günlük çıkan işi sayma

Başlatan enginkanat, 24 Ağustos 2016, 22:30:39

enginkanat

Aklıma takılan bir problem var. P10 panel kullanarak sayıcı yaptım. Ayarlanan giriş sinyali adetince sayacı bir arttırıyor. Mesela bir iş 6 işlem gördükten sonra ürün sayılıyor. yani sayaç 6 giriş aldıktan sonra 6. giriş bittiğinde 1 adet iş yaptım diyor. Buraya kadar her işlem normal. diyelimki 2. yada 5. işlemde bir hata oldu. kalem kırıldı, matkap bozuldu v.s. çalışan operatör olarak ben bu işlemi göremedim 6. işlemin sonucunda makine bana 1 adet yaptım diye verdi. bende baktım ki işlem hatalı sayaç panelinden 1 geri aldım.
Problem şu ben operatör olarak keyfi olarak işlemleri geri alabilirim günde 40 adet iş çıkardıysam bunu 30-35 gösterebilirim.
günde 8 saat duruyoruz. bunun 30 dk yemek molası 15 dk çay molası var. yada günde 10 saat 15 dakika fabrikada duruyoruz 15'er dakikadan 2 tane çay, 45 dakikadan yemek molası var. Gerçek çıkan iş adedini bu zamanlara göre nasıl hesaplarım.
1. işin bitimi ile 2. işin bitimi arası 12 dk, 2. iş ile 3. işin bitimi arası 11 dakika 3. iş ile 4. iş bitimi arası 12 dakika gibi ölçüm yapsam, atıyorum 40 işin arasındaki zamanların ortalamasını alsam topplam 412 yaptı mesela bunu iş sayısına bölsem 412/40=10,3 dakikada bir iş yapmışım, 412/60=7,26 saatte yapmışım gibi hesap yapsam doğrumu olur?
Başka fikri olan varmı? Çalışandan bağımsız gerçeğe yakın sayısı başka nasıl bulabilirim?

kudretuzuner

Merhaba,
"yani sayaç 6 giriş aldıktan sonra 6. giriş bittiğinde 1 adet iş yaptım diyor."
İşin püf noktası sayacın aldığı giriş bilgisidir.Her işlem,istenildiği gibi yapılmadan giriş vermemesi gerekir.Yani özetle her operasyon,sensör veya başka bir algılayıcı ile denetlenerek giriş vermelidir.

umitco

#2
Girişler arasındaki süreleri kaydedip panelden toplamını göstermesini sağlasan ?

ete

Bir konfeksiyon fabrikası için benzer özellikleri olan bir program yazmıştım. Dikilen her ürün birkaç dikişten sonra tamamlanıyor idi. Örneğin tişört dikilecek, kollar ve yanlar dikilince tişört tamamlanıyor idi. Diyelim 4 parça dikişden sonra tişört tamamlanıyor ise her bir dikişin süreleri ölçülüyor ve sonuçta bir parçanın tamamlanması için geçen süre hesaplanıp programa giriliyor idi. Dikişçi bu süre içinde parçayı tamamlamak zorunda kalıyor idi. Burada hep aynı dikiş yapıldığı için iki parça arası sürelerde eşit olmak zorunda kalıyor idi. Sende neden farklı anlamadım.
Bu durumda akşama kadar bekleyip mantıklı sürede kaç parça yapıldığını bulacak ve onu baz alacaksın. Onuda saat adedine bölüp saat ortalaması alacaksın bunuda karşılaştırmada baz olarak kullanacaksın. Bir altı bir üstü sıkıntı yaratmayacak şekilde kendini ayarlayacaksın.
Ete

erdogan2734

Bence her işin bitiş anında aldığın bir puls yerine her bir iş bitimi için bir kod almalısın.
Örneğin birinci işlem bittiğinde sana 0x01 kodunu vermeli.
İkinci işlem bittiğinde 0x02 kodu.... Böylece sen hata durumunda hem hatanın nerede olduğunu anlarsın, hemde zaman konusunda sıkıntı yaşamazsın.

Bu benim nacizane fikrim.
Erdoğan
İmkansızın zaman aldığı bir dünya'da bana zorluktan bahsetme!

enginkanat

#5
cevaplarınız için teşekkür ederim.
ete hocamın önerisi daha mantıklı geldi. ilk 5 işin sürelerinin toplamının ortalamasını alarak çıkan sonucu 5/1000 artı eksi baz aldık. sonuç iyi oldu. sistem 4 gün çalıştı sonra bir baktık panel direk yanıyor. elimizi 10 cm bile devreye yaklaştırsak bütün ledleri aktif olan panelde kırpışmalar oluşuyor. sorunu çözemedim bende ara verdim.
çoğu zaman yaptıklarımı unutunca sorunlu noktaya daha kolay odaklanabiliyorum.


Powered by EzPortal