Pic'in Parazitlerden Etkilenmemesi İçin

Başlatan has_artvin_li, 06 Mayıs 2012, 20:20:11

has_artvin_li

Değerli ete hocama böyle bir site açtığı için teşekkür ederim Gerçekten güzel bir iş yapmış hocam....

Bu sitede ilk mesajımdır O yüzden tüm üyelerine hayırlı olsun dileklerimi sunuyorum......

Geçenlerde Bir çöp arabasına Kart yaptım ööyle önemli büyük bir iş yapan kart değil elbette sonuçta 5 tane röle çıkışı olan 1-2 tane de buton girişi olan algoritmasında komut işleyen bir devre Fakat devre dışarda olduğu gibi çok güzel çalıştı Araca bağladığım anda pic kendini resetleyip durdu :) Aracın Besleme gerilimi 24VDC bütün heryer bu akü beslemesinden çalışıyor.

Benim yaptığım devrede röleler hidrolik pompasının valfini kontrol ederek selenoidleri çalıştırıp çöpün yukarı kasaya dökülmesini otomatik olarak yapıyor olacaktı fakat sorunlar çıktı ( gerçi geçici olarak çözdük ama... )

Rölelerin normalde açık kontak uçlarına 100er nf değerinde iki kondansatörü paralel bağladım resetlemeyi kesti ama araç havalı olduğundan kornaya bastık devre resetledi geri vitese taktık resetledi sellektör yaptık resetledi :)

Devrede paraziti engelleyecek tek önlem olarak rölelerin bobin uçlarına ters diyot bağladık ilk etapta sonra kondansatörleri taktık.Ve bir müddet çalıştıktan sonra (2 gün ) devrede ki pic yandı :D

Sonuç olarak Devre korumasız olduğundan dışardan gelen ters emk ve parazitlerden dolayı bu devreden randıman alamadık Bu da bize güzel bir ders oldu Sistem acil yetişmesi gerektiği için Gemo marka bir akıllı röle ile program yazıp işi çözdük fakat şimdi devrenin ikinci versiyonunu tasarlamak üzereyim.

Birinci versiyonunda alamadığım randımandan dolayı devreyi direk transistörler ile röleyi sürecek kısmını kaldırıp ULN2803 entegresi ile sürmeyi ve Devrede ki pic'e 5V u sağlayan 7805 entegresini yani beslemeyi olduğu gibi kaldırıp LM2575 entegresi ile yapılmış bir besleme devresi koymayı düşünüyorum bunun yanında yine rölelere Elbette ters diyot takıp sistemi kurmak istiyorum.

İşte sorum da burada başlıyor ? Acaba bu Lm2575 ile kurulan besleme devresi ve uln2803 ile kurulmuş çıkış katı Pic entegresini parazitlerden korumaya yeterli midir ?

Selenoidlerin her biri 24V röleler 24V rölelerde oluşacak parazit ve yine korna geri vites gibi çalışmalarda resetleme olasılığı sizce ne derecede dir ?

Ve en önemlisi siz değerli ustalarımın önerileriniz neler olur ?





veli dayı

ben bu işlemci işine daha girmeden önce ( pic işini bilmezken) 4017 entegeresini  kullanarak bir robot devresi tasarlamıştım.4017 entegeresini ilkel bir işlemci gibi kullanmayı düşünmüştüm. mantık şuydu:her ses palsında entegre sayım yapacak dolayısıyla pinleri sırayla hıgh olacak bende pinlere motor bağlayıp(tabi role ve transistör kullanarak)kolu kafayı vb kontrol edecektim.fakat aynı sorunla ben de karşılaştım. role açıldıkça entegrenin 14 numaralı ayağı tetikliyordu.çözüm olarak entegreyi(4017) ayrı bir beslemeyeyle rolelelere giden kısımları ayrı beslemeyle çözümledim.bence sende buna benzer bir çözüm bul.büyük 1,5 voltluk pillerden 6 voltluk bir batarya hazırlasak lm7805 ile regüle etesen pic entegreyi sadece bu batarya ile beslesen.sonuçta pic entegere fazla bir akım çekmez uzun süre çalışır bu batarya ile(ya da küçük bir ışıldak aküsü bence tamamdır.
                     neyse benim ki sadece bir öneri kolay gelsin.

has_artvin_li

Alıntı yapılan: veli dayı - 06 Mayıs 2012, 20:50:31
ben bu işlemci işine daha girmeden önce ( pic işini bilmezken) 4017 entegeresini  kullanarak bir robot devresi tasarlamıştım.4017 entegeresini ilkel bir işlemci gibi kullanmayı düşünmüştüm. mantık şuydu:her ses palsında entegre sayım yapacak dolayısıyla pinleri sırayla hıgh olacak bende pinlere motor bağlayıp(tabi role ve transistör kullanarak)kolu kafayı vb kontrol edecektim.fakat aynı sorunla ben de karşılaştım. role açıldıkça entegrenin 14 numaralı ayağı tetikliyordu.çözüm olarak entegreyi(4017) ayrı bir beslemeyeyle rolelelere giden kısımları ayrı beslemeyle çözümledim.bence sende buna benzer bir çözüm bul.büyük 1,5 voltluk pillerden 6 voltluk bir batarya hazırlasak lm7805 ile regüle etesen pic entegreyi sadece bu batarya ile beslesen.sonuçta pic entegere fazla bir akım çekmez uzun süre çalışır bu batarya ile(ya da küçük bir ışıldak aküsü bence tamamdır.
                     neyse benim ki sadece bir öneri kolay gelsin.


Veli dayı Önerin için teşekkür ederim Bu önerinizi daha önce ben de düşündüm ama koca kamyonu bi pile yada bir ışıldak aküsüne bağımlı yapmak istemedim ışıldak Aküsü ayrı bir şarj sistemi de isteyeceği için bana mantıklı gelmedi İzole yöntemi ve parazitlerden ayıklayan bir besleme daha mantıklı olacağı kanısındayım Fikirleriniz için teşekkür ederim...

3mZ

#3
Aramıza hoşgeldin;

        Sitede bu konu üzerinde bir çok sıkıntı çeken arkadaşlar oldu ve çözümüde bir şekilde bulundu.Parazit saç dökmeye bire birdir. Öncelikle sitede biraz araştırma yap derim.Özelliklede (by-pass) kondansatörü diye arattır forumda mutlaka oku.
       Sorununa gelince parazit bir çok sebepten doğuyor genelde ben indüktif yüklerle uğraştığım için rölelerde sıkıntı çekiyordum. Sorunu bulmak aylarımı aldı fakat sonuç olarak kendime şablon bir model ayarladım röleyle işim olduğu zaman nerede olursa olsun hep şablonu kullanırım. Şablon ektedir yanlız bu sadece röle paraziti için. Besleme devresine herhangi bir şablonum yok fakat şunları;

- trafo primerine parale 100/275vkondansatör
-picin besleme bacaklarına yakın 100nf by-pass için en yakın yere mutlaka
-beslemeni lm2575 ile yap

yapabilirsin. Benim tercihim budur.

3M
       

rexo

Kartını koysaydın poblemleri nereden oldugunu dah güzel gözlemleyebilirdik her neyse,

1-Çizim kartınızı mutlaka  ground-plane yapınız
2-1mm den aşağı çizim yapmayınız ve yolları uzun yapmayınız mümkün olduğunca kısa bağlatılar yapınız
3-Besleme baglantı yollarını mümkün oldugunca kalın ve kıssa çiziniz,
4-Pic'in besleme uçlarının en yakın yerine 100nf atınız
5-Lm2575-5 kullanınız
6-Transistör ile süryorsanız  base ucunu 4k7 ile Şaseye çekiniz (npn)
7-Transistörü mümkünse 1K ile sürünüz

kolaygelsin
   

F®T

Murat selamlar.
bu tip uygulamalarda pic i tamamen dış dünyadan yalıtmakta fayda var.besleme ve komut girdi çıktısı olarak.beslem galvanik izolasyonlu,giriş ve çıkışlarda optik izolasyonlu oldumu iş bitiyor.tabi onun dışında baskı devre çizimi çok önemli.bende geçenlerde sorun yaşadım.2 yüzlü plaketin 1 yüzü şase diğer yüzüde bağlantılar olarak tasarladım.bu çok önemli.şimdi ara geçiş pinlerini eksik attım diye pic reset atyıordu.şaseye geçiş pinlerini tamamlayınca olay düzeldi.şimdi 100 amper de bile tık yok.sadece lcd ile ilgili sıkıntım oldu.onuda 100 ohm 100nf seri filtre ile çözdüm.şunuda belirteyim kontaklarda sadece kondansatör yetmiyor.seri dirençte lazım.ayrıca bc337 ile röle sürmek uln 2803 ile sürmek arasında çok fark yok.bunun gibi çok farklı sıkıntıları sende yaşıyorsun bende diğer arkadaşlarda.şu olayları netleştirmek lazım.reset neden olur ne yaparsal düzelir.buna benzer olması gereken ne varsa yazalım çizelim.aslında bu konu herkes için önemli.hatta hayati önemi var. herkes fikirlerini yazarda burda bu fikirlerden güzel maddeler çıkarırsak güzel bir çalışma olur.iyi çalışmalar.
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

has_artvin_li

Ya abiler bir forum sitesi Bu kadar mı hızlı ve kaliteli olur ( şeytanın kulağına kurşun da )

Sn ferittt ustam Sizin de söylediğiniz gibi bu konuya daha sağlam ve herkesin de faydalanabileceği açık ve tam çözüm olacak sonuçlar bulmalıyız...Söylediğiniz gibi sorun sadece benim sorunum değil :)

Söylediğiniz bu galvanik izalasyon konusunu biraz açıklayabilirmisiniz Nedir ne işe yarar bunu çok duyuyorum ama ne olduğunu halen tam olarak çözümleyemedim.

Ayrıca optik izalasyon için de işlemciyi besleyen besleme katı ile sürücü sistemi besleyen katın şaseleri ayrı olması gerekmiyor mu örnek olarak 220VAC besleme ile çalışacak bir sistemin beslemesi için ben iki adet trafo kullanıyorum birincisi sadece pic'i besliyor 6-7,5 Volt civarında ne bulursam onu takıyorum :)  diğeri ise röle gruplarını besleyen trafo oluyor artık 24-12V ne gerekli ise yeterli güçte bir trafo ve pici besleyen trafonun doğrultmaç ve regülesi tamamen röle gruplarını besleyen trafodan ayrı oluyor araya opto kuplor ile yalıtılmış bir tetikleme sistemi koyunca opto kuplorlerin de çıkışlarını transistörler ile sürüp sorunsuz bir çalışma elde edebiliyorum Tabi trafoları da aynı faz dan beslemeye dikkat ediyorum.

Maliyeti biraz yüksek oluyor ama birkaç devrede kullandım pek sorun çıkarmadı Fakat bu söylediğim devre kamyon için aracın iki aküsü var seri bağlı 24 volt komple araç bu sistemi kullanıyor besleme olarak bizim taktığımız devre de bu aküleri kullanacak...

Dolayısı ile şaseleri birbirinden ayırmak gibi bir çözüm yolu çok uzun hikaye oluyor Ve maliyeti de çok yükseltiyo hadi diyelim yaptık ne kadar sağlıklı çalışacağını da düşünmek lazım sonuçta bir işlemcide 40 tane ayak varsa 40 ayrı arıza kaynağıdır derdi ustalarımız :)

Hadi çalışsa ne kadar süre sağlam çalışacak o da meçhul bence o yüzden en az malzeme ile en kaliteli sonucu alabilmek adına şu an düşünebildiğim Tek sonuç LM2575 ile yada benzeri bir devre yapılmış bir besleme devresi ve rölelerin de uln2803 gibi bir entegre ile sürülmesi ;)

Fakat bu konuda da hiç tecrübem olmadı yani ismini verdiğim entegreleri daha önce hiç kullanmadım ne derece sağlıklı sonuç alabilirim onu da burda paylaşıma açmak istedim kullanan arkadaşlar sonuçlarını ve gözlemlerini de yazarlarsa daha çok eleştiri ve daha fazla sonuç elde edebiliriz...

Son olarak eklemek istediğim ise Bu tarz bilgileri daha fazla ele almak daha fazla tartışmak bence herkes için daha iyi olur

Emeği geçen yazan yazmayan herkese teşekkür ederim.

ete

Bu konu artık tamamen tecrübeye dayanan çözümler gerektiren bir konu haline gelmiştir.
Parazit kaynaklarının olduğu ortamlarda aşağıdaki hususların yerine getirilmesi kaçınılmazdır.
- Besleme anahtarlamalı (2575 veya 2576)  güçkaynağı ile yapılmalı.
- İşlemci besleme bacaklarına mutlaka 100nf kondansatör atılmalı. Ayrıca devrede başka entegreler de varise onlarında besleme bacaklarına 100nf kondansatör mutlaka atılmalıdır.
- Mümkünse işlemciyi dış ortamdan izole etmelisiniz. Bu amaçla giriş ve çıkışları optocoupler  ile izole etmek doğru bir hareket olacaktır.
- Devrenizin , Selenoid , röle gibi Parazit kanaklarını sürme gibi işleri var ise ters diyot mutlaka bağlamanız gerekiyor.
- Mümkünse kartınızı ayrı bir güç kaynağı ile beslemenizde yarar vardır.
PCB lerde power plane mutlaka yapılmalı ve bakır kanalların 90 derecelik açılarla dönüş yapmamasına özen göstermeniz gerekir. Kanallar arasını çok yakın yapmamaya dikkat edin.

Tavsiyelerin belli başlı önemlileri bunlar. Bir kaç ilave daha olabilir .

Ete

teknisyen08

Evet sayın ete hocanın tavsiyelerine katılıyorum....hemşerim murat.

has_artvin_li

yaw metin abi neden isim veriyon istersen izmirde kemalpaşada olduğumu da söyle :))


Ete hocamın tavsiyelerine ben katılmayı bırak direk uyuyorum Ete hocamızın dersleri ile bişiyler öğrendik biz Saolsun Birde böyle bir site düşünmüş ki Çok da mükemmel olmuş...

Karar aldım lm2575 ile besleme yapıp uln2803 ile de röleleri süreceğim belki araya opto da koyabilirim...

teknisyen08

:D:D:D merak etme onu söylemem :D:D sen onuda yaparsın kolay gelsin ....

KAZIMUGUR

#11
LM257x yerine MC34063 öneriyorum.
Hem pic iniz hem cebiniz hoşlanır.

http://dics.voicecontrol.ro/tutorials/mc34063/

Çıkışlarda ULN gibi şeyleri boş verin .
MosFet kullanın , leblebi çekirdekden daha da ucuzladı.
Sürmek için yalvarmazsınız.
Güçü yetermi ne zaman ne kadar ısınacak gibi endişeleriniz olmaz.
Emniyet şart ise pc817 ideal arkadaştır.

Seramik 100nF takın illa takın pic olmasada olur ama 100nF olmazsa olmaz.

Kullanmadığınız pinleri out ayarlayın .

Girişleri pull down gibi değilde pull up gibi kullanın.

PCB dizaynı basit gibi görünsede başlı başına bir sanattır.
Yukarıda verilen ip uçlarını atlamayın.

Power plane görüşüne katılmıyorum , yerine göre kendini anten ya da kondansatör sanabiliyor.
Gerekirse o işi metal kılıfın (kalay ve ya galvaniz kaplı dkp) iç tarafı için yapmak daha etkili , vhf uhf modülleri hatırlayın.

Araçlardaki enerjiye güvenmeyin hele araç çalışken son derece " kirli " bir kaynaktır.
Gerekirse şasesi dahil hepden galvanitik yalıtım kullanın.
SG3525 size yardımcı olacaktır.

Kabloların üzerindeki ferrit boncukların bile iş gördüğü oluyor.
Fazla mı paranoyak takıldım ne....


mitec

ete hocam herşeyi anladımda

"bakır kanalların 90 derecelik açılarla dönüş yapmamasına özen göstermeniz gerekir."

acaba bunun nedeni nedir.ne gibi sakıncaları var.

ete

Tecrübeli PCB tasarımcıları kanal dönüşlerini daima belirli bir açı ile yapıyorlar. 90 derecelik dönüşler enterference denilen osilasyonlar üretiyor. Bir nevi osilatör bobini gibi çalışıyor o kanallar ve o hat hemen osilasyona başlıyor. Anlayacağınız bakır kanal bir bobin etkisi yaratıyor. Ama dönüşleri açı (45 derece) yaparsanız sistem kanal olarak  çalışıyor bobin etkisi ortadan kalkıyor. Bu bir tecrübe ve bence uyulması gereken bir tecrübe.

Ete

Hattuşa

http://www.williamson-labs.com/480_byp.htm
konu ile ne kadar alakalı bilmem ama beslemedeki cond. lerin önemini belirten bazı animasyonlar mevcut, bakmaya değer diye düşündüğümden ekledim, umarım işinize yarar

Powered by EzPortal