR Command\4]  ' Send the command array over UART

' Wait for the module to process the command
PAUSE 100

' Optionally read the response (if needed)
Response VAR BYTE[4]
HSERIN 1000, Timeout, [STR Response\4]  ' Read response within 1 second timeout

Timeout:
  ' Handle timeout or errors here

END


Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: ete - 24 Eylül 2024, 14:25:52
Ümit teşekkür ederim. Kodları nerden buldun onu merak ettim.
Aşağıda benim uyguladığım Config alt programı varki esas olarak aynı mantık kullanılıyor.
CONFIG:  ' $C0, Başlangıç_Adresi, Byte_Adedi, Parametre(ler)
       M0=0:M1=1:PAUSE 250

       HSEROUT [$C0,$00,$07,$00,$01,$00,$62,$00,$17,$40] '0 nolu hafızadan itibaren 7 adet byte yaz
       M0=0:M1=0:PAUSE 250
       RETURN 

Senin verdiğin kodlarda sadece Kanal numarasını değiştirmiş belkide örnek vermek için yapıldı.
Bu arkadaş geri parametre okumasıda yapmış. Ben yapmadım. Belkide yapıp test etmek en iyisi.

Ete
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: elektro77 - 24 Eylül 2024, 14:35:23
Buradaki açıklamalarınızı ve modülün pdf ini de yükleyerek ücretli yapay zekaya yazdırdım.
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: ete - 24 Eylül 2024, 17:41:58
Doğru yazmış kerata!!!!!!.
Acak bu modülleri o mantık ile çalıştıramıyoruz maalesef.

Bu arada kullandığımız modül E220-400T22D imiş. E22 ile E220 farklı modüller ve programlama modlarıda farklı. Bunu sonradan farkettim ve hataları düzelttim ama yine çalıştıramadım.
Ya modüller bozuk yada ben yapamıyorum. Data sheet'e uygun yapıyorum her şeyi ama olmuyor.
Bazı farklı kriterler de mevcut. Data sheet max 5,5V besleme voltajı diyor ama çalıştıranlar 3,3V ile çalışması gerekiyor diyorlar. Bunlar hep çelişki.

Ete
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: efsanepoldem - 24 Eylül 2024, 17:57:17
   ETE hocam merhaba. Şimdi şöyle bir durum var. Eğer modulleri 5V ile besliyorsanız, dikkat edin communication level 3.3 v yazıyor. Yani Modülü 5v ile besleyip, mcu dan rx ,tx uçlarını direk modüle bağlıyorsanız çalışmaz. Araya bir gerilim bölücü yapıp, 3.3v seviyesine düşürmeniz lazım.  Hatta ben bu modüllerle ilk kez çalışırken çok uğraşmıştım. Datasheette böyle böyle bir uyarı yoktu.  EBYTE modülleri üreten firmaya email atıp durumu bildirmiştim. Daha sonra datasheetlerini düzenleyip, teşekkür etmişlerdi. Sizde de böyle bir durum olmasın.
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: aRci - 24 Eylül 2024, 19:19:34
Lorayı test etmek için aux çıkışına bir led bağlayın pullup dirençli led ve normal mod da laraya bir veri gönderin lora sizden gelen veriyi alınca veriyi gönderirken au pini low olacak ve led anlık yanıp sönmeli
bir başka yöntem benimde emin olmak için yaptığım basit bir test ise veri gönderirken pc speaker jakını soküp antenin yanına koyarım ve veri gönderirken hoperlörden ses gelmesini beklerim ses geliyorsa verici çalışmaktadır 500mw da dahi rahatca duyulan ses gelmektedir.

eğer bu sekilde verici çalışmıyorsa denetleyicinin baud ayarını değiştirerek tek tek deneyin yanlış bir veri yüzünden baud ayarlarınız hatalı kaydetmiş olabilirsiniz.

sadece 2 kere başıma gelmiş olan bir şeyse 7805 gibi bir regülatörde çalışmayan lora modülü 2596 lı bir regülatörde çalışmıştı bunu da ihtimal ler arasına koyarak deneye bilirsiniz.

elinizde varsa usb ttl dönüştürücü ile lora için basitbir arayüz yapabilirsiniz en azından loraya pc üzerinden ilk ayarlarını yapıp ktest etmek için bunu yapmayarakda direk kullanılabilir.
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: ete - 25 Eylül 2024, 08:23:00
Bilmek istediğim şey USB Stick her hangi bir ara devre olmadan direk LORA ya bağlanabiliyormudur?
Gördüğüm örneklerde hep arada bir Arduino kullanıyorlar ve ona port tanımlamalarını içeren birde kısa program atıp sonra haberleştiriyorlar.

Benim bu imkanım yok elimde USB Stick de yok ama en azından direk haberleşebiliyorsak bir şekilde almayı düşünebilirim yoksa program üzerinden parametre veremedim Lora ya burası kesin.

Ete
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: ete - 25 Eylül 2024, 21:04:32
Bilmek istediğim başka şeylerde var. Yaptığım araştırmalarda sürekli karşıma Modül beslemesi ile ilgili olarak 3V3 ile besleyin daha iyi çalışıyor gibi bilgiler çıkıyor. Adam bilgi formunda maksimum voltaj 5,5V demesine rağmen bu tür bilgiler kafa karıştırıcı oluyor.
Bunun doğrusu nedir? Lora çalıştırmış birisi kaç volt ile beslediğini söylerse sevinirim.
Diğer taraftan bazı pinlerde pullup direnci. Bazılarında seri dirençler görüyorum.
Bununda doğrusunu nedir bilmek istiyorum.
Her şeyi data sheet'e uygun yapmama rağmen sistem çalışmayınca sorunu bu gibi yerlerde aramaya başladım. Belki bir ip ucu yakalarım diye.

Ete
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: aRci - 26 Eylül 2024, 08:51:28
Merhaba;
Usb Stick sadece kolay kullanım sağlamakta aslında üzerinde ozel bir şey yok loranın datasheet sayfasındaki bağlantı şekline göre usb ttl çevirici ile basitce bağlantınızı kurabilirsiniz size lazım olan rx ve tx bacaklarını bağlamanız eğer sadece ayar yapacağım diyorsanız m0 ve m1 pinlerini vcc ve gnd ye temas ettirmeniz yeterli olacaktır.

modulün girişleri m0, m1 ve rx için dahili pull-up ları var ama bunlar kapatılabiliyor isterseniz sadece ayar değil aynı zamanda pc üzerinden veri gönderip alacak şekilde hatta proteus üzerinden kod denemeleri de yapmak isterseniz M0 ve M1 pinlerine bir jamper yapıp ayar moduna geçiz yada normal diğer modları elle seçerek denemelerini yaparsınız ben genelde bu şekilde testler yaptım.
hatta 2 ayrı lorayı 2 ayrı usb ttl dönüştürücü ile proteus üzerinden direk haberleştirme denemesi yapmıştım.

AUX pini bir durum çıkışı isterseniz bir led bağlayabilirsiniz.

(https://i.ibb.co/GQGQYwf/LoraPin1.png) (https://ibb.co/GQGQYwf)

besleme olarak her zaman 5v ile besledim ve rx pini (Lora nın Rx) için direnç bölücü kullanmadım sizin tercihiniz isterseniz talimatlara uyup gerilim bölücü kullanabilirsiniz.
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: Serk@n77 - 26 Eylül 2024, 11:28:47
Alıntı yapılan: ete - 25 Eylül 2024, 08:23:00Bilmek istediğim şey USB Stick her hangi bir ara devre olmadan direk LORA ya bağlanabiliyormudur?
Gördüğüm örneklerde hep arada bir Arduino kullanıyorlar ve ona port tanımlamalarını içeren birde kısa program atıp sonra haberleştiriyorlar.

Benim bu imkanım yok elimde USB Stick de yok ama en azından direk haberleşebiliyorsak bir şekilde almayı düşünebilirim yoksa program üzerinden parametre veremedim Lora ya burası kesin.

Ete

Hocam burada arduino'nun üç işlevi var:
1. M0, M1 pinlerini yükleme için ayarlama (M0, low - M1, high)
2. RF Settings programının gönderdiği USB'den aldığı verileri LORA mödülüne birebir iletme. (Arduino kartında USB-TTL hazır bulunuyor.)
3. M0, M1 pinlerini her ikisini de toprağa çekme (M0, low - M1, low)

Başka hiç bir işlevi yok.

Yani bir USB-TTL ile bu işlemi yapabilirsiniz. Tabi M0, M1 pinlerini konumunu siz ayarlayarak.

Bu kartta Arduino kullanmanın amacı, Lora yüklendikden sonra Arduino programını da yazarak Lora modülü ile hazır kullan demek istiyorlar.
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: Serk@n77 - 26 Eylül 2024, 11:39:43
Alıntı yapılan: ete - 25 Eylül 2024, 21:04:32Bilmek istediğim başka şeylerde var. Yaptığım araştırmalarda sürekli karşıma Modül beslemesi ile ilgili olarak 3V3 ile besleyin daha iyi çalışıyor gibi bilgiler çıkıyor. Adam bilgi formunda maksimum voltaj 5,5V demesine rağmen bu tür bilgiler kafa karıştırıcı oluyor.
Bunun doğrusu nedir? Lora çalıştırmış birisi kaç volt ile beslediğini söylerse sevinirim.
Diğer taraftan bazı pinlerde pullup direnci. Bazılarında seri dirençler görüyorum.
Bununda doğrusunu nedir bilmek istiyorum.
Her şeyi data sheet'e uygun yapmama rağmen sistem çalışmayınca sorunu bu gibi yerlerde aramaya başladım. Belki bir ip ucu yakalarım diye.

Ete

Hocam 3,3V ile sorunsuz kullandım. 5,5V ile denemedim. Hiçbir pini yazılım veya donanımsal olarak pull-up yapmadım.
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: ete - 26 Eylül 2024, 15:57:31
Modüllere parametre verme işini PC arayüz ilemi hallettin.? Onuda detaylı anlatırsan sevinirim.

Ete
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: Serk@n77 - 26 Eylül 2024, 17:04:03
Alıntı yapılan: ete - 26 Eylül 2024, 15:57:31Modüllere parametre verme işini PC arayüz ilemi hallettin.? Onuda detaylı anlatırsan sevinirim.

Ete

https://fixaj.com/e22-900t22d/ (https://fixaj.com/e22-900t22d/)

Bu linkte RF Settings programının indirme linki var. Bu normal Windows işletim sisteminde çalışan bir masaüstü yazılım.

Program açıldıktan dil olarak İngilizce seçilmesi gerekiyor. Default olarak Korece sanırım bir ne yazdığı anlaşılmayan bir uzakdoğu dili var. Sonra lora'nın bağlı olduğu USB seçiliyor, sonra bağlı olan lora'nın ayarlarını ekrana getir komutu veriliyor. Mevcut parametlerin ekrana gelmesinin ardından istenilen ilgili parametler değiştiriliyor ve kaydet. İşlem tamam hocam.
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: Serk@n77 - 26 Eylül 2024, 17:13:01
(https://i.ibb.co/zfszZ9V/rf-setting.jpg) (https://ibb.co/zfszZ9V)

Hocam sağ üst köşede English. Dil seneçeği için.

Get/Set parametre Lora'dan parametre bilgilerini alma ve gönderme için.

Sağ en altta key var. Buraya istediğiniz bir sayı yazarak şifre oluşturabilirsiniz. Bu sizdeki Lora modeline ait bir özellik. Dışarıdan müdahale olmaması için. Karşılıklı haberleşen lora'lara aynı rakamlar girilirse aynı şekilde şifrelenmiş oluyorlar.
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: ete - 27 Eylül 2024, 08:43:17
Benim kullandığım modül E220-400T22D ve bu modül E22 serisi ile farklılık gösteriyor. Bu konuda zaten başlangıçta hata yapmışım. Sonradan düzeltttim ama sistemim hala çalışmıyor.
Bu arada PC arayüz programını E220 serisi için indirmiştim önceden program bende mevcut.

Anlatırken E220 serisine göre anlatmak gerekiyor. Hala anlamadığım şeyler var. USB seçilir demişsin ama ekranda COM port seçimi varki buda sanal UART port olmalı dolayısıyla arada bir devre olması gerekir diye düşünüyorum. Her şeyden önce PC USB portundan gelen sinyallerin voltaj olarak UART (RS232) moduna yani TTL seviyesine çevrilmesi gerekir ki bu işi aradaki devre yapıyor olsa gerek.

Benim sorum arada bir devre kullandınmı şeklinde idi ona direk bir cevap vermemişsin.
Ben USB stick'i de alırım ancak arada bir devre kullanacak isem bu bana uymuyor. Çünki devreler hep Arduino üzerine anlatılmış. Mesela ben burada USB==>RS232 çevirici kullansam bana göre olması lazım. Ama oluyormu? Yoksa o USB stick zaten bu amaçlamı yapılmış. Üzerindeki Chip nedir?
Bir sürü soru.
Şöylede sorabiliriz. USB stick bir sanal COM portu oluşturup ekrandan bu portu seçip bilgileri oku dediğimizde LORA'yı okuyup bilgileri ekrana getiriyormu?.

Serkan sen daha önce elinde başka bir ara devre olduğunu söylemiştin. İstersen bu nedir onu bir açıkla sen onu kullanmış olmalısın.

Ete
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: efsanepoldem - 27 Eylül 2024, 11:09:35
 ETE hocam ben bununla yapıyorum.
(https://i.ibb.co/DkKkx8n/Whats-App-Image-2024-09-27-at-11-06-53.jpg) (https://ibb.co/DkKkx8n)

Üzerindeki çip CP2102
Bu modül hem E220 hem de E22 serisini programlayabiliyor. Araya herhangibir devre kurmaya ihtiyaç yok.
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: Serk@n77 - 27 Eylül 2024, 11:59:42
https://fixaj.com/3in1-esp-pcb/ (https://fixaj.com/3in1-esp-pcb/)

Benim kullandığım kart bu hocam. Bu sayfadaki bilgiler ile Lora modülünü programlayıp kullandım.

Üzerinde ESP32 kart var. Bu kartın USB-TTL özelliği var. Kartta bulunan mcu ise 3V3.

ESP32, arduinodan (Atmega328) çok daha güçlü bir mcu (hız, bellek açısından). Ama aynı zamanda bu mcu.yu Arduino ailesine dahil etmişler ve Arduino ide'si ile programlama özelliği kazandırmışlar.

USB sticke gelince... Üzerinde USB-TTL olmalı diye düşünüyorum hocam. Ama hiç kullanmadım. Arduino yazılımından da anladığım bu. Arduino'nun tek marifeti USB-TTL devresinin kart üzerinde olması. Yoksa gelen verileri birebir aktarma haricinde (ve M0,M1 konfigürasyonu haricinde) hiç bir komut satırı yok. 
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: Serk@n77 - 27 Eylül 2024, 12:04:59
Alıntı yapılan: ete - 27 Eylül 2024, 08:43:17Benim kullandığım modül E220-400T22D ve bu modül E22 serisi ile farklılık gösteriyor. Bu konuda zaten başlangıçta hata yapmışım. Sonradan düzeltttim ama sistemim hala çalışmıyor.
Bu arada PC arayüz programını E220 serisi için indirmiştim önceden program bende mevcut.

Anlatırken E220 serisine göre anlatmak gerekiyor. Hala anlamadığım şeyler var. USB seçilir demişsin ama ekranda COM port seçimi varki buda sanal UART port olmalı dolayısıyla arada bir devre olması gerekir diye düşünüyorum. Her şeyden önce PC USB portundan gelen sinyallerin voltaj olarak UART (RS232) moduna yani TTL seviyesine çevrilmesi gerekir ki bu işi aradaki devre yapıyor olsa gerek.

Benim sorum arada bir devre kullandınmı şeklinde idi ona direk bir cevap vermemişsin.
Ben USB stick'i de alırım ancak arada bir devre kullanacak isem bu bana uymuyor. Çünki devreler hep Arduino üzerine anlatılmış. Mesela ben burada USB==>RS232 çevirici kullansam bana göre olması lazım. Ama oluyormu? Yoksa o USB stick zaten bu amaçlamı yapılmış. Üzerindeki Chip nedir?
Bir sürü soru.
Şöylede sorabiliriz. USB stick bir sanal COM portu oluşturup ekrandan bu portu seçip bilgileri oku dediğimizde LORA'yı okuyup bilgileri ekrana getiriyormu?.

Serkan sen daha önce elinde başka bir ara devre olduğunu söylemiştin. İstersen bu nedir onu bir açıkla sen onu kullanmış olmalısın.

Ete


Hocam alıntı yapmayı unutmuşum. Cevap yukarıda. İnşallah faydalı birşeyler yazabilmişimdir.
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: Serk@n77 - 27 Eylül 2024, 12:06:29
Alıntı yapılan: efsanepoldem - 27 Eylül 2024, 11:09:35ETE hocam ben bununla yapıyorum.
(https://i.ibb.co/DkKkx8n/Whats-App-Image-2024-09-27-at-11-06-53.jpg) (https://ibb.co/DkKkx8n)

Üzerindeki çip CP2102
Bu modül hem E220 hem de E22 serisini programlayabiliyor. Araya herhangibir devre kurmaya ihtiyaç yok.


Cp2102. Evet bu entegre USB-TTL.
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: ete - 27 Eylül 2024, 14:56:02
@efsanepoldem,
Her şeyin data sheete uygun olduğu bir ortamda modüllerin çalışmamasını artık iyiden iyiye besleme voltajına bağlamaya başladım. Araya işler girdiği için dene yapmadım henüz ama bunu mutlaka deneyeceğim. Herkesin 3V3 kullanmasınınvardır bir hikmeti diye düşünüyorum. Çinlilerin data sheetlerine hiç güvenmiyorum zaten mutlaka bir şeyleri bilerek yada bilmeyerek yanlış veya eksik yazıyorlar.
Ete
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: efsanepoldem - 27 Eylül 2024, 15:16:39
ETE hocam ben sürekli bu modülleri kullanıyorum. Hem de 5V ile. Fakat daha önce de belirttiğim gibi rx ve tx uçlarını gerilim bölücü yaparak 3.3 v a düşürüp, modüle giriyorum.(https://i.ibb.co/vHmX1tB/Whats-App-Image-2024-09-27-at-15-15-21.jpg) (https://ibb.co/vHmX1tB)
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: Serk@n77 - 08 Ekim 2024, 11:02:10
@ete hocam malzeme siparişi vermek üzereyim. Lora modülü ile bahsettiğim USB verilerine bakacak mıyız?
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: ete - 08 Ekim 2024, 11:50:00
USB stick aldım. Verilere bakıyorum ve Yazdığım programla bu verileri ayarlayabiliyorum.
Ancak henüz haberleştirme başarısını elde edemedim.
Parametre değişikliği yapabildiğime göre haberleşmede yapabilmem lazım.
Basit bir düzenek kurdum. Bir TX devresi var bunda bir buton var ve basitçe karşıya 1 byte lık bir bilgi yolluyor.
RX tarafında ise AUX pini üzerinden Port değişiklik kesmesi uyguluyorum ve Aux pini LOW a çekilince kesme yaratıp orada gelen bilgileri HSERIN komutu ile almaya çalışıyorum. Bilgi alamayınca bu kısmı iptal edip AUX pinine bakıp LOW olduğunda direk HSERIN ile yine bilgi almaya çalıştım ama hiç bir bilgi gelmediği için alış gerçekleşmiyor.

Ancak Receiver modul veriyi alıyor bunu AUX pinin LOW'a çekilmesi ile SKOP dan görebiliyorum. Ancak İşlemciye herhangi bir veri aktarımı yapılmıyor. Bunuda yine skop ile İŞlemnci RX bacağına bakarak görebiliyorum.
Bunun sebebini araştırıyorum. Her şey doğru zaten olmasa parametre değiştirmem mümkün olmaz idi.
Ancak Lora Modül aldığı bilgiyi işlemciye iletmiyor. Bunun sebebi ne olabilir fikri olan varmıdır acaba?

Mantığımı çalıştırınca ADRES , KANAL ve diğer parametrelerin uyumsuzluğu olduğunda bu gibi durumların ortaya çıkması gerekir diye düşünüyorum ama bütün parametreler uyumlu. TX tarafı Adres=1, ve RX tarafı ADres=2 ve TX 2 nolu adresi olan bir alıcıya bilgiyi yolluyor. Her şey usulüne uygun ancak ne hikmetse çalışmıyor sistem.


Ete
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: Serk@n77 - 08 Ekim 2024, 12:14:36
Hocam ilk aklıma gelen basitten zora gitmek...
Veri gönderme bu şekilde:
- TX adres high byte
-TX adres low byte
- TX kanal byte
- Veri byte

Yani TX adres verisinin başına 256'dan küçükse 0x00 verisi eklemek. Sorun en başta bu olabilir.
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: Serk@n77 - 08 Ekim 2024, 12:25:26
Hocam yine basit ama bazen dalgınlıkla yapılabilecek bir hata. Konfigürasyonda iki loranın alıcı-verici adresleri ters olacak malumunuz.
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: ete - 08 Ekim 2024, 15:13:19
Evet bu yüzden TX tarafına 1, RX tarafına 2 veriyorum.

Ete
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: Serk@n77 - 08 Ekim 2024, 15:55:06
Alıntı yapılan: ete - 08 Ekim 2024, 15:13:19Evet bu yüzden TX tarafına 1, RX tarafına 2 veriyorum.

Ete

Hocam şu mesajı da gördünüz mü?

Alıntı yapılan: Serk@n77 - 08 Ekim 2024, 12:14:36Hocam ilk aklıma gelen basitten zora gitmek...
Veri gönderme bu şekilde:
- TX adres high byte
-TX adres low byte
- TX kanal byte
- Veri byte

Yani TX adres verisinin başına 256'dan küçükse 0x00 verisi eklemek. Sorun en başta bu olabilir.
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: ete - 08 Ekim 2024, 16:33:24
Gönderme komutuma bakacak olursak;
HSEROUT [$00,$02,$17,$11]
şeklinde ve burada $00,$02 adresi temsil ediyor. $17 Kanal numarasını ve $11 de Veri oluyor.
Ancak sen yazarken sanırım yanlışlıkla ;
- TX adres high byte
-TX adres low byte
- TX kanal byte
- Veri byte
yazdın. Tx adres high byte yerine Rx Adres High Byte olmalı orası. Aynı şekilde de TX ADres Low byte yerine RX Adres Low byte olmalı. Çünki kime veri yolluyor isen onun adresini yazman gerekiyor diye biliyorum.

Her şey usulüne uygun maalesef.

Alıcı tarafında ise ;
HSERIN [GELEN] şeklinde tek bir byte almaya çalışıyorum. Burada emin olamadığım şey ise bu alma komtundan herhangi bir adres ve kanal numarası olmalı mıdır?. Data sheete bakılırsa olmaması gerekiyor bende öyle yapıyorum.

Ete
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: Serk@n77 - 08 Ekim 2024, 17:02:45
Hocam TX (gönderme adresi) gibi bir mantıkla yazmıştım. Ama sizin tanım daha mantıklı. Yanlış anlamaya mahal vermiyor.

Hocam alıcıdan sadece veriler alınıyor. "Hangi verici bu veriyi gönderdi?" diye yazılımda bir ihtiyaç duyarsanız bunu gönderdiğiniz veri dizisinde bir yada iki byte'lık bir bölüme ekleyebilirsiniz.

Diğer gözden kaçabilecek bir husus... Bazı Lora modülleri şifreli. Sizin kullandığınız modelde şifre varsa konfigürasyon ayarlarının en altındaki bu ayarın da her iki modülde aynı olması gerekiyor. Ama anlamsız da olsa bir veri almanız gerekli.

Hocam şunu da deneyebilirsiniz: "fixed mode" özelliğini disable yapıp veri gönderirseniz o kanaldaki tüm abonelere veri gider. Bu şekilde adreste bir hata olup-olmadığı konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: ete - 08 Ekim 2024, 22:08:45
Şifre dediğin şey KEY olsa gerek ki he riki modülde de sıfır olarak ayarlı.
Anlamadığım bir şey var. Data Sheet fixed Transmission diye bir şey açıklamış. Bu Fixed Mod olsa gerek. Birde Broadcasting Trtansmission diye bir şey açıklamış. Bu senin açıkladığın şekle kaşılık geliyor. Ancak PC_Arayüz de Fixed_Mod veya Normal_Mod şeklinde iki seçenek var. Normal dediği Broadcasting Transmission modu olsa gerek. Bunlar doğru dürüst açıklanmamış hep mantığınla bulacaksın bu tür şeyleri. Çin data sheetlerin ortak derdi bu işte.
Her neyse bu Normal modda Alıcı adresi FF FF olarak veriliyor. Böylece kanal numarası tutan bütün alıcılar bu bilgiyi almak zorunda kalıyor sanırım. Bunu denemedim henüz deneyeceğim.

Ete
Başlık: Ynt: LORA modülleri
Gönderen: ete - 09 Ekim 2024, 22:08:38
Modülleri çalıştırdım. Bütün sorun benden kaynaklanıyormuş.
RX pini giriş pini olması gerekirken çıkış ayarlamışım.
Bir çok kez baktım o ayarlara ama her nedense görememimiş.
Bunda birde işlemcinin 16F1827 olmasıda. Malum bazı bacakları hem TX hem RX olabiliyor ve bu gibi durumlarda karışıklık yaratıyor.
Her neyse sorun çözüldü. İlgilenenlere teşekkür ederim.
Bilgi olarak buraya ekleyeyim.
İşlemci ve modülleri 3,3V le çalıştırdım.
Fixed modda Aynı kanal numarasına sahip ancak adresleri farklı modülleri haberleştirmiş oldum.
Program koymuyorum buraya. İsteyene akıl verebilirim.

Ete