12 volt 5 volt küçük bir soru

Başlatan trilian, 13 Kasım 2011, 11:55:59

trilian

devremizde 12 voltu 5 volta düşürmekte 78l05 problemsiz ama giriş bazen 5 volt olmakta işte problem burada eger 5 volt gelirse hiç kayba ugramadan 78l05 ten nasıl geçiririz devrede girişte 1 adet diyot ve 220mf 16 volt kondansatör bulunmakta beslediği entegre minimum 3.5 volt ile çalışmakta stabil 5 volt
yardımlarınıza teşekkürler

Analogic

Giriş neden bazen 5V olmakta? ne kadar süre ile 5V olmakta?
7805'e 5 volt verirseniz kayıpsız olarak geçirmeniz mümkün değildir.
Devrenin yapısına çektiği akıma vs. göre, 7805 yerine wattlı bir zener kullanarak çözüm üretilebilir ya da 7805 girişi minimum 7-8v olacak şekilde girişteki beslemeye müdahale edilebilir. 5V gelme süresi ne kadar, bu da önemli, zira 1-2 sn gibi kısa bir süre ise, girişteki kondansatör değeri büyütülerek yada 7805 çıkışına kondansatör ilave edilerek voltajdaki çökme sırasında kondansatörün bu etkiyi azaltması sağlanabilir.

trilian

dostum bu voltaj düşmüyor çeşitli farklı plc lere baglanıyor arabirim max232 li ama bazı devreler 12 volt beslemeli bazıları 5 volt ayrı kablolar kullanmak zorunda kalıyorum

pwm.c

#3
ozaman 7805 den vazgeçeceksin. "buck boost converter" devrelerini incele. 15v versende 3v versende sabit 5v alabilirsin.
bunların çıkış akımı biraz düşük olur ama 78l05 kullandığına göre fazla akıma zaten ihtiyacın yok.

başka bir yöntemde, gerilim ikileyici ile yapılır. 5v u 2ye katlayıp 10v yapar bunuda 7805 ile regüle edebilirsin.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

trilian

gerilim ikilemeyi nasıl yapacam anlayamadım bir şema ile anlatabilirmisin. Bide kullandıgım diyotu ortadan kaldırırsam sorun kayboluyor bu diyotu kullanmasamda kablo yanabiliyor bir yerde duymuştum bir diyotta eksi hatta baglarsam geri kazanıyor diye ama nasıl anlamadım bilginiz varsa buda olabilir kayıp 0.7 volt

F®T

tabiki diyodu iptal edersen 0.7 volt civarı kazancın olur.ama hiç bir regüle entegresi girişinden 5 volt verilince çıkışından 5 volt veremez.
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

pwm.c

Alıntı yapılan: trilian - 14 Kasım 2011, 11:01:09
gerilim ikilemeyi nasıl yapacam anlayamadım bir şema ile anlatabilirmisin.

googlede "voltage doubler" görsel araması yap örnek devreler bulursun. 555 ile yapılmış devreler var.

_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

trilian

ekstra bir parça koyamam 555 gibi ihtiyacımız olan 3.3 volt 7805 ten 3.3 ve üzeri alıyorum diyot olmadan ama diyot kalkamaz dediğim gibi eksiye diyot falan konuyormuş kayıp geri kazanılıyormuş bilgisi olan varsa tartışalım konuyu basit bir olay ama önemli olabilecek bir kaynak olabilir 7805 yerine 2931 de kullanıyorum

greatgonzo

trilian arkadaşıma katılıyorum. Bencede bu önemli bir konu. Mesela bende 9 v pille çalışacağım bir pic devresi planlıyorum ve gerçekten ( en azından benim için) kafa karıştrıcı bir konu. Belkide Türkiyede böyle bir problem var. Daha evvel nette yaptığım bazı araştırmalarda Maxım firmasının max619 entegresine rastlamıştım.20-50 mA gibi seviyelerde çokış gücü için idealdi. 2 volt girişle bile 5 v cıkıs alınabilen bir entegre (2 yada 4 kondansatörle destekleniyor). Yani 2 kalem pille pic devresinin çalışmasını mumkunm oluyor. Ama online sitelerde hiç rastlamadım ve yabancı sitelerde 4.5 euro gibi bir fiyat okudum. Acaba alternatifi varmı.Türkiyede hiç araştıran oldumu. Ben picten ziyade udea rc modülleri için düşünmüştüm. Mesela onlar tertemiz 5v isterler ve kesinlikle üzerine cıkmaması lazım. Mesela 7805 bunu sağlaya bilirmi. Bayağı detaylı ve göreceli bir konu sanırım. Bu konuda devresi ve tecrübesi olan arkadaslar acıklaması ile paylaşırsa çok sevinirim.

max619 datasheet : http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/MAX619.pdf

ete

MC34063 entegresini inceleyin. Hem çok ucuz hemde bu işi yapacak güçtedir. Benzer bir sistemi daha önce yapmıştım.
Bütün yapmanız gereken 2V- 12V aralığında ne girilirse girilsin çıkışı 5V verecek şekilde ayarlamak.
Buna ait devre data sheetinde olması gerekiyor.

Ete

KAZIMUGUR


nurim

#11
MC34063 entegresi 3v-40v arası çalışabilen ve Step-Up/Down/Inverting Switching Regulator özelliğine sahip bir entegredir.
Burada önemli olan MC34063 entegresinin nasıl çaılşacağıdır. Up yada down aynı devre hem up hem down olarak çalışmaz.
Yani giriş voltajı 5v tun altında ise o zaman UP olarak çalıştırıp voltajı 5v ta yükseltiriz. 5v tan büyükse down olarak çalıştırıp çıkıştan 5v alırız.
Aklıma transistörle yaptığımız, zenerli devre geldi. Bu devre daha geniş aralıkta girişi regüle eder. Örnekte 4v ila 12v giriş çıkış ise 3.4v olan devre verilmiştir. Bu çıkışa 3v giriş 5v çıkış olan MC34063 ile yapılmış devreyi eklenerek, girişi 4v-12v olup çıkışı 5v olan devre elde edilmiştir. Devreyi denemedim ama her şey doğru görünüyor.Bence denemeye değer.





Kolay Gelsin
nurim

greatgonzo

Peki arkadaşlar bu hadiselerin toleransı nedir ? Çünkü udea modüllerde azami 5,1 v olarak yazar kılavuzlarında. Üzerine çıkmasının tehlikeli olduğu söyleniyor. Bunun için devreye herhangi bir ek yapılmalımıdır acaba. 7805 te 5.2v gibi bir cıkıs değerinin toleransları dahilinde olduğunu okumuştum yanlış hatırlamıyorsam.

pwm.c

Alıntı yapılan: nurim - 31 Ocak 2012, 15:48:51
Burada önemli olan MC34063 entegresinin nasıl çaılşacağıdır. Up yada down aynı devre hem up hem down olarak çalışmaz.
nurim, sen yapma bari... yukarıda bahsettiğim "buck boost converter" bu görevi yapar. mc34063 datasheetindeki voltage inverting şemasını inceleyebilirsin

yada başka bir örnek devreler var:

_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

nurim

#14
Alıntı yapılan: pwm.c - 02 Şubat 2012, 08:14:34
nurim, sen yapma bari... yukarıda bahsettiğim "buck boost converter" bu görevi yapar. mc34063 datasheetindeki voltage inverting şemasını inceleyebilirsin
Örnekleri inceleyelim....

Bu devre inverting devresidir. Pozitif gerilimi negatif gerilime çeviriyor.
Diğer örneklere gelince...

Devrede 6v giriş bu işi yaparda 3.0v girş 3.3v çıkarırmı?

Devrede 7.5v-14.5 girişten 10v elde edilmiş....?

Önce şunu söyleyeyim, benim aynı devre hem up, hemde down, olarak çalışmaz diye yaptığım tanımlama devrenin klasik hali içindi. Şemaları incelersek devre bağlantılarının aynı olmadığını görürüz.




Örnekteki bu son iki devre bazı dış elemanların ilavesiyle yapılmış devreler. Çalışırmı ?? Bilemiyorum.Çünki bendeki datasheet'te göremiyorum.
Bu devreleri gösteren datasheeti bulamadım. Benim elimdekilerde üç özellikten bahsediliyor ve örnekleniyor.Step-Up/Down/Inverting Switching Regulators olarak tamam.Ancak istediğimiz çıkış voltajından (Ör.5V), hem daha büyük, hemde daha küçük voltaj verildiği halde çıkışta sabit(5v) verebilen "buck boost converter" uygulamasına ait bir örnek yok.
Şahısların uygulamaları çalışmaz diye bir iddiamda yok. Benim için datasheet önceliklidir. Bu datasheeti görmek isterim. Bizimle paylaşırsan çok yararlı olacaktır.

Edit: Uygumayı aradım ve buldum datasheet değil;bir uygulama notu. Bu uygulama notunda verilen bir devre.Bende arkadaşlar içinde yararlı olur diye bu uygulama notunun adresini veriyorum.
Kolay Gelsin
nurim

Powered by EzPortal