avatar_umiter

PIC Basic Ders 15

Başlatan umiter, 02 Temmuz 2012, 15:11:02

umiter

Sayın ETE hocam,

Çok ara vermedinizmi artık, bir ders 15 sizcede uygun olursanız çıkarmı ortaya ? 

Saygılarımla.
Bilgi elde edilmesi zor,  tüketilmesi kolay bir bulamaçtır.

ete

Sence 15 inci ders hangi konulari icermeli?
Ete

Evren Kılıç

harici analog/dijital çevirici kullanımı olabilir

umiter

Bu aralar yoğundum, sabah fırsat buldum hemen yazayım hocam, hani RFID çok işe yarardı bu konu da tecrübenizden kendi adıma istifade etmek isterdim.

Bu sebeple sizin, sevdiklerinizin ve tüm forum üyelerinin kandilini en içten dileklerimi kutluyorum.

Saygılarımla.
Bilgi elde edilmesi zor,  tüketilmesi kolay bir bulamaçtır.

Mucit23

#4
RFID haberleşme sisteminin ders olacak bir tarafı yok. Çoğu RFID modüller uartla veya bazıları uartın yanında SPI ve I2C protokollerini destekliyor. Pici ilgilendiren bu iletişim protokolleridir.  Ete hocamız diğer derslerinde bu konuları güzel bir şekilde ele almış.

Zaten RFID konusu zor bir konu değil. Yapmanız gereken elinizdeki modülün manualine göre modüle uygun komutlar göndererek okuma veya yazma yapmak.
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

ete

Ders konularını mümkün olduğunca genellemeye ve işlemcilerin genel özelliklerine dayandırmaya çalışmıştım.
Şimdi iyice anlaşılıyorki verilmesi gerekenleri vermişim. Zira ders konusu olarak istediğiniz konuların tamamı çevresel birimler ama temelleri işlemci ile haberleşmeye dayanıyor ki onları zaten derslerimde vermiştim.
Gerek harici eprom gerek RFID ve benzeri elemanların işlemci ile olan alakası yalnızca haberleşme ye dayanıyor. Gerisi haberleşme sonucu elde ettiklerinizi ekrana veya displaylere yansıtmaya kalıyor.
Bana işlemci ile alakalı ders konuları bulmanız gerekiyor.  Ben ders olarak anlatılacakları detaylı olarak anlattığım kanısındayım.
Bundan sonrası daha ziyade algoritma çalışması olmalı bence. Zira oturup komutları ezberleseniz bile program yazmada çoğunuz zorlanıyorsunuz. Bunun sebebi Algoritma oluşturmakta zorlanmanız elbette. Çoğunuza bazı kolay işler bile zor geliyor. Sebebi bilgi eksikliği değil yalnızca o bildiğiniz komutları nerede nasıl kullanacağınızı tam olarak kestiremiyorsunuz.
Elbette bu konuda en yardımcı eleman ders örneklerdir. Örnekler size neyi nasıl kullanacağınızı anlatır. Herkesin bir yoğurt yeme şekli vardır derler ya komut kullanımında kişisel farklılıklar görmek mümkündür. Ama ben kendi usullerimin hemen hemen en iyileri olduğunu düşünüyorum. Bu yargıya diğer yazılan programlarla kendi yazdıklarımı karşılaştırarak ulaşıyorum.
Elbette el elden üstündür derler. Benimde zaman zaman takdirle karşıladığım metodlar olmuyor değil. Bende onları dağarcığıma kayıt edip ileriki programlarımda kullanmaya çalışıyorum.

Yeri gelmişken bazı programlarda gördüğüm mantıksal kusurlara burada yer vermek istiyorum.
Program yazma tamamen mantıksal bir olaydır. Mantığınızı ne kadar iyi çalıştırırsanız o kadar başarılılı olursunuz.
Burada çok sık yapılan bir kusuru açıklamak isterim.
GOTO BASLA
BASLA:

Şeklinde iki satır görülüyor. Bu satırlardan GOTO BASLA satırı burada gerçekten lüzmsuzdur. Yanlış değil ama lüzumsuz. Çok kişi bunu böyle yazıyor. Neden lüzmsuz açıklayayım. Basic de program satır takıp eder. Goto basla yazmasanız bile program zaten BASLA etiketine gelecektir. Başka çaresi yok. Kendiliğinden olacak bir şey için sizin komut yazmanız gerekmiyor.
Bir başka örnek;
Binary mantığı iki konumludur 1 veya sıfır.  Desimal sonuçları bile binary mantığı ile değerlendirebilirsiniz.
Bir sayı 10 dan ya büyük tür yada küçüktür bir üçüncü alternatif eşitlik durumudur ama onu ya büyüktür içinde yada küçüktür içinde değerlendirirseniz alternatifiniz 2 ye düşer.
IF SAYI>10 THEN GOTO BUYUK   şeklinde bir satır yazdınızmı sayı 10 dan büyük ise BUYUK etiketine gider. Şayet BUYUK etiketine gitmemiş ise yani sayı=10 veya SAYI<10 ise bir alt satıra geçecektir. Artık oraya IF SAYI<10 or SAYI=10 GOTO KUCUK şeklinde bir komut satırı koymanın bir anlamı yok değilmi. Oraya Yalnızca KUCUK etiketini koymanız yeterlidir. Çünki başkaca bir alternatif yok. Program Büyük etiketine gitmemiş ise zaten bir alt satıra gelecek. Siz oraya şart komutu koysanızda gelecek koymasanızda.
Bunlar küçük şeyler ama bir araya gelince büyük şeyleri oluşturabiliyorlar.
Şİmdilik bu kadar.
Ete


huseyin

#6
evet hocam algoritma oluşturma da sorunumuz bence 15 in ci ders bu konu üzerine işlense daha iyi olur
hangi komutun ne işe yaradigini örnekler sayesinde ögrendim ve örnekler üzerinde degişiklik yaparak programi istedigim gibi yönlenidiriyorum fakat farkli bir program yazmaya gelince tıkınıyorum mantigini kuruyorum ama hangi komutu kullanip ne şekilde yazacagi bilmiyorum galiba bu sorun tecrübelerle silinecek ama siz yine de bir programa başlarken ilk yaptiginiz ve düşündügünüz şeyler nelerdir 15. ders olarak anlatirsaniz daha iyi program yazmaya başlayacagimiza inaniyorum hocam

Powered by EzPortal