C

PICKIT2 CLONE - USB PIC PROGRAMLAYICI

Başlatan cevat, 19 Mayıs 2013, 15:47:14

ete

Şimdi bir şeye benzedi diyebiliriz. Yalnız bu değişikliği yapacak olanlar dikkat etsin. Bu son verilen PCB ile bizimyaptığımız farklı.
Ama olay yinede anlaşılıyor. Kendi PCB sinde açıklama verilse idi daha iyi olurdu.
MCLR Yani Programlama voltajı dolaşımı için jumper yerine 10K direnç önerilmiş. CLK ve DATA dolaşım jumperleri için 1K önerilmiş. Tam tersi olacak gibime geliyor ama CLK ve DATA acaba 10 K olunca etkileniyormudur?

Ete

cevat

#16
Resimdeki  PCB, aynı devrenin önceki versiyonudur. Devreye alt yüzden bakılınca, jumper 'ların yerleri 2 devrede de aynı yerdedir.

Aslında osiloskoptan da işlemci programlanırken, voltaj  davranışlarını gözlemleyecektim. Fakat önerilen dirençleri lehimledikten sonra, mikro denetleyiciyi de sorunsuz ve sıkıntısız programladığını görünce, test süreci bence tamamlanmış oldu, belki bilgilenmek için sonra tekrar kontrol ederim...
Alıntı YapCLK ve DATA acaba 10 K olunca etkileniyormudur?
ZIF soket bağlantı şemasına göre 40-28  bacak işlemcilerde CLK ve DAT bağlantıları gerekli, diğer işlemciler için olmasa da oluyor. 1 kO luk dirençlerde jumper bağlantı zorunluluğunu ortadan kaldırıyor.

Sonuç olarak :
PICKIT 2 CLONE programlayıcı, son tadilattan sonra sıkıntısız ve sorunsuz çalışmaktadır. Böyle bir programlayıcıya, ihtiyacı olanlar varsa;
devreyi hazırlayıp kullanacak arkadaşlara başarılar dilerim...

İyi çalışmalar, kolay gelsin...

Bülent

Cevat Hocam eline sağlık, çok güzel olmuş darısı benim başıma, şöyleki
13 no_lu  iletide verilen adresleri incelemiştim, ancak sonrasında nette yaptığım araştırma sonucu ben de bu son devrede karar kıldım, yani "Palmaretro" isimli bu İspanyol' un devresini hemen ütü ile bastım ve montaja başladım. Devreyi henüz 1 saat kadar önce bitirdim, bu son versiyonun aynısı. Özetle durum şöyle galiba biraz yardıma ve yoruma ihtiyacım olacak;

1- WinXP hiç görmüyor, tanıtmaya çalıştım Pickit2 programını kurdum, o da bağlanmadı mesajı veriyor. olmadı
2-Win7 ise hemen gördü, 12F675 ile sildim yazdım okudum gayet güzel Fakat 16F628' i hiç görmedi  (Devrede bir tek L= 330 mH elimde bu vardı onun dışında herşey aynı )

cevat

#18

16F628A 'yı görememesi ZIF soketteki konumundan olabilir. Doğru bağlantı aşağıda, resimdeki gibidir.
Mikro denetleyiciyi ZIF sokete böyle takın.

Bobin direnci 680 uH değerinde kullanın, orjinal devrede de bu değer veriliyor. MCLR çıkışı 12volta ihtiyacı olduğundan 680 uH pwm olarak bu değeri indüktif olarak üretecektir. Daha düşük veya yüksek bobin dirençler, gerekli voltajı sağlamayabilir. 2 tane seri 330uH olarak deneyin belki sorunu çözer... Olmazsa 680 uH  ile değiştirirsiniz.


İyi çalışmalar, kolay gelsin...

Bülent

Bobin değerinin bu kadar kritik olacağına inanmamakla beraber yine de Cevat' ın önerisine uyarak, değiştirip L=750 uH   taktim, ama nafile yine bana kök söktürdü. Ta ki,  kılcal yollardan birinin fazla erimiş olduğunu buluncaya kadar, büyüteç ile ancak fark edebildim. Bağladığımda sorunsuz çalıştı.
Bir de, Cevat' ın önerisi doğrultusunda, jumperları çekip, yerlerine 2x1K ve 4x10K taktım ve çeşitli Pic' lerle test yaptım, sonuç harika... :)

12F675' te yaşadığım OSCCAL sorunu sonrası, ETE Hocanın "Pickit2 ile bunlar olmuyor" demesi üzerine, nur topu gibi yeni bir programlayım oldu, herkese tavsiye ederim, teşekkürler...

cevat

#20
Erol hocam devre tasarımındaki son hata da, giderildi...

Alıntı YapArada bir işlemcileri görmüyor check communication yaptırmak zorunda kalıyorum.

Çözümü...
18F2550 nin VPP/on - MCLR  23 cü bacağını besleyen, 10uF kapasiteyi, 47 uF ile değiştirirseniz, tüm denetleyicileri  " check communication " a gerek kalmadan, sorunsuz tanıyacaktır...

İyi çalışmalar, kolay gelsin...


ete

Hangi kondansatör olduğunu anlamadım. 23 nolu bacakta kondandatör bağlı değil.
Ete

cevat

#22

Şemaya göre anlattığımdan, anlaşılamadı 1N4148 den sonraki kondansatör, ZIF sokete en yakın olan 10 uF kondansatör ( zaten 1 tane var.) yerine 47uF kondansatör takılacak.

İyi çalışmalar, kolay gelsin...

Bülent

Cevat Hocam, benim yaptığım Pickit2  devre şemasında, zaten 47 uF olarak verilmiş... (pdf dökümanı olduğundan yükleyemedim, kabul etmedi)

cevat

#24
Alıntı yapılan: Bülent - 02 Haziran 2013, 11:59:54
Cevat Hocam, benim yaptığım Pickit2  devre şemasında, zaten 47 uF olarak verilmiş... (pdf dökümanı olduğundan yükleyemedim, kabul etmedi)

şema üzerindeki yeri,
baskı devre üzerindeki yeri

Son bir önerim 1N4148 le olsun...
Bu devrede 1N4148 diyotta çalışıyor ama yerine orijinal microchip 'in şemasında gösterilen Schottky tip diyot kullanabilirsiniz.
(BAT54- BAT85 veya 1N5817- 1N5818 - 1N5819 olabilir.)
Schottky diyotlar yapı gereği 0,15-0,45v arası  küçük gerilim düşümü gösterirler, normal  diyotlar 0,7- 1v arası gerilim düşümü göstereceği ve devre üzerinde VPP-on MCLR için 12-13v üretilmesi gerekliliğinden,  fazla gerilim düşümünün olması devrede kararsızlık oluşturabileceğini düşünürek schotty kullanılımını öneririm...
İyi çalışmalar, kolay gelsin...

Bülent

Benim basıp montajını tamamladığım ve şu anda kullanırken hiç bir problem yaşamadığım devre bu değil. Benim yaptığım, 14 No: lu mesajda resmi görülen kart ile hemen hemen aynı, yani Pic 18F2550 Zif Sokete paralel değil, dikey. Bunun devre şemasında ise 1N4148 sonrası verilen Kondansatör zaten 47 uF. Galiba, aynı kişi tarafından geliştirilmiş bir sonraki versiyon.

1N4148' i Schottky' ye çevirme konusuna katılıyorum. Çünkü, daha önce kullandığım IC-Prog programlayıcı da farkını yaşamıştım.


cevat

#26
Alıntı YapGaliba, aynı kişi tarafından geliştirilmiş bir sonraki versiyon.

İspanyol öğrenciler tarafından hazırlanmış galiba, Sizdeki tasarımı PALMA  diye biri ,http://cristpalma.blogspot.com/2009/06/pickit-2-clone-zocalo-zif.html?commentPage=2    yukarıdaki tasarımı da SABADO diye biri hazırlamış ( bir sürü eksikle...) http://micro-proyects.blogspot.com/2012/09/pickit-clone-2-v30_22.html
Aslında mimari olarak aynı da, daha kısıtlı sürüm... ICSP çıkışı, 3V3 - 5V seçeneği  yok...

Bu devreden  hazırlamıştım da... devrenin küçük  bir sorunu vardı çözememiştim. Sadece 18F2550 'yi programlayamıyordu.
Aynı bacak sayısına sahip 16F876 yı programlıyordum, sıra  18F2550 ye gelince programlayamıyordu.
Bilmiyorum sizdeki devrede de  kontrol ettiniz mi...
Konuyu burada incelemiştik...
http://etepic.com/index.php/topic,1083.0.html

Bülent

Tamam anlıyorum, elimde  18F şu anda  denemek için yok, daha sonra sonucu bildiririm.

ete

Şemada gösterdiğin ile pcb deki kondansatörler farklı. Dikkatli bak. Şemada gösterdiğîn pcb de alttaki 10 mf olan. Hangisi değişecek?
Pcb de gösterdiğin bobinin arkasında yer alan. Diyotun ucuna bağlı olan ise pcb de üst üste duran iki 10 uf dan altta olanı.
Ete

cevat

#29
Alıntı YapŞemada gösterdiğîn pcb de alttaki 10 mf olan. 

Hayır

1N4148 diyot + 680 uH bobin dirence bağlı olan 10 uF, şemadaki yeri ve baskılı devredeki yeri doğru işaretlendi, siz bir daha kontrol edin...

ZIF sokete en yakın olan 10 uF değişecek...

İyi çalışmalar, kolay gelsin...

Powered by EzPortal