avatar_ete

Özel Projeler

Başlatan ete, 28 Ağustos 2011, 14:35:08

ete

Bu projeyi yaparken bende epeyce düşünüp bir sistemde karar kılmıştım. Benim sistemde satır bilgisi 74HC595 lerden gelmekte satır seçimi ise TPICB595 ile yapılmakta idi.
Ben her bir karekter için yan yana 2 matrix ve üst üstede 2 matrix olmak üzere 4 matrix kullandım.
Bu matrixlere göre karekter tablosu oluşturdum. Sonra her bir karekteri oluşturmak için 2 adet 74HC595 satır bilgisi için kullandım. Satır seçimi için ise TPICB595 kullandım.
Devre şemasını aşağıda veriyorum.


Seni,n konuya gelince, 128x64 pixel iddialı bir proje olur sanırım.  Sürme işleminde sıkıntı yaşayabilirsin.
Bu iş için dehe uygun matrix sürme entegreleri aramak gerekir diye düşünüyorum. Her şeyi işlemciye yüklersen zamanlamada sorun yaşanabilir. Yapmadığım için bir şey söylemek mümkün değil ama basit bir hesaplama yapacak olursak;
64 pixel demek 8 adet matriks alt alta kullanılacak demektir. Toplamda 64 adet sıra olacak. her bir sıranın 1 sn içinde en az 25 defa yakılıp söndürülmesi gerekecek. 64 sıra için gerekli zaman 25*60=1500 ms demektir. Bu ise 1 saniyeyi aşan bir zaman demek olup görüntünün epeyce titreyeceği yada gösterilemeyeceği anlamına gelir.
Bu işin başka bir yolunu bulman gerekiyor anlayacağın. Mesela ekranı belirli birimlere bölmek gibi.
Örnekte verdiğim benim ekrandan alt alta 4 adet daha sıra yapsan 64 pixeli elde etmiş olacaksın demektir. Bu durumda her bir çift sırayı ayrı sürersen sorunsuzca sistemi tarayabilirsin.
128x64 pixllik Grafik LCD lerin nasıl çalıştığına bakarsak belki daha farklı bir fikir edinmek mümkün olur.
Yukarıdan aşağıya her 8 pixel nokta bir 595'e verilirse yukarıdan aşağıya 64 nokta için 8 adet 595 kullanman gerekir. GLCD lerdeki gibi ekranın yarısını bir gurup diğerini ikinci gurup olarak düşünürsek, 8 x 64= 512 adet 595 ile bu işi yapabilirsin. Bu teorik olarak mümkün ama pratikte 512 tane 595 in nasıl bir araya getirilip sürüleceği ayrı bir dert olarak karşına çıkacak tabiiki.  Bu konu hakkında şimdilik ilk bulduğum yoldan başka bir metod aklıma gelmiyor. Fikri olan varsa açıklasın.



Ete

Mucit23

Benim bir fikrim daha var.
Hocam bu iş Ekranı parçalara bölmeden olmaz. Dediğiniz gibi 128X64 ekranı tek bir parça gibi düşünürseniz hem kontrolü zor olur hemde doğru düzgün çalışmaz.
Ekranı parça parça düşünmek lazım. Mesela 8 Satır 32 Sütün olmak üzere ekran Ekran 32 Parçaya bölünür. Bu parçaları kontrol edecek bir işlemci olması gerekiyor. Birde ana işlemci olacakki bu ana işlemci KS0108 in yaptığı işi yapacak Gelen bilgileri alacak Ganhi satır ve hangi sütüna gönderilmişse o bölgedeki işlemciye gönderecek. O bölgenin işlemciside gelen dataları ekrana yansıtacak ekranı tarıyacak...
Ana işlemci ile Bölge işlemcileri arasında 8 bitlik bir databus hattı olabilir. Yüksek iletişim hızı için yani. Ayrıca 6 bitlik bir adres bus olacak  İki adette enable senkronizasyon için clock bacağı oldumu süper ömürlük bir yapı olur kanımca. Yani Ekran Ana işlemci ve bölge işlemcileri ile 8 Bitlik data hattı 6 Bitlik Adres bus , bir adet enable ve 1 adet clock bacağıyla toplamda 16 bit haberleşir.
Ben böyle bir sistem düşündüm. Herşey kendi elimizde olacak Çünkü tüm işlemcileri kendimiz istediğimiz gibi tasarlıyoruz. Düşündüğüm sistem elbette tartışılır. Yani En ilk başta fiyatı tartışılır. Çünkü Ekranı 8 Satır 32 Sütüna bölersek toplamda 32 bölgemiz olur. Buda 32 Adet bölge işlemcisi demek. Ayrıca Matrixlerin satır taramalı olduğunu düşünürsek Her matrix için bir adet 74595 ve satırlar içinde bir adet uln2803 e ihtiyaç var. Toplamda Her bölge için pic ile Birlikte 6 adet entere demek oluyor.(pic+4X74595+Uln2803) Şimdi 32 Bölge olduğunu düşünürsek 32X6=192 Adet enteğre eder. Birde ana işlemci olacak 193 etti. :D Yani Yapılacak olan kart komple SMD olduğunu düşünürsek (Öyle Olmak zorunda zaten) Kartın bir tarafı komple Enteğrelerle kaplanır. Sonra bunlar arasındaki bağlantılar. Özellikle Matrix displaylerin pin yapısının cins oluşu ayrı bir dert.

Birde maliyet var çok önemli bir konu... Yani 32 Adet işemci epeyce bir miktar. Bunların her birinin En az 40 pinli olması gerekiyorki pin sıkıntısı çekilmesin.
Sonra baskı devre....
Elle basmak olmaz bir yerde basılması gerekiyor... Yani Eğer 3mm ledli(32X32mm) matrixlerden kullanılırsa Ekranın kartının boyutu Ortalama 550X300mm oluyor. Bunları hiç düşündünüzmü. Oda matrixler 3mm ledli küçük olanlardan yani.

Bence bu işte yazılım en kolay kısmı. Üretim aşamaları çok daha zor ve kesenin ağzını epeyce açmak gerekiyor.
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

Mucit23

Bu yüzden bu iş için yapılmış çiplerden kullanmakta fayda görüyorum
HT1632C özellikleri açısından iyi ama ebayda bulamadım şimdi. Alibabada var ama oradanda getirmek sıkıntı ayrı bir dert. Başka çipler bakalım..
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

meyer

 İyi günler arkadaşlar,
Bende ekteki gibi bir program yazmıştım.16 satır 96 sutun olarak..Bu şekilde yapılarak satır sayısını arttırmak mümkün ama Mucit arkadaşımızında dediği gibi çok fazla entegre kullanmak gerekmektedir..Bu da çok fazla işçilik olarak bizlere geri dönecektir.

ronin_2000

#19
Başta ETE hocam olmak üzere cevap yazan arkadaşlara teşekkür ederim.
Evet biraz çılgın bir proje gibi gözüküyor. Bu proje aklıma Glcdlerle uğraşırken geldi.
Proton ile birkaç satır kod ile ekrana istediğimiz resmi/animasyonu kolayca basabiliyoruz.
Bende neden bunu ledmatrixlerle gerçeklemeyeyim diye düşündüm.
Ama olay glcd olduğu gibi 3 adet çip ile bitmiyor malesef.
Çalışan bir Glcdnin kartını alarak uçları tesbit etsek ve çıkış akımlarını yükseltsek matrixleri sürebilir miyiz?

Mucit23 bu projeyi 5mm matrixlerle yapmayı düşünüyorum.
Ekran boyu 96 cm * 48 cm olacak. Boş zaman ve maliyet konusunda sıkıntım yok.
En başta resim datalarını pice manuel yükleyip daha sonra sd kart ile yüklemeyi düşünüyorum.
Youtube ta bununlu ilgili birkaç video izledim. Kimileri ekran üzerinde video oynatıyor kimisi
webcam ile canlı görüntü aktarıyor. Tabi tek renk olunca pek hoş değil. İşin içine PWM girmesi
lazım.Şimdilik ben sadece 20 kare animasyon oynatmak istiyorum.

Sizin dediğiniz HT1632 entegreleri inceleyeceğim.
Eğer ekranı 32*32 lik modül halinde sürebilirsek 6 parça modül ile bu iş hallolabilir.
Farklı fikirleri veya bulunabilen çip tavsiyesi olan arkadaşların mesajlarını bekliyorum.

Mucit23

#20
GLCD ile felan olmaz. Çalıştıramazsın boşa vakit ve nakit kaybı olur.
Yapmak istiyorsan dediğim sistemi bir düşün.
Ana işlemciyi KS0108 ile aynı şekilde çalıştırırsan Matrix Ekranı Normal bir Grafik LCD kullanır gibi kullanırsın. Hangi derleyici olursa olsun Grafik LCD desteği var ise Ekrana bağlayıp GLCD ye Resim yazı Data basabilirsin. Video bile oynatırsın. Yeterki sisteme hakim ol
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

Powered by EzPortal