avatar_ete

Rfid okuyucu , EM4095

Başlatan ete, 11 Kasım 2013, 21:03:59

ete

Bu Rfid okuyucuyu daha önce kullanan oldumu?  Microelektronika firmasının kartı da aynı entegre ila yapılmış. Bu kartı kullanmış olanlarda belki sorularıma cevap verebilir.
EM microelectronics firmasının ürünü olan bu entegre sistem olarak EM4100 protokolünü kullanıyormuş. Data sheet her zaman olduğu gibi yetersiz kalmış.
Em4100 protokolü şu adreste açıklanmış 
http://www.priority1design.com.au/em4100_protocol.html
Bu sistemde okunacak Rfid ksrt yada tag lar 64 bit bilgi içeriyor. Buna header olarak yollanan 9 adet "1" biti ve sonda yer alan kolon parite bitleri de dahil oluyor.
Şimdi gelelim sorularıma. Bu okuyucu bilgisini en kolay nasıl okuruz sizce. Yalnızca akıl olarak soruyorum. C dilinde yazılmış kodlar buldum. Genelde uygulanan metod 64 bitin okunması şeklinde.
Kullanmış olan varsa tecrübesinden yararlanmak isterim.
Birde data modulasyonu (manchester kodlama -biphase kodlama yada fsk kodlama) dan bahsediliyor. Okunan bilgi alınırken modüle edilmişmi alınıyor? Bunuda anlamadım doğrusu

Ete

İlyas KAYA

SAyın ETE Bende bu sıra RFID ile ilgili araştırmalar yapıyorum. Daha önce PIC ile yapan vardı.

125khz RF alıcı yapıp gelen bilgiyi işliyor. Sanırım bizim RF modüllerden bir farkı yok.
Ben daha başındayım yani etiketi enerjilendirme kısmında.

Enerjilendikten sonra 125 khz lik RF sinyali yakalamak gerekecek sanırım.

Burada bir örnek devre var.

http://playground.arduino.cc/Main/DIYRFIDReader
Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

Mucit23

Hocam Petmak RFİD modüllerini bayağı kullandım. Fakat bunlar RS232 ile haberleşiyor. C dede yardımcı olabilirim
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

xoom

Ben MikroElektronika http://www.mikroe.com/add-on-boards/various/rfid-reader/ modülünü kullandım.. CCS C 'nin kendi EM4095 ve EM4102 driverları sayesinde okuma yaptırdım sadece read_4102(code) demek yeterli oluyordu..

ete

Microbasic bilmiyorum. Yalnızca okuma yaptırmak bana yeterli değil maalesef. Okuduğumu işlemem de gerekiyor. Aslında mikrobasic programınıda inceledim ama aletin işlevsel fonksiyonunu iyi bilmeyince kodu anlamakda zor oluyor maalesef. Örneklerin hepsinde ne hikmetse INT0 (düşen kenarda) ve INT1 kesmesi (yükselen kenarda) kullanılmış. Bu işlem data senkronizasyonu için yapılıyor ama data alış formunu bilmeyince konu havada kalıyor. Her neyse araştırmaya devam ediyorum.
Teşekkürler
Ete

_tnt

#5
Ete hocam aşağıdaki linkde atmel kullanılmış. Ben bu devreyi yapmayı planlıyorum, basit bi devre, atmel yerine Pic 16f628 veya 12f683 kullanıcam. Yardımınızla beraber C kodunu basic e çevirebiliriz.  http://www.serasidis.gr/circuits/RFID_reader/125kHz_RFID_reader.htm

ete

Ortalıkta dolaşan bir çok kod var aslında ama sanki izleyenleri imrendirmek için haırlanmış gibiler. Anlamak çok zor kodları. İşin içinde pek çok fonksiyon kullanılmış. En anlaşılır olanı mikrobasic ile yazılmış kodlar. Oda C den farksız bir dil aslında sürekli oda fonksiyon kullanöış. Epeyce büyük bir kısmını anlayabiliyorum. Anlamadığım bazı komutları var onları açıklığa kavuştırmaya çalışıyorum. İşin protokolünü tam bilsem hiç bir örneğe ihtiyaç yok oturur yazarım kodu ama maalesef verilen açıklamalarda özellikle senkron yakalama konusunda en ufak bir bilgi yok ama programların hepsinde var.  Unutmadan söyleyeyim. Hemen herkes çift kesme kullanarak işi çözüyor. Bu nedenle 18F serisinden ınt0 ve ınt1 kesmeleri olan bir işlemci kullqnmak gerekiyor. 628 ile olacak gibi gözükmüyor bu sistem. Belki olur ama değişik bir algoritma tasarlamak gerekir.
Ete

xoom

#7
bu site ile karşılaşmadıysanız işinize yarar bilgiler olduğunu düşünüyorum..
Edit: link daha önce verilmiş.

Mucit23

Erhan Yılmaz CCS ile bir uygulama yapmış.

http://www.mcu-turkey.com/pic16f88-ile-rf-id-okuyucu-uygulamasi/#more-12713

Hocam CCS nin kendi EM4095 driveri var. Bi göz gezdirdim. Capture compare kesmesi ile yapılmış. Bu Kütüphaneyi Basic'e Çeviremezmisiniz?
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

ete

Çevirim belki ama iyi ccs bilmem gerekir.  Bilseydim çevirirdim. Zaten ccs bilseydim çevirmeyede uğraşmaz işimi ccs ile hallederdim. Galiba artık ccs öğrenmenin zamanı geldi sanırım.
Bir hoca da ben bulsam iyi olacak.
Ete

xoom

#10
Alıntı yapılan: ete - 19 Kasım 2013, 17:53:16
Çevirim belki ama iyi ccs bilmem gerekir.  Bilseydim çevirirdim. Zaten ccs bilseydim çevirmeyede uğraşmaz işimi ccs ile hallederdim. Galiba artık ccs öğrenmenin zamanı geldi sanırım.
Bir hoca da ben bulsam iyi olacak.
Ete

Pic Basic Pro'da Yaptığınız Katkı gibi Her an yardımcı olan Online bir Öğretmen gibi.. CCS C içinde böyle bir Hocaya çok ihtiyaç var. Bence Sizin CCS C öğrenmeniz sadece istemenize bakar. Çünkü Mikrodenetleyicilerin mimari yapısını kontrolünü zaten çok iyi biliyorsunuz..
  Tavsiyem Forumda CCS Alıştırmalarım diye bir konu açarsanız Eminim yardıma koşacak çok olacaktır.

pwm3434

c  ile aynı  sadece  pıc  ler  için dahil  edilmiş ccs   kütüphaneleri var.  bende  yeni  yeni  öğriniyorum.  inşallah  istediğinizden  öte bir  yardımcı  bulursunuz  ete  hocamız. bazı  sitelerde    ccs ile  pıc  programlama  ile  ilgili olarak  videolu  kaynaklar  var.

http://www.teknikders.com/

_tnt

#12
http://www.serasidis.gr/circuits/RFID_reader/125kHz_RFID_reader.htm Bu devreyi yapma fırsatım oldu.Attiny13 yerine Pic12f683 kullandım.Bobini 125 Khz pwm ile sürüp gelen dataları lojik analizör ile okudum. Artık bundan sonrası kodlarla uğraşmak...

Aşağıdaki linkte 125 khz için kullandığım kodlar ve lojik analizör datası mevcut.
http://dosya.co/lwdj0asnugvz/12f683hpwm.rar.html

Powered by EzPortal