T

PBP Mİ? - BASIC Mİ? - MICROC Mİ?

Başlatan toys-23, 12 Kasım 2011, 18:12:03

toys-23

Merhabalar bu başlıkta konu açmamın sebebi bu konulara hakim kişilerden, hem kendim için bilgi toplamam hemde aslında pıc ile uğraşmaya başlayan herkesin kasılıp kaldığı bir konu olması.

Genel olarak sorular soracak olursak:

1-Basıc ile ile PBP Tam olarak aynı şeymi
2-PBP de kendimizi nereye kadar geliştirebiliriz yani  diğer yazılım dillerini kullanların yaptığı her şeyi yapabilirmiyiz?
3-Micro c nin pbp den üstünlüğü nedir? Yada varmı?
4-İyi derecede pbp bilen birisinin micro c ihtiyacı olurmu yani birde sonra micro c öğrenmek zorunda kalacakmı?

Ben işlemcilere ETE hocamın derleri ile başladım birazda olsa yol katettiğime inanıyorum ama yol kat ettikçe daha çok emek verdiğimi anladım.Bu sebepten daha fazla emek vermeden hocalarımızdan bilgiler almak istedim.
Şimdiden vereceğiniz değerli yorum ve bilgiler için teşekkür ederim.

ete

1. PBP ile Basic aynı şey. İkiside basic.
2. Basicde kendini nereye kadar geliştireceğin tamamen sana kalmış bir şey. Sınır kendi beynin ve yeteneklerin ile alakalı.
    Elbette dillerin sınırları var. Basic in en önemli sınırı Grafik ekran komutlarının olmaması ve 32 bit değişkenler (12 ve 16F serisi için) kullanamıyor olması ve yanında float değişkenleri dediğimiz ondalıklı sayı değişkenleri ile çalışamaması şeklinde açıklanabilir.
Diğer pek çok dilde özellikle C derleyicilerinde bu özellikler fazlası ile gelişmiş durumda.
Ama önemli bir konuyuda göz ardı etmemek lazım. C dilinde program yazabilmek ve mantığına erişebilmek için en az 6 ay çalışmak gerekir. Aynı işi basic de en fazla 1 aylık sürede yapabilirsin. BAsic'in pratikliği hiç bir derleyicide yok. Yazım serbestliği protokol olmaması gibi kolaylıkları ortaya koyarsan bir amatör için en iyisi Basic derim. Aslında Basic öğrendikten sonra C dilini öğrenmek dahada kolaydır.
3. MikroC nin PBP dan sütünlüğü yukarıda açıkladığım özelliklerden başka bir şey değil. Ama bunun yanında henüz BUG denilen hatalarından ayıklanmamış bir derleyici. Sürekli yenilenme ve güncelleme yapılma ihtiyacı duyulan bir derleyici. PBP şu anda en fazla yerine oturmuş derleyicilerin başında gelmektedir. Bunlarıda kriter olarak değerlendirmek gerekiyor.
4. İyi derece Basic bilen birisinin C diline ihtiyacı olurmu bilemem. Tamamen üzerinde çalışacağı projelere bağımlı bir olay.
Beni örnek verecek olursak şu ana kadar kesin olarak keşke C dilinde yazzsam dediğim bir program olmadı. Yazdığım programlar ortada. Üstelik ortalığa çıkarmadığım ticari programlarımda varki benim diyen C programcısı yazmakta zorlanır.

Cevaplar bu kadar. Ama ilave edeceğim şeyler var. İyi programcı demek dili iyi öğrenen kişi anlamına gelmiyor. Program bir düşünce oyunu gibidir. Gideceğin yolu oynama şeklini iyi belirlemen ve onuda en iyi şekilde yapman gerekir. Yalnızca komutları öğrenmek iyi program yazmaya yetmemektedir. Algoritma denilen bir olay varki okumakla değil çalışmak ve örnekler inceleyerek ve denemeler yaparak gelişen bir olgudur. Bu nedenle vaktiniz bol ise yinede C diline kısa yoldan geçin diyorum.
Sonuçta C dilini iyi öğrenebilirseniz yapamayacaklarınız çok az sayıda şeyler olacaktır. Ama o seviyeye gelmeniz belkide yılları alacaktır. Bunu göz ardı etmeyin.

Ete

est32

basic olsun c olsun mikroelektronika'nın derleyicilerinin bazı yönlerden çok iyi olduğu söyleniyor.
bug olayını bilmiyorum ama yazılan programların program belleğini çok iyi kullandığı (yani çok az kod kullandığı) ve yazılan programın diğer derleyicilere göre daha hızlı işletildiği söyleniyor.Sanırım yazılan program derleme sırasında asm'ye çok iyi şekilde çevriliyor.
Ayrıca yabancı bir forumda bir ihtiyar basic'in önce asm'ye sonra da hex'e dönüştüğünü bu yüzden yavaş olduğunu C'nin ise doğrudan hex'e dönüştüğünü bu yüzden basicden daha hızlı olduğunu falan yazmış.Çok önceden okumuştum böyle bişeyi ama ne kadar doğru bilmiyorum.Profil resmi ak sakallı bir dede idi o yüzden iyi biliyor olabilir:)

Mucit23

#3
İş saç sakalla bitseydi dedem Microsofta yazılımcı olarak çalışıyor olurdu :D

Bence derleyiciyi öne çıkaran yazılımcıdır.
PBP bazı yönlerden eksik. En basitinden GLCD kütüphanesi yok. Ama GLCD kullanmanın imkansız olacağı anlamına gelmiyor gelmezde. ETE Hocamız bunu çok iyi kanıtlamış..
Bknz;
http://www.picbasic.co.uk/forum/showthread.php?t=13725
http://www.picbasic.co.uk/forum/content.php?r=239-3.5-Color-LCD-code-example
Adamlar Pic basic ile 3.5" TFT sürmüşler. PBP'de TFT kütüphanesimi var ?
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

Powered by EzPortal