Röle ile Soft Start Motor Kontrol

Başlatan muyat, 20 Eylül 2021, 09:06:31

muyat

Elime geçen bir röle kontrol kartında aşagıdaki gibi bir tasarım var.Fikir olarak ilgimi çektigi için paylaşmak istedim.
Normalde ben dc motor kontrollerinde röle nc uçlarını direk şaseye baglarım.NO'lar ise sürekli artıya baglı olur.Sonra motor ne tarafa dönecekse ilgili rölenin kontak ucunu no'ya çekerim.
Burda ise rölelerden birinin NC ucu direk şaseye baglanmak yerine mosfet üzerinden şaseye çekiliyor ve motor hangi yöne dönerse dönsün mosfet her iki durumda da aktif ediliyor.
Benım anladıgım kadarıyla burda pwm ile soft start yapılıp kalkış esnasında rölenin kontak uçlarının ömrü uzatılmak isteniyor burda.Karta henüz enerji vermedim..Birkaç gün içinde detaylı kontrol edecegim.
Bu şekilde bir tasarımda pwm kısmını aşagıdaki gibi yapabilir miyiz? Motor sürekli çalışmayacak arada bir 7 saniye çalışıp duracak

 

SAGA DON:

FOR DUTY=0 to 255
  GOSUB PALS1
   next
HIGH MOSFET
ROLE1=1
PAUSE 7000
MOSFET=0
ROLE1=0


        
PALS1:
MOSFET=1
PAUSEUS (Duty*60)
         MOSFET=0
 PAUSEUS (255-DUTY)*60
    




ete

Mosfet üzerinden motor ucunun GND ye bağlı olması şu avantajları getirir.
1. Motoru istediğin zaman frenlersin. Direk bağlı durumlarda , motor durduğunda fren otomatik devreye girmiş olur. Fren prensibi, motorun iki ucuna aynı voltajın verilmesidir. İkisinede GND yada ikisinede + besleme gibi.

2.Motoru hareket ettirdikten sonra Şayet Mosfet tarafını aktif ederek hareket ettiriyor isen aynı uçtan PWM vererek devir kontrolüde yapabilirsin. Ancak bu şemada tek yönde devri kontrolü yapılabiliyor. Sebebini bilemiyorum.

Bu bağlantı şeklinin röle kontağına bir faydası olurmu bilkemiyorum. Olması için röle çekildikten sonra mosfeti aktif ettirmek gerekir ki buda anlamsız gecikmeler yaratır diye düşünüyorum.

PWM uygulama yöntemini hiç beğemedim. Bu yöntem değişken PWM uygular o motora. Tabiiki gereken röleleri aktif etmiş isen. Zira sen röleleri aktif etmeden mosfete PWM uygulamaya çalışıyorsun ve bu PWM de gittikçe hızlanan bir PWM örneğine denk geliyor. Ama motora hiç bir etkii olmayacak bu şekilde. Üstelik PWM döngüsü bitince Mosfeti aktif ediyor ve ardından Role-1 i aktif ediyorsun. Bu durumda o mosfetin hiç bir işlevi kalmamış oluyor. Düşündüklerinle uyguladıkların bir birine uyuşmuyor sanırım.

Bu şekilde o sistemin çalışacağını sanmıyorum. Şemaya bakacak olursak Mosfet'e PWM uygulamak ve bununla motoru bir yöne çevirmek istiyor isek;
- ROLE1=0:ROLE2=1:Pic_Mosfet ucuna PWM uygulaman gerekir.
Motoru diğer yöne çevirmek için
- ROLE1=1:ROLE2=0 vermek yeterli olacaktır. Bu konumda Mosfet etkili olmayacaktır.

Ete

muyat

#2
Hocam çizimi düzelttim.
Mosfetin çıkış ucu her iki rölenin de nc ucuna baglıymış
Bu durumda örnegin tek bir yöne çevireceksek aşagıdaki gibi yazsak olur mu?Sizin dediginiz gibi önce röleyi aktif ettim .
Ve en kısa şekilde mosfet ucuna 1 saniye pwm nasıl uygulayabiliriz.Ben aşagıdaki kodu ledle denedigimde ledin 2-3 saniyede açılmasını saglıyordu..60 degerini değiştirerek süreyi değiştirebiliyordum tabi.
SAGA DON:
ROLE=1
FOR DUTY=0 to 255
  GOSUB PALS1
  next
HIGH MOSFET

PAUSE 7000
MOSFET=0
ROLE1=0

PALS1:
MOSFET=1
PAUSEUS (Duty*60)
        MOSFET=0
 PAUSEUS (255-DUTY)*60
RETURN

ete

PWM nin ne işe yaradığını bildiğinden eminmisin. ?
1 sn PWm orada ne iş yapacak ki? Bir işe yarayacağını sanmam.
PWM sinyali motorun devri ile oynayacaksan (değiştireceksen) gerekli olan bir sinyal şekli.
Sabit devirlerle 7 sn çalışması için illa PWM ye ihtiyaç yok bana kalırsa.
İlla PWM uygulayacak isen donanımsal (HPWM) PWM sinyalini kullanmanı öneririm. Kontrolü kolay.
Motorlara uygulanacak olan PWM sinyal frekansı en azından 5KHZ ideali ise 10-15Khz olmalıdır.
Bu usullerle bu sinyali elde etmek imkansız. O nedenle illa gerekli ise donanımsal PWM si olan bir işlemci kullanmanı öneririm. Başka türlü olmaz bu iş.

PWM kullanma amacınıda açıklarsan sevinirim.

Ete

muyat

Hocam ben şimdiye kadar pwmi sadece birkaç kez led kontrolünde kullandım.Yavaş yakıp yavaşça söndürmek için ilk mesajımdaki kodları kullanmıştım.
Burda sorun şu:Dc motorlar ilk kalkış anında yüksek amper çektigi için zamanla rölelerin kontakları bozuluyor.Zaten tezgahımda bulunan ayarlı güç kaynagında bile test ederken ilk kalkış anında çekilen akımın normal çekmesi gereken akımdan 5-6 kat fazla çektigini görebiliyorum.Bu ilk kalkış anı dedigimiz an ise  yaklaşık 1 saniye falan sürüyor.Ama günde 20-30 kez açılıp kapanan bir motordaki bu 1 saniyelik süreler zamanla röleleri bozuyor.O nedenle tetik geldigi an direk ROLE=1 veya HIGH ROLE demek yerine ,ROLE=1 dedikten sonra ilk kalkış anını mosfetle halledip (duty=%25)  motoru bir anda değil de yavaşça çevirip sonra sonra duty %100 yaptıktan sonra röle üzerinden motoru çalıştırmak istiyorum.
Burda kullandıgım işlemci 16f88.
Bu durumda RB3 pinini hpwm komutuyla kullanıp istedigim şeyi yapabilirim dogru mu?

dnaci

@muyat kullandığınız motor güçlü ise pic ile gate akımını karşılayamayabilirsiniz. Linkteki devreyi inceleyin kendi devrenize uyarlayabilirsiniz.

https://www.elektroinfo.org/2016/10/dc-motor-mosfet-driver-surucu-devresi.html?m=1

ete

Bu işlemcide CCP1 pini seçenekli. PORTB.0 veya PORTB.3 pinlerinden biri bu amaçla kullanılabiliyor. Sigorta ayarlarından ve define komutlarından ayarlanabiliyor.
Motorların PWM ile kaldırılması işine Rampa kalkışı denir Genelde süre yaklaşık 2,5-3sn dolayındadır. Bu süre içinde sıfırdan maksimum devire yada olması gereken devire ulaşması beklenir. Daha uzun yada daha kısa süreler için PWM kullanmanın bir anlamı kalmaz.
Çok gerekli ise süre 2 sn dolaylarına indirilebilir.
İlişikte HPWM komutu kullanılarak bir örnek veriyorum. Kendi programına adapte edebilirsin.
Duty değeri 0-255 arasında olmasına rağmen aslında 0-255 birim anlamına geliyor ve biz bunu 0-254 olarak uyguluyoruz.
Süre hesabını şöyle yaparız. PWM de kademe sayımız 255 olduğundan diyelimki 3 sn (3000ms) de bu seviyeye ulaşacağız. Birim bekleme değeri bu durumda 3000/255=11 küsür çıkacaktır. Bunu 10 ms uygulamak senin işini görebilir. Bende öyle yaptım programda.

Dosyalar ilişiktedir. Versiyon uyuşmazlı ihtimaline karşı şemayı pdf olarak da veriyorum.

Ete

muyat

Çok teşekkür ederim..Önümüzdeki günlerde deneyip sonucu yazacagım

Powered by EzPortal