Akım sınırlayan mikrokontrolörlü devre

Başlatan bahadir, 06 Eylül 2015, 22:44:13

bahadir

arkadaşlar kolay gelsin.
akımı otomatik olarak sınırlayabilen bir mikrotrollu devre yapmak istiyoruz arkadaşla. derdimiz şu

suyu elektroliz yapıyoruz.  :D sistemde kullandığımız su saf su . suyumuza iletkenlik kazandırmak için potasyum hidroksit koyuyoruz. elektrik bağlantısı verdiğimize elektroliz olayı başlıyor. yalnız akım çektikçe ister istemez su ısınıyor. su ısınınca da  direnci düşüyor. başlangıçta ayarladığımız  12 volt 12 amper  değerlerinden sapma meydana geliyor . direnç düşmesinde dolayı akımda artma meydana geliyor. oda suyu ısıtıyor. su ısınınca daha çok akım çekiyor ve bir kısır döngü oluşuyor. :-\ :'(

yaptığımız bir devremiz var. ccpwm denen . yani constant current akım sınırlama özellikli.  8) ayarladığımız akımda  sistemi sabit tutuyor. tahminim voltajı kısarak bunu  yapıyor. V=I.R den. bu  işi lcd göstergeli  mikroişlemci bir devre ilede daha kolay  yapılabileceğini öğrendim.  ::)
nasıl sizce . yardımlarınız ve yol göstermeniz olursa teşekkür ederim. :)

Burak

Yapılması gereken işlem genel hatlarıyla çok basit .. Burada arkadaşınla karar vermeniz gereken olay hangi tip akım ölçüm methodu kullanacağınız ... Ben olsaydım , 15-20 Amper dolaylarında seyreden bir akım ölçümü için Allegro'nun ACS712 akım sensörünün 30 Amperlik olanını seçerdim .. Şönt ölçüm methodları bu noktada size göre değil gibi görünüyo ..

Akım sensörü ile ilgili entegrasyonu ve altyapıyı tamamladıktan sonra basit bir oransal kontrol yaparak (P kontrol) bir MOSFET aracılığı ile gereken darbe-genişlik(PWM) oranı uygulanarak istediğinize ulaşabilirsiniz ..

IRL540N lojik türde olan ve bu uygulamada kullanabileceğiniz gelişmiş bir hexfet'tir  ... Eski tabirleri ile bir Mosfet .. Tek dikkat edeceğiniz olay bu komponentin soğutmasını iyi sağlayabilmek .. Yaklaşık olarak 20 Amper akım altında max 4-5 saat çalıştığı bir projede kullandım .. Soğutmasını su kanallı özel alüminyum bir döküm ,  termal macun ve komponentin üst kısmı için ise ayrıca bir ufak fan soğutucu kullanarak yapmıştım , buna rağmen sıcaklığını 45 derecede anca sabitleyebilmiştim ... Görüldüğü gibi projedeki amperaj size mekanik zorluk olarak geri dönüyor ..

Burak
Ω Gens Una Sumus Ω

bahadir

#2
Burak bey cevabınız için teşekkürler.  :)birden çok mosfet ve kanallı aluminyum soğutucuya monte edeceğiz. gerekirse fanlada destekleyeceğiz.ısınma olayından ziyada akımın kontrolunu sağlamak bizim için öncelikli. zira kıısır döngüye giriliyor ve sistem su ısıtıcıya dönüveriyor. :'( yani sorun devrenin akımdan kaynaklı ısınması değil. elektrolizdeki suyun ısınması :-\

Burak

Rica ederim , proje bitince elektroliz ile ilgili kısmi bilgileri sende bize aktarırsın :)

Zaman zaman PCB'lerimizi gümüş veya altın ile kaplamayı arzulamıyor değilim ... Bahane ile bu iş hakkında da bilgi edinmiş oluruz :)

Burak
Ω Gens Una Sumus Ω

bahadir

#4
şu an için ccpwm dediğim devremizle sistemimizi çalıştırıyoruz zaten.
bu arada şunu belirteyim elektrolizden elde edilen hidrojen ve oksijenin yakılması halinde ortaya  acaip ısı enerjisi çıkıyor.. ;D

Powered by EzPortal