Rx pinine 2 modül baglantisi

Başlatan erdalozenc, 11 Aralık 2015, 00:12:07

erdalozenc

Merhabalar
Pic 877 nin rx pinine bluetooth modül ve 433mhz rf modül aynı anda bağlamak istiyorum. Modullere zarar vermeden bu iki ayrı modülle Pic  i haberlestirmem mümkün olurmu ¿
  Timer kesmesi kullandığım için yazılımsal seri haberleşme kullanamıyorum. Rx pininden hserin komutuyla kesme kullanarak bilgi almak istiyorum. Ayrı ayrı çalışıyorlar fakat birlik te çalıştırmadim. Modülleri bozmaktan korkuyorum.
Bilgisi olan arkadaşlar paylaşırlar da sevinirim .teşekkürler...

Bahri Bilir

Erdal bey modüllerin bozulması bence imkansız.Yani farklı modüllerin tx ve rx pinlerinin çakışması veya rx rx çakışması modüllere zarar verecek bir olay değil.Tabi aynı protokol oldukları sürece. (TTL ve RS485 ..)

Picdeki aynı RX pini ile iki modülden de veri alabilirsiniz ama modüllerin aynı anda veri göndermesi halinde karışıklık olacaktır.
"Hedeflerin bittiği tek yer, YENİ hedeflerin başlangıcıdır"

ete

Ancak open collector olan cihazlar aynı yere bağlananilir. Aksi halde bağlanmaları o pinin işlevini bozar.
Şöyle düşünün, biri beklemede diğeri veri yolluyor. Beklemede olan sabit bir çıkış veriyor yada vermek istiyor ama diğeri veri yolladığı için sürekli high ve low arasında gidip geliyor. Bu durumda o pindeki lojik seviye düzgün durabilirmi? Duramaz elbette. Çünki birinin low yapmaya çalıştığı pin diğeri tarafından high yapılmaya çalışılır yada tersi olur.  Bu sebeple iki modül aynı yere bağlanamaz.
Madem kesme kullanmıyorsunuz, o zaman herhangi iki pin kullanarak bağlantı yapın. Yada çift usart modülü olan bir pic kullanın.

Ete

Bahri Bilir

Ete hocam dediğiniz gibi direk bağlanırsa bahsettiğiniz sıkıntılar yaşanabilir.Ki ben direk bağladığımda hiç veri alamamıştım.

Ama modüllerin tx pinine sadece "-" sinyaller geçecek şekilde diyotlar bağlayıp sonrada picin rx pinini 10k ile pullup yaptığımda sıkıntısız  modüllerden veri alıyorum.

ete

Çok sağlıklı bir yöntem değil ama veri alabiliyorsan kullanılabilir demektir. Ben denemedim hiç.

Ete

Burak

Mecbur kalınsa dahi yapılmaması gereken birşey bu .. Dolayısıyla söylenildiği gibi çift USART girişine sahip işlemciler ile yola devam edin .. Örneğin 18F26K22 ...

Daha teknik bilgi gerekirse diye şunlarıda ekleyeyim ..

USART girişleri 2 seviye buffer ve bir seviyelik ön bellekten oluşurlar , herhangi bir iletişim hızında bile bu seviyelerdeki lojik değişimler buffer'ları anlık olarak tamamen veya kısmi olarak yükleyeceklerdir .. Bu değişimler buffer'larda taşmalar , ilgili int bayrağını yukarı çekme gibi tepkiler vereceklerdir .. Özellikle çalışılan frekanslar zaten gürültü yutucu bir domain'de bulunuyor (433.9 MHZ) ... Bunların dışında iki modülün birbirileri ile aynı uç bağlantısı kullanarak yüksek empedans girişine bağlanması devrenin akım yolunu takip etmesi gereken noktayı değiştirir , bu beklenmeyen davranışlara sebep veren bir ortam oluşumunu tetikler , keza elimizde Chip Enable fonksiyonuna sahip iki modül olsaydı belkide bu durumun önüne kısmen geçebilirdi .. , Geçebilirdi diyorum çünkü switchover esnasında buffer'a yine bilgi aktarımı olacak ... Kişisel önerim ilk paragraftaki gibidir ...

İyi çalışmalar ..

Burak
Ω Gens Una Sumus Ω

Bahri Bilir

Burak bey bağlantıyı tam olarak anlamadınız sanırım.Rx pininin empendansı düşmüyor tam tersine dahada yükseliyor.Ve biz bu empendensı pullupda kullandığımız dirençle sağlıyoruz.Yani aslında iki modülün tx pinleri birleşmiyor ayrı ayrı sırası gelen konuşuyor.

Picin rx i yine aynı anda sadece bir modülden gelen "-" sinyalleri alıyor.Pullup direncide modülün pulluplamasını üstleniyor.Bu şekilde bir çok çalışmam oldu ve bu güne kadar ne isite nede sahada hiçbir problem yaşamadım...

erdalozenc

Alıntı yapılan: BİLİRSHOP - 11 Aralık 2015, 13:36:30
Burak bey bağlantıyı tam olarak anlamadınız sanırım.Rx pininin empendansı düşmüyor tam tersine dahada yükseliyor.Ve biz bu empendensı pullupda kullandığımız dirençle sağlıyoruz.Yani aslında iki modülün tx pinleri birleşmiyor ayrı ayrı sırası gelen konuşuyor.

Picin rx i yine aynı anda sadece bir modülden gelen "-" sinyalleri alıyor.Pullup direncide modülün pulluplamasını üstleniyor.Bu şekilde bir çok çalışmam oldu ve bu güne kadar ne isite nede sahada hiçbir problem yaşamadım...
İlginiz için teşekkür ederim
Demek istediğiniz bağlantı bu sekildemi., yoksa diyotlar tersmi olacak . diyot anod tarafı modülün tx yönunemi bakkalı. Burayı anlayamadım. Ayrıca bluetooth tx ucundan 3.3v veriyor. Pic bu gerilimi (3,3-0.7=2.6v ) algılarmi .
Devre tasarımını yaptıktan sonra böyle bir sorun olacağı aklıma geldi .bu yüzden basit çözüm bulmaya çalışıyorum. Denemeler yapacagim tabiki sorunu cozemezsem rf modülü esas devreden ayırıp kullanmayı dusunuyorum. Teşekkürler

ete

Şekil doğru diyotlar ters bağlanmış.  Bu şekilde HIGH geçer LOW kalır. Halbuki LOW geçecek HIGH yalnızca pullup tan verilecek.

Ete

erdalozenc

Tavsiyeniz uzerine gerekli baglantilari yaptim fakat bilgi alisini saglayamadim. Bluetooth modul den bilgi saglikli bir sekilde aliniyor fakat rf modulden bilgi alamadim. 2 farkli rf modul kullandim trimerli olan bozuldu, kristalli olan calisiyor fakat iki modul ayni anda baglandiginda bilgi rf den alınamıyor.  Bozulma sebebi belki calisir diye rf module diyot baglamamam dir heralde. Rf modulu ayri bir pic ile calistirmam gerekecek. Baska bir cozum yolu varmidir bilemiyorum. Calistirdigini soyleyen arkadaş ne tur rf modul kullandi bilgi verirse belki temin eder denerim. Teşekkür ederim

ete

BU işin RF modül tipi ile alakası yok. Prensip ve mantık ile alakası var.
İki modülün OUT pinleri birleştirilip Pic RX pinine bağlanır ise sinyaller bir birini bozar. Ama her biri birer diyot ile bağlanıp Pic RX pinine de Pullup direnci bağlanır ise sorun ortadan kalkıyormuş. Muş diyorum ben denemedim henüz. Deneyen çalıştığını söylüyor.
Diyot bağlantıları doğru olmalıdır. Diyotların çizgili uçları Modül tarafında kalacak çizgisiz uçları birleştilip Pic RX pinine bağlanacaktır. Çizgi tabirini fiziki olarak diyot üzerinde göreceğiniz çizgiye göre söyledim. Şematik çizimler kafa karıştırıyor. Bu nedenle elinizde iki diyot alın çizgili tarafı modüle diğer ucu pic pinine bağlayın. İkinci modülede aynı işi yapın.
He riki modülde de diyot olması gerekir yalnızca birine bağlarsanız yine çalışmaz bu sistem. Pullup direncinide unutmayın sakın. Onsuz da çalışmaz. Çünki modülden yalnızca LOW geçecek HIGH geçmeyecek. Modül HIGH yolladığı zaman diyot onu engelleyecek ama pullup direnci devreye girip HIGH sinyalini oluşturacak işin prensibi bu.

Ete

erdalozenc

Alıntı yapılan: ete - 16 Aralık 2015, 09:14:37
BU işin RF modül tipi ile alakası yok. Prensip ve mantık ile alakası var.
İki modülün OUT pinleri birleştirilip Pic RX pinine bağlanır ise sinyaller bir birini bozar. Ama her biri birer diyot ile bağlanıp Pic RX pinine de Pullup direnci bağlanır ise sorun ortadan kalkıyormuş. Muş diyorum ben denemedim henüz. Deneyen çalıştığını söylüyor.
Diyot bağlantıları doğru olmalıdır. Diyotların çizgili uçları Modül tarafında kalacak çizgisiz uçları birleştilip Pic RX pinine bağlanacaktır. Çizgi tabirini fiziki olarak diyot üzerinde göreceğiniz çizgiye göre söyledim. Şematik çizimler kafa karıştırıyor. Bu nedenle elinizde iki diyot alın çizgili tarafı modüle diğer ucu pic pinine bağlayın. İkinci modülede aynı işi yapın.
He riki modülde de diyot olması gerekir yalnızca birine bağlarsanız yine çalışmaz bu sistem. Pullup direncinide unutmayın sakın. Onsuz da çalışmaz. Çünki modülden yalnızca LOW geçecek HIGH geçmeyecek. Modül HIGH yolladığı zaman diyot onu engelleyecek ama pullup direnci devreye girip HIGH sinyalini oluşturacak işin prensibi bu.

Ete
Dediginiz sekilde baglantiyi kurdum. Burda sikinti yok. Bluetooth calisti fakat rf modulden bilgi alamadim. Parazit etkisi olurmu bilemiyorum. Filitreleyip tekrar denicem.

Bahri Bilir

Erdem bey öncelikle modülün bozulmasını ilk mesajımda da söylediğim gibi bu yöntemden bozulması imkansız.'(hatlarda oluşan sinyallerdeki elektriğin 2 hatta ters bağlanması bile modüllere zarar vermez.Ben bir çok farklı modülde (esp8266,drf serileri,nicerf modülleri,bluetoth modülleri,picler arası iletişim ...) dikkatsizlikle bu hataya düstüm.Sonuçta 2 hattan da lojik eksi çıkışları alınıyor.Yani ortada direk + sinyali yok.

Bu arada bağlantınızın çalışmamasının ya modüllerin sağlamlığından yada bağlantınızdan kaynaklandığını düşünüyorum.Modülleri tek tek sağlamlık kontrolünü yaptıktan sonra bağlantınızı yapın ve fotoğrafını çekip devreyi çalıştırmadan burada paylaşın.Bu gün 16 ya kadar paylaşabilirseniz kısa sürede yardımcı olmaya çalışacağım.

erdalozenc

Alıntı yapılan: BİLİRSHOP - 16 Aralık 2015, 10:49:26
Erdem bey öncelikle modülün bozulmasını ilk mesajımda da söylediğim gibi bu yöntemden bozulması imkansız.'(hatlarda oluşan sinyallerdeki elektriğin 2 hatta ters bağlanması bile modüllere zarar vermez.Ben bir çok farklı modülde (esp8266,drf serileri,nicerf modülleri,bluetoth modülleri,picler arası iletişim ...) dikkatsizlikle bu hataya düstüm.Sonuçta 2 hattan da lojik eksi çıkışları alınıyor.Yani ortada direk + sinyali yok.

Bu arada bağlantınızın çalışmamasının ya modüllerin sağlamlığından yada bağlantınızdan kaynaklandığını düşünüyorum.Modülleri tek tek sağlamlık kontrolünü yaptıktan sonra bağlantınızı yapın ve fotoğrafını çekip devreyi çalıştırmadan burada paylaşın.Bu gün 16 ya kadar paylaşabilirseniz çok kısa sürede yardımcı olmaya çalışacağım.
bağlantıyı tekrar denedim. fakat rf modulden bilgi alamadım. bluetooth tan bilgi alabiliyorum. modulleri tektek bağladığımda sıkıntı yok. modul sağlam. ikisini birlikte bağladığımda blth çalısıyor rf çalışmıyor.
devrenin resimlerini ekledim bağlantılarda sıkıntı olamdığını düşünüyorum.

erdalozenc