Kaynak Timer'ında Röle Resetlemesi

Başlatan osem, 30 Temmuz 2015, 13:58:42

osem

pcb ares şemasını koydum lyt. denediğim işlemleri arese çizmedim direk pcb üstüne kabloyla yol atarak yaptığım için yüklememe gerek yok demiştim.

EMKE

PCB ile ilgili gözüme çarpan ilk yanlışını söylüyorum böyle pcb çizilmez bu konudada acemisin belli , yolları mümkün olduğunca 45 derecelik açılarla çiz  90 dercelik açılar kullanma mümkün olduğunca buna dikkat et  .

osem

yazılım dışında geri kalan her şeyde acemiyim. sorun yok öğrenicez.

F®T

Devrenin eksisi ile opto kuplör eksisi birleşik.Zaten bu şekil bir çizimde resetleme yapması kaçınılmaz gibi geliyor.kristali çok kötü oturtmuşun.pic eksi besleme ayağı maşallah dolanıpta gelmiş. vs.......çok yanlışlar var.yeniden çiz.
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

İlyas KAYA

PCB tam bir facia malesef. 78L05 hem pic hme lcd hemde roleyi kaldırmaz altı üstü  100mA çekersiniz.
Kapasiteler ne durumda göremiyorum. Besleme giriş ve çıkışlarda hangi değerleri kullandınız ?
Neden roleyi 5volt kullanıyorsunuz ? 12volt kullanın.
Role kontakları kaç Amper çekecek ?
Buton girişleri tam parazite elverişli.

Çok fazla hata var.
En iyisi İsis şemasını da eklerseniz vakit buldukça düzeltmeleri yaparım.

Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

EMKE

Kristalin mümkün olduğunca işlemciye yakın olması gerekli ,ayrıca mikrokontrolörde kullanılmayan giriş -çıkış pinlerinin gnd'ye verilmesi gerekli, L298N neden işlemciye bu kadar yakın ? ısınma olucağı için bunun ısınmasıda işlemciye zarar verebilir ,işlemciye en yakın noktadan 100n kond. göremedim bunuda eklemen lazım, baskı devre yollarını bu kadar doşaltırman o yolların bir bobin gibi davranmasına bile yol açabilir bundan bile etkileniyor olabilir sistem ayrıca yazılımınıda koysanda orda ne olup bitiyor görsek .

osem

tavsiyeleriniz için teşekkür ediyorum. pcb kötü olabilir ilk defa pcb çizdim normaldir. benim bu pcb deki amacım çalışıp çalışmadığını görebilmek zaten baskıya girecekken sıfırdan yeniden çizeceğim. birazcık şansa tutmuş anlaşılan her şey tıkır tıkır çalışıyor, bir tek röle tetiklemesi dışında. ben bugün sıfırdan yeniden pcb çizdim kaynakları tam ayırdım optonun gndlerini de ayırdım yarın devreyi kontrol edeceğim bakalım ne olacak.

not: 78l05 kullanmıyorum oraya yanlış yazmışım 7805 kullanıyorum. pic soketinin ilgili bacaklarında 100 mf var.  buton girişlerinde hiç sorun yaşamadım açıkçası. yarınki denemeden sonra yeniden parazit sorunu olursa butonları ve motor çıkışlarını da izole etmeye çalıiacağım. yarın bilgisayardan girince simülasyonla hex i de eklerim.

bir de sizden ricam hazırda tasarlanmış pic röle devresi varsa (pcb ya da simülasyon) paylaşabilirseniz çok makbule geçer. teşekkürler.

EMKE

Göndereyim bir tane incele.

İlyas KAYA

Peki.
Madem tıkır tıkır çalışıyor yapacağım bir şey yok malesef...

osem

Alıntı yapılan: İlyas KAYA - 01 Ağustos 2015, 00:51:37
Peki.
Madem tıkır tıkır çalışıyor yapacağım bir şey yok malesef...

ilyas bey şansına çalıştığını söyledim.

osem

kristal uzakta ama yol kalın olduğu için çalışıyormuş kristalin yollarını inceltince bu uzaklıkta çalışmadı ben de iyice yakına çektim. pc817 ile ilgili problem yaşıyorum hala schmit triger olmadan tetikleyemedim röleyi.

EMKE

osem röleyi çektirmek bu kadar zor olmamalı  bir transistör ile rahatça çektirebiliyorsun bunda bu kadar komplike bişey yok .

osem

transistörle çektirebiliyorum. pic tetiğin ucunda pc817 var. pc817 nin 1. bacağına picten geleni bağladım. 2. bacak gnd1 e bağlı. gndden 1 e doğru 4148 bağlı. optonun 6. bacağı gnd 2 de 3. bacak transistör beyzinde. transistör beyzi 1 olunca röle tetikleniyor. ama onun içinde optonun girişine 0 gelmesi lazım yani tersleyici olmadan yapamadım

EMKE

Sen bu anlattığın kısmı isis ile bir güzel çizip atsana lafla peynir gemisi yürümez bi at bakalım osem neyi yanlış yapıyorsun ama aynen pcb üstündeki gibi dök isise ne bağlantı kurduysan.

İlyas KAYA

Alıntı yapılan: EMKE - 01 Ağustos 2015, 12:40:35
Sen bu anlattığın kısmı isis ile bir güzel çizip atsana lafla peynir gemisi yürümez bi at bakalım osem neyi yanlış yapıyorsun ama aynen pcb üstündeki gibi dök isise ne bağlantı kurduysan.

Ya çalarsan ? Kopyalar satarsan ? :)