Besleme sorunu

Başlatan cemilsivas, 25 Haziran 2016, 11:45:06

cemilsivas

Merhabalar.  Ben resimdeki devreleri kurdum. Devreler 5v 180mA akım çekiyor. Bu devreleri 12v 4va trafo ile besleyeceğim. Trafonun çıkışa köprü diyot ve filtre kondansatör ile dc 15v gerilim elde ettim. Lm 317 ile de 7v indirip her kat için koyduğum 7805 leri besledim. Devre normal çalışıyor. Ama lm317 aşırı ısınıyor. Kısa devre olabilir mi diye kontrol ettim, bulamadım. Isınma problemi için önerileriniz nelerdir? İyi günler.

aRci

15voltan 7 volta düşürdüğün için lm317 ısınıyor sadece soğutucu tak bence yeterli olacaktır yada 7 volt değilde 9 vaolta düşür devren için farketmiyecekse

Elzemefe

7805  un girişi 35 volta  kadar dayanabiliyor
Direk olarak 7805 e verebilirsin

https://www.sparkfun.com/datasheets/Components/LM7805.pdf  incele  istersen

cemilsivas

7805 için öyle deniyor ama +3 volt fazlasını verince ısınıyor

cemilsivas

aRci bu seferde 7805ler ısınacak. Şu an elimde soğutucu yok. Peki 317 nin çıkışa 3055 bağlasam olur mu

Burak

Isınması sencede gayet normal değil mi ?

0.18 x (15-7) = 1.44 Watt'lık ısı yayıyosun LM317'den.. Bu eleman TO-220 kılıfta bile olsa kendi soğutucusu bu güçte bir ısınmayı dissipe etmeye yetecek yüzey genişliğine sahip değil .. Termal macun ve Heatsink (Soğutucu) kullanmak zorundasın ..

Burak
Ω Gens Una Sumus Ω

cemilsivas

Burak GÜNAY peki şöyle yapsak nasıl olur? Köprü diyot çıkışına filtreden sonra 7812 sonra 7809 ve sonuna da 7805 bağlasak.

Burak

En az ısınanın 7805 olacağı kesin .. Ama 7812 - 7809 çevriminde bir voltaj düşümü olursa en son çıkış katından gerilim alamazsın .. Dolayısıyla ya trafonu değiştir , yada direkt dediğimiz gibi heatsink kullan ...

Burak
Ω Gens Una Sumus Ω

cemilsivas

Sağolun hocam teşekkür ederim.

aberk

Lm317 yi iptal et 7805 lere iyi bir soğutucu bağla sorun olmaz  7805 azcik ısınır oda problem değil

cemilsivas

Alıntı yapılan: aberk - 26 Haziran 2016, 00:20:49
Lm317 yi iptal et 7805 lere iyi bir soğutucu bağla sorun olmaz  7805 azcik ısınır oda problem değil
Şu an imkanım yok. Onun için soğutucusuz kullanabilir miyim diye düşünmüştüm. Teşekkür ederim cevaplar için.

mehmet

TO-220 kılıf üzerinde soğutucusuz harcanan
güç 1W. tan sonra ısınmaya başlar ve en
fazla 2W. olması hesaplanabilir.

Bu duruma göre LM317 veya LM7805 yerine
LM2596 kullanmak daha yerinde olacaktır...
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
http://www.mehmetbilgi.net.tr
CC BY

cemilsivas

Alıntı yapılan: mehmet - 26 Haziran 2016, 09:36:37
TO-220 kılıf üzerinde soğutucusuz harcanan
güç 1W. tan sonra ısınmaya başlar ve en
fazla 2W. olması hesaplanabilir.

Bu duruma göre LM317 veya LM7805 yerine
LM2596 kullanmak daha yerinde olacaktır...
Sanırım bu entegreyi devreli de satıyorlar. Isınma problemi yaşanmaz değil mi? Ne kadar akım çektiniz?

ete

Isınma problemi olan yerlerde switching mod sistem kullanmak en akıllıcası olur.
1A ve altı iiçin LM2575 , 3A ve altı için LM2576 veya LM2596 kullanılabilir. Devre dediğin şey iki kondansatör, bir direnç bir bobin ve birde diyottan oluşur. Kolaylıkla tasarlanan kart üzerine yerleştirilebilir. Bütün bu elemanların sabit regülatör (5V-12V) olan tipleri olduğu gibi ADJ tipi ilede ayarlı voltaj sistemide yapılabilimektedir. Detayları data sheetlerinde gösterilmektedir.

3A lik olanlar 1-1,5A kadar yüklerde soğutucusuz çalışabilmektedir. Üzerindeki yüklerde ise ufakda olsa bir soğutucu bağlanması uygun olur.

Ete

cemilsivas

Ete hocam peki şöyle olabilir mi? Elimizde iki tane 7809 var. 15v girişle bunları paralel bağlasak ısınma azalır mı?