I

pic'in üreteceği mesajları internet üzerinden başka biryere gönderebilirmiyiz

Başlatan izmirege_35, 06 Ekim 2011, 00:39:13

izmirege_35

Böyle bir proje geliştirmem gerekiyor.Bu bir kontrol kartı gibi birşey olacak.sahada çalışan bir cihazın karttında meydana gelecek değişiklikleri pic internet üzerinden ana bilgisayara aktaracak. Mesajı internet üzerinden nasıl aktarılabileceğimi bilemiyorum bu konuda bilgisi olan arkadaşlar varsa bilgi verirlerse sevinirim.Ayrıca daha sonra projeyi burdada  yayınlayabiliriz.

inventor

Bu konuda microchipin TCP / IP modülü olacaktı. Bulabilirsen onu kullanırsın ya da ISA kart ile de yapabilirsin. Şu linklere bir gözat. En alttaki linkte bu işin mantığı falanda anlatılıyor

http://www.sics.se/~adam/miniweb/

http://www.eix.co.uk/Ethernet/NetpicManual.htm
İlmin en büyük düşmanı, sabırsızlıktır. (Şems-i Tırmizi)

ete

Burada mademki arada bir PC kullanılacak o halde PC de çalışacak bir arayüz programına ihtiyaç oalcaktır.
Bu program pic kartı ile haberleşecek ve kart dan gelen bilgileri internete aktaracak.
İnternete aktarmanın bir yolu olması gerekir. Bu konuda hiç çalışmadığım için bilemiyorum.
Bana kalırsa PC arayüz programında iş çözülecek ve onun internete bağlı olması ve gelen bilgileri aktarması için ne gerekiyorsa veya nasıl bir program mantığı kurulması gerekiyor ise onu halletmek gerekir diye düşünüyorum.
Pic kart ve bilgilerin PC ye aktarılması işi kolay gerisi zor önce orayı halletmelisin.

Ete

izmirege_35

Ete bey ilginiz için teşekkürler.Ancak sorunum yanlış anlaşıldı galiba sahadaki ortamda PC yok burda internet bağlantılı bir cihaz var bu cihaza ait kartta meydana gelen arızaları merkeze iletecek bir kontrol ünitesi olacak.

inventor sizede teşekkürler linkleri inceliyorum.

inventor

Burada daha önce pic ile ethernet konusunda çalışma yapan olmamış sanırım. Ben de dahil. Aşağıdaki bilgiler eminim yaralı olacaktır.Konuyu bulduğum yerde de resimler görünmüyordu. İlgili siteyi bulup konuyu aradım ama bulamadım. Sanırım kaldırılmış. Yinede detaylı bakmak lazım. Zamanım kalmadı. Konu aşağıda anlatılıyor.

PIC ile internete girme ve TCP/IP kullanımı üzerine örnek proje ve e-kitap

Yaptığım başka bir çalışma.Bu çalışmada PIC işlemcileri nasıl internete bağlayıp uygulama geliştirebileceğinizi gösteren bir e-kitap yazdım.Çalışmayı, örnek uygulamaları, devre çizimlerini paket halinde burdan indirebilirsiniz. Microchip Stack v5.20 (5.99MB) Kitap 74 sayfadır, hepsini burda anlatmak mümkün değildir fakat genel olarak içeriğine değineceğiz.Çalışmanın özetini okumak için devam ediniz

Microchip TCP/IP Stack' i geliştirdiğiniz uygulamaları çeşitli ethernet modülleri ile kablosuz veya kablolu olarak alt ağlara veya internete bağlamanıza yarayan kodlar topluluğudur.Bunları bir nevi framework kütüphanesi olarakta düşünebiliriz.Yaptığınız uygulamaları uzaktan kontrol edebilir, veri toplama amacıyla kullanabilir veya web sunucusu olarak kullanabilirsiniz.Yapılabilecekler size bağlıdır.

Geliştirilmeye 2000 yılının başından itibaren başlanmıştır ve şuanki en yeni sürümü 5.20b dir. Bu kütüphane ile ethernet arayüzü olarak ENC28J60, ENCX24J600 serisi çipleri,dahili ethernet çipleri barındıran PIC işlemcileri veya ZeroG serisi kablosuz modülleri kullanabilirsiniz. Bu kodları 18F, 24F, 24H, dsPIC ve PIC32 ailelerinde kullanabilirsiniz.Fakat benim size tavsiyem kullanacağınız işlemcinin hafızası mümkün olduğunca yüksek olsun.Yoksa kapsamlı bir uygulama yapacak olursanız işleminin hafızası yetersiz gelebilir. Ben uygulamaları 18F serisi işlemciler ile yaptım.8 bitlik 18F ailesinden bir işlemci kullanacaksanız minimum 64K hafızaya sahip bir işlemci seçmenizi tavsiye ederim.

Geliştireceğiniz donanımlar bu kütüphane ile internetin tüm nimetlerinden faydalanabilmektedir.Çok profesyonel uygulamalar geliştirilebilir.FTP veya HTTP üzerinden donanımınıza dosya yükleyebilirsiniz,indirebilirsiniz, tüm özellikleri ile HTML bir web sitesi yayınlayabilirsiniz, yaptığınız donanımlardan mail attırabilirsiniz, TCP veya UDP üzerinden kendi uygulamanızı geliştirip yerel ağ üzerinden veya internet üzerinden donanımlarınızı kontrol edebilirsiniz.Bunların hepsini deneyip örnek kodları ile kitaba yazdım.Teknik bilgi için indirip okuyabilirsiniz.

Adından da anlaşılacağı üzere Stack, TCP/IP referans modelini kulanmaktadır.Bu dört katmanlı bir referans modelidir ve internet trafiğinde uyulması gereken bazı kuralları standartlaştırmaktadır. Stack yapısının TCP/IP modeline göre nasıl şekillendirildiğini aşağıdaki şekilde görebilirsiniz.Aşağıda adı geçenler ve çok daha fazlası kitapta anlatılmıştır.

Stack kodları Co-operative Multitasking olarak çalışmaktadır.Yani belli bir modül işini olabildiğince çabuk bitirip programın akışını diğer modüle vermektedir.Bu modüller bir çevrim içerisinde sırasıyla çalışarak sistemin görevlerini yerine getirirler.Program ilk açılıp ilk ayarlamalar yapıldıktan sonra main fonksiyonu içerisindeki sonsuz while döngüsünde bu modülleri devamlı devamlı çağırmaktadır.Bu sistemin sonucunda kullanıcılarda kendi yazmış olduğu fonksiyonları while döngüsü içerisine ekleyerek sisteme dahil etmiş olurlar.Fakat kullanıcıların dikkat etmesi gereken, yazdıkları kodların uzun gecikmelere yada sonsuz döngülere girmemesi gerektiğidir.Aksi halde multitasking yapısı bozulacak ve sistemin işleyişi duracaktır.Bu durumda donanım ağ üzerinden gelen isteklere cevap veremez hale gelir.Bunları dökümandan okuyabilirsiniz.

Yaptığım uygulamalardan bahsetmeden önce donanımı bir inceleyelim. Temel olarak donanımda işlemci olarak 18F4620 ve 18F4685 kullandım (18F4685 kullanmamın nedeni email uygulamasında 18F4620 nin 64K lık hafızasının yetersiz kalmasıdır. 18F4685 DIP kılıfta 96K hafızaya sahiptir) Bacakları aynıdır fakat donanımsal olarak bazı farkları vardır.Mesela 18F4685te 1 adet PWM pini vardır.Farkları için datasheetlerine bakabilirsiniz. Ethernet arayüzü olarak ENC28J60 kullandım.Web sunucusu uygulaması için 256K lık 25AA256 EEPROM, olan bitenden haberdar olmak için LCD ve senaryo oluşturması bakımından motor sürücü ekledim.Modüler bir yapı oluşturması ve gerektiğinde işlemci nin veya ethernet arayüzünün değiştirilebilmesi için işlemci ve ethernet olmak üzere projeyi 2 ye böldüm.Aşağıdaki şekillerde devre şemalarını ve fotoğrafları görebilirsiniz.

nclick="openInNewWindow('http://www.barissamanci.net/resimler/brsmnc_islemci.jpg','İşlemci Devresi')" alt="brsmnc - İşlemci Devresi" src="http://www.barissamanci.net/resimler/brsmnc_islemci.jpg" type="image" />

İşlemci Donanımı (Büyütmek için üzerine tıklayınız)

nclick="openInNewWindow('http://www.barissamanci.net/resimler/brsmnc_ethernet.jpg','Ethernet Devresi')" alt="brsmnc - ENC28J60 Ethernet Devresi" src="http://www.barissamanci.net/resimler/brsmnc_ethernet.jpg" type="image" />

Ethernet Donanımı (Büyütmek için üzerine tıklayın)

Proje Donanımı

Breadboard dan PCB ye

Yaptığım uygulamanın çizimleri ve fotoğrafları yukarıda gözükmektedir.Bu donanım ile yaptıgım uygulamalar aşağıda listede gözükmektedir.Bazıları için proje dosyalarını pakette bulabilirsiniz.Bunlar sadece kitabın sonunda yer verdiim uygulamalardır. Kitap içerisinde kısa kısa değinip kodlarını verdiğim başka örneklerde vardır.
• HTML Web Server
•TCP Sunucu Uygulaması
•TCP İstemci Uygulaması – Bilgisayar
•TCP İstemci Uygulaması – SQL İnternet Veritabanı
•TCP İstemci Uygulaması – Google'da Arama Yaptırtmak
•UDP İstemci Uygulaması

Uygulamalardan TCP üzerinden kontrol ve veritabanı uygulamasının ekran görüntüleri aşağıdaki gibidir.

Mesajın başında belirttiğim gibi kitap 74 sayfadır ve hepsini burada anlatmak mümkün değildir  Microchip Stack v5.20 (5.99MB) linkinden dosyayı indirebilirsiniz.


http://www.barissamanci.net'den alıntıdır.

Konu ile ilgili dosyayı netten bulup şu adrese upload ettim. Oradan indirebilirsiniz. Aynı dosyayı önemli bilgiler kısmına da ekledim.
inventor
http://www.upload.gen.tr/d.php/www/o0jspd7d/Stack.zip.html
İlmin en büyük düşmanı, sabırsızlıktır. (Şems-i Tırmizi)

izmirege_35

inventor arkadaşım yardımlarınız için çok sağolun bu linkte verilen dosyayı indiremiyorun 4 mb kadar indiriyor sonra kesiliyor kontrol edebilirmisiniz acaba...

inventor

Dosya sorunsuz şekilde iniyor. Tekrar deneme yaptım. İsterseniz e posta adresinize göndereyim
İlmin en büyük düşmanı, sabırsızlıktır. (Şems-i Tırmizi)

umitco

  Aşağıda linkini verdiğim firma RS232 to ethernet ve birçok çevirici modüllerin satışını yapıyor,bu kart banada lazım olacak ,aradım  Hasan beyle görüştüm,gönderilecek datayı windowsda çalışan bir arayüz programıyla kartın gerekli ayarlar yapıldıkdan sonra internet üzerinden istenilen adrese gönderebildiğini söylediler (teknik eleman (mustafa) şu an olmadığı için fazla detaya giremediler) . Senin sisteminin gönderilecek datayı RS232 formatında oluşturabildiğini varsayıyorum. Fiyatı 69 Euro..

http://www2.gsl.com.tr/UrunAltKatDetay.aspx?altkatID=8

izmirege_35

inventor arkadaşım şu an iş yerindeyim sanırırm sorun burdaki PC ağından kaynaklanıyor.Eve gidice tekrar bi bakayım maile gönderme imkanınız varsa oda olabilir.  izmirege_35@hotmail.com

umitco arkadaşım sanırım benim sorumu yanlış anladınız;Benim yapmak istediğim sahadaki internet erişimi olan bir cihazdan merkez bilgisayara pic iel bilgi aktarabilmek.Ancak sahadaki cihazda PC yok.PC olsa işimizi bi hayli kolaylaştıracak zaten....İlgin için teşekkürler.

umitco

Bu kart için PC gerekmiyor,bir modem olması yeterli,zaten modem olmadan hiçbir sistem internete çıkış yapamaz (normal şartlarda). Kartın LAN kablo çıkışı var bu çıkışı modeme bağlıyorsun,modem  kartı bir PC gibi tanıyor. Bu bilgileri telefonla aradığımda edindim yani yapmış yada kullanmış değilim

est32

telekomda staj yaptım,elektrik saatlerinde rs485 gibi bişeyler gördüm,sordum öğrendim.Dağın başında telekoma ait bir santral var diyelim ve doğal olarak elektrik saatini okumaya kimse de gitmez dağ başına.Bu saatleri o arabirim ile internetten okuyorlarmış(elektrik saatleri modem aracılığı ile internete doğrudan kendisi bağlanıyor),nasıl olsa telekomun beleş interneti var(ayrıca her santralinde de kamera var,her yerden izliyorlar).
Sanırım arkadaşın istediği de böyle birşey.Pic cihazın durumunu modem aracılığı ile internet üzerinden aktaracak.
Peki ben doğru anlamış mıyım?

inventor

İlmin en büyük düşmanı, sabırsızlıktır. (Şems-i Tırmizi)

anıleroglu

merhabalar;
Ethernet haberleşmesi konusunda bir modül gözüme çarptı paylaşmak isterim.
Saygılar
http://tibbo.com/products/modules/x20x/em1206.html

kudretuzuner

Merhaba
Arkadaşlar merak ettiğim bir konu var açık arazide,dağ başında modem ,internet gibi imkanlardan nasıl faydalanılır?(uydu internet,gsm hariç)gsm de olmayabilir çünkü kapsama alanı dışında olabilir.

mustafa

Konuya en son yorum yapılalı uzun zaman olmuş ancak daha sonradan okuyacaklar için birşeyler yazmak istedim. P,c ile ethernet haberleşmesi konusunda bir çok araştırma yaptım. Şu an itibari ile proton basic dili kullanıyorum ve proton ile ethernet haberleşmesi üzerine herhangi bir örnek bulamadım internette. Profesyonel kişilerle de görüştüm ancak onlar hazıt modül almamın bu işin en kolay yolu olduğunu söylediler. Basic dili için duru böyle ancak c dili için Barış SAMANCI nın da hazırladığı çok hoş bir uygulama var onu yapabilirsin. Ancak ben basic kullanıyorum c ile işim olmaz dersen ATC 1000 gibi ethernet haberleşme modülleri var onları alıp kullanmalısın. Haberleşmeye gelince sen modül ile doğrudan seri haberleşme ile haberleşiyorsun . Modül de senin gönderdiğin verileri ethernete açıyor. Ancak bu modüllerin geneli UDP protokolünü kullanmaktadır. Yani TCP/IP de olduğu gibi ethernete gönderilen verinin ulaşıp ulaşmadığı kontrol edilmemektedir. Buna da dikkat etmekte yarar olduğunu düşünüyorum.
İyi çalışmalar.

Powered by EzPortal