L

Sudaki Elektrik İletkenliğini Ölçme ve Sorunları

Başlatan LeventAli, 14 Mart 2014, 00:03:03

. Kağan

#15
Pic olarak 16f628a kullanırsanız PWM özelliği de işinize yarar diye düşünüyorum. Hemde ucuz ve temin edilebilir.

LeventAli

Sayın kaganayanoglu,
Pic olarak 16F877A kullanıyorum. Sebebi ADC pinlerinin olması. Yanılmıyorsam 628'de ADC kanalı mevcut değil.

. Kağan

#17
877 çok büyük bir pic. 876a da kullanabilirsin. Ama tabii onunla başlamışsın :)

LeventAli

Yeniden merhabalar,

Sayın kaganayanoglu, sizin önerileriniz doğrultusunda 1 cm boyunda, 1 cm aralıkla sabitlenmiş bir prob yaptım. Prob uçlarının çapı tahminim 3-4 mm. Paslanmaz çelikten. Ya da ben öyle sanıyorum, çünkü iletkenlik geçirgenliği bakırdan daha fazla...

Becerebildiğim kadar mevcut devremi isiste çizerek gönderiyorum. Ekte kodlama dosyaları da dahil mevcut.

1- Çok güzel bir AC çıkış aldım. 2.2 khz olarak ayarladım hpwm'yi. Ölçü aleti ilede ölçtüm sonuç doğru çıkıyor. Buraya kadar her şey güzel.

2- Ete Bey'in önerdiği gibi tek diyotla bir doğrultma yapıp (buna yarım dalga deniyor sanırım) öçlümler yaptım. Ölçümde prop tamamen kısadevre iken 0,654 mv voltaj veriyor. Bu duruma göre ham değer olarak pice gönderilmesini sağladım.

Şu anda stabiliteyi sağlayabildiğimi sanıyorum. Çünkü ölçümü Sayın kaganayanoglu tarif ettiği gibi, suyun içerisinde probu karıştırarak ölçme yaptığımda sonuçlar bir birine çok yakın.

Ancak, EC değeri yükseldikçe sonuçlardaki oynama fazlalaşıyor. Yani 1 ölçüm yapıyorum örn. (ham deger lcd) 126, 1 dakika sonra bir daha ölçüyorum 132, 137, 129.. gibi çıkıyor. 10 dakika sonra tekrardan ölçüyorum 137 çıkıyor. Ancak düşük EC'li sularda ör. 4 EC'de 1 er dakika arayla 5 ölçüm alıyorum 128,124, 129 arasında sonuçlar alıyorum. Bu da EC düştükçe ölçümdeki sapmaların azaldığını gösteriyor kanaatindeyim. Tabi, Sayın kaganayanoglu bunun yorumlamasını tecrübesiyle daha iyi yapacaktır.

Bu 0,654 mv düzeyinde bir çıkışla sanıyorum pice hassas bir ölçüm yaptıramam. Aslında bizim topraksız tarımda kullandığımız ölçüler 0-4 EC arasında. 0,1 hassasiyetli bir ölçüm için sanıyorum devreye eklemeler gerekecek.

Bu arada Sayın kaganayanoglu, sizin öneriniz üzerine ölçümü 1 saniye içinde bitiriyorum. Ancak devrede, tip 41'e +5 voltajı pic çıkışından gönderiyorum. Bunu doğru mu yapıyorum bilmiyorum ama böyle yaptım. Devrede görüldüğü gibi. Butona basıldığında, D2 portu high yapılıyor. ölçüm bittikten sonra lowa çekiliyor.

Daha önce pic tecrübem olmadı. İşe LM 35'le ısı ölçmekle başladım. Sorduğum arkadaşlar 877A önerdiler, bende fazla araştırmadan bunu aldım. Gerçektende bayağı geniş özelliklere sahip.

Yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum.

Saygı ve sevgilerimle...





Hattuşa

arkadaşlar nacizane fikirlerimi söylemek istiyorum.
öncelikle şunu belirtmek isterim ki, yaptığınız devre hassas bir ölçüm devresi (anladığım kadarıyla). Böylesi hassas bir ölçümde ac frekansı yarım dalga doğrultmak ile sağlıklı ölçüm alınabileceğini sanmıyorum. elektronik bir devrede analog yapı önem kazanıyor. bunu kagan yaklaşık 1 ay önce kurduğu 0-100mV luk motor akımlarında yaşadı, o sebeple ölçülecek sinyal işlemciye girmeden önce sağlıklı bir şekilde işlenmeli diye düşünüyorum.
bu arada topraksız tarım vs konusu geçmişken levent bey ozon makinası çalışmanız oldu mu hiç? ne tip bir devre kurdunuz bunun için, bu ozon makinasının topraksız tarımda kullanıldığını duymuştum. yapmışsanız böylesi bir ozon makinası havada mı yoksa suda mı çalışıyor onu merak ettim.

Hattuşa

#20
aşağıya yükselteç ve tam dalga doğrultmaç devresini ekledim ve bir similasyon şeması oluşturdum. bu şemanın çalışma mantığı şu şekilde (tabi sizin devrenizin bu şekilde çalıştığını düşünerek),
2.2 khz lik kare dalga sinyal problardan geçtiğinde 0v ile 1,1v arasında genligi değişiyor. bunu similasyonda VSM SIGNAL generatorunda LEVEL kısmı ile yükseltip düşürerek gösterdim. ilk önce bu 0v ile 1,1v luk sinyal genliğini eviren bir opampla 10 kat büyüttüm, daha sonra iki opampla yarımdalga doğrultmaç yaparak çıkışa verdim. aslında kalan bir opampıda low pass filtre olarak kullanabilirizde boşta kalmasından iyidir. herneyse çıkışımızda 0,4,5v arasında değişen bir dc sinyali elde ettik ki bu bize stabil bir ölçüm ve 0v ile 1v arasındaki değişimi 0v ile 4,5v arasına almış hale getirir ki işlemci ile alınan ölçümler daha iyi değerlendirilebilir. (diye düşünüyorum)

LeventAli

Merhaba Sayın pro-TR,

İlginiz için teşekkür ederim. Elektronik bilgim, hobi amatör düzeyinde. Birde devreyi 9 voltluk pil üzerine inşa edeceğim. Adaptörden bağımsız yapacağım. Çünkü serada ölçüm yaparken oldukça zorlanıyorsunuz, ölçeceğiniz suyu almak, ec metrenin yanına getirmek, gübre tamamladıktan sonra yeniden aynı işi yapmak eğlenceli olduğu kadar, can sıkıcı da...

Vermiş olduğunuz devreyi inceledim. Tabi anlamadığım bir çok yeri de var. Ama anladığım kadarıyla bir opamp ve tam dalga doğrultucu görevi görüyor.

Ozon konusuna gelince: Bu bayağı büyük bir tartışma konusu, hem Türkiye'de hem de yurt dışında. Şahsen ben uğraşmadım. Bilgim olan, ki o da sınırlı, gübre hazırlama. Artık kendim yapıyorum gübrelerimi.

Aslına bakacak olursanız, topraksız tarım, başlı başına devasa bir konu. İçine girmeyen alan yok. Fizik, kimya, biyoloji, elektrik, elekronik, yazılım vs.

Dünyada çok yeni bir tarım tekniği olduğu için, (1950'ler de araştırılmaya başlanmış ancak kökleri 2000 yıl öncesine kadar gidiyor) kapsadığı her alanda ayrı bir tartışma söz konusu.

Ben yaklaşık 8-9 aydır uğraşıyorum. Edindiğim tecrübelerle vardığım sonuç şu: Detayda boğulurken, asıl güzelliği kaçırıyoruz. O da bitki sizin tüm hatalarınızı, yaşam savaşı vererek, genetik bir zekayla gideriyor. 18 m2 seramda çok denemeler yapıp bu sonuca vardım.

Eğer milyon dolarlık seranız yoksa, bu işi küçük ya da amatör düzeyde yapıyorsanız detaya fazla boğulmayacak, işin tadını çıkartacaksınız. Sizin ufak hatalarınızın hepsi bitki tarafından düzeltiliyor. Sonuç olarak verim düşüklüğü oluyor ama eğer siz büyük kar beklentisi içerisinde değilseniz, bunun çok da büyük önemi yok.

Çok yeni bir sistem olduğu için ve yukarıda saydığım alanlar teknik olarak içinde olduğu için, haliyle köylümüz bu tarımdan korkuyor. İlk yatırım maliyetleri teknik cihazların fiyatları yüzünden de ürkütücü oluyor.

Bunun böyle olmadığımı göstermek adına evimin 3. katının damına 18 m2 bir sera yapıp harika sonuçlar aldım. Tüm tecrübelerimi de http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/32636-15.htm bu başlık altında herkesle paylaşıyorum.

İşimden zaman buldukça da seramı otomasyona geçirmeye çalışıyorum.

Sorduğunuz soruya uzun bir yanıt oldu ama durum bu :)

Saygı ve sevgiler...

Hattuşa

levent bey topraksız tarım konusunda pek bilgim olduğu söylenemez, tekirdağ şarköyde ünv. bi arkadaşım bu iş ile ilgileniyor (faceden öğrendim) ilginç geldi, geçenlerde de bi ağabeyim yine net üzerinden bana ozon makinasına ihtiyaç olduğunu suyun sterilizasyonu ve ortamın sterilizasyonunu sağlamak amacıyla kullanacağını söylemişti o açıdan sordum. devreye gelince sorun yaratacak bir devre değil ve elbette ki 9v pille çalıştırılmalı bu devre

LeventAli

Bir de şu dikkatimi çekmişti. Referans voltajı vererek de düşük değerli verileri okuyabiliyordu pic. Böyle yapılabilir mi acaba?

Bu arada linkini verdiğim siteden aratırsanız, ozonla ilgili çalışmalar yapan arkadaşlar olmuştu, amatör düzeyde.

Hattuşa

Alıntı yapılan: LeventAli - 17 Mart 2014, 13:49:37
Bir de şu dikkatimi çekmişti. Referans voltajı vererek de düşük değerli verileri okuyabiliyordu pic. Böyle yapılabilir mi acaba?

Bu arada linkini verdiğim siteden aratırsanız, ozonla ilgili çalışmalar yapan arkadaşlar olmuştu, amatör düzeyde.

referans voltajı dediğiniz Vref'leri açaraksa kastınız sizin devrenizde mesele 0v-1v aralığını ölçme sorunu değil sadece zira 10 bitte 204 birim adc yapar ki bu 204 lük değişim stabil bir okuma için yeterli bir değer, sizin devrenizde okunacak sinyalin stabil olmadığını düşünüyorum.

ete

PRO_TR bence yanlış düşünüyorsun. Vref leri haricen kullanırsa ve ooraya 1V ref voltajı verirse 0-1V aralığını 10 bit olarak okur.
Min değer=0 ve maksimum değerde 1023 olur. Daha açık deyişle 1v karşılığını 1023 olarak okur. Buda 10 bit dir değilmi?

Ete

Hattuşa

ETE hocam;
0v-1v arası Vref çalışmıyor olarak biliyorum. min.2,5v aralığı ölçebiliyor diye biliyorum, 2 seneden fazla olduğu için tam hatırlamıyorum bununla ilgili çalışmam.
10 bit, 11 bit işine gelince;
0v-5v arası 5v /1024 => 1 adc =0.00488v
0v-2,5v arası 2,5v/1024 =>1 adc =0,00244v çözünürlük demek oluyor
12 bitin karşılığı 0v-5v arası 4096 adc yani 5/4096 => 1 adc =0,00122v
kısaca hocam ölçülen birim volt olunca bitleri bu şekilde düşünüyorum.

Hattuşa

işin ilginç tarafı az önce isisde Vrefleri 0-1v arası denedim çalışıyor, belki ben yanlış biliyor olabilirim, belki de isisin azizliği artık siz gerçekte deneyince sonuçları bizimle paylaşırsanız bizde öğrenmiş oluruz

isis ve bas dosyası ekte

. Kağan

Maşallah konu almış başını gidiyor. :)

Alıntı YapAncak, EC değeri yükseldikçe sonuçlardaki oynama fazlalaşıyor. Yani 1 ölçüm yapıyorum örn. (ham deger lcd) 126, 1 dakika sonra bir daha ölçüyorum 132, 137, 129.. gibi çıkıyor. 10 dakika sonra tekrardan ölçüyorum 137 çıkıyor. Ancak düşük EC'li sularda ör. 4 EC'de 1 er dakika arayla 5 ölçüm alıyorum 128,124, 129 arasında sonuçlar alıyorum. Bu da EC düştükçe ölçümdeki sapmaların azaldığını gösteriyor kanaatindeyim. Tabi, Sayın kaganayanoglu bunun yorumlamasını tecrübesiyle daha iyi yapacaktır.

EC yükseldikçe sudaki iyon miktarı artıyor. Dolayısıyla iletkenlikte problardaki yüklenme nedeniyle ve problar arasındaki iyon oranının elektrik akıkımı nedeniyle azalmasından kaynaklanıyor. Ölçme sürenizi 200 ms. düşürün. O zaman değerlerin stabilitesinin arttığını göreceksiniz.

Ayrıca bu EC olayında çok az akım çekiliyor. Picten çıkan pwm doğrudan sıvıya verilse olabilir diye düşünüyorum. Sizin transistörlü devre ve bobin sinüse yaklaşmıyor bile. Gerçi sinüste gerekmiyor zaten. Üçgen bile olabilir. :)

Ayrıca ETE nin dediği gibi çalışıyorsa
Alıntı YapPRO_TR bence yanlış düşünüyorsun. Vref leri haricen kullanırsa ve ooraya 1V ref voltajı verirse 0-1V aralığını 10 bit olarak okur.
Min değer=0 ve maksimum değerde 1023 olur. Daha açık deyişle 1v karşılığını 1023 olarak okur. Buda 10 bit dir değilmi?

Ete
opamp falan hikaye yani.


Ozon durumuna gelince. Eğer dezenfeksiyon için kullanacaksanız başka seçenekler var. Örneğin Çeşme suyuna karbonat kattıktan sonra titanyum elektrot kullanarak elektrik akımı verirseniz ortaya serbest klor içeren bir sıvı çıkar. Son derece yüksek dezenfektan özelliği vardır. Tahriş edici özelliği düşüktür v.s.

LeventAli

Sayın kaganayanoglu, pro-TR, ete

İlginiz ve önerileriniz için teşekkür ederim. Yazdıklarınızdan çıkarsadığım sonuç şu: Yar bana yine haram geceler :)

1- Picten çıkan pwm sinyali direk verilerek denenecek,
2- Pic'e referans voltajı verilerek denenecek (ilk kez deneyeceğim)
3- Ölçüm süresi azaltılacak (200 ms ve denenecek)

Bir sorum olacak:
1- Prob aralarının uzaklığı ölçümde önemli. Bunun bir ideal ölçüsü var mı?


Testleri yapınca yine buradan paylaşırım. Bu arada kendi yaptığım probu da ekte gönderiyorum. Fazla gülmemeniz umuduyla :)

Powered by EzPortal