avatar_POWER

lion pil şarj devresi

Başlatan POWER, 26 Ocak 2012, 09:35:12

POWER

ete hocam iyi çalışmalar,
lion piller artık her yerde kullanılmaya başlandı.piyasada çeşitli şarj devreleri var fakat güven vermiyor.picli bir devre yapmayı pilanlıyorum fakat proğram bazında yetersizim bu puroğramı yazmak için.kod anlamında katkıda bulunabilirseniz pcb hazırlanması,gerekli testlerin yapılması vb. işleri ben yaparım.bu konuya vakit ayırabilirsen nasıl bir yöntem uygulayacağımızı belirleriz.

ete

Li_Ion şarjı için picle uğraşmaya gerek yok. Ben ilişikteki devreyi kullanıyorum.
Yok devre çok büyük dersen MCP73812 veya daha iyisi MCP73831 smd entegrelerini alıp kullanabilirsin.
Bu entegreler aşağıdaki linkte satılmaktadır. Adedi 2 TL. yalnızca bir iki kondansatör ilavesi ile sistem çalışmaktadır.
http://www.expkits.com/?s=magaza&kategori=entegre

Ete

POWER

her zaman olduğu gibi hızlı cevap için teşekkürler.
verdiğiniz devreden siz hangisini kullanıyorsunuz acaba? 3 numaralı devre daha iyi gibi diğerlerinden.çıkış voltajı ve şarj akımı değiştirilebiliyor olması açısından.bu devreler, lion pil şarj yöntemi için gerekli tüm şartları yerine getiriyormu?

ete

#3
2 nolu devreyi 3 noda verilen değerler ile düzenleyip tek pil şarj edecek hale getirdim. Onu kullanıyorum.
Şarj uzun sürüyor. Uzun sürüyor derken çıkma Laptop pillerini şarj ediyorum zaman zaman. Şarjın başladığını gösteren ledin sönmesi aslında sanal bir olay. Led direncini 22 Ohm'a düşürürsen pil yaklaşık 25ma akım çekerken led sönecektir.
3 nolu devrede gerekli açıklamalar var zaten.

Devre Li_Ion şarjı için gerekli kriterleri yerine getirmektedir. Zaten şarjın ikinci döneminde 4,2V luk şarj voltajının geçilmemesi nedeni ile potasniyel farkının çok az olması şarjın uzun sürmesine sebep olmaktadır. Unutmayalım pek çok piyasa şarjörü pil 100 ma akım çekmeye başladığında şerjı kesmektedir. Bu devre sonuna kadar şarı devam ettiriyor.

Dikkat edilecek bir husus da şarj edilecek pil voltajının 3V dan daha düşük seviyeye getirilmemesidir. Lityum piller kesinlikle tam boşaltılmamalıdırlar. AKsi halde tam boşalmış yada 2,9V dan daha düşük bir pili bu devreye bağlarsan transistörleri yakabilirsin. Arada bir iki dirençte yanabilir tecrübemle sabittir.  Zaten 3V sınırı bütün üreticiler tarafından verilmektedir. Bu tür pilleri öldüren iki - üç husus var.  Bunlar,
- Şarj voltajının 4,2V tu aşması
- Pilin 3V dan daha aşağıya doğru boşaltılması
- Şarj esnasında pilin aşırı ısınması
Bunları yapmayın pil kesinlikle bozulmayacaktır.
Birde Li pil illaki boşalınca şarj edilmemelidir. Diğer pillerin aksine arada bir şarj etmenizde yararlı olacaktır.  Fakat yineden 6 aylık peryotlarda en azından bir kere 3V seviyesine pilin indirilmeside gerekir.

Hepsi bu kadar
Ete

POWER

Alıntı yapılan: ete - 26 Ocak 2012, 11:03:32
Zaten şarjın ikinci döneminde 4,2V luk şarj voltajının geçilmemesi nedeni ile potasniyel farkının çok az olması şarjın uzun sürmesine sebep olmaktadır. Unutmayalım pek çok piyasa şarjörü pil 100 ma akım çekmeye başladığında şerjı kesmektedir. Bu devre sonuna kadar şarı devam ettiriyor.
hocam,
ben üçüncü devreyi yapmayı düşünüyorum.pil sayısının ve şarj akımının seçilebilmesi avantajlı bir durum.pil voltajı 4.2v olduğu zaman şarj kesilmiyor.çok küçük değerlerde şarj akımı akmaya devam ediyor.bu değer küçük olduğu için pil voltajı 4,2v sınırını aşmıyor.ben böyle anladım doğrumudur? şayet böyleyse şarj akımını kesecek bir düzenek kurmak lazım.çünkü her zaman pili şarja bıraktığımız zaman takip etmemiz mümkün olmayabiliyor.

ete

Pil voltajını zaten sen hassas ayarlama ile devredeiki trimpot ile yapıyorsun. Devreye pil bağlamadan R4 trimpotu ile tek pilli devrede 4,2V iki pilli devrede 8,4V olarak ayarlıyorsun. Bu ayarlanan voltaj nedeni ile pile kesinlikle fazla voltaj verilmiyor.

İşin aslı başlangıçta (birinci şarj safhasında) pile serbest voltaj vermek gerekir. Bu volta 10V da olsa bil dolma aşamasında olduğu için pil voltajı düşük değerde kalıyor. Bu aşamada akım sabit tutuluyor. Genelde pil kapasitesinin %70'i oranında bir akım uygulanıyor pillere. Pil belirli bir aşamaya ulaştıktan sonra ki bu yaklaşık pil 4V ta ulaşmış ise yada 3,8V civarına gelimiş ise ikinci kademe şarja geçiliyor. Bu aşamada pile 4,2V veriliyor akım serbest bırakılıyor. Ama zaten pil yeterli akımı aldığı için serbest de bıraksan ihtiyacından fazlasını çekemiyor pil. Normal telefon şarjlerı bu mantıkla çalışmaktadır.

>Ete

fikret152

Ete hocam 3. devre ile laptop pil grubunu şarj edebilirmiyiz yada daha fazla seri halde pil gruplarından şarj etmek istesek devrede ne gibi değişiklikler yapmak gerekir.Teşekkürler

ete

Laptop pil gurupları ikişerli paralel olmak üzere 3 lü gurup seri bağlı oluyorlar genelde.
Bu 3 adet pili seri bağlamışsınız ve onu şarj edeceksiniz anlamına gelirki bu devre ile uygun konum seçilerek o piller şarj edilebilir. Ancak unutmayın her pil gurubunun kendi kontrol mekanizması var onları sökmeniz gerekir.
Aksi halde pilleri yeterince şarj etmenize imkan vermezler. Pil guruplarından bir iki tane elime geçmiş ve incelemişim.
Genelde piller değil kontrolcüler bozuluyor galiba. Laptopta çalışmayan pilleri teker teker şarj ederek kullanabiliyorum.

Ete

POWER

hocam hafta sonu verdiğiniz şarj devresinden 2 numaralı olanı yaptım.problemsiz çalıştı.pil şarj oldu ve 4.2v ulaştığı zaman led sönmedi.bu çok önemli değil.zaten bu devre üzerinde bazı denemeler yaptıktan sonra ya opamp ile yada picle pilin şarj durumunu gösteren ledler ve 4.2v gelindiği zaman akımı kesen bir devre ilave etmeyi düşünüyorum.ben asıl size şunu sormak istiyorum.devrede şarj akımını belirleyen 1 ohm dirençi aynı değerinde kullandım.ölçü aletinin amper kademesiyle baktığım zaman 0.45A bir değer gösteriyor.hemen miliamper kademesine alıyorum 450ma göstermesi gerekirken şimdi tam hatırımda değil atıyorum 100ma gösteriyor yani birbirine yakın değerler göstermiyor.bugün işyerinde fluke ile denedim yine amper kademesiyle ma kademisi arasında çok farklı rakamlar çıkıyor.üçüncü bir ölçü aletiyle denedim yine aynı.bu fark ölçü aletiyle ilgili bir sorunmu yoksa devreyle alakalı bir sorunmu?

ete

Bir defa devredeki led pilin çektiği akıma bağlı olarak sönmektedir.
47 Ohm direnç ile led yaklaşık 20-25 ma akım çekilinceye kadar yanmakta sonra sönmektedir.
Bunun için pili şarjda bir gece bırakman lazım. Merak etme bir şey olmaz. Zaten pil doldukça çektiği akımda sıfıra doğru gitmektedir.

O radaki 47 Ohm direnci 22 Ohm yaparsan yaklaşık 45-50 ma akımda led sönmektedir. Bence ideali budur.
47 ohm direnci 22 ohm ile değiştir.

Sistem akım takipçisi olarakçalıştığı için normal ampermetreler ile ölçüm yaparsan yanılırsın. Bağladığın her direnç (ampermetre akım sens direnci) çekilen akımı daha fazla gösterir. Düşük kademede direnç düşüyordur mutlaka.
Çok özel bir alet ile akım ölçülebilir yada hesaba güvenmek zorundasın. Bence hesaplarda çok doğru. Bu nedenle ölçmen gerekmiyor zaten.

Ete

POWER

#10
hocam tavsiyeleriniz sonucunda devre sorunsuz çalışıyor.şarj durumunu gösteren küçük bir eklenti yaptım.ayrıca şemada lm317 için verilen değerlerin aynısı uygulanırsa trimpot ile 3.95  ile 9.67v arası ayar yapılabiliyor.buda 1 yada 2 pil şarj edilebilir anlamına geliyor.

ete

3 nolu devrede tablolar verilmiştir. Hangi pil hangi akım ve voltajlarda şema değerleri ne olmalıdır diye adam açıklamış. Yapacağın sisteme göre oradan değer alıp devreyi öyle oluşturman gerekir.
Mevcut hali ile devre alsında 2 pil için düzenlenmiştir.

Ete

POWER

hocam,3 nolu tabloda çıkış gerilimleri ve şarj akımlarıyla iligi bilgiler var doğrumu?misal  3 nolu şemaya göre 4.2v yada 8.4v seçmek için bazı dirençlerin devreye girmesi yada çıkması gerekiyor bunları anahtarla yaparsak kart büyüyecek.benim demek istediğim verdiğim şemada r5,r6 ve rv4 değerlerinin aynısı takılırsa trimpottan bir pil yada iki pil için voltaj ayarının yapılabilceği. 1 ve 2 nolu şemalardaki değerlerle 1 pil için voltaj ayarlanamıyor.

ete

Tabiiki tablo bilgileri doğru. Adam epeyce ince hasap yapmış.
Tek pil besleme devre için 6V ile beslenecek  ve R2 direnci 2k2 yerine 1K takılacak hepsi bu.

Aşağıdaki sayfada daha detaylı bilgiler mevcut.

http://shdesigns.org/lion-opt.html

Ete

mali4242

#14
merhabalar ete hocam konu eski ama  ben yinede şansımı deneyeyim dedim.Mcp 73831t şarj entegresi ne  2 tane li ion pili paralel bağlarsak sıkıntı olurmu ? şayet olursa, iki pilede ayrı ayrı entegreden versek pilleri paralel bağlayınca birleşmiş olacaklar bu sorunu nasıl çözebilirim? elimde 2 tane 18650 2500mah var bana 5000 mah lazım.

Powered by EzPortal