pickit2 ıcsp yardım

Başlatan halil, 11 Aralık 2011, 00:12:29

halil

hocam pic programlamaya yeni başlamış biri olarak derslerinizden öğrendiklerimle basit şeyler yapabiliyorum çok teşekkur ederim öğrenmek istediğim programlayıcı olarak pickit2 kullanıyorum pici devreden sökmeden ıcsp ile nasıl programlayabilirim yardımcı olurmusunuz
saygılar

ete

#1
ICSP , işlemcinizi bulunduğu devreden sökmeden programlayabileceğiniz bir düzenektir.
Burada temel amaç ZIF soket üzerinde işlemciyi programlamak için kullandığınız bacakları sokete taşımaktan ibarettir.
Aradaki fark ise ZIF soket üzerinde işlemcinizin programlama bacaklarınızın bir yere bağlı olmaması ama kendi devrenizde bu bacakların tamamı yada bir kaçının devrede kullanılıyor olmasından dolayı bir yerlere bağlı olmasıdır.
Elbette bacaklar bir yerlere bağlı ise aynı bacağın programlamada kullanılmasında sorunlar çıkar. Sorunlar derken genelde karşılaşılan sorunlar şunlar, programlama voltajının düşmesi, CLK sinyalinin zayıflaması , data sinyalinin zayıflaması gibi sorunlardan bahsediyorum. Bu olumsuz etkileri ortadan kaldırmak için ICSP bağlantıları olan kartlarda programlama bacakları ana devreden mümkün olduğunca izole edilirler. Örnek verelim,  Data bacağını direk ICSP soketie bağlayıp ana devreye giden ucunu 10 direnç üzerinden geçirirseniz bu bir izolasyon olur. Aradaki 10 K lık direnç programlama esnasında bu bacağın devreden etkilenmesini önler.
Yada en güzeli bu bacaklara birer jumper takılarak ana devreye bağlantıları jumper üzerinden yapılmalı programlama esnasında jumper lar sökülerek bu bacakların ana devreye olan bağlantıları kesilmelidir.
Hemen anlayacağınız gib ilgili pinler ICSP soketine direk bağlı olacak ama aynı pinlerin devreye bağlantıları jumper üzerinden olacaktır. En güzel ve emniyetli şekil budur.

Programlamada kullanılan bacaklar ve görevleri genelde şunlardır;
MCLR pini = Programlama Voltajı olan yaklaşık 13V un işlemciye verildiği pin dir.
VDD   pini= İşlemcinin + besleme pini
VSS  Pini  = İşlemcinin GND pini
CLK Pini   = PortB.6 
Data Pini = PortB.7
Ancak bu bacaklar işlemciye göre değişebilmektedir. Doğru  bağlantı şekli için Zif soketine bakın ve programlama bacaklarının hangi pinlere denk geldiğini görün.

Aşağıdaki linkte bu konuyu tartışmış ve orada gerekli şemayı vermiştim.

http://etepic.com/index.php?topic=181.msg1437#msg1437


Ete
     

Mucit23

Hocam tüm piclerde (10F-12F Serisi hariç) Programlama için Data Ve Clk bacakları Portb.6 ve Portb.7 de bulunmuyormu. Gerçi 14Pinli işlemcilerde Portb yok. Yeri gelmişten hocam onuda sorayım. 14 Pinli işlemcilerde nedense portb kullanılmıyor. PortA ve Portc var. Sanırım (Yanlışım Varsa Düzeltin) Programlama için gerekli olan pinler Porta.0, Porta.1 olacak herhalde. 14 Pinli işlemcilerde neden böyle bir şeye ihtiyaç duyuluyor. Ayrıca 20Pinli işlemcilerdede böyle bir durum var. Anlam veremiyorum bu işe
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

ete

Genelde PortB.6 (CLK) ve PORTB.7 (Data) olarak kullanılıyor. 14 pinli pic heniz kullanmadım ve pekde incelemedim. Bir ara bakmıştım haklısın PortB yok onlarda A ve C portları var. Nedendir bilinmez. 16F688 data sheet'ine baktım evet PortA.0 (Data) ve PortA.1  (CLK) kullanılmış. Zaten B protu olmayınca otomatik bu değişiklik olmuş demekki.

20 Pinliler de durum aynı sanırım. 16F690'a baktın onda da PortA.0 ve POrtA.1 kullanılmış.
Bu duruma neden böyle ihtiyaç duyuyorlar diye sormamak lazım. Üretim teknolojisi bunu gerektiriyordur demek lazım bence.

Ete

halil

vermiş oldugunuz açıklayıcı bilgiler için teşekkür ederim hocam.anladığım kadarıyla yani ıcsp çıkışı olan ve programlayıcımızın desteklediği bütün pic'leri ıcsp ile programlaya biliyoruz bazı piclerde portları ve pinleri değişebiliyor sadece.

ete


F®T

Ete hocam mclr pini giriş çıkış olarak kullanılmış yada ayarlanmış bir pic ıcsp kullanılarak aynı şekilde programlanabilirmi.
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

ete


F®T

anlaşıldı hocam teşekkür ediyorum.
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

est32

Alıntı yapılan: ferittt - 20 Aralık 2011, 22:15:07
Ete hocam mclr pini giriş çıkış olarak kullanılmış yada ayarlanmış bir pic ıcsp kullanılarak aynı şekilde programlanabilirmi.
MCLR pini sadece giriş olarak kullanılabilir.
daha önce acemilikle bu hatayı yaptım ve birkaç gün ds18b20 neden çalışmıyor diye arayıp durdum.Daha sonra kartta değişiklik yapmak zorunda kaldım.

ete

İlla boş bırakılması gerekemez . Hep izolasyon diyorum. Kısaca devre bağlantısı progralama voltajını ertimeyecek şekilde diyot  bariyerli olmalıdır.  Önceden verdiğim bağlantı şeklinde bu gösterilmiştir.
Çok emin olmak istiyorsanız 3 adet (Data -CLK ve PrgVoltajı)  jumper kullanmak en doğruru bence.

Ete


F®T

#11
evet est32 haklısın. unutmuşum sadece giriş olarak kullanıldığını.:)
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

halil

hocam verdiğiniz bilgilerden yola çıkarak ıcsp bağlantısını röle ile izole ettim yani bi anahtarla röleleri çektirdim rölelerin no kontaklarını ıcsp soketine bağladım nc kontaklarını pic soketine, röleler çektiğinde programlama konumuna geçiyor, röleler çekili deyilken deneme konumuna geçiyor.sizin verdiğiniz şemaya göre belki zor ve mantıksız bi yöntem kullandım ama şuanda hiç sorunsuz bir şekilde programlıyor ve deniyorum.yardımlarınız sayesinde bu işi daha çok sevmeye başladım yavaş yavaş zahmetlerden kurtuluyoruz. yardımlarınızdan dolayı çok çok teşekkür ederim...   

Powered by EzPortal