1 verici 32 alıcı seri haberleşme çalışması (ilk calışmam )

Başlatan insect-yol, 20 Kasım 2014, 23:57:32

insect-yol

Bu devrede 4 adet 16f84a kullandım bunlardan 1'i verici diğerleri alıcı olarak ayarlandı verici b port'una vağlı veri anahtarlarının pozisyon bilgilerini a bortundan secilen adrese gönderiyor ilgili adresdeki pic gelen veriye göre cıkışları aktif hale getiriyor devre şu haliyle
32 alıcıya 32 değişik komut gönderebilir umarım işe yarar bir şey olmuştur görüş ve önerilerinizi bekliyorum

İlyas KAYA

Amacı tam ve neden 4 tane PIC kullandığınızı anlayamadım.
Hem gönderme hemde alma için 1 tane PIC yeterli gelir.

Ayrıca 32 değil binlerce alıcıya ayrı kodu tek pic ile gönderebilirsiniz.

Aynı frekansda çalışan alıcılar hiçbir zaman aynı anda ayrı data alamazlar.
WI-FI sisteminde bile 11 kanal olarak ayrılmış durumda.

Eğer aynı anda veri alamayacak isek 4 tane PIC'e gerek yok. Sadece seçim için usart haberleşmede bir header oluşturursak o alıcıya ait data göndermiş yahut almış oluruz.

Mesela ;

serbilgi = 12 , data...
12 nci alıcıya data yı gönder gibi.

Alıcıların hepsi aynı anda bu veriyi alacak ve bakacaklar
seribilgi girişi = kontrol , data
eğer kontol = 12 ise işlem yap.

gibi.

Bence tek PIC yeterli gelecektir.
Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

insect-yol

Öncelikle tekrar belirteyim ilk calışmam bu anlamda görüş ve önerilerinizi benim için çok önemli 4 adet Pıc kullanma nedenim deneme için yeterli olacağını düşünmem yoksa tabiki çok daha fazla Pıc haberleştirilebilir ve tabiki binlerce farklı komut ve veri gönderilebilir ben sadece deneme maksatlı olarak b port'una bilgilerini göndermek istedim devredeki amaç tek cihaz ile farklı yer ve amaçtaki bir çok cihazı kontrol etmek

ete

Bu bir deneme projesi. Bir verici olmak zorunda. Buna karşılık bir veya birden fazla da alıcı olmak zorunda.
Bu projede 1 verici 3 alıcı kullanılmış. Vericiye bağlı anahtarlar hem bilginin kime yollanacağını belirliyor hemde diğer anahtarlarla yollanacak veri değeri  5 bit olarak alınıp ilgli birime yollanıyor.
Bir verici ve birden fazla alıcının olduğu ortamlarda bilginin kime yollandığı çok önemlidir. Vericinin yolladığı bilgiyi her alıcı alabilir ancak bilgi kime yollanmış ise onun bu gelen bilgiyi alıp değerlendirmesi beklenir. Bu işin çözümüde alcı ID numarası kullanılmasıdır. Bu projede ID sistemi kullanılmış. Alıcının kimliği anahtarlarla seçilmiş ve bu bilgi olarak veri hattına verilmiştir.
Alıcılarda WAIT (ID) komutu ile yalnızca kendilerine ait olan bilginin alınması sağlanmış olup mantık olarak , sadelik ve basitlik olarak bakıldığında güzel bir proje.
Tek kusuru alıcılarda USART kesmesinin kullanılmamış olmasıdır.

Bir noktaya değinmeden edemeyeceğim. Artık şu 16F84 işlemcisni terkedin. Nesli tükendi kimse kullanılmıyor ve muhtemelen satılmıyorda. Satılsa bile çok zor bulunduğu için fiyatı diğer işlemcilere göre pahalıdır mutlaka.
Onun pin uyumlu arkadaşı 16F628 dir ve çok daha fazla özelliklere sahiptir. Şimdilerde neredeyse onunda papucu dama atıldı. Bence 16F1827 arayıp bulun ve bu işlemciyi kullanmaya bakın. Buda diğerleri ile pin uyumlu ve çok çok fazla özelliklere sahip bir işlemci.

Ete

insect-yol

İlginiz için teşekkürler Ete hocam bu projenin tam tersi bir uygulamada yani bir alıcının ve birden fazla vericinin olduğu bir devrede vericilerin bir veya birkaçının aynı anda hatta veri göndermesi durumunda alıcı kısmında verinin alınıp yorumlanması ile ilgili bir sorun olurmu nasıl cöze biliriz ve her iki uygulama kablosuz iletişim kullanılmak istersek ne gibi değişiklikler yapmak gerekir

ete

Birden fazla verici aynı ortamda çalışmıyor maalesef. 2,4 ghz de çallışan ve üzerinde Nordic chip bulunan bazı modüller (NRF24L01) toplamda 6 adede kadar çalışabiliyor muş ancak henüz denemedim.
Ete

insect-yol

Peki alıcı vericilerden tek tek veri istese sadece ilgili verci veri gönderip tekrar beklemeye geçsin alıcı veri istemeden vericiler veri göndermesin olurmu

ete

elbette oluyor bu şekilde adınada protokol deniliyor. Güzel bir protokol yazarsanız olmaması için bir sebep yok.
Örneği aşağıdaki linkte mevcut. Linkteki proje RF sistem için yapıldı ancak simule edebilmek için RS485'e çevrildi.
Sistem RF ile direk çalışır.

http://etepic.com/index.php/topic,57.0.html

Ete

insect-yol

Teşekkür ederim Ete hocam birazdaha uğraşıp neler cıkaratabileceğim bir bakayım

insect-yol


ete

Hiç kullanmadığım gibi ilk defa görüyorum. Prensip olarak 2,4Ghz frekansta çalışan modüllerden şimdlik kaçıyorum.
Zorda kalmasam kullanmam. Kullanırsam NRF24L01 modül kullanmak isterim. Boş bir zaman bulursam bu modül ile deneme yapacağım ama vakit ayırmak gerçekten zor.

Ete

insect-yol

Hocam sabırsızlıkla bu konudaki calışmanızı bekliyorum kolay gelsin hocam

erdo

Merhaba,

Benzer bir proje üzerinde çalışıyorum, merak ettiğim, max485 devresini kullanarak  1 master ve 192 slave olacak şekilde yalnızca masterdan slave 'e şeklinde bir seri haberlerşme sağlıklı çalışır mı? Yoksa max 485 ile 32 adete kadar mı slave kullanılabilir? Bu konuda bir tecrübesi olan varsa paylaşabilir mi? Master olarak pic dışında bir microcontroller kullanacağım, slave olarak pic 16f628 kullanmayı düşünüyorum. Teşekkürler

ete

Önceki araştırmalarımda MAX485 hattına 1 master ve en fazla 120 Slave bağlanabilecğini okumuştum. Deneme şansım hiç olmadı. Bu iş galiba birazda mesafe ile alakalı. Mesafe çok uzun ise bu miktar 32 ye kadar düşebiliyor. Bunuda okumuştum.
Ama ortalama 100m lik mesafeler içinde 120 adet slave kullanılabiliyor diye biliyorum.
Peki ne yapmak lazım şayet 192 slave kullanmak zorunda kalırsam. Sistemi 2 guruba ayırmak gerekebilir.
1 Master 2 tane ara master ile görüşür. Bu ara masterlerin her biri 100 slave ile görüşürse toplamda 200 slave ile görüşme yapılabilir diye düşünüyorum. Lazım olan akıllıca bir protokol hazırlanması sadece.

Bazı kaynaklar ise toplam 32 adet Slave'in bir master'e bağlanacağını söylüyor. Fazlası için repeater kullanılması gerektiği söyleniyor.  Repeater tekrarlayıcı demek. O halde en sondaki slave ne geliyor ise onu alıp bir sonraki hatta yeniden verir ise sonraki hatta bir 32 adet daha bağlanabileceği anlamına geliyor bu açıklama. Bu da denenmesi gereken bir yol bence.
İşi mantık yönünden düşünürsek daha mantıklı bir yol olarak gözüküyor. Zira 32 adet kesin bağlanıyor ise ikinci bir 32 birimlik hat oluşturup orayada 32 adet bağlama bence mantıklı. Böylece toplamda 192 adetlik miktara ulaşılabilir.

Ete


BİDİL

Hocam biraz alakasız olacak ama merakımdan soruyorum; bu sistemdeki cihazların beslemeleri farklı ise graundlarını birleştirmek gerekirmi. İki üç ay önce beslemesi farklı iki cihazı haberleştirmek istemiş ve graundlarınıda birleştirerek halledebilmiştim zira diğer türlü çalışmamıştı. Tabii bir durummu bu?

Powered by EzPortal