Arabada pic reset sorunu

Başlatan pehlivanson, 26 Nisan 2013, 13:07:03

pehlivanson

Merhaba ete hocam ve diğer ustalar...
Ben aşağıdaki devreyle otomobilde ayna kontrolü yapmak istiyorum. Fakat devre araç dışında hiç problemsiz çalışırken araçta role enerjilenir enerjilenmez reset atıyor.Bypass kondansatörünü picin üstüne koydum yine aynı sıkıntı var. Rolellerde 12v luk ayna motorları bağlı fikirlerinizi bekliyorum...

ete

Röle bobin uçlarına 1N4148 diyot ve 100nf kondansatör bağla ve yeniden dene bakalım.
Ayrıca sigorta ayarlarına şunu ilave ediver. @ DEVICE pic16f628A, BOD_OFF
Dene ve sonucu bildir lütfen.

Ete

pehlivanson

Ete hocam role bobin uçlarında 4007 diyotlar var 4148 takmak gerekirmiacaba. Kontak uçlarına 12v luk bir ampul bağlayınca (motora paralel) reseti kesiyor. Bu konuda fikrin varmı acaba ne alakası var. Bir de sorun role bobininden değilde sanki ayna motorunun ilk kalkınma anındaki akımından olabilirmi acaba... Son olarak eklediğimiz bod off ve lvp off komutlarının görevi nedir acaba ben ccs c kullandım #FUSES NOBROWNOUT  komutu bod off komutuna karşılık gelirmi? Teşekkür ederim.

ete

Diyot var ise gerek yok. Diyotları görmemişim. Led gibi duruyorlar dik monte etmişsin anlaşılan.
KOntak uçlarına 100nf bağlamak da fayda getirebilir.
BOD_OF brownout reset işini iptal eder. Pic de anlık gerilim düşmelerinde pic restet atar. Bir röle çekmesi anlık gerilim düşüşü yaratır ve genellikle bu düşmede pic reset atar. Bunu iptal etmeye yarıyor. LVP ise LOW Voltaj Programlama işlemini iptal eder. Aslında onu yazmaya gerek yok default kapalıdır zaten.

Ete

pehlivanson

Ete hocam 100nF yi kondansatör bağlıycam sonucu size bildiririm. Arabada pic beslemesini ve ayna motorlarının beslemelerini aynı 12V hat üstünden yapıyorum bunları ayırmanın yolu nedir acaba. Devreye ayna motoru değilde daha ufak motorlar bağlayınca reset oluşmuyor. Acaba aynala motorlaarı çok akım çekip picin beslemesinimi düşürüyor diyorum.

ete

ELbette anlık voltaj düşümleri meydana geliyordur. Buna PCB de kullanılan voltaj hatlarınının yeterli olmaması da destek sağlıyordur mutlaka.
Diğer bir muhtemel sebep de kontak parazitleridir.
Ete

muyat

PCB ekler misin
100nf bobin uçlarına bağlayıp dener misin.

pehlivanson

PCB yukarıda ekli zaten 100 nf araç gelince ekliycem.

F®T

regülatör girişinde 10uf yerine 470 uf tak  ve çıkışınada  100uf tak.röle kontaklarına parelel 100nf tak.
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

İlyas KAYA

Sayın pehlivanson;

Bu devre ile ilgili olarak "muyat" bey için bir devre çizmiştim.
Devrede çok eksiğiniz var malesef.

- Besleme ile regülatör arası çok uzak.
- Motor çıkışlarında hem artıya hem eksiye ters hızlı diyot bağlayın.2 motor ucu var toplamda 4 diyot olmalı.
- PIC'in beslemesinde 100nf göremedim
- 7805'in giriş ve çıkışında kapasiteler eksik. (Akü dahi olsa bu kapasitörleri kullanmalısınız)
- Role beslemesine  ve sinyal girişlerine 10NF veya 100NF kullanın.
- Hatları güçlendirin.

Şimdilik gördüklerim bunlar.

Kolay gelsin.
Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

pehlivanson

Yardım için teşekkürler dediklerinizi yapıcam. Bu ara ilyas hocam hızlı diyot olarak ne kullanabilirim bildiğiniz varmı kolay gelsin arkadaşlar.

F®T

düşük akımlı hızlı diyod 1n4148 rölelerde ters diyod olarak iyi olur.motor uçlarında ters olarak bvy 29,uf 4007 akımlı yerlerde olabilir.ayrıca motor uçlarına paralel 100nf iyi olur.
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.