Darlington bağlantı hakkında

Başlatan cemilsivas, 01 Ağustos 2015, 13:15:33

Burak

Verdiğim şema üzerinden konuşacak olursak ve ayrıca o şemadaki röle senin 141 ohm'luk dirence sahip olan rölen olacaksa ;

5 / 141 =35 mA (Bu değer bizim Ic değerimiz)

BC547B için minimum hFE~200 olarak datasheet'ten bulunabilir ..

(Ic * 2)   
Ib >      ----------   olacak şekilde bu elimizdeki sayılarla Ib > 0.35 mA bulunur .. (Bunu 0.5 mA olarak al)
                  hFE

Bu durumda Transistör için Baz - Emetör doğrultusu boyunca bir çevre denklemi elde edersen ;

5-0.7=Rb*Ib ,    Ib=4.3/Rb dolayısıyla ;

4.3
       ------ > 0.5 , buradan Rb < 8.6 kOhm elde edilir ..
         Rb

Burak
Ω Gens Una Sumus Ω

cemilsivas

Teşekkür ederim cevabınız için.

Burak

Alıntı yapılan: cemilsivas - 03 Ağustos 2015, 02:32:50
Teşekkür ederim cevabınız için.

Rica ederim umarım anlaşılmıştır ...

Burak
Ω Gens Una Sumus Ω

cemilsivas

Biraz önce transistör polarmasında yanlışlık yaptığımı gördüm. Şu an verdiğiniz devrede 55 ohm luk röle çalışıyor. Ancak 141 ohmluk röle çalışmıyor. Hatta transistörü doğrudan bağladım. Röle yine çalışmadı. Rölede küçük bir hareket var ama tam tetikleme olmuyor. Ancak röleyi 5v ye direk bağladığımda çalışıyor. Bu durumda röle bozuk mu?

Burak

Alıntı yapılan: cemilsivas - 03 Ağustos 2015, 20:45:18
Biraz önce transistör polarmasında yanlışlık yaptığımı gördüm. Şu an verdiğiniz devrede 55 ohm luk röle çalışıyor. Ancak 141 ohmluk röle çalışmıyor. Hatta transistörü doğrudan bağladım. Röle yine çalışmadı. Rölede küçük bir hareket var ama tam tetikleme olmuyor. Ancak röleyi 5v ye direk bağladığımda çalışıyor. Bu durumda röle bozuk mu?

Transistörü doğrudan bağladım derken ? Bu hiç bilimsel bir ifade değil ... Ayrıca verdiğim devrede 141 ohm'luk röle çalışmalıdır çünkü sen rölelerin 5V'luk röleler olduğunu söylemiştin .. Eğer ufak bir hareketlenme meydana geliyor ve tetikleme meydana gelmiyorsa bu durumda ya Röle 5V'luk değil , yada güç kaynağın yeterli akımı sağlayamıyor ... Doğrudan bobinleri kaynağa bağladığında çalışması röleye zarar verebilir şayet röle 5V'luk bir röle ise çünkü güç kaynağın 6.4 Voltluk 0.5 amperlik bir güç kaynağı olduğunu belirtmişsin ... Ben sana "5V ile beslemen şartıyla" yazmıştım bunu gözden kaçırmadığını varsayıyorum !

Öncelikle ! Güç kaynağın kaç volt onu ölç ve ölçüm değerini burada paylaş , tekrar söylüyorum : "5V ile beslemen şartıyla" demiştim çünkü röleler 5V ise en fazla 5.5 en az 4.5 volt gerilim altında çalıştırılmalıdır ...

Tam 5V altında , transistöründe düzgün polarlandığını varsayarak tekrar verdiğim manuel çalıştırma devresini kur . Ardından 141ohm'luk olan röle için multimetre ile bobinlerden geçen akımı oku bu akımın 30-40 mA arasında olduğunu gözlemlemen gerek , şayet dediğim akımı gözlemleyebiliyorsan Transistörün "Kollektör-Emitör" gerilimini ölç ve onuda buraya yaz .. Ondan sonra sağlamlar mı değiller mi tekrar düşünelim

Burak
Ω Gens Una Sumus Ω

cemilsivas

Öncelikle elektroniğe yeni yeni ısındığım için bazı ifadeleri karıştırıyorum ya da gördüğüm gibi anlatmaya çalışıyorum. Kusura bakmayın. Transistörü doğrudan bağladığımdan kasıt base ucuna direk 5v bağladım anlamında idi.

Dediğinizi göz önüne alarak güç kaynağına lm7805 entegresini taktım. Bu entegredeki ölçümlerimde 0,35a 5 v kaynak sağladı.

Şu an rölenin bobin uçlarından butona bastığımda 62mA akım sağladım. Ve garip bir şekilde multimetreyle rölenin bobinlerinin amperini ölçtükten sonra röle çalışmaya başladı.

Transistörün kolektör emitör arası gerilimi(buton basılı değilken) 5v gerilim ölçtüm.

Röle önceden niye çalışmıyordu. Şimdi niye çalışıyor anlamadım. Hemen darlington bağlantıyı deneyip sonuçlarını yazacağım.

Burak

Alıntı yapılan: cemilsivas - 03 Ağustos 2015, 22:45:21
Öncelikle elektroniğe yeni yeni ısındığım için bazı ifadeleri karıştırıyorum ya da gördüğüm gibi anlatmaya çalışıyorum. Kusura bakmayın. Transistörü doğrudan bağladığımdan kasıt base ucuna direk 5v bağladım anlamında idi.

Dediğinizi göz önüne alarak güç kaynağına lm7805 entegresini taktım. Bu entegredeki ölçümlerimde 0,35a 5 v kaynak sağladı.

Şu an rölenin bobin uçlarından butona bastığımda 62mA akım sağladım. Ve garip bir şekilde multimetreyle rölenin bobinlerinin amperini ölçtükten sonra röle çalışmaya başladı.

Transistörün kolektör emitör arası gerilimi(buton basılı değilken) 5v gerilim ölçtüm.

Röle önceden niye çalışmıyordu. Şimdi niye çalışıyor anlamadım. Hemen darlington bağlantıyı deneyip sonuçlarını yazacağım.

Transistörün baz'ını doğrudan 5V'a Emitörünüde toprağa bağlamak analog elektronik yasalarına aykırı ... Bu durumda neredeyse güç kaynağını transistörün Baz - Emitör ekleminden kısa devre etmişsin .. Bu durumda transistörün ısınır ve ardından ya güç kaynağın ya transistörün yada ikisi birdende zarar görebilir .. Ne işle uğraştığını bilmiyorum ama hobist bile olsan temel analog elektronik bilgisine sahip olmadan hiçbir işe kalkışman doğru olmaz ... İkinci dikkatimi çeken , 7805 en az 7.8~8 voltluk gerilim beslemesi ile çıkışa 5V verebilen bir regülatördür , drop-out voltajı diğer regülatörlere göre biraz yüksek ve mecbur kalmadıkça kullanmadığım bir regülatördür ... Bu durumda senin kaynağın 6.5V - 500 mA 'lik bir traş makinası şarj adaptörü olsa gerek .( ki hiçbirinin beslemesinin üzerinde yazan gerilim ve akıkm değerleri doğru değildir ve hatta çıkış gerilimleri 9 voltlara bile varabilir.)  Bu sebeple 5V çıkış alabildiğini görmek şaşırtıcı değil .. Bu arada ya ölçtüğün bobin değeri doğru değil yada Kollektör akım değeri ... Bu arada röleni besleyen 5V'luk regülatör yük altında 4.2'lere düşüş yaşıyorsa rölen kararlı çalışmayacak .. Ayrıca ölç ve yaz dediğim değerlerden Vce gerilimini yazmamışsın ... Biraz titiz ve düşünceli bir şekilde devrelerini kur . Biraz da analog elektronik çalış ... Çarşıya çıkınca 5V'luk adam gibi güç kaynağı yada 9-12 voltluk bir modem adaptörü ve yanında birkaç adet seramik mümkünse tantalum , bir kaç  adette elektrolitik kondansatör ve gerilim regülatörü entegresi .. (mümkünse LM1117-5V) Ayrıca birkaç adet BC337 - BC338 - BC547 - ve hatta yanında bayağıda bir schottky diyot al , değişik direnç değerleri altında çeşitli deneyler yapabilirsin bu malzemelerle ... Ama herşeyden önce birazcık hesap birazcık kitap .. lütfen ..

Burak

Ω Gens Una Sumus Ω

cemilsivas

Değerlendirmeleriniz için teşekkür ederim. Dediğiniz gibi güç kaynağım 1 milyonculardan aldığım 7,5 liralık güç kaynağı. Aslında bilgisayarın usb girişinden güç alıyordum. Ters bağlantı olur diye usbden kaynak almayı bıraktım.

Hesap kitap malesef her yerde yok. Megepte ise karmaşık hesaplamalar var. Ancak sizlere sorarak hesaplama öğreniyorum. Hesaplama işlerini çok severim. Özellikle hesap ile devre yapıp kurmayı seviyorum. Pic programlarken de tek tek hesap yapıp program yazarım.

Önerileriniz değerlendirip en kısa zamanda söylediğiniz malzemeleri temin edeceğim.

Ancak yine sizlerden hesaplamaları öğreneceğim.

Verdiğiniz bilgilerden ve bana zaman ayırdığınızdan dolayı tekrar teşekkür eder yine önerileriniz beklerim. İyi akşamlar.

Not: Bu arada devrem çalışmaya başladı. Bakalım bu sefer ne kadar çalışacak? :-)

Burak

Alıntı yapılan: cemilsivas - 03 Ağustos 2015, 23:36:22
Değerlendirmeleriniz için teşekkür ederim. Dediğiniz gibi güç kaynağım 1 milyonculardan aldığım 7,5 liralık güç kaynağı. Aslında bilgisayarın usb girişinden güç alıyordum. Ters bağlantı olur diye usbden kaynak almayı bıraktım.

Hesap kitap malesef her yerde yok. Megepte ise karmaşık hesaplamalar var. Ancak sizlere sorarak hesaplama öğreniyorum. Hesaplama işlerini çok severim. Özellikle hesap ile devre yapıp kurmayı seviyorum. Pic programlarken de tek tek hesap yapıp program yazarım.

Önerileriniz değerlendirip en kısa zamanda söylediğiniz malzemeleri temin edeceğim.

Ancak yine sizlerden hesaplamaları öğreneceğim.

Verdiğiniz bilgilerden ve bana zaman ayırdığınızdan dolayı tekrar teşekkür eder yine önerileriniz beklerim. İyi akşamlar.

Not: Bu arada devrem çalışmaya başladı. Bakalım bu sefer ne kadar çalışacak? :-)

Birgün profesyonel olsan dahi USB arabiriminden besleme alma .. Alacağın tek şey USB birimin data- data+ ve GND ucu olsun ...  Ayrıca hesap kitap ingilizce okuyup anlayabiliyorsan her yerde ve çok ! ... Birazcık elektronik çalıştıktan sonra bu devresini kurduğun darlington bağlantılı transistör katlı devresini analiz et ve anlamaya çalış ... Bu işin hesap ve kitap boyutu konusu bambaşka bir konu ve bu işin mühendisliğinin eğitiminde bizlere verildi ama sen , mesleğin her ne ise , basit matematiksel denklemlerle harikalar yaratabilirsin , sonuçta diverjanslar ve dönel magnetik alan hesaplamaları ile triplere girmek zorunda değilsin , hatta işin en eğlenceli kısmından başlayarak bu işi icra edeceksin bence yavaş yavaş sindire sindire tadını çıkar ...
Bu arada ingilizce bilmiyorsan bulacağın her türlü Türkçe kaynak bir üniversite yada devlet eğitim birimi tarafından yayınlanmışsa faydalı olacaktır ..

Son olarak rica ederim ve iyi çalışmalar ..

Burak
Ω Gens Una Sumus Ω