RGB saat

Başlatan efor, 18 Mart 2012, 18:55:58

ete

30 Mhz konusuna bende takılmış durumdayım. Bir yandan da interneti karıştırıyorum.
Çalışan tek sistem Ardunio sitesinde mevcut onlarda işlemciyi 16Mhz de çalıştırmışlar. Dolayısıyla 30 Mhz öneriside bu şekilde çürümüş oluyor. Ama insan emin olamıyor elbette.

Entegreye program verebiliyorum ama çalışması doğru değil. Bu sıkıntıyı pek çok kişi gündeme getirmiş ama çözüm henüz üretilmemiş. Malum bilgi çok fazla verilmiyor her nedense!!!!:

Ete

efor

anladım hocam diger forumdanda pek bir sonuç çıkmaz ise. pic ile halledelim ozaman hocam.

efor

hocam picprojlerde 10 pwm çıkışlı pic önerildi. bu picleri basıcte yazabılırmıyız ?

18F26J13
18F27J13
18F46J13
18F47J13
18LF26J13
18LF27J13
18LF46J13
18LF47J13

efor


efor

hocam bu piclerden hangısını yazmamız işimizi kolaylastırır ?  o entegreden bi sonuç alamaycagız en ıyısı picle yapmak

ete

Hanigisi diye sormaktansa hangisi piyasada var ona bakıver istersen. Piyasada olanı inceleyelim.

Ete

efor


ete

SMD olmayan bir şey bul. Zor oluyor onlarla uğraşmak.
Ete

efor

hocam zaten yapacagım projedede smd olmasını dusunuyorum. denemek amaclı diyosanız adaptör kısmını yaparım yine ben. önemlı olan entegreyi kullanabılmemız program yazabılmemız.  gonderdıgım sıtede degısık tıpte işlemcıler var  bazılarına baktım en fazla 5 pwm çıkışı veren bir dip pic var .

http://www.expkits.com/?s=magaza&kategori=entegre

bu bahsettigim işlemciye program yazabılırz dersenız sıparisını vercem. denemeye gerek varmıdır ? direk prejeye uygulayımmı hocam ?

ete

Şu anda ticari bir program yazıyorum ve ona konsantre olmuş durumdayım.
Aslını sorarsan bize ne lazımdı onu bile hatırlamıyorum. Yarın sakin kafa ile düşünüp cevap yazarım.

Ete

efor

tamam hocam kolay gelsin

ete

Bize lazım olan en azından 6 adet bağımsız PWM kanalı olan bir işlemci.
Bunun için Microsoft un işlemci seçim tablosunu kullanarak 5 kanal ve üzerinde olan işlemcileri taradım.
Genelde kanal sayısı 5 ve 10 olarak sınırlandırılmış. Hadi 10 kanallı bir şey bulayım dedim ve 10 kanal olanlara baktım.
Her şeyden önce 18F serisinde bu işlemciler. Sahip oldukları kanalları multiplex metodu ile karmaşık bir şekilde kullanıyorlar.
Üstelik benim istediğim amaca yönelik değil. Ne hikmetse hepsinde bir H-Köprü motor sürme sevdası var. PWM sürücüleri bu amaca yönelik geliştirilmişler. Anlayacağın akla yatkın bir işlemci bulamadım maalesef. En akla yatkın olanı 18F46J13 işlemcisi. 10 Knala PWM diyor açıklamasında ama data sheete bakınca bun kanalların nasıl aktive edileceği kmonusunda yeterli bilgi bulamadım. Biraz daha inceleyince sistemin temelinin H-Köprü süremeye yönelik olduğunu gördüm.
Bana çok karmaşık geldi. TLC5940 dan bile daha karmaşık. Data sheet lisanı epeyce ağır. Bir amatörün kolaylıkla anlayacağı şekilde değil. Tabiiki nispeten profesyonel amaçlı işlemciler bunlar. O kadar fazla özellik yüklemişlerki bu işlemcilere ipin ucu kaçmış bence. Daha basit bir işlemci bulabilirsem onunla uğraşırım ama bunlarla vakit harcamak istemiyorum.

Oturup düşündüm bu kadar karmaşık bir işle neden uğraşıyorum diye. Yalnızca bir saat ve ledleri RGB olacak. Sence belki buna değer ama bence buna değmeyecek. Bu işten feragat ediyorum. Ediyorum derken TLC5940 konusunda çalışmaya devam edeceğim.
Bu entegreyi çözmek sureti ile yapabilirsek ne ala değilse bir sürü karmaşık pic ile uğraşıp PWM elde etmek çok akıllıca değil.

Kararım bu yöndedir.

Ete

efor

anladım hocam. Projeyi 3 picle yapmak daha mantıklı olurmu hocam ? işi basitleştirmek adına?

2 adet 16F628A  kullanarak kesme ile 3 adet birinden 3 adet digerinden  pwm üretsek. bu pwm degerlerini değiştirmek için ana program işlemcisinden nasıl renk bilgisi gönderebilir? USART kesmesi ile seri datalar göndererek olurmu?  yada pwm üretecek piclerde 3 adet giriş olsa ve ana işlemciden 3 er adet kontrol çıkışları olsa. her 1 bilgisinde bir buton gibi PWM dwgerlerini degiştirsen nasıl olur ? 

mantıken olur fakat tek korkum şu hocam;   
deger değiştirmek için gönderecegimiz her 1-0 sinyalleri ile pice ufakte olsa bi kasıntı yapmamalı. yanı renk degiştirirken ledler aniden sönüp yanma gibi olaylarla karsılasırım diye düşünüyorum.  siz bu konularda cok daha tecrubelısınız tabı sizin düşünceniz nasıl olur bilemem.  Gönderdigim entegreyi halen arastırmanız olması iyi habe. umarım bişeyler çıkar. bu entegreye benzer baska entegrelrde var onlarıda arastırıyım. olmadı yukarda anlattıgım gibi 3 picle halletmeye calıscam.

Mucit23

#88
Denemedim olurmu özellikle ete hocamın yorumunu bekliyorum.
Hocam RGB ledi sürmek içn multiplex pwm yöntemi kullanılamazmı?
Şöyle açıklayayım.
1 tane donanımsal PWM çıkışı olan pic olsun. Mesela 16F628
RGB led süreceğimizi varsayarsak RGB ledin 1 adet ortak ucu 3 adetde renk çıkışları olacak mutlaka. Biz 16F628 in PWM çıkışından sabit sürekli mesela 1Khz pwm frekansı çıkartalım ve  bu çıkartığımız pwm sinyalini ledin ortak ucuna uygulayalım.
Daha sonra Aynı multiplex display sürer gibi kesme ile Renk Seçim uclarını sürekli olarak tarayalım

Örneğin

ilk önce PWM çıkışına Kırmızı lede ait duty oranını yazıp ardında kırmızı ledi aktif edelim. 2ms kadar bekledikten sonra kırmızı ledi kapatıp ardından yeşil renge ait duty değerini pwm registerine yazdıktan sonra yeşil rengi aktif edelim sonra 2ms bekleyip aynı işlemi mavi led için tekrarlayalım. Bu işlemi kesintisiz bir şekilde yaparsak led üzerinde farklı renkler elde edebilirmiyiz acaba bu yöntem işe yararmı. Ete hocam sizin fikrinizi almak isterim.

Eğer bu şekilde işe yarıyacaksa çok sayıda RGB led aynı anda sürülebilir.

Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

ete

Mucit,
Yazdıkların teorik olarak mantığa uygun ancak gerçekte bunun çalışması bana çok hemde çok zor geliyor.
Bırak multiplex çalışmayı uygun frekans verilmez ise bile yada işlemcide bir ilave iş daha yapayım dersen bile ledlerde kırpışmalar olurken ledi 2ms süre ile bekletmek kırpışmanın kıralını yaratır. Üstelik bir araba kod yazmak lazım bu iş için.
Ben sağlıklı görmüyorum.

Ete

Powered by EzPortal