TLP250 ile Mosfet sürmek

Başlatan F®T, 09 Kasım 2011, 19:13:15

ete

Bana bu mosfetli şemanın çalışma mantığını açıklayacak birisi varmıdır.
Benim mantığıma ters gelen bir yapısı var çünki.

Devreye bakınca şunları anlıyorum;
-BUZ41A iletime geçtiği zaman şebekeye bağlı köprü diyorun Artı ucu ile Eksi ucunu kısa devre etmiş oluyor. Böyle bir şey mümkünmüdür. Yoksa sıfır noktası anında mı bu işlem yapılacaktır. O zaman şema eksik demektir. Sistemin geriside önem kazanıyor.  Yok böyle olmuyor ise birisi açıklasın lütfen. Hangi mantıkla bu devre opti girişinden verilen PWM sinyali ile çıkışta bağlı olan lamba parlaklığını kontrol edebiliyor.

Ete

ELZEMEFE

Hocam  açıkcası bende tereddüte düştüm ama sanırım burda yükten geçiyo o yüzden  kontrol sağlıyo  olabilir...

pwm.c

bu devredeki köprü diyod yüke paralel değil seri bağlı bu sayade + ve - yi kısadevre edince akım yük üzerinden akar.
yük akımını köprüden geşirerek pozitif ve negatif salınımları tek kutupta toplanmış. bu sayede tek yönlü iletkenlik gösteren transistör ve tristör gibi elemanlarla alternatif geriliminin her iki yönünüde anahtarlamış oluyoruz.
ayrıca, devre üzerindeki D6 diyodunun hayati bir önemi var. anahtalama sırasında pozif ve negatif gerilimi düşecektir ve transistörü tekrar kesime götürmemek için C1 kondansatöründe biriken gerilim ile burayı birbirinden ayarmış oluyor.

devrede mosfet yerine tristör kullanabiliriz ancak bunun sürüm yöntemi farklı. transistör kullandığımız zaman alternatif akımın herhangibi noktasını kesip açabiliriz. tristör ise iletime geştiği anda tekrar kesime gitmez ve sıfır noktasını bekler. onun için önce kesimde bekletip daha sonra iletime sokmalıyız. triyaklarda aynı şekilde davranır. bunlar iki yönlü iletim sağladığı için köprü diyod kullanmaya gerek kalmaz.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

ELZEMEFE

#18
pwm hocam
pwm kontrollü ac motor hız kontrol devresi için öneriniz var mı _?
bakıyorum herkes  kılasik dimmer ile yapmış yada dimmer iki  üç pasif malzeme ile farklı gibi göstermiş ama mantık dimmer mantığı ..

sırf motor  kontolü yüzünden spwm metodu yani vektör kontolü ile uğraştım bir yere kada geldim şimdilik....

sürücü kısmı  biraz  önemli çünkü motora istediğin gibi tork hız vb özellikleri sağlam kullanılmak  isteniyosa sürücü kısmına verdiğiniz sinyali   işlemeli ki motoru kontrol altına alsın .. 

ciddi bir süre araştırdım en sağlıklı hız kontolü kalkış kontolü şebekeyi düzgün kullanmakta öenmli tabii  pwm ve bi yerden sonra spwm  şart oluyor..

dimmer sistemlerinde kayıpta çok fazla oluyor sanırım..
.


bu şekil bir devre ye ulaştım ..ama burda istedğim kontolü PIC ile yapamadığım  için
benim  işime yaramıyo ama burdan mantık olarak bişeyler  öğrendim...
.


.



.


http://www.siliconchip.com.au/cms/A_111364/article.html



ve devrede kullanılan  0.025 ohm  diyod ve ıgbt  biraz pahallı

pwm.c

#19
@ELZEMEFE
en son gösterdiğin devre, motoru DC gerilimle kontrol ediyor. Bu tam DC olmasada AC motoru DC ile sürmek sağlıklı olmaz. bildiğin gibi bobin AC gerilimin frekansına göre direnç gösterir. DC gerilimde bu en düşük seviyede olacağından motorun daha fazla akım harcamasına neden olacaktır. garşi bu akımı sınırlayabilirsin ve bu sayede motoru korursun ama her AC motor DC gerime uygun olmaz.
PWM ile AC motor kontrol etmenin bir çok yöntemi var ama senin uygulayabileceğin 2 seçenek bulunuyor.
1.si dijital dimmer yöntemi. AC gerilimdeki sıfır geçiş noktalarını optokublör yada trafo ile tesbit edip faz kırpması yapabilirsin. 50hz frekansın her iki salınımı 20ms tek salınımının peryodu ise 10ms sürer. pwm ile bu 10ms sürenin kırpmasını ayarlayacaksın. daha iyi ayrıntı için PIC ile yapılmış dijital dimmer devrelerini inceleyebilirsin.
2.si DC-AC dönüştürücü yöntemi ile. burada 220v gerilimi önce köprü ile doğrultup DC gerilim elde diyorsun. daha sonra tek fazlı motorlar için H köprüsü oluşturuyorsun ve PWM sinyalini bu şekilde veriyorsun. daha iyi ayrıntı için 3 fazlı motorların sürücü devrelerini inceleyebilirsin zaten aynı mantık var. IR2130 entegresi ile bu işler yapılabiliniyor. örnek uygulamalara bakmanda fayda var.

senin PWM ile motor hız kontrolü yapman kolay ancak zor olan iş akım kontrolü. biliyorsun, tork için akım kontrolü gerekir. AC akımı okuyup işlemek gerçekten zordur ve çok iyi tecrübe gerektirir. bunun bazı hesaplama yöntemleri var. 2. seçenekteki bahsettiğim sistem DC olarak çalıştığı için akımı daha kolay okursun. IR2130 entegresinin akım okuma için sense giriş özelliği bulunuyor. analog entegrelerle analog işlemler kolay yapılır ama işin içine mikrokontrol girdiği zaman zorluk derecesi artar. digital çalışan sistemle analog işlemler yapmak daha zordur. burada mikrosaniyelerin bile büyük önemi oluyor çünkü bu entegreler aynı anda iki işi birden yapamıyor. sen hem PWM üretirken hemde akımı okuyup peryod ayarı yapacaksın. PIC böyle işlemler için özel modeller geliştirmiştir. mümkünse DsPIC türlerinden kullan. yok bunlar sana ağır gelirse ozaman PIC18F1330 modeli var. motor kontrolü için özel üretilmiştir. mosfet sürücüleri için çıkışları bulunuyor. ayrıntılar datasheette mevcut.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

ELZEMEFE


ELZEMEFE

#21
SPWM metodu  içinne düşünüyosunuz hocam
http://etepic.com/index.php?topic=231.msg2396#msg2396

tca785 e baktım hocam fakat onu PIC le kontrol etmem lazım  hız yada faz açısını sıfır geçişe göre kontrol
ediyo ama araştırmalarıma göre  spwm metodu ile dediğiniz gibi hbridge tarzı sürülmesi en mantıklı olanı ve sağlam olanı galiba..

http://www2.bayar.edu.tr/somamyo/docs/dergi/sayi12/12sayi5.pdf
Bu dökümanda sizin dediğiniz metodtan bahsetmiş

F®T

Tabiki en iyi yöntem spwm yöntemidir.sıfır geçiş ile yapılan kontrol ac motorlar için çok uygun bir yöntem değildir.sıfır geçiş yöntemi ile ac motor  soft start yapabilirsin.ama ac motor devir kontrolü yapacaksan spwm en uygun olanıdır.
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

ELZEMEFE

#23
Arkdaşlar  iki gece ve işten kalan vakitlerde sonunda TCA785 ile ilgili çalışmalar yaptım
 
1- entegre şebekede motor kontrolü ve dimmer bazında oldukça iyi çalışıyor...
2- kalkış  kontrolü  var ..
3- sıfır geçiş e göre tetikleme zamanı oluşturduğundan dolayı farklı frekanslarda çalışabiliyor..
4-pozitif ve negatif  pals için  iki farklı tetikleme zamanı  oluşturabiliyo..
5- tetikleme  zamanlarının terslenmiş hali çıkış  olarak üzerinde mevcut..

11 numaralı pin hız kontrol  içindir.. PIC ile kontrol yapmak isteyenler bu pin i pwm ile kontrol ettiklerinde  AC  devrelerde  oldukça  kolay bir kontrol sağlamaktadır (denedim)

fakat ben bu entegre  ile  mosfet sürmek  istedim yani  şu devre gibi 
.

.
sizce olabilirmi   arkadaşlar. _?

. hbridge mosfet sürmek  pozitif alternans  çıkıişı için a grubu mosfetleri
negatif alternans için b grubu  mosfetleri sürülüerek  ŞEBEKE senkronu referans alınmış  olunuyor
diye düşünüyorum ...

pwm.c

mosfet sürücü olarak IR2111 veya IR2113 kullanman daha iyi olur. 2 tane ile H köprüsü sürebilirsin.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

ELZEMEFE

#25

not:kırmızı renkli sinyal  spwm  formu ve yeşil renkli sinyal ise bu spwm e ait akım şeklidir..

spwm  motodunda sinyal şekli sinus sinyali  modulasyonuna uğradığında sinyal frekansa  oranla darbe genişliği değişiyor
aklıma takılan yer  ise 
IR2111 İN çıkışları girilen sinyali kendisi ve tersi şeklinde (high çıkış-low low çıkış) olduğundan iki mosfet sürüldüğünde tamam gibi ama hbridge sürüldüğünde IR2111  bağlantısı nasıl olucak anlayamadım arkdaşlar..

edit :AC bir yük için düşünülmüştür

pwm.c

Alıntı yapılan: ELZEMEFE - 06 Şubat 2012, 01:43:22
aklıma takılan yer  ise 
IR2111 İN çıkışları girilen sinyali kendisi ve tersi şeklinde (high çıkış-low low çıkış) olduğundan iki mosfet sürüldüğünde tamam gibi ama hbridge sürüldüğünde IR2111  bağlantısı nasıl olucak anlayamadım arkdaşlar..
aynı devreden 2 adet yapıp birini TCA785 in Q1 ve dierinide Q2 çıkışlarına bağlayacaksın.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

seyyah023

iyi günler ben bir inverter devresi tasarlıyorum be anahtar olarak 30n60 IGBT si kullanıyordum bu ıgbt nasıl sürecegim (hangi entegreyle)konusunda yardımcı ola bilirmisiniz?

mierdogan

Alıntı yapılan: seyyah023 - 11 Mayıs 2012, 20:29:25
iyi günler ben bir inverter devresi tasarlıyorum be anahtar olarak 30n60 IGBT si kullanıyordum bu ıgbt nasıl sürecegim (hangi entegreyle)konusunda yardımcı ola bilirmisiniz?

Belki hazır bir sürücü kullanabilirsiniz

Örnek:

"Doğal bir esin arzulu bir isteğe dönüştüğünde, insan hedefine dev adımlarla ulaşır..."

seyyah023

teşekkürle galiba sizin verdiginiz bu entegre bir modül benin istedigim sadece bir IGBT yi rahatlıkla sürecegim bir entegre bitrime projesi oldugundan dolayı modül kulanmamız biraz sakıncalıda

Powered by EzPortal