avatar_ete

Dijital Güç Kaynağı

Başlatan ete, 31 Mart 2012, 12:55:58

McB

Teşekkürler hocam. Önümüzdeki hafta kısmetse devresini basarım.

Hayırlı Forumlar.
İmkanın sınırını görmek için imkansızı denemek lazım.
Fatih Sultan Mehmet

yilmaz-imr

Merhaba.

Besleme trafosu 18v 11A
Asıl amacım: bu devreyi akü şarj devresi için kullanmak istiyorum. Şarj edeceğim aküler 12v60A ve 12v72A.

Aküyü maksimum doluluk seviyesine getirebilmem için 14,5V vermem  gerekiyor.

Akü ilk başta 10 volt da olduğunu düşünürsek, Şarj gerilimi de (14,5) yüksek olduğu için trafodan maksimum akımı çekiyor.
Düşük akım çekmesi için akünün o anki durumu 10 volt ise 12 voltla şarj etmem gerekiyor. Daha sonra akünün voltajı yükseldikçe besleme gerilimini de artırmam gerekiyor. Yani ikide bir ayar yapmam gerekiyor.

Bu devrenin çıkışını 6A 14,5V ayarlandığında akü ilk başta yüksek akım çekmek isteyecek ama devre bunu engelleyebilecek mi?

ete

Devre 6 A den fazlasının akmasına müsaade etmez. Ama bunu ohm kanunu uygulayarak yapar. Yani voltajı kısar. Bu nedenle amacına uygun olmayabilir. Çekilen akım set değerine yaklaştıkça voltajda normal seviyesine otomatik olarak ulaşır.
Ete

yilmaz-imr

Akü fazla akım çekmeye başladığında voltajı düşürüyorsa işimi görür.

Başta fazla akım çektiği için voltajı manuel potla kısmak zorunda kalıyorum. akü doldukça çektiği akımda bu sefer azalıyor tekrar potla voltajı yükseltmem gerekiyor.

Devrede  çekilen akım azaldıkça set ettigim gerileme kadar voltajı kendi yükseltirse %100 işimi görür.


Devredeki S2a anahtarı 1a 10a konumunu seçiyor. Bunun bize ne gibi faydası oluyor.
                 S2b anahtarı var. o ne işe yaradığını çözemedim.

Birde s2-s3-s4-s5-s6-s7-s8-s9 butonları var. Bu 8 butonun hepsi Amper- Volt set ayarlarında mı kullanılıyor.

ete

Sa ve sb aynı amahtar. Aynı derken çift sıra kontaklı tek anahtar demek istedim.
1A konumu aletin 1A hassasiyette çalışmasını sağlar. 10 A ise tabiiki 10Amper hassasiyet. Bu değerler maksimum çalışma akımınıda göstermektedir. Size 6A lazım ise mecburen 10A kademesinde çalışmanız gerekecek. S2b anahtarıda işlemciye hangi konumun seçildiğini bildiriyor. S2A anahtarı akım kazanç değerlerini ayarlamaktadır.
Alet üzerinde normalde akım için 4 ve voltaj için 4 ayrı buton mevcuttur. Bunların 2 tamesi tamsayı kısmını aşağı yukarı, d
Diğer 2 taneside ondalık kısmını ayarlamaktadır. Butonların hepsi akım için değildir anlayacağınız.
Ete

yilmaz-imr

Teşekkürler.  Açık ve net olmuş.

Takıldığım son bir yer kaldı sanırım. Kusura bakmayın habire soru soruyorum.

Yazılımında butonları iptal edip 2 adet encoder-pot a göre tasarlamışsınız.
Daha önce hiç encoder pot kullanmadığım için acaba bahsettiğiniz malzeme şunlar mı?

http://www.direnc.net/ENCODER,LA_624-2.html#labels=624-2

Burada iki tane biri trimpot digeri pot şeklinde. Pot şeklinde olanı işimi görür mü. Yalnız fiyatlarıda baya tuzluymuş :D

ete

Sağda yer alan işini görür. Butonlu ise al değilse alma. Encoder miline bağlı birde buton oluyor. Mile bastırınca buton çalışıyor. Bu modelin fiyatı Ankara da 5 - 6 tl o sitede epeyce pahalı bana kalırsa.
Ete

F®T

Konuyu hortlatıyorum ama bana butonlu rotary encoder lazım.netten baktım bulamadım.butonsuz tip işime yaramıyor.
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

F®T

"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

ete

Aşağıdaki linkte gözüküyor. Hem butonlu hemde butonsuz olanlar mevcut.

http://elektrocelebi.com/urunler.php?uid=57

Ete

F®T

Hocam tesekkur ederim.iyi gunler.
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

Cetinerk

#26
Ete Hocam Merhaba ....

Her ne kadar siz devre üzerinde değişiklik yapmayın desenizde ben devreyi kutusuna uydurmak ve bazı eklemeler yapmak için eagle'da yeniden çizerek PCB sini yaptım. Ben bu devreyi PIC16F877 ile yaptım. Enkoder pot ile kontrol, aktif soğutma, ısı kontrol, sabit +12V +5V çıkış, çıkışların açma/kapama ekledim. Bir sonraki basamakta pic programlayıcı ile pil şarj da ekleyerek tam bir labratuvar setine dönüştürmeye çalışıyorum. Fakat devrenin aslında hiç bir değişiklik yapmadım. Bahsettiğim eklemeler dijitaj power suppy'e ek olarak yapılan eklemeler. Fakat karşılaştığım birkaç çözüm bulamadım.

İlk sorun, LT1491 bulamadığım için bende LM358N ile devreyi yaptım. Sizin açıklamalarınıza  uyarak LM358N'lerin besleme bacaklarına 4700uF/35V kondansatör bağladım. Fakat cihaz ilk açılış sırasında çıkış voltajını kontrol edemiyor.  Bir süre sonra set voltajına düşerek sorunsuz çalışıyor. Yaptığım denemelerde kondansatörü çıkardığım zaman ilk açılışta çıkış voltajını kontrol ettiğini gördüm. Ama bu seferde sizin dediğiniz gibi cihazı kapatırken çıkış voltajı sapıtıyor.  Voltmetre ile yaptığım ölçümlerde LM358N lerin kondansatör bağlıyken besleme voltajının 3-4 saniyelik sürede yavaş yavaş yükseldiğini farkettim. Kondansatör çıkarılınca birden 33 volt'a yükseliyor.

Diğer sorun ise LM317T ye bağladığım 5k trimpot ile off-set voltajını ne kadar ayarlasamda çıkış voltajı 0,038 volt'un altına düşmüyor. Dediğiniz gibi en fazla 33 volt'a kadar ayar yaptım.  Aslında bu bir sorunmudur bilmiyorum. Devreyi tam olarak bitirip denemeler yapamadım.

Bu sorunlarla sizde karşılaştınız mı yada bana önerebileceğiniz bir çözüm var mı ?

Saygılar ...

ete

Lm358 lerin farklı üreticiler tarafından üretilenleri denemek gerekiyor. Bazıları mükemmel sonuç veriyor bazılarında offset voltajı sıfırlanamıyor maalesef.
LM358 in besleme bacaklarına 3300uF dan fazla değerlikli kondansatör bağlama bence. 2200-3300 den birini bağlarsan daha uygun oluyor.
Bu açılışta yada kapanışta voltaj kontrolünün kaybedilmesi problemi tamamen ortadan maalesef kalkmıyor. Kalkmasi için açma kapama işlemlerini pic üzerinden kontrol etmek gerekir diye düşünüyorum. Aleti açtığın zaman 10 sn bekledikten sonra çıkışlar aktif olmalı kapanırkende LM358 voltajı en son kesilmeli gibi çözümler sisteme eklenebilir.
Bağladığın kondansatörün yavaş yavaş şarj olmasınıda anlamış değilim. Normalde kondansatör anında şarj olur. Bir başka terslik olmasın.
Ete


Cetinerk

Çıkışları röle ile açma kapamayı düşünüyordum zaten. PCB yide ona göre ayarlamıştım. Kondansatörü çıkartıp Pic'ede set voltajının 0.5V üzerinde röleyi bıraktırarak bu sorunu çözerim.

ST firmasının  LM358N op-amplarını takılı şu anda. Başka bir firamanın op-amnplarını alıp deneyim. Yada en iyisi alabilirsem yurt dışından 1-2 tane LT1491 alıp takmak ...

Teşekkür ederim ...

İyi çalışmalar ...

ete

Lt1491 yerine burada bulabilirseniz rail to rail opamp kullanabilirsiniz. Lmc serisinden bir şeyde olabilir.
Ete

Powered by EzPortal