Bakımsız Akü Şarj Hakkında

Başlatan aRci, 05 Mayıs 2021, 00:38:08

aRci

Merhaba;
Dtmf ile röle kuntrol edeceğim devre için bir akü şarj devresine ihtiyacım var akü şarj konusunda hiç tecrübem olmadığı için tavsiyelerinizi bekliyorum.

ilk olarak proje anlık olarak 2a akım çekme eğilimi olan gsm modülü (SIM800) haricinde akım çekecek çok falz ekipman olmayacak. henüz tasarım ve araştırma yapıyorum. temel olarak devrede 16f648 (elimde birkaçtane var ), 4 röle (eksik yada fazlası olabilir) olacak tahminim en fazla ~500ma (sim800 beklemede iken )ihtiyacım olacaktır diye tahmin ediyorum. Besleme için lm2576 kullanacağım. akü kullanım süresi olarak çokda önemli değil 1 saat veya fazlası olabilir kırsal bölgelerde kesintiler uzun olabilir diye 3 ila 4 saat sürse yetecektir.

alttaki devre şarj gerilimi kesilmiyoor diye anladım ben ise bunu kompratör kullanarak 13v ve üzerinde kesmek istersem devredeki BC639 tr nin beyz ucunu gnd ye bağlamak için bir tr kullanmak uygun mudur.

Son olarakta enerji kesimi sırasında şebekeden aküye geçiş için tavsiyeniz nedir. ben 220 ye bağlı bir köprü diyor ve gerilim düşürücü direnclerle 220v yi pic için uygun gerilime dönüştürüp bir kesme pinine bağlayarak kesilme anında aküye geçişini sağlamayı planladım mantık olarak yapılabilir geliyor.

aRci

Merhaba,
kuru akünün sürekli şarj halinde kalmasının sorun olmayacağı doğrumu. devreyi aküye direk olarak bağlayarak doğrudan beslemeyi düşünüyorum şarj akımı 600ma olsada karttan gelen anlık akım çekmeleri akünün karşılayarak çalışmaya sıkıntı yaratmayacaktır.
devre aküye bağlanması sebebi ile şarj akımı cok düşeceği içi akım sınırlayan r4 direncinin watt ını yukselterek şarj akımını yükselterek şarjın devamını sağlayabileceğimi düşünüyorum.
ama bu seferde şarj akımında dalgalanma olacak bu akü için problem olacağı yazılıyor kuru akü içinde geçerlimidir.
tavsiyeleriniz nelerdir.

aRci

Akü olarak 12v 4.5 ah düşünüyorum

ete

Hiç bir akü yada şarjlı pil sürekli şarjda bırakılmamalıdır. Her ne kadar 600 ma lik bir şarj akımı bu aküye dolsada hiç bir şey yapmayacak olsada teoride bu böyledir. Göremediğimiz zararlar akünün ömrünün azalmasına sebep olabilir. Bütün aküler doldukça kaynaktan akım çekmeyi azaltır. Sonuçta bu akü de doldukça 600 yerine daha az akım çekecek bir müddet sonra akü sağlam ise akım çekmeyi kesecektir. Bu devre yi bana kalırsa deney boardında denemeden yapmaya girişme derim. Her şeyden önce LM317 çok fazla ısınmaya meyilli bir regülatördür. Epeyce büyük br soğutucu bağlaman gerekecek bunu unutma.
Ben olsam bir adet LM2596 hazır modül alırdım. Modülü 13,8V ve 600 ma akım verecek şekilde ayarlardım. Ardından o regülatörün 5 nolu bacağını (on/off bacağıdır) karttan ayırır ve bu bacağıda pic ile kontrol ederdim.
Ayrıca işlemci ile akü voltajınıda zaman zaman kontrol ederek 13,8V ta ulaşıp ulaşmadığına bakardım. Ancak yanlızca voltaja bakmak yanıltıcı olabilir. Zira akü 13,8V ta gelip orada bir saat şarj alabilir en doğrusu hem voltaa hemde akıma bakmak olurdu. Çekilen akım 100 ma in altına düşünce şarjı kesip aküyü boşa çıkartmak en doğrusu olur.
Bu regülatörü kullanman sana sistemin hiç ısınmaması ile avantaj sağlayacaktır.

Ete


aRci

Merhaba;
Tavsiyeniz için teşekkürler. 16f648 de ısrar etmeyeceğim onun yerine 16f1826 ile devam etmeye karar vermiştim şu ana kadarda ilerleme kaydettim. 2 analog kanaldan okuma ve uart haberleşme ve kesmesi aslında devam edecektim ama hafızası yeterli olmadığını en acı sekilde gördüm. bende 4k hafıza sı olan 16f1827 den devam edeyim dedim ve hata aldım.
pic in portc hatası veriyor fakat pic de sadece portb a ve b var bunu da pbp da 16f1827.bas dosyasınında portb leri porta ile portc leride portb yazarak değiştirdim ve portc hatası silindi.

bir başka hata olan alttaki hatayı veriyor hex dosyası oluşuyor. Yanlış olan nedir anlamadım.



ete

BU genelde byte kullanılan yerde word değişkeni kullanılmasından kaynaklanan bir hatadır.
Kodu dikkatlice incelemen gerekiyor.

ete

gogoce

hazır satılan opamplı akü gerilim izleme kartları da var röleli. Akü ayarlanan voltaja gelince röle üzerinden şarj sistemi ayrılabiliyor belki işinize yarayabilir
Ne ukalayı affederim nede yapılan haksızlığı ...
Ya sus adam sansınlar , yada adam gibi kouş ilham alsınlar

aRci

Merhaba;
Proje ile tekrar çalışma yapmaya başladım deneme için 4 röleli delikli plakette bir devre oluşturdum.kristal ve mclr direnci kullanmamak için sigorta ayarları ile deneme ler yapıyorum ama pic kendisi çalışmaya başlamadı. elimi pic e yanaştırdığımda ise kendiliğinden çalışmaya başlıyor ve ardından çalışmaya devam ediyor galiba mclr ye direnc atarsam düzelecek nerde hata yaptığımı çözemedim fikir verirmisiniz.

ayrıca pic 32mhz de çalışabiliyor bunu dahili kristalle yapmayı denedim. ama baud ayarı 16mhz deki ayarlarda çalışıyor anlamadım. ben çözemedim doğrusu fikir verir misiniz.

not:Program sim800 ile uart üzerinden 9600 baudrate ile haberleşerek sms okuma ve sms gönderme üzerine bu ayarlar ile proje çalışıyor.

    ASM
    __config _CONFIG1, _FOSC_ECH & _WDTE_OFF & _PWRTE_ON & _MCLRE_ON & _CPD_ON & _BOREN_OFF & _CLKOUTEN_OFF & _IESO_ON & _FCMEN_OFF    
    __config _CONFIG2, _WRT_OFF & _PLLEN_ON & _LVP_OFF & _STVREN_OFF 
    endasm

    OSCCON = %11111010      '16 mhz internal clock, PLL off 
DEFINE OSC 32

    RCSTA = $90   ' Enable serial port & continuous receive
    TXSTA = $24   ' Enable transmit, BRGH = 1
    SPBRG = 160   ' 9600 Baud @ 16MHz, -0,08%
    SPBRGH = 1
    BAUDCON.3 = 1 ' Enable 16 bit baudrate generator

aRci

Merhaba;
tekrar tekrar kontrol etmem sonunda pic i daha stabil çalıştırmayı başladım.ilk olarak dahili kristali 8mhz saçip ardından PLL ile 32mhz çıkartarak pic 32 Mhz de çalışmaya başlatabiliyoruz. Mclr pini için ise MCLRE_OFF seçmem gerekiyor muş. artık analog okumalara geçip akü kontrol devresini yapmaya calışacağım.



    ASM
    __config _CONFIG1, _FOSC_INTOSC & _WDTE_OFF & _PWRTE_ON & _MCLRE_OFF & _CPD_ON & _BOREN_OFF & _CLKOUTEN_OFF & _IESO_ON & _FCMEN_OFF    
    __config _CONFIG2, _WRT_OFF & _PLLEN_ON & _LVP_OFF & _STVREN_OFF 
    endasm

    OSCCON = %11110000      '8 mhz internal clock, PLL on 

DEFINE OSC 32

RCSTA = $90   ' Enable serial port & continuous receive
TXSTA = $24   ' Enable transmit, BRGH = 1
SPBRG = 64    ' 9600 Baud @ 32MHz, 0,04%
SPBRGH = 3
BAUDCON.3 = 1 ' Enable 16 bit baudrate generator

aRci

Merhaba;

İki analog kanaldan alınan ölçüm değerlerine göre röle ile temsili olarak şarjı devreye alma ve çıkarma yaptım. bana göre doğru çalışıyor. sizin fikirlerinizi almak isterim

Çalışması analog kanllar 1 er kez okunur ve volt anaolg değeri 130 (13.0volt) üzerine yada akım hamdeğeri 319 ( Hamdeger - 250 den 0.65a ) üztüne çıkarsa şarjı durduruyor.

Gerilim hamdeğeri 112 ( 11.2 volt ) ye kadar düşer ve akım hamdegeri 260 ( hamdeger - 250 den 0.10a dan ) düşükse şarjı başlat şeklinde tasarladım

şarj esnasında akımın yükselmesi ile şarjın kesilmesi amaçladım simde çalışması doğru gözüküyor sizinde yorumlarınızı eksik yada fazlasını söylemenizi rica ediyorum.

    ADCON0 = 0
    ADIF   = 0
    ADONE  = 1  'Dönüştürme Modülü Etkin = 1
    GODONE = 1
    while GODONE = 1
    wend
    ADONE  = 0
    HamDegerV = (((ADRESh*256) + ADRESL)*/  75)
    Volt  = HamDegerV /10
    mVolt = HamDegerV  //10
    
    ADCON0 = 4
    ADIF   = 0
    ADONE  = 1  'Dönüştürme Modülü Etkin = 1
    GODONE = 1
    while GODONE = 1
    wend
    ADONE  = 0
    HamDegerA = (((ADRESh*256) + ADRESL)*/  125)

    isaret = 0
    if HamdegerA >=250 then 

    Amper  = ( HamdegerA - 250) /100
    mAmper = ( HamdegerA - 250)  //100
    else
    Amper  = ( 250 - HamdegerA ) /100
    mAmper = ( 250 - HamdegerA )  //100
    isaret = "-"
    endif
    
    hserout [Dec5 HamdegerV,"  ",dec Volt,".",dec mVolt," - ",Dec5 HamdegerA,"  ",isaret,dec Amper,".",dec mAmper, 13]
    
    if HamdegerV >= 130 or HamdegerA >= 319 then low porta.2
    if HamdegerV <= 112 and HamdegerA <= 260 then high porta.2
     
    pause 500
    goto basla



aRci

burada akım için acs712 yada benzeri bir sensör kullanacağım bu sensörler akım geçmezken çıkışında besleme voltajının yarısını (2.5volt) görülüyor akım ölçümünden sonra bunun için 250 den çıkarma yapılmakta

enes

12v kuru aku bu yapmayı planladıgın sıstem icin sart degil.
ozel bi sebebi yoksa 12v aku yerıne
lityum pil kullanmanı tavsıye ederim.
hem sarj ile ilgili bunca yaptıgın ugraslardan kurtulursun hem daha uzun omurlu
ve kararlı calısan bi besleme sıstemin olur.
3,7v 4 adet 2000Ma 18650 lityum pili paralel bagla.
hazır lityum pil sarj modullerı var onlardn bitane sarj sıstemi kur, akım gerilim ayarlarını
sarj baslatma,,sarjı kesme islemlerini kendi ototmatık yapıyor zaten.
3,7 v ile hem pici hemde sim800 modulu rahatlıkla besleyebilirsin bu pillerle.
ama yine de secim senin

aRci

Merhaba;
tavsiye için teşekkür ederim. Ama çalışmamda 6v ve üzeri akü yada lion pil kullanmak istiyorum. henüz kuru akü almadım bu sebeple laptop bataryadan çıkan pillerle 3s pil grubu yaptım ve birde elimde olan 3s pil şarj devresi ile testler yapıyorum. 18f4550 ile yaptığım kart ile pillerin şarjseviyesini ölçüp bunu thinkspeaka yükleyerek şarj seviyesin gözlemledim.

pilin şarj seviyesi 12.5 seviyesine ulaştıktan sonra güç kaynağının enerjisi kesiliyor. ve devre pil grubu üzerinden çalışmaya devam ediyor. burada resimdeki gibi bir dik düşüş var bunun sebebi nedir. pillerin balans aralıklarından ölçtüğümde voltajları 4v civarı pillerin bozuk olduğunu düşünmüyorum.

aküyü alıp bir an önce test etmeye başlamadan bu duruma karşı fikir edinmek istiyorum.





ete

#13
Li piller biliyorsun 4,2V ile şarj ediliyorlar. Başlangıçta akım sınırlı veriliyor voltaj serbest veriliyor çünki iç direnç nedeni ile ne versen pil onu kompanse ediyor. Yaklaşık 1 saat sonra pil voltajı 3,9 ile 4,0V civarına ulaşıyor bu aşamada akım serbst bırakılıyor çünki bu seferde pil akım kapasitesinin neredeyse /70 ine ulaşıyor ve fazla akımversende alamıyor. Ama voltaj yükselme eğiliminde olduğu içinbu seferde voltajı 4,2V (max) olacak şekilde sınırlıyorsun. Bu sistemle pili bir kaç saat şarj etmek gerekiyor. Zira pil voltajı 4,2V ta ulaşmasına rağmen akım yeterince depolanmamış oluyor. Hatta çoğu zaman pil voltajı 4,0-4,15 V lar civarinda iken pil neredeyse 1 saat daha şarj kabul edip alıyor.
Bu bir pil şarj algoritmasıdır. Bu işi sabit voltaj ve sabit akım kaynağı ile yaparsan sorun olmuyor. Ancak işlem biraz daha uzun sürüyor. Ama şu konu değişmiyor. Pil voltajı 4,2V ta gelmiş olsa bile çektiği akım 100ma dolayına düşmeden pil şarj olmuş kabul edilmiyor. Bu nedenle en azından pilin voltajına bakarken çektiği akıma da bakman gerekir. Aksi halde şarj işlemini doğru yapmış olmazsın.
Lityum Piller voltaja çok fazla hassaslar. Hücre başına voltajı 4,2V dan fazla verirsen anında bozuluyorlar. Bunuda unutma. Bozulmamış gibi görünselerde bozuluyorlar. Bunu pek çok kez tecrübe ettim.

Laptop piller genelde sağlam kalıyor. Ancak sağlam gibi görünen pillerin yıllar içinde anlık akım verme kapasiteleri çok fazla düşüyor sorun burada. Her zaman volta değerlerine güvenme demek istiyorum.

Ete

aRci

Cevap ınınz için teşekkürler. ben ayarlı güç kaynağı kullanıyorum akım ve gerilim ayarı yapabiliyorum ve anlık değerleride görebiliyorum. durum şu ki şarj gerilimini 13.3 v akımı ise 0.8a ya ayarladım. kendi devremde ise şarj gerilimini takip ederek 12.6 civarında kesecek şekilde çalıştırdım. bu seviyeye geldiğinde güç kaynağından hala 0.7 civarı akım çekiliyor. güç kaynağı kapandıktan sonra tekrar devreye aldığımda cıkış gerilimi birde 13v ye çıkıyor ve akım ise 110 mA de gösteriyor. ardından kendi kartım otomatik olarak güç kaynağını gene kapatır.
projemde 6 veya 12v aküye göre direk besleme yaptıracağım aynı buradaki deneme şeklimdeki gibi sabit güç devresi olacak. akü gerilimine ilave akımıda takip ederek şarjı kapatacağım ama 13 v veya 15v güç kaynağı standart dışı o sebeple pahalı veya akım yönünden fazla olanları var. fazla malzeme kullanmak istemediğim için 12v veya 9v güç kaynağı ile 6v akü şarj edip devrenin enerji kesiminde sms atacak kadar dahi açık kalmasını sağlasam yeterli. akü alıp deneye başlamak istiyorum en kısa zamanda.


Powered by EzPortal