E

SPWM _?

Başlatan ELZEMEFE, 03 Ocak 2012, 22:10:04

ELZEMEFE

Arkadaşlar  SPWM ile uğraşıyorum . Asenkron motor kontolü yapmak için aslında dimmer olayından başladı.Araştır şu bu derken konunun en yarıntılı ne etkili kısmının bu  olduğu kanısına vardım

Anladığım kadarı ile sinüs sinyali üçgen sinyali karşılaştırldığında spwm  ortaya  çıkıyo .
üçgen sinyal sinüs sinyalinin frekansından 10 kat ve daha fazla yüksek  olması spwm in kalitesini artırıyo
Bu işlemde gerilim sabit kalıyo akım  kontolü sağlanmış oluyor.  vektörel olarak tork hız vb değişimlerin en etkin görüldüğü yöntem.

Fakat  üçgen sinyalinin  frekans değişimi spwm modelinin duty yüzdesini değiştiriyor. buraya kadar tamam ..
1-PIC le yapmak istediğimizde ben biraz  uğraştım takılı kaldım duty nasıl değiştireceğiz
2-Genel mantık olarak tristörle yapmış  olsaydık tetikleme açsını bir nevi voltaj değişimi
     kontrolü yapıyo  oluyorduk buna takdiren üçgen sinyalin frekansi sabit kalıp sinüslemi oynamak gerekiyo hız  kontolü  için.

www.mafgom.com/msp430g2452-ile-sinus-sinyal-jeneratoru/
http://www.fxdev.org/cosinus-sinus-array-creator/
http://www.pbpgroup.com/modules/wfsection/article.php?articleid=12

bikaç örnek ve araştırmalar.. 

???

ete

Elzemefe,

Yeni bir terim ile karşı karşıyayız. Aslında terim yeni değil ama bize yansıması yeni. Terimimiz "SPWM" Bu terim yalnızca ve yalnızca "Slow Puls width Modulation" kelimelerinden türetilmiş bir kelime. Anlamıda yavaş darbe genişlik modulasyonu, kısacası PWM sinyalinin frekans değeri açısından yavaş olanı.

Pic ler ile PWM çalışması yapanlar standart frekanslarda (4Mhz ve üzeri) donanımsal PWM olan HPWM sinyal frekansının 245 Hz den daha aşağıya düşemediğini bilir. Bu durumda daha düşük frekanslar gerektiği zaman kesme yöntemine başvurulması gerekiyor.  Sonuç olarak bu SPWM sinyali bir Testeredişi sinyali ile Kare dalga sinyalinin sentezi değildir.

İşlemciler ile Sinüs elde etmenin değişik yolları vardır. Bunların başında Digital to Analog çevirici kullanılması gelir.
Sinüs sinyalinden anlık kesitler alırsanız voltaj değeri iki genlik arasında değişen bir sinyal şekli görürsünüz.
Diyelimki elinizde +5V ile -5V arasında denliği olan bir sinüs sinyali olsun. Bu sinyali incelediğinizde sinyal seviyesi, sıfır noktasından başlar yavaş yavaş (frekansa bağlı kalarak) yükselir ve +5V noktasında geriye dönerek düşmeye başlar. Sıfır noktasını geçtikten sonra bu sefer -5 V noktasına kadar düşer ve yeniden yükselmeye başlar.
Bu imajı işlemci ile yaratabilirsiniz. Bütün yapmanız gereken uygun adımlarda işlemci çıkışından yukarıdaki açıklamaya uygun voltaj değerlerini çıkartmak olacaktır. Bunu siz işlemciye digital değer olarak verir ve DAC çıkışından ise voltaj olarak alırsınız. İşte bu tipik bir sinüs elde etme yöntemidir.
Diğer bir yöntemde alçak geçiren filtre kullanılarak bir kare dalga sinyalinin sünüs sinyaline dönüştürülmesi şeklinde uygulanır. Bunda ayrıca bir güç ayarlaması yapmanızda gerekecektir. 

Bir AC motorun devrinin değiştirilmesi onun beslendiği voltajın frekans değeri ile oynayarak yapılmaktadır.
Monofaz bir motora 50Hz lik bir sinyal yerine 10 Hz lik bir sinyal uygularsanız motor devrinin belirgin bir şekilde düşeceğini görebilirsiniz. Aynı işlem trifaze motorlarda uygulanabilmektedir. Dolayısıyla SPWM ihtiyacı bu tür kontrol ihtiyaçlarından doğuyor sanıyorum. Ama işin içinde hala bir sünüs işareti gerekliliği olduğu için çok da kolay uygulanabilir bir metod olmasa gerek.

Bu konu amatörlerle profesyonellerin arasındaki sınırı belirliyor. Amatörce çalışmalarda bizler işin ancak belirli noktalarına kadar ulaşabiliyoruz. Elbette amatör olupta kendini iyi yetiştirmiş kişiler profesyonel alanlara atlama yapabiliyor. Burada şunu anlatmaya çalışıyorum. Konu çok basit bir konu değil ve profesyonel anlamda çok fazla bilgiyi bir arada istiyor. Çalışmada elbette sınır yok. İnsan azmederse yapar. Ama yapmak için çok çalışmak lazım. İşte bu konuda gevşeklikler oluyor. Profesyonel insan görevi olduğu ve o konuda bilgi birikiminede sahip olduğu için istesede istemesede başarıyor. En azından görev olarak başarıyor. Amatör, keyifi ve merakı oranında hareket ederek başarmaya çalışıyor ve bu nedenlede bir çok konuda profesyonel sınırları aşamıyor.

Kendimi düşünürüm zaman zaman . Ben bir amatörüm ama pek çok konuda profesyonel sınırı aşmış durumdayım. Ama yeterlimi? elbette değil. Ama şu gerçek sinüs ile bir motor kontrol sistemi yapma konusunda kendimi yeterli göremiyorum maalesef. Gereken bilgi parçalı olarak kafamda ama bir araya getirmek için ya bir ekip lazım yada bir bu konuyu benden daha iyi bilen birisinin yönlendirmesine ihtiyacım var.  Anlayacağın zor iş en azından şimdilik.

Ete

ELZEMEFE

#2
ben önce PIC ile sinüs çıkarmayı düşünüyorum daha sonra testere dişi devresi ile karşılaştırıcam Sinüs sinyalini PIC ile çıkarmamın nedeni kontrolün bende  olması frekansı değişinde hız kontrol etmiş olucam ...
yalnız şimdilik R/2R DAC kullandım  ve C portuna verdim .. sinüs deklemleri pek sağlıklı sonuçlar vermedi ..
Ayrıca 18f452 kullandım

For x=0 To 359  Step 5
z=(x*pi/180)
z=z+1
z=ATan z
z=z/2
PORTC=z*255
DelayUS 100
Next
bu şekil bişey denedim  protonda yazdım  çünkü float a ihityiacım oldu ve pi sayısna.. fikri olan varsa
bekliyorum...


ELZEMEFE

süper bir entegre ama .. artık uğraş  uğraş dur al yap  işi yanii..

ELZEMEFE

Arkadaşlar R2R DAC ile sinüs yada testetere dişi sinyal çıakrıcam kod örneği varsa elinizde verimisiniz ben sinüs  çıkardım fakat bi yerde bi yanlışlık var . sinüs  sinyali 0-180 ile 180 -60 derece arası farklı  oluyo .. ..

ELZEMEFE




spwm çıkarmayı başardım ve geliştirmey açık oalcak ardkaşlar toparlaıktan sürücü devresi  kod yazılım hepsiburda olacak .

fractal

 bu teknikte akım kontrolü nasıl yapılıyor?çünkü duty  cycle belli bir değere göre oluşturuluyor.eğer o değer değişirse çıkışta sinüs bozulmazmı?

fractal

en azından yukardaki çalışmanın kaynak kodları varmı.elzemefe eklemedinmi?

Powered by EzPortal