avatar_elektro77

Ücreti mukabilinde uzaktan eğitim almak istiyorum.

Başlatan elektro77, 02 Şubat 2023, 10:07:01

elektro77

Ticari bir tx devresi ile bir rx devresi arasındaki iki yönlü iletişim protokolünü gerekli techizat ile okuyup edindiğim kodları kendi yapacağım bir devrenin yazılımında kullanabilecek kadar eğitim almak istiyorum.
Skype vb. uzaktan görüntülü eğitim tercihimdir. Gerekli cihazlar mevcuttur. Sorularınızı buradan veya telefondan sorabilirsiniz. Yazılım bilgim kodları edindikten sonra kullanabilecek seviyede sayılır.
İletişim 0542 554 21 12 Ümit
"Eğer bir konuyu öğrenmek istiyorsan o konunun öğretmeni ol; daha iyi öğrenmek istiyorsan o konuda bir kitap yaz; daha da iyi öğrenmek istiyorsan yazdığın kitabi oku"

alisumer

hocam bu ticari tx rx devresi hangi protokolu kullanıyor biliyormusunuz.söylerseniz belki daha önce o protokolde çalışmış olanların ilgisini çeker.
Hep meraktan

elektro77

Alıntı yapılan: alisumer - 02 Şubat 2023, 14:58:35hocam bu ticari tx rx devresi hangi protokolu kullanıyor biliyormusunuz.söylerseniz belki daha önce o protokolde çalışmış olanların ilgisini çeker.
Uart iletişim protokolü kullanılıyor. Her iki taraftada max485 veya 75176 çipleri var. Bazı devrelerde ise optokuplörlerle data iletişimi sağlanmış.
Tek bir devre değil. Birçok çeşidi var. Bu nedenle kendim öğrenmem konusunda ısrarcıyım.
Bir çok çeşit motor sürücüsü tamir ediyorum ve bu sürücülerin bir çoğu uzak bir ekrana bağlı ve aralarında seri iletişim var. Tamire gelen sürücüler genelde ekran olmadan gönderiliyor ve masa üstünde test etme imkanı olmuyor. Tamir edilen sürücünün masa üstünde testini yapabilmem için bir kereliğine ekranla birlikte istenmeli ve dataları okuduktan sonra artık ekrana ihtiyaç olmamalı. Amaç bu. Her seferinde ekranı yerinden sökmek ve kargolamak çok zor.
"Eğer bir konuyu öğrenmek istiyorsan o konunun öğretmeni ol; daha iyi öğrenmek istiyorsan o konuda bir kitap yaz; daha da iyi öğrenmek istiyorsan yazdığın kitabi oku"

alisumer

sanırım plc modül bağlantılarında kullanılan iletişimden bahsediyorsunuz gelen datayı bir lojik analizör ile yakalama konusunu yapmışsınızdır .rs485 osiloskop okumasını entegre çıkışından değil de girişinden okursanız gönderilen ham değeri daha sağlıklı okursunuz.fakat benim demek istediğim asıl bu da değil aşağı yukarı her plc firması kendine özel iletişimde güvenlik yöntemleri kullanıyor örneğin io-link için "adres ,komut,ack, mesaj, crc,parity"bir veri bloğu var.datayı ham hali ile gönderme konusu bence ikinci planda çünkü siz rs485 girişine neyi verirseniz o sadece seviye değiştirip kendi formatında çıktı verir karşı tarafta da aynı formatta alıp tekrar ilk gönderdiğiniz formata çevirir önemli olan bence iletişimin kuralları neler plc hangi adresleri ve komutları kullanıyor  crc verisi nasıl hesaplanıyor gibi sorunlar .aynı problemi bende io-link cihazlar için yaşıyorum benim fazladan sorunum piyasada io-link çipi yok.
Hep meraktan

kudretuzuner

#4
Merhaba,
Konuyu daha iyi anladım. Bu çalışma için çalışan (sağlam) bir sürücüden ekran girişine hangi hex kodlarının geldiğini okumak gerekir. Bu birinci aşamadır. İkinci aşama ise, ekrandan yapılan her eylemin karta gönderdiği hex kodlarını bilmemiz gerekir. Özetle sürücünün ekrana ve de ekranın sürücüye gönderdiği datalar silsilesini ve de her bir hex değerin nasıl bir iş yaptığını bilirsek o zaman cihazın AKIŞ DİYAGRAMINI çözmüş oluruz diye düşünüyorum. Hatta bu akış diyagramını çözdükten sonra modifiye edip daha mükemmel hale de getirmek olasıdır. Aşağıdaki linkte geçen yıllarda genel amaçlı olarak tasarlayıp uyguladığım çok kapsamlı bir çalışmamın video linkini de paylaşayım. Bu kart, PC'den 14 röleyi on-off yapabilmekte (4 adedi timer gecikmeli) dış ortamdan 10 adet (sensörlerden ben CNY70 kullandım) gelen on-off değerleri algılayıp PC'de gösteren ve de 0-5 volt analog sensörden bilgiyi ADC0804 ile dijitale çevirip 00-FF arası 256 olasılığı PIC'e girerek tüm byte ları tek tek kontrol edip iki dijit 7 segment olarak gösterebilen bir çalışmadır. Analog sensör olarak MPX5700 basınç sensörü kullanıldı ve kompresör basıncı okundu. 
                                             
https://www.youtube.com/watch?v=FZ2LI5Cv5wM
https://www.youtube.com/watch?v=XkrGb0KgPU8

Powered by EzPortal