avatar_ete

DEPREM!!!

Başlatan ete, 06 Şubat 2023, 09:26:01

ete

Arkadaşlar,

Yine büyük bir deprem yaşadık. Hepimize geçmiş olsun. Ölenlere Allahtan rahmet diliyorum.
Bölgede yaşayanlara kolaylıklar temenni ediyorum. Umarım yaraları kısa sürede sarılır.

Deprem bir gerçek bunu kabullenmemiz gerekiyor. Bakınız binalara ne kadar uydur kaydır yapılmışlar. Yapanların vicdanları sızlıyordur inşallah. Doğru yapılanlar dimdik ayakta duruyorlar. Çevremizde bu konuya yeterince duyarlı olmamız lazım. Yaşayan her nesil bu deprem gerçeği ile bir veya birkaç defa yüz yüze geleecek mutlaka. Bunu düşünerek gerek organizasyon gerekse yapıların güvenliği açısından olaylara daha yakın durmamız gerekiyor bunu unutmayın.

Deprem anında herşeyin kesildiğini özellikle telefon haberleşmesinin aşırı yüklenme veya hasarlar nedeni ile çalışmadığı durumlarda en azından haber almak yada haber iletmek üzere bir telsiz ağı kurmak yada mevcut ağlara katılmak açısından nasıl bir telsiz alınmalı diye bilenlere soruyorum. Bu soruya VHF veya UHF diye bant ayırımı yapılarakmı cevap almalıyım yoksa bir bant da bir takım özellikleri olan telsizlere mi bakmalıyım bu konuda bilgisi olan var ise detaylı bilgi bekliyorum.

Ete
 

onurinci

hocam ulusal afetlerde VHF ve UHF her ikiside kullanılır. tek sorun bu telsizler lisans gerektirir kişisel olarak kullanılamaz Radyo Amatörü belgesi aranır satış esnasında. VHF kırsal kesimde çok verimlidir.UHF ise büyük şehirler için idealdir,binalardan yansıyarak büyük bir bölgeyi kapsarlar, fakat PMR (Personel Mobile Radio ) 1 watt gücünde anten çıkarılıp güçlenemeyecek şekilde tasarlanmış,UHF' de değiştirilemeyecek 8 ,16, 40 kanal gibi varyasyonları olan ,sabit tüzüğe göre önceden yerlertirilmiş frekansları olan el telsizlerini ,hiç bir izin olmaksızın ,dilediğiniz mağazadan alıp sorunsuzca kullanabilirsiniz, yaklaşık 3 km karede iş görürler,lisanlı telsizler ise 25km kare etkilidirler, bu tür ulusal afetlerde en etkili olan Radyo Amatörlerinin kullandıkları 1.8...29 MHz HF tabir edilen cihazlar ile iller arası ve ,dünya ile iletişimde kalmak mümkündür.felaketsiz günler temennisyle,kalın sağlıcakla..

ahmet_zxc

ete hocam;

öncelikle uzun mesafe telsiz kullanmak için ya frekans tahsisinizin olması lazım ya da amatör telsiz ehliyeti almak lazım.
ben amatör telsiz operatörüyüm.
PMR446 halka açık bantlardır burayı kullanmak serbestttir. ancak normal günlerde bile çok yoğun olan bu hatları afet durumunda kullanmak çok zor.

uhf vhf birlikte olan 5-10W arası el telsizleri makuldür. 1000 tl civarı..

uhf ve vhf telsizler 5-10km de kullanılabilirler, şehir içerisinde 500 metreye kadar düşebilir, burada birçok etken var.

benim ofisim ile evim arasında özel bir frekansta sabit telsiz var.

amatör iseniz amatör role istasyonlarını kullanabilirsiniz. amatör roleler birçok ilimizde imece usulü yapılmış baz istasyonuna benzer yapılardır.
ayrıca dünyadaki tüm amatörlerle konuşabildiğimiz echolink diye bir uygulama var. telefona da kurulabilen bu uygulama ile telsiziniz yanınızda olmasa bile tx rx yapabilirsiniz ve tüm telsizler sizi duyar.

bunun dışında AM modülasyonunda uluslararası görüşme de yapabileceğiniz HF telsizler var. bunlar iyonosfere sinyal gönderip oradan sinyalin yansımasına dayanan çalışma prensipleri var. bu sebeple arada dağ bayır olması yada farklı etkenlerden çok ta fazla etkilenmezler. 25 - 30 000tl bandında başlayan fiyatları var.

genel olarak böyle. sormak istediğiniz herşeye bildiğim kadarıyla cvp verebilirim

ete

Bilgiler için teşekkür ederim. Olay kafamda netleşti.

Ete

alisumer

#4
enkaz altından ses veren canlının yer tespiti için neler yapılabilir örneğin birbirine olan uzaklıkları bilinen 3 adet steteskop mikrofon opamp kullanılarak işlemci ile giriş sinyali süreleri hesaplanarak bir harita oluşturulabilirmi hatta her mikrofon üzerinde basınç ölçerler ile birbirinden yükseklik farkları ile karşılaştırılsa belki enkaz içerisindeki dikey ve yatay konum tespit edilebilir.böyle bir cihazı el birliğiyle yapabilirmiyiz.anladığım kadarıyla böyle bir cihaz şu an kullanılmıyor çok işe yarayabilir.gerekli parçalara sponsor olabilirim tabi kodlara da el atarım .
Hep meraktan

ete

Elektronikte her şeyin mümkün olabildiğini günümüzde geliştirilen aletlerden az çok anlayabiliyoruz. Bu önerdiğin sistemde yapılabilir. İşin içinde çok fazla analog ve yanında digital elektronik var. Kendi açımdan bakınca bunun nesini yapabilirim diye düşünüyorum ve ancak programa en azından algoritma geliştirmede yardımcı olurum diye düşünüyorum.
Bu bir ekip çalışması ister bu nedenle önce bir blok şema çıkartılmalı sonra blok şemadaki birimler üzerinden iş bölümü yapılıp ortaya prototip çıkartılmalıdır. Alet iş görürmü orası bilinmez. Çünki göçük altında ne kadarlık bir hacım kalıyor ki buda çok değişken bir parametre bu şartlarda bu alet ne yapar bilemiyorum. Ancak denemek de gerekli diyorum.
İşe önce fikir beyanında bulunarak başlamakda bir katkıdır diye düşünüyorum ve uygulama için yeni fikirler bekliyorum.

Ete

elektro77

Teknoloji o kadar çok gelişti ki mi acaba?
Telefonlar çekmiyor. İnternet çekmiyor. Göçük robotları nerede?
Öve öve bitiremediğimiz akıllı binalar nerede?
Daha sayamadığım birçok şey.
Afet durumlarında malesef taş devrine ve imeceye dönülüyor.
Yani teknoloji falan gelişmiş değil. Bana göre.
"Eğer bir konuyu öğrenmek istiyorsan o konunun öğretmeni ol; daha iyi öğrenmek istiyorsan o konuda bir kitap yaz; daha da iyi öğrenmek istiyorsan yazdığın kitabi oku"

ete

Teknoloji gelişti gelişmesine de insanlar ona ayak uyduramıyor maalesef yada büyük kesim ayak uyduramıyor. Sonunda ucu gelip paraya dayanıyor çünki. Buda teknolojinin kabahati değil. Şikayet edeceğimize üretim yapalım yada fikir üretelim bana kalırsa.

Oturduğumuz yerden yalnızca şikayet etmek çok kolay. Bunu yaparken mantıklı çözüm önerileri de sunmak gerekir. O zaman şikayetin bir anlamı olur.

Ete

İlyas KAYA

En gelişmiş teknoloji 1999 dan beri bizde...

- "sesimi duyan var mi?

- duyuyorsan 3 kere tıkla.

Uyuyor isen kendi başının çaresine bak.

25 yılda geldiğimiz nokta duyuyor isen 3 kere tıklayın olmuş malesef.

Afganlar enkaz altındaki 3 farklı kalp ritmini tesbit eden cihaz ile gelmişler.

Termal kameralar var ancak yeterli değil. 1 enkaza geliyor ve oradan çıkıp başka enkaza gidiyorlar.

Termal kameralar başarılı görünüyor. Mesafe ölçümü de yapıyor olması enkaz kaldırma da büyük avantaj. Daha hızlı müdahale şansı veriyor
Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

alisumer

elektro lütfen yanlış anlamayın.deprem başlığı altında bir cihaz fikri için bilgi rica ettim çoğumuz burada olduğumuza göre elektronik ile ilgiliyiz en azından arada mühendislerimiz teknisyenlerimiz var biliyorum duygusal bir konu deprem kızgınlıklarımız var tabi ama örneğin ASM başlığında program paylaşıyorum asm mi kaldı ya diyen çıkıyor yani sorun kızgınlığımız değil toplum olarak tartışma ve bilgi paylaşma kültürümüz çok gelişkin değil malesef. bakın bilgi istendiğinde yapılan yorum sonrası konu artık yorum üzerinden dünyor ve hiç bir şey elde edemiyoruz.
şimdi tekrar sorayım böyle bir cihaz yada daha farklı bir cihaz için sponsor bulabilirim-olabilirim. sadece cıhaz için ben şu kısmını yapabilirim hangi parçaların kullanılması gerektiğini biliyorum.yazılıma yardım edebilirim aklımda bir algoritma var kesin çalışır, benden de lehim pastası falan gibi bilgiler paylaşırsanız örnek (ETE hocam) iyi olur.ilyas hocam işte bizde yapalım birşey akut un elinden gelen o cihaz yapmak bizim işimiz kurtarmak onların bu eleştirin bize ve yerinde ama eleştiri ardından aksiyon gösterelim
Hep meraktan

elektro77

#10
Oturduğum yerden bir şey yapmadan yorum yaptığım fikriniz tamamen zandan ibaret. Böyle yaptığıma dair yanınızda kesin bir bilgi mi var?

Bahsettiğiniz cihazı düşündüm hemde dakikalarca ama olanaksız. Bu tip bir cihaz için yıkıntı dört bir taraftan sensörlerle donatılmalı ve yukarı ve asağıya hareket edip 3 boyutlu tarama yapabilmeli. Böyle bir mekaniği kurmak zemindeki yıkıntıların durumu ve zorluğu bakımından çok zaman kaybettirir. Olanaksız gibi.
"Eğer bir konuyu öğrenmek istiyorsan o konunun öğretmeni ol; daha iyi öğrenmek istiyorsan o konuda bir kitap yaz; daha da iyi öğrenmek istiyorsan yazdığın kitabi oku"

alisumer

yer tespiti xy düzleminde yüzeyde üç anten ile yapılabiliyor 4 cü bir anten ile artık z ekseni de ölçülebiliyor işin teorik kısmında bence problem yok.zaman kaybettirir derken 100 saat oldu hala kurtulan var mikrofon yerleştirmek kaç dakika alabilir.sistemin şöyle bir artısı olabilir hatta bu mikrofon üçkeni gelen sinyalin yıkıntının dışındanmı içindenmi geldiğini de söyleyebilir teoride çalışır pratikte işlemci kısmı hariç ne tarz parçalar kullanılır bilmiyorum bilen varsa sinyalin yükseltilmesi konusunda belli frekansların filtrelenmesi konusunda fikir ve devre şeması parça listesi paylaşabilir.
Hep meraktan

elektro77

Define ve toprak altı yapıları görüntülemek için kullanılan bir çok cihaz var. Çalışma mantıklarını tam bilmiyorum ama bunlar işe yaramaz mıydı acaba?
"Eğer bir konuyu öğrenmek istiyorsan o konunun öğretmeni ol; daha iyi öğrenmek istiyorsan o konuda bir kitap yaz; daha da iyi öğrenmek istiyorsan yazdığın kitabi oku"

alisumer

onlar kullanılıyor şu anda bölgede fakat daha çok boşluk tespitinde faydalılar tabiki çok faydası oluyor boşluk varsa ihtimal artıyor ama canlı tespit etme konusunda en ayırt edici verinin ses tespiti olduğunu düşünüyorum bende.
Hep meraktan

elektro77

Alıntı yapılan: alisumer - 10 Şubat 2023, 14:59:23onlar kullanılıyor şu anda bölgede fakat daha çok boşluk tespitinde faydalılar tabiki çok faydası oluyor boşluk varsa ihtimal artıyor ama canlı tespit etme konusunda en ayırt edici verinin ses tespiti olduğunu düşünüyorum bende.
Zaten öyle bir cihazı kullanıyor olmalılar ki ses dinlemesi yapılacağı uyarısında bulunup herkesi susturuyorlar.
"Eğer bir konuyu öğrenmek istiyorsan o konunun öğretmeni ol; daha iyi öğrenmek istiyorsan o konuda bir kitap yaz; daha da iyi öğrenmek istiyorsan yazdığın kitabi oku"

Powered by EzPortal