avatar_Hattuşa

PICLERDE Vref(-) ve Vref(+) girişleri

Başlatan Hattuşa, 24 Nisan 2013, 09:02:55

Hattuşa

s.a. arkadaşlar PIClerde adc işlemlerini yaptığımız kanalların Vref- ve Vref+ kanalları mevcuttur malum, benim merak ettiğim konu  bu referans kanallarına hangi voltajları verebiliriz. şu kadarını biliyorum bu Vref- ve Vref+ kanalları arası max. 5v olmalı bu kısım tamam. ancak mesela Vref- ye max. ve min. uygulanabilecek voltajlar nelerdir? bu kısmı anlayamadım,

bir örnek verecek olursak;
diyelim ki bir sinyalimiz var bu sinyalimizin genliği +6v ile +11v arası arasında değişiyor, klasik çözümler ise
a) opampla fark alıcı devresi kurup bu aralığı 0 ile +5v arasına almak
b) gerilim bölücü direnci kullanarak sinyali 0 ile +5v arasına almak

şu şekilde de bir uygulama yapsak çalışır mı?
Vref- ye +6v vermek Vref+ ya +11v vererek ADC okutmak, bunu yazma nedenim isisde yapmış olduğum deneme bu şekilde ADC okuması yapıyor, gerçekte uygulama yapamadım, acaba isisin azizliği mi?


ete

Temel kriter vRef voltajı pic in besleme voltajından büyük olamaz.  Bu kısıtlama pic bacaklarının besleme voltajından  fazla voltaj altında bozulmalarından kaynaklanıyor. Bunu bilmeden önce bende ref bacaklarına 10V - 12V gibi değerler vererek isis de deneme programları yapmıştım. Çalışıyor isisde ama gerçek devrede denemedim hiç.

Gelelim Ref bacakları ne işe yarıyor. Diyelimki elinde 3V luk bir sensör var. Çıkışı 0-3V arasında değişiyor. Şayet Ref+ bacağına 3V verirsen ADC den ölçtüğün 0-3V arasındaki değer sana 0-1023 ADC karşılığı olarak gelir. Kısaca ADC karşılığı ref voltajına orantılı olarak hesaplanıyor. Ref- bacağı aslında GND dir. Ancak oraya -2,5V verebilirsin. Bu durumda Vref+ bacağına da +2,5V volta vermen gerekir. Bu durumda ölçeceğin ADC değeri -2,5V ile +2,5V arasında değişecektir. Bu durumda bu aralıkta ölçülecek adc değeride 0-1023 arasında değişecektir.
Umarım örnekler yeterli olmuştur.

Ete

Hattuşa

bilgiler için teşekkür ederim ete hocam
Vref- ve Vref+ aslında elimizde ki 1024 bit değerinin bölme oranını veriyor, bu bölme oranından yararlanarak 10 bit ADC yi 11 bit yapabiliyoruz, yani Vref- ve Vref+ aralığını 2,5v aralığına aldığımızda çıkan sonuc 11 bit oluyor,
benim anlamadığım konu Vref- ye -2,5v verebiliyorsak neden +6v veremiyoruz hocam, sonuçta -2,5v besleme aralığı dışına çıkmak demek değilmidir?
hocam 18F4520 ye ait datasheette bu konu ile ilgili herhangi bir uyarı veya bilgilendirme bulamadım,
hocam ben yanlış mı anlıyorum yada hatalı mı düşünüyorum,FIG.19-1 de (aşağıda ki resimde) Vref- ve Vref+ yı aktif ettiğimizde VCFG noktasında x1 ve 1x noktaları yeni referans noktaları olmuyor mu? yani bu kanallar bağımsız olmuyor mu?

ete

İşlemcide AN2 ve AN3 bacakları harici referans voltajı girişi olarak kullanılabilir. Bu kullanım ADCON1 registerine vereceğiniz değerle seçimli hale getirilmiştir. Çünki aynı bacakları analog giriş olarak da kullanmak mümkün oluyor. Voltaj referansı besleme voltajları ile aynı ise (0-5V) o zaman harici voltaj referansı kullanılması gerekmiyor. Ama 5V dan farklı bir voltaj referansı girilecek ise giriş yerine AN2 ve AN3 bacakları olacaktır. Zaten sende aynı şeyleri söylüyorsun ama anlaşamıyoruz.
Her neyse anlaman gereken şu. Pic CMOS yapıya sahiptir . Genel açıklamalarında pic'e girilecek voltaj değeri beslemeyi aşamaz diye bir kayıt var. Nerede okuduğumu hatırlamıyorum. Bu durumda potansiyel farkı 5V değerini aşmamalıdır.
Bu konuyu denemedim. Çok istiyorsan bir işlemciyi feda eder (belkide etmemiş olursun) denersin. SOnuç olumlu ise buraya yazarsın bizde öğrenmiş oluruz.

ETE

Hattuşa

hocam derdim muhalefet olmak değil, bu haftasonuna kadar bir uygulama yapayım, sorun değil 1 işlemciyi feda etmek, sonucunu burada paylaşırım hocam, amaç öğrenelim, kendimizi geliştirilem...
bir zamanlar felsefe ile ilgili merakım vardı oradan kalma bir fıkrayı anlatmak isterim.

nasrettin hoca bir gün eşeğini kaybetmiş, çevresine haber vermiş, her yere bakmış ama eşeğini bulamamış, aklında hep yaşadığı yerin yakınındaki dağ varmış ve kendi kendisine kesin benim eşek oraya kaçtı diye düşünmüş, tabi bu arada arkadaşları eşeği bulup getirmişler hocam buyur eşeğin demişler, hocanın aklında dağa bakmak fikri kalmış ya, demiş ki ; bu eşek benim olmasına benimde bir de şu dağın arkasına bakayım orda da yoksa eğer bu eşek kesin benim.

yani ete hocam siz haklı olmasına haklısınızda ben bi deneme yapayım  :D    :D    :D

ete


pwm.c

datasheette değerler yazıyor.
örneğin 16f877 nın datası sayfa 176 daki tablo:

_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

Hattuşa

Alıntı yapılan: pwm.c - 25 Nisan 2013, 02:10:22
datasheette değerler yazıyor.
örneğin 16f877 nın datası sayfa 176 daki tablo:



@pwm.c ustam verdiğiniz bilgi ile ikna oldum, aradığım böyle bir şeydi.

Powered by EzPortal