REPEATER BESLEMESİ

Başlatan ta2by, 15 Haziran 2020, 00:36:46

ta2by

REPEATER  BESLEMESİ
Herkese  Merhaba,
Arkadaşlar, hala aktif radyo amatörlüğü yapmaktayım.
Bir radyo amatörü hiçbir menfaat ve ticari amaç gütmeden, tüm olağanda ve olağan üstü durumlarda sadece vatanındaki  milletine değil, bütün dünyada muhtaç olan milletlerin yanında ve hizmetindedir.
Birinci amacımız yardımlaşma ve yardım etmektir, bu nedenle zaman, zaman ülkemizdeki ve/veya ülke dışındaki radyo amatörlerine  her konuda yardım ederiz.
Ben elektronikçiyim ve kendi sistemlerimiz için bir çok çalışmalarım oldu. Son zamanlarda aldığım bilgilere göre dağlardaki " Repeater " dediğimiz tekrarlayıcıların besleme sorunları bitmemektedir. Bilhassa kış aylarında sık, sık elektrik kesilmeleri tam bir sıkıntı yaşatmaktadır bizlere.
Bu nedenle bizlerde elektrik kesintilerinde sistemimizin aktif kalabilmesi için akülerle besleme yöntemini kullanıyoruz. Burada asıl sıkıntı akülerin şarjıdır; Bu konuda çeşitli çözümler bulduk. Bu teknoloji çağında, güneş panellerinin çok sık kullanılması nedeni ile piyasada bir çok hazır çin malı akü şarj cihazları var ancak biz radyo amatörlerinin birinci görevi elinden geldiğince kendi cihazlarını kendileri yapmalarıdır bu sebeple bende bir akü şarj cihazı yapmayı düşünmüştüm ve başlamıştım ancak bazı nedenlerden ötürü ara vermek zorunda kaldım ve şimdi yeniden kaldığım yerden devam etmeye başladım. Sizlere önce circuit diagramını sunuyorum inceleyerek fikirlerinizle yardımcı olursanız memnun olurum.
Bu arada, software bilgim çok iyi olmamakla beraber  software'ini de elimden geldiği kadar yazmaya başlıyorum konuya ilgi duyan arkadaşlarım olursa onlara her zaman bilgi vermeye hazırım. Circuit diagramı ekdedir. İlgilenecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. ta2by,


ete

Bu konuda tavsiyem, devre şemasınıda baz alarak bir çalışma senaryosu hazırlanması yönündedir.
Sonra senaryo program haline dönüştürülebilir kolayca. Ortaya çıkacak aksaklıklar denemeler aşamasında tespit edilip giderlir ve sonunda çalışan bir sisteminiz olur.
İyi bir akü şarj sisteminde olması gerekenlerin başında gerilim bölücü ile akü voltajının okunması sağlayacak sistem ve benzer şekilde şarj esnasında akünün çektiği akımı ölçebilecek bir akım okuma sistemi ve yine aküye şarj esnasında sabit bir akım verilebilmesini sağlayacak akım kontrol sistemidir.
Şemayı detaylı inceleyemedim. Bu açıkladıklarım tamamen veya kısmen şemada yer alıyor olabilir. Olmayanlar şemaya eklenmelidir. Daha sonra çalışma senaryosu hazırlanıp programın yazılması ardından yine bu konu başlığı altında halledilebilir.

Ete

ahmet_zxc

hocam bu program bende yok resim olarak şema ekleyebilirmisiniz

ta2by

Sayın ETE,
Yazdıklarınızı dikkatlice okudum, haklısınız noksanlıklar tabi ki olacaktır bundan hiç şüphem yok ancak atalarımızın da dediği gibi " Bir elin nesi var, İki elin sesi var " ilkesinden yola çıkarak bir sonuca ulaşacağımızı zannediyorum.
Ayrıca yardımcı olacak arkadaşlara " Tüm Radyo Amatörleri " Adına şimdiden şükranlarımı ve teşekkürlerimi iletiyorum.

Tabidir ki bir Akünün boşta iken çekeceği akım ile şarj oldukça çekeceği akım farklı olacaktır,  Aküler tam şarj olsalar ve kullanılmasalar bile durdukları yerde deşarj olacakları açıktır, bu neden ile gönül ister ki Aküler kullanılmadıkları bu zaman dilimi içinde  devamlı kontrol altında olsun ve Trickle Şarj ile desteklensin ancak affınıza sığınarak şu son durumumdan ötürü bunu başarabilir miyim bilemiyorum?.

Tüm yayınladığınız dersler bende var ve derslerinizi  yayınladığınız şeklin tamamına sadık kalarak  kendime göre de düzenledim  ayrıca  devamlı okumaktayım da ancak yine de başarıyı yakalaya bilmek için yardımlarınızın gerekeceği inancındayım.
 
Bu arada kendim doğrumu yaptım bilmiyorum ama sistemin software'ini iki bolüme ayırdım 1. bölüm Akülerin ikisinin de şarjlı durumda iken, 220v AC şebekenin olmadığını var sayarak  önce birinci akünün, sonrada da ikinci akünün devreye girmesidir, bu bölümü yazmaya çalıştım ve buraya ekledim.
İkinci olarak 220 volt AC geldiğinde olması gerekenlerdir ki onları yazmaya çalıştığım software de açıklamış bulunmaktayım.

Arkadaşlardan ricam, yazdığım software'i kontrol ederek hatalarımı bildirmeleri, hatalarım varsa eklemem ve/veya çıkarmam gerekenleri bildirerek  beni yönlendirmeleridir. Yazdığım software ekdedir,Saygılarımla. ta2by

otansev

Merhabalar OM,
Yazdıklarınızı ve yapmak istediklerinizi okudum.Yapılmayacak yada aşılmayacak bir sorun değil.
Ancak şahsi fikrimi belirtmek gerekirse bir hayli yüksekte hele ki kış şartlarında çalışacak böyle bir sistemde hardware devreye göre problem yaşama olasılığınız biraz fazla.Birde ulaşım sorunları devreye girdiğinde sorun birken iki olacak.
Acaba neden yazılım tabanlı bir şarj kontrol devresi yerine hardware bir devre tercih etmiyorsunuz?Bence daha pratik ve dayanıklı olacaktır bu projede.
Yazdıklarımı yanlış anlamayın lütfen sadece şahsi fikirlerimdir.
73 de TA1MK
TA1MK

ta2by

Alıntı yapılan: otansev - 17 Haziran 2020, 13:43:50Merhabalar OM,
Yazdıklarınızı ve yapmak istediklerinizi okudum.Yapılmayacak yada aşılmayacak bir sorun değil.
Ancak şahsi fikrimi belirtmek gerekirse bir hayli yüksekte hele ki kış şartlarında çalışacak böyle bir sistemde hardware devreye göre problem yaşama olasılığınız biraz fazla.Birde ulaşım sorunları devreye girdiğinde sorun birken iki olacak.
Acaba neden yazılım tabanlı bir şarj kontrol devresi yerine hardware bir devre tercih etmiyorsunuz?Bence daha pratik ve dayanıklı olacaktır bu projede.
Yazdıklarımı yanlış anlamayın lütfen sadece şahsi fikirlerimdir.
73 de TA1MK

Merhaba TA1MK,

Beni tanıyanlar bilir, Türkiye'nin bir çok yerinde kurulan REPEATER larda bilhassa aktif olarak bulundum tabidir ki dediğiniz de olur ancak benimde çeşitli gözlemlerim, var kısaca yazmak istiyorum.
1- Kış şartı her halükarda var devrenin o veya bu olması asla fark ettirmeyecek.
2- Düz şarj devrelerinde Akım koruma olsun hatta akım sınırlama da var diyelim her hangi bir arıza anında sistemin alacağı hasar daha fazla olacaktır çünkü sistem arıza anında off duruma girene kadar " bu arada bir çok örnek vere bilirim bir tane vereyim akım sınır laman olsa dahi bir arıza durumunda akün aşırı akım istediği an senin devren akım sınırlı akımı vermeye devam edecek ve bir çok hasara sebebiyet verecektir ki bunları canlı yaşadık. daha bir çok neden var ancak kısaca yazacağım.
2- Programlı devrede öyle olmaz neden mi, tek bir örnek ile bu konuyu kapatacağım ve zannederim ikna olacaksınız.
Diyelim ki bizim akümüzde  bir arıza meydana geldi eğer ben yazdığım software de aküyü en boş durumunda  10amperle şarjet eğer 11 amper çekerse şarjı kes komutunu tanımlarsam daha arızanın başında hasarın büyümesini önlerim.
Ayrıca birde akü sadece şebekeden değil  rüzgar gülleri ve güneş panelleri ile de şarj edilecek yani düşünce büyük yaksa zatıalinizin açıkladığı gibi dağların karı kış veya yaz olması bir neden değildir.
Yinede Açıklamalarınız için teşekkür ederim,ta2by 73's de İbrahim
 

ta2by

Merhaba Arkadaşlar,
Yazdığım aoftware'i .rar paketi olarak koydum o sadece 220 ac şebeke kesildiğinde Akülerin sırası ile devreye girmelerini ve ikinci Akü bitene kadar şebeke gelmez ise şebekenin  gelmesini bekleyecekler.

Şimdi 220 şebeke gelince önce REPEATER' ı aktif edecek ve sırası ile  birinci ve  ikinci aküyü şarj edecek onu yazmaya çalışıyorum. Ayrıca aküleri şarj edecek devrenin circuit diagramını da ekliyorum bu devreye Transmitter'i besleyecek kısmı ve şebekenin geldiğini pic'e haber verecek üniteyi de ekledim."NOT: Şebekenin geldiğini pic'e optacoupler ile de tanıtabiliriz düşüncesindeyim " tabi ki bunlar çalışma ilerledikçe alınacak kararlar.
Şarj devresini de ekliyor yorumlarınızı bekliyorum.Saygılarımla,ta2by 

Powered by EzPortal