trafosuz dc 12-15 volt

Başlatan sahinler64, 16 Ekim 2012, 17:09:54

cemilsivas

Arkadaşlar Ete hocam da bahsetmiş. Ben de denediğim için söylüyorum. En fazla 5v 50ma akım alabilirsiniz. Daha fazlasında şarj direnci aşırı ısınıyor. Hele pil falan şarj etmek için hiç uygun değil.

kotan04

bugün bir çalışan kartı ölçtüm .yüksüz haliyle 6v 40 ma ve bu haliyle 3.6v ni-cad pil şarj ediyor.
ve 2 yıldır kullandığım tıraş makinem 'de bu teknikle şarj oluyor. arkadaşlar amacım tartışmak değil Çinli üretici  yapıyor ve biz bu tip ürünleri ışıldak,tıraş makinası vb..şeylerde kullanıyoruz neden başkalarının kullanıp bize sattığı şeyi bizde yapıp deneyim sahibi olmayalım ?

yardımlarınız ve fikirleriniz için teşekkür ederim.

POWER

çinliler yada başkaları bu tekniği maliyeti düşürebilmek için yapıyor.çokda sağlıklı bir yöntem değil pil şarjı için.bu şekilde şarj edilen pillerin  kısa zamanda ömürleri bitiyor malesef.

cemilsivas

Ben bir ışıldakta gördüm. Sadece kondansatörle şarj ediyor. Ne kesici devre ne de başka birşey. Sonra niye bunun pili hemen bozuldu diyoruz. Bence yeni teknoloji çıkana kadar en iyisi trafo ile şarj ☺☺☺

HD ELEKTRONİK

Bu devrelerde bence en büyük sorun izolasyon sorunu.
Pek tasvip etmediğim bir yöntem.

F®T

Kotan04 hocam izolasyon sorunu yoksa yapmanın bir sakıncası yok bence.Neden yapılmasınki.
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

kotan04

bende yapmayı deneyeceğim birçok üründe kullanılmakta ve bu ürünlere 1 yıl garanti veriliyor :) işin özünde sizlerden web sayfasındaki hesaplamayı sormuştum yardımcı olursanız sevinirim.

F®T

Hocam yıllardır çok ciddi ürünlerde görüyoruz.Bunun tek kusuru düşük akım ve izolasyon zaafiyeti.Onun dışında amacı yerine getiriyorsa çokta handikap yapmamak lazım.Dikkat edilecek en önemli nokta yapacağınız üründe izolasyon zaafiyeti olacakmı olmuyacakmı.Yoksa no problem. ;D
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

POWER

ben bu yöntemi daha ziyade ucuz cihazlarda gördüm hep.cidddi ürünlerde hiç görmedim.bana denk gelmedi anlaşılan.

F®T

Endüstriyel ortamda kullanılan daha çok ürün var.Bunların çoğunda bu yapı var.İzolasyon endişesi olmayan ve akımın yettiği her yerde kullanılmasında bir sakınca yok demekki.

F®T

Koton04 hocam hesaplamalar ve değerler şekilde görülüyor.İncelersiniz.

est32

merhaba,
kısa süre öncesine kadar vestel manisa fabrikasında ar-ge bölümüne bağlı çalışıyordum. Geçen yıl bir projem için birkaç mühendis arkadaşa yukarıda şeması görülen trafosuz devreyi sordum. Sonuçta bu trafosuz devreler vestelin ve diğer markaların fırın/bulaşık/çamaşır makinalarında da kullanılıyor. Eğer bir sakıncası olmuş olsaydı on yıllarca evinize hizmet edecek bu makinalarda kullanmazlardı değil mi?
Sorum üzerine tecrübelerini anlattılar ve aklımda kalan kısımları burada paylaşayım;

1- seri bağlı kutupsuz kondansatörün volt değeri hakkındaki durumu hatırlamıyorum fakat, kapasite değeri ne kadar yüksek olursa çıkışta elde edilecek olan akım da ona göre yüksek oluyor.
2- zener diod akımı/watt olabildiğince yüksek kullanılmalı, fakat akımı yükseltmek amacıyla birden fazla diod paralel bağlı olarak kullanılmamalı. Çünkü kullanılsa da yükün tek zenere bindiği söylendi(7805 için de bu hep söyleniyor).
3- EN ÖNEMLİ KISIM: Bu trafoya bağlı olan devre, fazla akım çekmeyeceği zamanlar(uyku modu,bekleme...) zener diyotun korunması için bir transistör ve yüksek wattlı direnç vasıtasıyla güç direnç üzerine verilmeli. Yani devreden fazla akım çekilmediğinde tüm yük zener diyoda biniyor ve bu nedenle zener diyot ısınıp yanabiliyor. Eğer böyle bir durum var ise enerji bir transistör vasıtasıyla direnç üzerine verilmelidir.

hatırladıklarım şimdilik bu kadar.

F®T

Hocam söylediklerinizin hepsi doğrudur.Şemada belirttiğim değerler güç bakımından 2 katı seçilmiştir.
Aydınlatıcı güzel bilgiler için teşekkürler.

kotan04

Alıntı yapılan: F®T - 30 Ocak 2017, 21:37:11
Hocam söylediklerinizin hepsi doğrudur.Şemada belirttiğim değerler güç bakımından 2 katı seçilmiştir.
Aydınlatıcı güzel bilgiler için teşekkürler.

Merhaba linkte bulunan resimde bu yöntemle şarj yapıyor.

https://postimg.org/image/3kosovn1r/

est32

Alıntı yapılan: kotan04 - 30 Ocak 2017, 23:56:35
Merhaba linkte bulunan resimde bu yöntemle şarj yapıyor.

https://postimg.org/image/3kosovn1r/

Linkte gorulen devre çin işi led ampul devresi. Maalesef akım sınirlandirma konulmayip seri kondansator ile yapilan bu ampullerin ledleri kisa surede bozuluyor. Ama kondansatorlu devre calusmaya devam ediyor, onda sorun yok.